Naleśniki orkiszowe z sosem Napoli 212wody gazowanej szczypta soli 4-5 łyżek oleju Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśnik
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
naleśniki pszenno-żytnie ze szpinakiem... 192sztuk, szpinak mrożony rozdrobniony Hortex 2 opakowania, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, serek wiejski 400 gram, mozzarella kulka 125 gram, mąka pszenna 2 łyżki składniki na ciasto naleśnikowe wsypać do dzbanka blendera oprócz wody, w trakcie miksowania dolewać wodę do uzyskania dość rzadkiego ciasta patelnię naleśnikarkę 22 cm posmarować raz olejem i mocno rozgrzać, smażyć cienkie złociste naleśniki
W Mojej Kuchni Lubię
Aromatyczny schab z cebulą 256Proste do przygotowania, kruche i wyjątkowo aromatyczne plastry schabu z usmażoną cebulą. Pycha! Jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety schabowe lub nie macie pomysłu na obiad
Oryginalny smak
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem – przepis krok po kroku 228używam gotowego sosu pomidorowego z papryką i pieczarkami, który przygotowujemy do słoików na zimę) żółtego sera (ja używam sera bez laktozy) Wykonanie krok po kroku: 1. Najpierw przygotowujemy ciasto na naleśniki. W tym celu rozkłócamy jajka ze szczyptą soli przy pomocy montewki lub miksera, po czym po kolei dodajemy wodę, mąki w dowolnej kolejności oraz 2 łyżki oleju. 2. Całość(...)mieszamy lub miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 -30 minut. 4. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. 5. Po usmażeniu dobrze jest je przykryć, aby troszkę zmiękły. 6. Teraz czas na przygotowanie szpinaku. Na oleju lub maśle podsmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. 7. Dodajemy szpinak
Okiem Blondynki by McBlondi
KLASYCZNE LENIWE NA SŁODKO 514twaróg (w kostce rozgnieć go najpierw porządnie widelcem lub, jeśli chcesz, zmiel w maszynce), jajko, mąkę i sól. Wszystko wymieszaj dokładnie, ale krotko na gładką masę. Im krócej mieszasz ciasto, tym lepiej. Ciasto podziel na 3 - 4 części i z roluj z każdego kawałka wałek, następnie rozpłaszcz go lekko nożem i pokrój ukośnie kluski. Wrzuć je do wrzącej wody
Słodko-Słony Świat Ilony
Wigilijne pierogi wg przepisu Prababci Anastazji 242bardzo dokładnie odciskamy. Obraną cebulę siekamy. Na rozgrzany w garnku olej wsypujemy cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Składniki na ciasto/ ok 40-50 pierogów woda - 1 szklanka olej - 4 łyżki mąka pszenna - 4 szklanki jajka - 2 sól - szczypta Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki, zagniatamy aż ciasto będzie gładkie.Odrywamy
Wylizany Rondel
Rogaliki drożdżowe 225świeżych drożdży Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem i 1 łyżeczką cukru. Jak wyrosną dodać do mąki. Wlać resztę mleka, jajka wymieszane z cukrem, sól, na końcu wlać roztopiony tłuszcz. Ciasto dobrze wyrobić i zostawić pod przykryciem na ok 1 godz do podwojenia objętości Następnie rozwałkować, pokroić w na małe trójkąty i zwinąć rogaliki. Posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem Pozostawić
Z Marcepanem
Pszenne bułeczki z daktylami 212zblendować. Drożdże rozkruszyć, dodać 100 ml ciepłej wody i 1 łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Rozczyn drożdżowy dodać do mąki, wlać daktyle i sól, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wrośnięcia na ok 30 min. Z ciasta uformować bułki, ułożyć na blaszce, pozostawić na 15 min i piec
Z Marcepanem
RACUSZKI ZE ŚMIETANĄ I BANANEM 250Krok 2. Do miseczki wlewam śmietanę, dodaję żółtka, mąkę, cukier, szczyptę soli - wszystko dokładnie ucieram. Dodaję banany pokrojone w kostkę - mieszam. Krok 3. Ubijam pianę z białek - dodaję do ciasta i delikatnie mieszam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, nakładam łyżką porcje ciasta i smażę na niewielkim ogniu z każdej strony na złoty kolor. Racuszki podaję posypane cukrem pudrem, z dżemem, bananami
Moja Książka Kucharska
Jak wybrać czajnik elektryczny 209Jak wybrać czajnik elektryczny, skoro ilość dostępnych na rynku modeli jest tak wielka? Na co zwrócić uwagę poszukując idealnego czajnika do naszej kuchni? Postaram się dziś
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Skąd się wziął Tłusty Czwartek? 205koniec zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych mięs oraz innych tłustych potraw i oczywiście przepijanie tego wszystkie hektolitrami wina. Za przekąskę służyły „pączki” z ciasta chlebowego nadziewanego słoniną. Rzymianie, od których na dobrą sprawę wszystko się zaczęło nazywali ten dzień tłustym dniem . „Od tłustego czwartku do Zmartwychwstania – ścisły post się kłania” Jednak Małopolska(...)się dopiero w okolicach XIX wieku, a i tak nie było w niej konfitury różanej, a migdał lub orzech. Trafienie na takiego „szczęśliwego pampucha” gwarantowało szczęście na nadchodzący rok. Ciasto na pączki zresztą też było nieco inne. Przede wszystkim bez drożdży, więc było zbite i znacznie twardsze. „Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole
Kate's Kitchen
Lepszych gofrów nie znajdziecie – przepis 159białek i umieszczamy w sporej misce. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia, olej, oliwę, sól i cukier i wszystko miksujemy na gładziutkie ciasto. Powinno ono mieć konsystencję ciasta naleśnikowego lub może być nieznacznie gęstsze. Następnie dodajemy pianę z białek i wszystko dokładnie mieszamy. Pieczemy w gofrownicy na złoto. I to tyle… Pozostaje jedynie
Kate's Kitchen
Domowe chrupiące gofry. 390soli 2 łyżki cukru waniliowego 2 jajka 1 i 1/3 szkl mleka 1/3 szkl oleju Przygotowanie; Wszystkie składniki przełożyć do miski. Wymieszać mikserem ale tylko d połączenia się składników. Ciasto można odstawić na około 15 min, aby "odpoczęło" Rozgrzać gofrownicę i chochelką nakładać porcje ciasta, rozprowadzając dokładnie po kratkach. Piec około 4 min z każdej strony. Podawać posypane cukrem pudrem
Radość kipiąca uśmiechem.
Solony Kajmak i Cukierki Toffi 247jeszcze chwilę. Co mnie uwiodło? Różnorodność przepisów, od placuszków bananowych, humus, po krupnik grzybowy z soczewicą, a przy okazji dział deserów ma świetne propozycje na zimowe wieczory (ciepłą czekoladę, ciasto drożdżowe, sernik), ale również na upalne dni (koktajle, lemoniady, lekkie sałatki i sorbety). Długo mogłabym tak wymieniać, bo przepisy zapowiadają się świetnie. Przy tym skład taki prosty i ludzki(...)taką konsystencję zamierzam zrobić i posmarować nimi wafle. Gotowany dłużej nabiera typowo karmelowego koloru, masa ładnie odchodzi od ścianek i konsystencja jest gęstsza. Tu jeszcze ciepłym będę chciała posmarować ciasto drożdżowe, a wystudzony tak jak widzicie na zdjęciach już zdążyłam się zabawić i wyłożyłam go na folię spożywczą , uformowałam z niego wałeczek i wstawiłam do lodówki. Tam lekko stwardniał
Blondynka Gotuje
Rozgrzewająca zupa z dyni z imbirem, kardamonem i gałką muszkatołową 212Rozgrzewająca zupa z dyni z korzennymi przyprawami i chili Kremowa zupa z dyni, doprawiona rozgrzewającymi przyprawami korzennymi, to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy marzną zimą. Korzenne
Korniszonki