Restauracja I love pizza w Biertowicach 215pizza wystarcza w sam raz dla trzech osób. Była modyfikowana na życzenie klienta. Połowa jest pizzą kawalerską z menu, a druga połowa kompozycją własną. Pizza jest robiona na grubszym cieście. Typowo polska, bo z dużą ilością składników. Pyszna, ale ciasto od ich nadmiaru jest lekko mokre. Dodatkowo podawane są dwa sosy: pomidorowy i czosnkowy. Ja zamówiłam sałatkę California. Bardzo dobra
Karola gotuje
KASZTANOWE CIASTO TOSKAŃSKIE - CASTASTAGNACCIO 279Ciasto jest zbite i ciężkie, ale i wilgotne. Sycące. Tajemniczo brzmiące castastagnaccio w rzeczywistości jest prostym w przygotowaniu plackiem. Mąka kasztanowa ma słodkawy smak, dlatego nie trzeba dodawać cukru. Świetnie sprawdza się w cieście na pierogi, naleśniki, gofry. Warto ją przesiać, bo lubi tworzyć grudki. Zapach roznoszący się po mieszkaniu w trakcie pieczenia - boski ! :-) Czytaj więcej
Kasia Sarna
Chlebk bananowy (banana bread) 203Dodajemy jajko i chwilę blendujemy. Olej kokosowy rozpuszczamy i dodajemy do bananów. Blendujemy do połączenia się składników. Masę bananową stopniowo dodajemy do suchych składników i mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wierzch wyrównujemy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 55-60 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy
My Chcemy Jeść
Najlepszy owocowy keks (bez jajek i masła) 205było dla mnie zbyt łatwym rozwiązaniem i też nie pozbyłabym się wszystkiego na raz, a na tym mi zależało. I takim sposobem wpadłam na pomysł, by wykorzystać je do ciasta. Na dodatek jest ono banalne w wykonaniu, praktycznie z samych owoców plus mąka i przyprawy. W większości keksów są wykorzystywane jajka i masło, a mój przepis tego nie potrzebuje! Bazuje(...)mokrych owocowych składnikach, dzięki czemu jest wilgotny i słodki dzięki naturalnym cukrom z owoców. Ciasto sprawdzi się idealnie również na święta. Zapewniam Was, że gdy wypróbujecie mój przepis, nie wrócicie do standardowego keksa z bakaliami.👌 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:(keksówka 26 cm) -360 g mąki orkiszowej -3 jabłka -1 marchewka -100 g orzechów (u mnie nerkowce) -100 g moreli suszonych
Zdrowie i pysznie na talerzu
Smoothie z jarmużu, banana i jabłka 175Smoothie z jarmużu, banana i jabłka to pyszna bomba witaminowa, którą warto rozpocząć dzień. Jarmuż jest bogatym źródłem żelaza, wapnia oraz witamin. Osoby dbające o linię
Oryginalny smak
Ciasteczka - batoniki owsiane... 🍪 161dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub jeśli nie mamy to trzeba blaszkę delikatnie natłuścić, w zależności jaki chcemy kształt ciasteczek - jeśli okrągłe to nabieramy porcję ciasta łyżką, formujemy kulkę, spłaszczamy i kładziemy na blaszkę, lub prostokąty to wykładamy całość ciasta na blaszkę, równo rozprowadzamy, a po upieczeniu kroimy na prostokąty. Blaszkę z ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ciasteczka zbożowe z czarnuszką (bez cukru, laktozy, wegańskie) 233Te ciasteczka zdecydowanie za długo czekały na swój moment 😉 Kiedy miałyśmy okazję spróbować ciasteczek zbożowych z czarnuszką z Biedronki, ogarnęła nas ochota na wykonanie ich samodzielnie
Candy Pandas
Tort śmietanowo porzeczkowy 206Pyszny tort śmietankowo porzeczkowy. Porzeczki znakomicie sprawdzają się w tortach, łamią słodycz śmietanki. To co skusisz się na kawałeczek do kawy? Biszkopt (tortownica 24 cm): 6
VioletoweKucharzenie
Domowy makaron orkiszowy 172soli himalajskiej mąka orkiszowa do podsypywania 2 łyżeczki soli himalajskiej do gotowania makaronu Na stolnicy przesiać mąkę robić wgłębienie i wbić jajko, wsypać sól, wlać wodę i zagnieść ciasto. Podsypując mąką wałkować cienko ciasto i zostawić do przeschnięcia. Wysuszony placek oprószyć mąką, zwinąć w rulon. Kroić nożem paski makaronu (szerokość zależny od Was i od dania
AZgotuj!
Tort jednorożec 349talerzu, pod spód można włożyć szerokie paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie toru i je usuniemy, patera pozostanie czysta. Nasączamy spód sokiem z pomarańczy. Nakładamy na ciasto pierwszą cienką warstwę kremu. W sumie krem należy podzielić sobie mniej więcej na 3 części. 1 część wykorzystujemy do przełożenia tortu, 1 do pokrycia wierzchu i brzegów, 1 na ozdobne(...)jednorożca. Z rozpuszczonej gorzkiej czekolady robimy oczy jednorożca. Przekładamy ją do małego woreczka i wyciskamy na tort. Można zrobić to również wyciskając na folię i przekładając zastygnięte oczy na ciasto – dużo łatwiej wycisnąć wtedy równe kształty i można skorzystać ze zrobionego wcześniej szablonu. W tym wpisie jest dokładnie opisane jak to zrobić . Na sam koniec wybijamy uszy i róg
Ciastkozercy
Babka kajmakowa 194zaszczyt przedstawić babkę kajmakową, wspaniałe ciasto na zbliżające się Święta Wielkanocne, albo tak po prostu na niedzielne popołudnie do kawki :) Babka jest bardzo puszysta, mięciutka o delikatnym smaku karmelu <3 Polecam serdecznie!!! Składniki : - 5 jajek - 180 g mąki pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru - 400 g masy kajmakowej (ja użyłam masy(...)Wsypać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 6. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. 7. Formę z tuleją do pieczenia babki, wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą. 8. Ciasto przełożyć do blaszki i piec ok. 50 minut w temp. 180 C. Polewa 1. 100 g masy kajmakowej podgrzać z 3 łyżkami mleka i mieszać do czasu połączenia się składników
Różne smaki w kuchni
Szkodliwy cukier 211coś słodkiego samemu lub wybierzmy gorzką czekoladę, która ponad zawiera ponad 70% kakao. Poniżej kilka przepisów dla smakoszy słodyczy 😋🍒🍰🍪🍩 - przyrządź je prosto, szybko i zdrowo w domu: 🔜 kruche ciastka 🔜 ciasto daktylowe 🔜 ciasteczka jaglane 🔜 czekoladowe muffiny 🔜 ciasto z owocami i kruszonką Przy okazji tematu konsumpcji, a co za tym idzie działalnością gospodarczą - osoby posiadające własny biznes mogą stanąć przed niekoniecznie małym
MintTaste
Faworki (chrust). 236smażenia cukier puder do oprószenia Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtka, masło, śmietanę oraz białe wino. Zagniatamy gładkie ciasto, a następnie przekładamy do lodówki i chłodzimy około 1 godziny. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich wałkujemy na bardzo cieniutki placek, następnie wycinamy romby, nacinamy je w środku
Rozpustne gotowanie
Chleb borodiński wg receptury z 1935 roku 305słód żytni ciemny (fermentowany); 3-4 g - kminek mielony; 680 g - wrzątek. Zaczyn (ros. opara) (4 godziny w temperaturze 30oС): 160 g - zakwas (cały); 980 g - zaparka (cała) Ciasto właściwe (1,5 godziny w temperaturze 30oС): cały zaczyn; 20-60 g - cukier (dodałem 20 g); 10 g - sól; 20 g - melasa (6 woda + 14 cukier trzcinowy(...)mąka żytnia typ 1150; 85+165 500 g. - mąka żytnia typ 2000 Ciasto po trwającej 1,5 godziny fermentacji wyłożyć na zwilżony wodą blat/stół i uformować mokrymi rękoma w bochen. Zostawić do wyrośnięcia na 60 minut przy temperaturze 30oC. Powierzchnię chleba spryskiwać co jakiś czas wodą i ogładzać delikatnie mokrymi rękoma, tak aby nie wysychała. Piekarnik nagrzać do temperatury
Przepisy na domowy ser i chleb