ciasto - 164325 przepisów (strona:6441/10955)

Fatto a Mano Ristorante & Vine Bar - pysznie i prawdziwie po włosku 213

Ristorante & Wine Bar. Nie jest to moje pierwsze spotkanie z tym lokalem. Byłam tu na śniadaniu prasowym zorganizowanym tuż po otwarciu restauracji w grudniu. Wtedy uraczono nas boskim ciastem marchewkowym z domowymi lodami pistacjowymi, teraz wróciłam, żeby spróbować czegoś więcej. Fatto a Mano Ristorante & Vine Bar - pysznie i prawdziwie po włosku Z końcem listopada na warszawskim Żoliborzu przy(...)pizzy, opalany drewnem. Wybieramy klasykę, czyli pizzę Małgorzatę z pomidorami san marzano, mozzarellą, bazylią i parmezanem (25 zł). Pizza jest pyszna, chrupiąca i ogromna,  podana na cienkim cieście smakuje wyśmienicie. Tym razem jesteśmy fest najedzone, ale na pewno wrócimy tu po jeszcze. Warto też wspomnieć o bardzo fajnej i zawsze "na miejscu" obsłudze i oczywiście o przesympatycznej pani menadżer

Kulinarne przygody Gatity
Pączki bananowe 183

łyżki rumu Przygotowanie: Banany rozgnieść widelcem na papkę. Dodać jajko, cukier brązowy, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, rum. Wymieszać wszystko i dodać mąkę. Następnie wszystko miksujemy. Ciasto powinno być zbite, aby się nie lało. Za pomocą 2 łyżek zsuwamy ciasto do rozgrzanego oleju. Pączki smażymy na głębokim oleju ok. 2 minuty na każdą stronę. Wykładamy na papierowy ręcznik

Dominacja smaku
Kluski śląskie z zielonym groszkiem 201

wodzie, po czym dobrze odsączamy i miksujemy na papkę. Dodajemy do ziemniaków, mieszamy. Odejmujemy ¼ ziemniaków, a w to miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sól. Wszystko dokładnie razem wyrabiamy. Jeśli ciasto jest za wolne dodajemy odrobinę mąki pszennej. Gotowe ciasto dzielimy na kawałki wielkości piłeczki pingpongowej, kulkujemy, spłaszczamy, a na środku robimy dziurkę, np. trzonkiem od drewnianej łyżki. Gotujemy w osolonej

Kuchnia w czekoladzie
Naleśniki z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i rukolą 190

drugą opcję. Pamiętajcie, że zielonego i owoców czy warzyw nigdy za wiele. Możecie odnaleźć idealne dla siebie proporcje. Składniki na naleśniki z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i rukolą (2 porcje): Ciasto naleśnikowe (4 sztuki): jajko szklanka mąki pełnoziarnistej szklanka wody szczypta soli Farsz do czterech naleśników (jedna z opcji): filet z kurczaka 80 g pomidorki koktajlowe 10 sztuk mozzarella(...)garść rukoli sól pieprz zioła prowansalskie Wymieszać składniki na ciasto i smażyć na odrobinie oleju na rozgrzanej patelni. Podsmażyć pokrojonego w średnią kostkę kurczaka z dodatkiem przypraw. Wrzucić na patelnię pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe oraz mozzarellę. Rukolę także można porwać i podsmażyć, ale można też nałożyć świeżą w zależności jak kto woli. Nam bardziej smakowała podsmażona (zaledwie chwilę). Nałożyć

Karola gotuje
Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim 136

Sycąca zupa brokułowa z batatem, ziemniakami, marchewką i aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim, zabielona śmietanką. Doskonała na każdą porę roku. Zupa jest prosta do przygotowania i pyszna. Na

Oryginalny smak
Pyzy 223

praskę i studzimy. Do ziemniaków dodajemy masę ziemniaczaną surową, jajko, mąkę i skrobię odstałą po starych ziemniakach. Można dodać jeszcze łyżkę maki ziemniaczanej jeśli ziemniaki nie są mączyste. Zagniatamy ciasto. Mięso mieszamy z drobno usiekaną cebulką i przyprawami. Nabieramy ciasto łyżką, rozklepujemy i nadziewamy łyżeczką mięsa. zaklejamy i formujemy równe kuliste pyzy otaczając w mące. Gotujemy w osolonym wrzątku

Gotowanie jest łatwe
WEGAŃSKIE OPONKI – bez sera, bez jajek 218

łyżki mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder Sposób przygotowania: Do miski daj tofu, mąki, cukier, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy i mleko. Teraz zarób ciasto – tak, aby rozdrobnić tofu. Gotowe ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na grubość około 1 centymetra. Teraz wykrój okręgi (najlepiej dużą szklanką), a w środku każdego wykrój dziurkę (kieliszkiem). Wykrojone

Via Gusto
Chleb kasztanowy na niepogodę 241

szynki 200 g żółtego sera - czerwony cheddar Przesiać mąki i proszek, dodać sól i pieprz, wymieszać. Dodać masło i jajka, zmiksować. Pokroić szynkę i ser w kostkę, dodać do ciasta, połączyć. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Wystudzić. Smacznego! Ja tymczasem znów jestem na Zelandii

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Serowe oponki z piekarnika 224

łyżeczka sody szczypta soli cukier puder do oprószenia Twaróg rozgnieść widelcem,dodać żółtka,całe jajko,serek,oba cukry i szczyptę soli,wymieszać. Następnie dodać mąkę i sodę,zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać krążki. Krążki układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temp. 180* C przez 20 minut. Po upieczeniu oponki oprószyć

Kolorowa kuchnia Elki
Wegetariańska zupa ogórkowa (bezglutenowa) 235

Przedstawiam przepis na popularną zupę ogórkową , ale wegetariańską, ponieważ bezmięsne zupy bardzo przypadły mi do gustu po mojej przygodzie z weganizmem . Moja zupa jest wegetariańska , ponieważ

Kawa z mlekiem
Naleśniki Banoffee 201

zimowe. Szkoda, że ten śnieg tak szybko zniknął, ale pocieszam się tym, że zapowiadają jeszcze zimę i siarczyste mrozy od przyszłego tygodnia ;-)  Teraz o naleśnikach ;-) Niedawno robiłam pyszne ciasto banoffee na biszkopcie   teraz moje starsze dziecko zapragnęło takich naleśników. Zainspirowałam się przepisem, który znalazłam tutaj . Naleśniki wyszły super, słodziutkie i pyszniutkie. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę(...)mnie President około 200 g masy kajmakowej z puszki banany 350 g śmietanki kremówki 30% kakao 1 łyżeczka cukru pudru 1. Z podanych składników za pomocą miksera wyrabiamy ciasto na naleśniki i pieczemy je na małej ilości tłuszczu. Serek przekładamy do miseczki, dodajemy masę kajmakową i miksujemy do połączenia się składników. 2. Śmietanę kremówkę również ubijamy, możemy dodać do niej

kruche babeczki
Muffinki z bakaliami Helio 187

Dziś małe muffinki z bakaliami Helio , czyli suszoną miechunką i morwą białą. Bakalie pochodzą z serii Helio Natur . Delikatne ciasto i aromatyczne bakalie dodają lekkości babeczkom. Wyczuwalny jest aromat przyprawy do piernika i dżemu malinowego. Razem z bakaliami tworzą idealny duet – idealny deser, czyli muffunki z bakaliami. Można je dowolnie udekorować – bitą śmietaną (rozpusta!), polewą czekoladową lub dowolnie(...)kolorowym lukrem. Dziś u mnie muffinki z bakaliami, puszyste i delikatne ciasto, wspaniałe na kilka kęsów Zapraszam Składniki: 2 szklanki mąki pszennej łyżka lekko posiekanej suszonej miechunki Helio 3 łyżki suszonej morwy białej Helio ½ szklanki cukru białego lub brązowego łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie: 2 łyżki przyprawy do piernika lub grzańca 1 jajko 0,75 szklanki mleka 0,25 szklanki

Zasmakuj Kuchni
TORCIK Z KREMEM WANILIOWYM 172

biszkopt rozsmarować cienką warstwę dżemu porzeczkowego na to wycisnąć 1/3 nadzienia waniliowego Lauretta.  Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i powtórzyć czynności jak poprzednio. Na koniec przełożyć trzecim blatem ciasta i wyłożyć resztę kremu waniliowego Lauretta. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą

Ciastka - domowe słodkości
Kruche ciasteczka maślane 175

jogurtu (ok. 10 g). Sposób przygotowania 1. Masło z dodatkiem przesianej mąki siekamy nożem. 2. Do masła dodajemy żółtko, cukier, jogurt i zagniatamy do momentu połączenia się składników. 3. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 30 min. do lodówki. 4. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki. 5. Kulki wykładamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
BABKA KWIATOWA 211

pieczenia dodajemy na zmianę z olejem w kilku porcjach. Miksujemy ale tylko do połączenia składników. Na końcu wlewamy piwo i miksujemy. Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy w temp. 170 -180 st. C ustawienie góra dół ok. 1- 1,20.  Najlepiej po godzinie pieczenia sprawdzić babkę patyczkiem. Ja po tym czasie wierzch przykryłam folią

Pani na deser

Proponowane wyszukiwania