samo danie. W pierwszej kolejności zdecydowaliśmy się na pieczone pierogi z farszem szpinakowym z mozzarellą, rodem z Libanu. Kuchnia libańska ma wiele do zaoferowania, jest niezwykle smaczna i bardzo ciekawa. Wraz ze mną pierożki lepiły: Panna Malwinna , Iza i Justinka . Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 5g drożdży instant 1 łyżka oliwy
Codzienne Gotowaniewplyw miala takze przeszlosci historyczna i podboje tych wysp przez rozne narodowosci. Na potrawy tego kraju wplyw mialy kraje afrykanskie, europejskie i azjatyckie, daltego mozna tu spotkac sie z ciekawymi polaczeniami np. w postaci takeigo curry jakie dzis postanowilam przygotowac - jest to pierś z kurczaka w sosie kokosowym z curry i natką pietruszki. Okazało się to idealnym
Codzienne Gotowaniebiore w tego rodzaju zabawach, ale tym razem postanowilam podjac wyzwanie :) moze faktycznie zyskam dzieki temu nowych czytelnikow? Bo ja dzieki poszukiwaniu blogow do nominacji natknelam sie na pare ciekawych miejsc, ktore z pewnoscia bede regularnie odwiedzac;) Na przygotowaniu tego wpisu zeszło mi trochę czasu na przygotowaniu tego wpisu, ale musiałam zastanwoić się nad odpowiedziami, pytaniami i wybrać
Codzienne GotowanieDziś postanowiłam przedstawić Wam bardzo ciekawą, smaczną i elegancką przekąskę, idealną na świąteczny stół, jednak bez względu na okazję, Wasi goście będą nimi zachwyceni.Co więcej łososiowe raffaello jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, natomiast smakuje rewelacyjnie. Polecam! Składniki : 200g wędzonego łososia 150g serka Philadelphia sok z połowy cytryny wiórki kokosowe sól, pieprz Przygotowowanie : Łososia
Codzienne GotowanieDziś przedstawiam kolejny pomysł na ciekawą przystawkę, która bardzo ładnie prezentuje się na stole - pomidorki faszerowane pastą z tuńczyka. Jest to idealne "finger food" na wszelkiego rodzaju imprezy. Mam nadzieję, że się Wam spodobają i zasmakują ;) Przepis pochodzi z książki "Szkoła gotowania - kuchnia włoska" z moimi ma ł ymi modyfikacjami. Składniki : Opakowanie pomidorków koktajlowych (średniej wielkości i okrągłych
Codzienne GotowanieDziś postanowiłam przedstawić Wam ciekawą i bardzo smaczną przekąskę w tajskim stylu - jest to omlet z nadzieniem z mięsa mielonego. Pomysł na takie danie bardzo mi się spodobał i z pewnością będę przygotowywać podobne omleciki również z innymi rodzajami farszu ;) Polecam! Składniki : Farsz : 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 250g mięsa mielonego (mieszanego) 2 łyżki sosu rybnego
Codzienne Gotowanieprzygotowane z siekanego lub mielonego mięsa drobiowego, czasami z dodatkiem cielęciny i obtoczone w panierce (podobnie jak np. kotlety schabowe). Ich przygotowanie jest troszkę skomplikowane, ale dzięki kilku ciekawym zabiegom, jak np. dodanie do mięsa piany z ubitych białek sprawia, że kotlety są bardzo smaczne, lekkie i puszyste. Polecam! Składniki : 400g mielonego mięsa drobiowego 2 jajka 1 łyżeczka masła
Codzienne GotowanieOstatnio troszkę opuściłam się w prowadzeniu bloga i dodawaniu nowych przepisów, ale już to nadrabiam. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda mi się dodać kilka ciekawych przepisów. Na początek, ponieważ mamy poniedziałek, coś lekkiego, dietetycznego, a zarazem bardzo smacznego - sałatka z awokado z tuńczykiem podana w połówkach tego fantastycznego owocu. Składniki : 1 dojrzałe awokado 1 puszka tuńczyka
Codzienne GotowanieNadeszła pora na moją ulubioną akcję kulinarną organizowaną przez autorkę bloga Filozofia Smaku - Festiwal Kuchni Arabskiej . Kuchnia arabska to jedna z moich ulubionych kuchni świata, jest niezwykle smaczna, ciekawa, bogata i urozmaicona, a jednocześnie wbrew pozorom łatwa i szybka. Na początek postanowiłam przygotować danie mięsne (w końcu jest wtorek) - kebab z kurczaka. Podejrzewam, ze wielu
Codzienne Gotowaniemiesiącu poza kuchnią arabską trwa hiszpańska akcja kulinarna organizowana przez Zuzię z bloga Chilli, czosnek, oliwa . Kuchnia hiszpańska jest również bardzo ciekawa i różnorodna, bardzo ją lubię. Dziś postanowiłyśmy wraz z Mirabelką i Anią przygotować hiszpański gulasz z chorizo i ciecierzycy wg jednego przepisu . Ja postanowiłam nieco go zmodyfikować, ponieważ wydaje mi się, że dzięki temu lepiej "wyciągnęłam" jego
Codzienne GotowanieFestiwal kuchni arabskiej dobiega końca, w czasie jego trwania udało mi się przygotować kilka nowych, ciekawych i bardzo smacznych dań z kuchni arabskiej. Kuchnia ta jest niezmiernie bogata i zaskakująca. Wiele potraw chciałabym jeszcze wypróbować, ale chyba będą one musiały poczekać na kolejną edycje festiwalu. Dziś jeszcze chciałabym zaproponować pyszne danie z kurczaka z ryżem i migdałami. Przepis
Codzienne GotowanieComfort natknęłam się na prosty przepis na takie danie i od razu postanowiłam je wypróbować. Okazało się łatwe i szybkie w przygotowaniu i oczywiście bardzo smaczne. Jest to ciekawa opcja dla wegetarian, ale myślę, że wszyscy chętnie takie danie zjedzą. Polecam! Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo niewielka garść liści curry (użyłam suszonych) niewielki kawałek laski cynamonu 1 łyżeczka
Codzienne GotowanieEmilią i Mopsem przygotować faszerowanego bakłażana. Mówiąc szczerze z dużą niecierpliwością czekałam na przygotowanie tego dania, chociaż bakłażan nie jest moim ulubionym warzywem, to jednak wiedziałam, że zapieczony z ciekawym farszem będzie bardzo smaczny. Przygotowałam go na sposób turecki - nadziewany jagnięciną i doprawiony cynamonem i muszę przyznać, że nie zawiodłam się - bakłażan przygotowany w ten sposób był przepyszny. Przepis
Codzienne Gotowanierazu wiedziałam, że powtórzę ten przepis w domu. A że lubię sobie poeksperymentować, dodałam coś od siebie. I tak powstała niebanalna, bardzo elegancka przystawka. Robi się szybko, urzeka ciekawym smakiem i niebanalnym wyglądem. Polecam, póki trwa sezon na pyszne gruszki i słodkie figi. Porcja dla 4 osób: 4 słodkie i miękkie gruszki 150 g kremowego serka koziego 8 plastrów
Zawsze głodna!przygody z sosami Folwark. Dzięki uprzejmości firmy Kotaniec otrzymałam do testowania kolejne wspaniałe sosy: sos czosnkowy ketchup premium sos salsa mexicana Na blogu będziecie mogli znaleźć wiele pysznych i ciekawych przepisów wzbogaconych o ich niepowtarzalny smak. Już dziś zapraszam Was na "Zapiekankę chlebową z boczkiem podaną z nutą meksyku" . Zapraszam Was do wypróbowania moich poprzednich przepisów z sosami Folwark
Słodkie okruszki