Pączki z serkiem waniliowym 190szczypta soli olej cukier puder Serek zmiksować z jajkami. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól. Dokładnie wymieszać. W szerokim i płaskim garnku rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu przetrzeć łyżkę papierem w celu zebrania pozostałego ciasta. Smażyć do złotego koloru. Usmażone pączki odkładać na papier kuchenny do odsączenia
kulinarnyswiatdomi
Pierogi z soczewicą i grzybami – kuchnia podkarpacka 250opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia". Pierogi z soczewicą i grzybami - kuchnia podkarpacka Składniki na ciasto (na około 60 pierogów): 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli 2 jajka Składniki na farsz: 500 g soczewicy (użyłam zielonej) 100 g grzybów suszonych 2 cebule(...)razem mielimy. Cebulę i boczek kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy. Dodajemy do soczewicy z grzybami, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Z mąki, mleka, jajek i soli zagniatamy miękkie ciasto. Rozwałkowujemy je i wycinamy krążki. Lepimy pierogi i gotujemy je w posolonej wodzie około 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi z soczewicą i grzybami - kuchnia podkarpacka Zapraszam również do zakładki
Trzeci talerz
Przepis na pączki 190wymieszaj ręką przez około 15 minut, dodaj masło, wymieszaj do połączenia składników Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, czas około godziny. Stół podsyp mąką, ciasto zagnieć pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto rozwałkuj na wysokość około 2 cm, szklanką wytnij kółka, przykryj czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W garnku rozgrzej olej, w temperaturze
Kurnikowo
Placuszki bananowo-kokosowe z mąką lnianą (bez glutenu, cukru, jajek i mleka) 210olej kokosowy do smażenia Wszystkie składniki umieścić w misce i zblendować na jednolitą masę. Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. (Na zimno(...)również świetnie smakują.) (*) Najlepiej, aby banany były bardziej dojrzałe, dzięki czemu nadadzą placuszkom słodkiego smaku i tym samym dosładzanie ciasta będzie zbędne. U mnie placuszki zawsze wychodzą dość słodkie. Mleko kokosowe , mąka lniana i olej kokosowy pochodzi ze sklepu Radix
Di gotuje
Bananowe naleśniki z pomarańczowym sosem karmelowym 207należy obrać ze skóry. Przełożyć do miski i zmiksować blenderem na gładko. Dodać mleko, jajka, sól, cukier waniliowy i mąkę. Całość zmiksować (lub roztrzepać trzepaczką) aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe. Odstawić na kilka minut, aby ciasto "odpoczęło". Patelnię dobrze rozgrzać i natłuścić. Ja używam do tego celu pędzelka silikonowego zanurzonego w niewielkiej iloćci oleju. Smażyć dość cienkie naleśniki
Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z mięsem 209ugotowaniu rosołu wołowo- drobiowego, postanowiłam wykorzystać mięso z niego i ulepiłam pierogi z mięsem. Składniki i przygotowanie: ciasto: przepis na ciasto znajdziesz tutaj farsz: przepis na farsz znajdziesz tutaj Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Ciasteczka orzechowo-kakaowe 247orzechy włoskie rozdrobnić w malakserze na drobne kawałeczki, dodać do innych składników - do składników suchych dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i majonez - wszystko razem posiekać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto podzielić na 20 części - każdą uformować w kulkę wielkości orzecha włoskiego - ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie - blachę z ciasteczkami schłodzić przez około
Smakołyki Bereniki
Pączki z białą czekoladą 187mleka i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W drugiej misce łączymy mąkę, resztę cukru, jajka, olej oraz mleko. Do całości dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy je ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na każdy kładziemy kostkę czekolady i formujemy
Zainspirowana w kuchni
Naleśniki z nutellą i karmelizowanymi bananami 175Technika smażenia na patelni żeliwnej znacznie różni się od tej, którą do tej pory stosowałam, raczej podobna jest do smażenia za pomocą naleśnikarki. Podczas smażenia patelnia pozostaje nieruchoma, porcję ciasta nalewamy na środek i rozprowadzamy za pomocą drewnianego wałeczka, następnie odwracamy naleśniki drewnianą łopatką (zarówno jedno jak i drugie dołączone jest do patelni). Sam sposób po kilku podejściach okazał się(...)cukru trzcinowego 2 łyżki masła Dodatkowo: nutella Przygotowanie: 1) Do miski dodać wodę, mleko oraz jajko i dokładnie wymieszać mikserem. 2) Cały czas mieszając, dodać mąkę oraz olej. Gotowe ciasto naleśnikowe odstawić na 10 min. 3) Po tym czasie, naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej, płaskiej patelni naleśnikowej z obu stron na rumiany kolor (można patelnię natrzeć olejem za pomocą ręcznika
Fitsweet.me
Babka z coca colą 229waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy coca colę i olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie delikatnie mieszamy. Foremkę do babki natłuszczamy i przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, moje ciasto piekło się około 50 minut. Upieczoną babkę wyciągamy z formy i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną babkę oprószamy
Sama słodycz i szczypta chili
Pieczone pierogi z serem 370Pierogi moje Babci które zawsze się udają. Składniki na ciasto: Mąka pszenna 4 szklanki Masło 25 dag Jajka 2 szt. Śmietana 18% 1 szklanka Drożdże 2 dag Sól do smaku Gałka muszkatołowa do smaku Składniki na farsz: Twaróg 30 dag Ser żółty 20 dag Jajka 2 szt. Sól do smaku Natka pietruszki 3 łyżki posiekanej Śmietanka 18 do smarowania pierogów(...)jednym jajku i na koniec starty żółty ser, sól do smaku i zieleninę. Przygotowanie: Mąkę połączyć z żółtkami, masłem, śmietaną roztartą z drożdżami i solą do smaku. Wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką, Następnie wycinać dużą szklanką kółka nakładać farsz, zlepiać i smarować śmietanką. Przygotowane pierogi ułożyć na wysmarowanej formie tłuszczem i piec w temperaturze 200 stopni około
Tradycyjna Kuchnia
Kanapka z gofra z warzywami i serem halloumi 163oleju Dodatki: 200 gram sera halloumi cukinia ogórek pomidor rukola cebula czerwona sos barbecue olej do smażenia ulubione przyprawy Wszystkie składniki ciasta na gofry mieszam do uzyskania gładkiej, jednolitej masy o konsystencji śmietany. Nagrzewam maszynę do pieczenia gofrów i nakładam pierwszą porcję. Piekę około 3-4 minuty, studzę upieczone gofry na kratce(...)nakładam kolejną porcję ciasto do wypieczenia. Postępuję tak samo jak poprzednio. Na grillowej patelni smażę plastry sera halloumi po minucie z każdej strony. Cukinię i ogórka również grilluję na mocno rozgrzanej patelni. Doprawiam warzywa i ser solą oraz chili. Pozostałe warzywa kroję w plastry, cebulę w piórka. Gofry smaruję sosem, nakładam porcję warzyw, ser i przykrywam drugim gofrem
Mango Papaja
Paluszki krucho-drożdżowe do barszczu 249sól gruboziarnista i kminek do posypania Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mąkę, sól, masło i drożdże zarobić z taką ilością ciepłego mleka (u mnie było to 175 ml) aby otrzymać ciasto gładkie i elastyczne, jak np. na kopytka. Grubo rozwałkować i kroić wąskie i długie paluszki. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem(...)ewentualnie solą. Wtedy jednak proponuję dodać jej mniej do ciasta gdyż paluszki będą wg mnie za słone. Paluszki piec w 190 stopniach na rumiany kolor. Najlepiej smakuje z czerwonym barszczykiem
Smakołyki Asi
Jak oczyścić organizm? 187Zanieczyszczone powietrze, chemia w pożywieniu – to wszystko powoduje, że w organizmie gromadzą się toksyny. Na szczęście można temu zapobiegać. Po co oczyszczać organizm W okresie
PysiaGotuje.pl
KRUCHE CIASTKA Z KASZĄ JAGLANĄ 187kaszy jaglanej. Gotować 10 minut. Po tym czasie saszetkę z kaszą odsączyć z wody, wyjąć kaszę do miski, wystudzić. Zmiksować przy pomocy blendera. Dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość 4-5 mm. Foremkami wykrawać ciastka. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około
Zrób to smacznie