ciasto - 164325 przepisów (strona:6437/10955)

CIASTO NA PIZZE BEZ DROŻDŻY 191

szkl. mleka - 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia - duża szczypta soli, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, szczypta pieprzu WYKONANIE: Wszystkie składniki mieszamy w misce aż do uzyskania jednolitej konsystencji , ciasto musi być sprężyste.Ciasto wykładamy na blaszce układamy składniki wedle uznania. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temp 180* i pieczemy około 30 minut

Dziś Ja gotuje
Churros 239

Churros to tradycyjny hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Najczęściej podaje się go w towarzystwie gęstego sosu czekoladowego. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Posypuje się je cukrem pudrem, drobnym cukrem lub cukrem pudrem z cynamonem. Składniki: 250 ml mleka 50 g masła 1 łyżka cukru wanilinowego 2 łyżki cukru szczypta soli

AleTorcik
Pieczone fit oponki (donuty) z twarogiem (bez cukru) 313

oponek, a inni tworzą lżejsze, dietetyczne i mniej tłuste wersje przepisów. Bez względu na to, w której z grup jesteście, dzisiaj lekka wersja oponek (lub donutów) dla wszystkich Ciasto robi się bardzo szybko, bo wystarczy wrzucić składniki do miski i połączyć ręcznie lub przy pomocy miksera. Jak zwykle nie użyłam cukru, a wierzch oponek można posypać dowolnymi dodatkami (ja wykorzystałam(...)masła klarowanego na wierzch: mleko do posmarowania, posiekane orzechy, kokos, ksylitol, ulubione dodatki Twaróg, jajka, jogurt i ksylitol wymieszać ze sobą, dodać suche składniki i rozpuszczone masło klarowane. Zagnieść ciasto (jest trochę lepiące). Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać kółka przy użyciu szklanki, a w środku wykrawać niewielkie dziurki (ja zrobiłam je narzędziem do wycinania gniazd nasiennych

Fitkot
Pączki - Przepis Podstawowy 198

rozczyn. Przemieszać. 5. Na koniec dodać masło. 6. Całość wyrabiać na gładką masę. Przyłóżmy się porządnie do wyrabiania, gdyż to m.in. w tym tkwi sekret puszystych pączków 7. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny 8. Po tym czasie formować pączki, albo kulać kuleczki albo wałkować ciasto na 1,5cm i wycinać szklanką. 9. Pozostawić do wyrośnięcia

Dziś Ja gotuje
Placki z kiszonej kapusty 350

kiszonej kapusty – sól, pieprz – olej do smażenia do podania: śmietana, łosoś, natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Do miski dodaj mąkę, mleko i jajko. Dokładnie połącz składniki aby uzyskać ciasto jak na naleśniki. Kapustę odciśnij z nadmiaru soków. Drobno ją poszatkuj i dodaj do ciasta naleśnikowego. Całość dopraw solą i pieprzem, pamiętając że kapusta może być już słona. Na patelni rozgrzej

nietylkopasta.pl
rogaliki z powidłami 174

kilka minut. Następnie dodać rozczyn do mąki, wrzucić żółtka, wsypać cukier i sól. Zacząć wyrabiać, kiedy składniki się połączą wlać wystudzone masło. Wszystko razem wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na kształt koła a następnie podzielić je na 10 trójkątów. Na każdym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ekspresowe pączki twarogowe 195

u0142\u0105czenia sk\u0142adnik\u00f3w. Sod\u0119 oraz ocet \u0142\u0105czymy w oddzielnej miseczce. Kiedy mikstura przestanie si\u0119 bardzo pieni\u0107 dolewamy j\u0105 do masy twarogowej. Wyrabiamy ciasto przez chwil\u0119 dosypuj\u0105c odrobin\u0119 m\u0105ki je\u015bli zajdzie taka potrzeba. Masa powinna si\u0119 lekko lepi\u0107.\r","Formujemy nasze p\u0105czki i wyk\u0142adamy(...)masy dodajemy cukier i mąkę, mieszamy do połączenia składników. Sodę oraz ocet łączymy w oddzielnej miseczce. Kiedy mikstura przestanie się bardzo pienić dolewamy ją do masy twarogowej. Wyrabiamy ciasto przez chwilę dosypując odrobinę mąki jeśli zajdzie taka potrzeba. Masa powinna się lekko lepić. Formujemy nasze pączki i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego

Mostek w kuchni
Ajerkuchy, tłusty czwartek w akcji. 304

łyżka cukru szklanka maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka szklanka mąki szczypta cynamonu łyżeczka sody oczyszczanej szczypta soli Oraz: 2 duże jabłka tłuszcz do smażenia cukier puder Mieszamy składniki na ciasto, aż powstanie gładka masa, odstawiamy na około 20 minut, aby sobie odpoczęło. Obrane jabłka kroimy w plastry, jeśli należą  do twardszego  gatunku powinny być góra pół centymetra(...)inne mogą być grubsze. Maczamy w cieście i smażymy pod przykryciem, na wolnym ogniu. Po lekkim ostudzeniu, posypujemy pudrem. I tak w krótkim czasie, możemy świętować Tłusty Czwartek

Dieta moja pasja
Rewelacyjna babka cytrynowa 211

Znając moje upodobania kulinarne dziś będzie o babce cytrynowej. Już kiedyś zamieściłam przepis na ciasto cytrynowe ( przepis tutaj ), ale to jest inne, dużo mniej pracochłonne, a jakie pyszne! Powiem nawet, że to ciacho z niespodzianką, bo potrzeba tylko przygotować jajka i margarynę. Nawet foremka jest dołączona do mieszanki wypiekowej. A można upiec to pyszne ciacho kupując mieszankę wypiekową babki cytrynowej

Tylko pysznie
Pączki Shreka 341

rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 20 minut. 2. Do przesianej mąki dodajemy żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy, szpinak i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec dolewamy spirytus i rozpuszczone, ciepłe masło. 3. Ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na co najmniej 1 godzinę. 4. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Indiańskie pączko-chrusty czyli frybread Navajo - idealne na wyprawę 196

tradycja w wyniku której żegnamy wiosnę. Zmieniona, bo wbrew temu co się próbuje nam wmówić, zima ma się całkiem dobrze. W każdym razie tego dnia jedni jedni jedli kulki ciasta chlebowego, a drudzy okrągłe placki, które symbolizowały słońce, bo w końcu tego będzie wiosną więcej. Przepis, który zaprezentuję jest połączeniem obu. Żeby Was nie zanudzić, to wyjątkowo zacznę od przepisu(...)proszek do pieczenia (płaska łyżeczka na pół mąki) - olej - woda - trochę soli Wykonanie: Do mąki dodajemy trochę oleju, soli, proszek do pieczenia i tyle wody, aby po ugnieceniu mieć ciasto które nie będzie lepić się do rąk. Formujemy owalne placki i smażymy na głębokim oleju. Oprócz tego, że wspaniałomyślnie pozwolono mi je wnieść na pokład samolotu, gdzie w połączeniu

Kryzysowa Książka Kucharska
Pączki z dodatkiem ziemniaków 162

Dzień przed tłustym czwartkiem, mam dla was kolejny sprawdzony przepis na pączki. Dzień przed ich robieniem ugotujcie więcej ziemniaków. Są fantastycznym dodatkiem do ciasta i sprawiają, że pączki dłużej zachowają świeżość ciasto : 1 kg mąki 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 szkl mleka 1/3 szkl ( 90 g ) cukru 35 g drożdży 6 żółtek

Polska Zupa
BABKA DWUKOLOROWA 188

Wykonanie: Masło (w temp. pokojowej) utrzeć z cukrem. Mieszając mikserem dodawać po jednym całym jajku. Na końcu dodać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. 3/4 ciasta wylać do formy do babki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pozostałą 1/4 ciasta wymieszać z kakao, wylać na wierzch babki. Piekarnik nagrzać do 170'C. Piec babkę około

Zrób to smacznie
gotowana babka marmurkowa 196

ubić na puch razem z cukrem. Wsypać mąki, wlać masło i krótko zmiksować. Podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao.  Foremkę do gotowania babki wysmarować masłem. Przełożyć ciasto i zamknąć. W wysokim garnku zagotować wodę i włożyć foremkę z ciastem (wody ma być do 1/3 wysokości babki). Gotować pod przykryciem, na małym ogniu 70 minut. Ugotowaną babkę wyjąc

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chlebek bananowy z figami 181

Właściwie to nazwa chlebek może być tu myląca, gdyż wypiek ten bardziej przypomina ciasto. Nie obawiajcie się jednak nadmiaru pustych kalorii - to ciasto z kategorii zdrowych. Upieczone na bazie mąki pełnoziarnistej i orkiszowej z dodatkiem orzechów i suszonych fig, dostarczy Wam całej gamy wartości odżywczych, a do tego smakuje wybornie. Polecam do popołudniowej herbaty

Milion Smaków

Proponowane wyszukiwania