ciasto - 164325 przepisów (strona:6432/10955)

SERNIK CZEKOLADOWO-MIĘTOWY 203

raptem udało mi się uratować jeden kawałek 😏 Nie zdążyłam też zrobić polewy z gorzkiej czekolady, a i bez niej sernik był znakomity -  widoczna polewa powstała na potrzeby zdjęcia. Ciasto nie jest za słodkie, a do tego ma orzeźwiającą nutę mięty. Nie ma też spodu, dzięki temu jest lekki, no i szybko się go przygotowuje. Goście byli zachwyceni. Gorąco polecam

Kuchnia MagdaLeny
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI Z BAKALIAMI 239

chleba skrapiam (dość obficie) pędzlem maczanym w wodzie (gwarancja dobrego przyklejenia ziaren). Formy (zwykle piekę od razu dwa chleby) odstawiam pod przykryciem w dość ciepłe miejsce, do czasu aż ciasto wypełni formę. Zwykle trwa to ok.4,5h. Zależy od świeżości i rodzaju użytego zakwasu, na samym żytnim wzrasta zdecydowanie szybciej, na orkiszowym wyrasta zdecydowanie dłużej. Czym świeższy zakwas(...)chleb również szybciej wyrośnie. Formy z wyrośniętym ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200*C i piekę ok.60 minut na termoobiegu. Po upieczeniu wyjmuję chleb z formy i odstawiam na drewnianej desce do odparowania. Gdy używamy metalowych form, musimy je odstawić z chlebem na ok.10-15 minut, następnie dokładnie okroić boki i dopiero wówczas wyjąć z nich chleb. Chleby na drugi

Smaczne Zdrowe
Amoniaczki 218

masła - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 szklanki śmietany 18 % - 3 łyżeczki cukru waniliowego - 20 g amoniaku oraz - 1 jajko - gruby cukier Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem

Zainspirowana w kuchni
TARTALETKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM I MALINAMI 301

mąki pszennej * 1 jajko * 100 g masła * 1 łyżka cukru * szczypta soli * krem czekoladowy do nadzienia * maliny do dekoracji Wykonanie: Wszystkie składniki (poza kremem i malinami) zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość około 5 mm. Szklanką wycinać koła. Foremki do tartaletek wylepić wyciętymi szklanką kołami. Foremki z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około

Zrób to smacznie
Ciasteczka z melasą w cukrowej skorupce 182

wszystko na idealnie gładką masę. Makę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz przyprawami. Przesiej suche składniki. Do suchych składników dodaj mokre. Wymieszaj. A pod koniec zagnieć miękkie ciasto. Ciasto nabieraj łyżką odmierzając porcję, formuj w kulki (wielkości orzecha włoskiego). Obtocz w cukrze lekko dociskając. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko je rozpłaszczając.   Piecz w temp

greenscarf
Muffiny, orzechowe babeczki z masłem orzechowym 186

słodko. Polecam. Muffiny są puszyste, delikatne w smaku z orzeszkami w środku. Szybkie do zrobienia. I jak na muffiny przystało - zawsze wychodzą :) Polecam. Składniki (na 12 tradycyjnej wielkości muffinek): * ciasto: - 200g mąki pszenej - 150g cukru - 2 jajka - 200g masła orzechowego  - 180ml mleka - 80g masła - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 200g solonych orzeszków ziemnych (z grubsza posiekanych) * krem: - 100g(...)masła miękkiego - 100g masła orzechowego - 40-50g cukru pudru - 100ml śmietany kremówki (schłodzonej) Ciasto: Masło utrzeć z masłem orzechowym, mlekiem i cukrem na gładką i puszysta masę (ok.7 min miksowania na najwyższych obrotach). Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz posiekane z grubsza solone fistaszki (trochę zostawić do dekoracji kremu). Wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej

CookYourself
FRANCUSKIE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI 182

FRANCUSKIE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI Najsłynniejsze chyba francuskie naleśniki crepes suzette z pomarańczami. Są słodkie, pachnące i wyśmienite! Polecam ślicznie :) SKŁADNIKI : Ciasto naleśnikowe 1 szklanka mleka 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy szczypta soli masło do smarowania patelni Sos pomarańczowy z filetami z pomarańczy: 4 pomarańcze 50g masła 2 łyżki cukru(...)trzcinowego ok. 60-70 ml likieru pomarańczowego PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki, które następnie składamy w chusteczkę. Krok 2. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, dokładnie myjemy. Z dwóch pomarańczy ścieramy skórkę, następnie obieramy i filetujemy (wycinamy segmenty bez skórek), z pozostałych dwóch pomarańczy wyciskamy sok. Krok 3. Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści

Moja Książka Kucharska
Pomidorowa rolada 469

masy przesiewamy obie mąki, proszek do pieczenia i chwilę ucieramy. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodajemy je porcjami do pomidorowej masy mieszając delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równomiernie ją rozprowadzając. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 200°C (z termoobiegiem około 180°) przez około 10-15 minut. Pozostawiamy(...)wystudzenia. Serek śmietankowy łączymy ze śmietaną. Smarujemy nim dokładnie zimne ciasto. Na serek układamy w dwóch rzędach plasterki szynki, a na samym początku układamy plasterki papryki. Roladę delikatnie, ale ciasno zwijamy, od strony papryki. Zawijamy ją w folię i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej godzinę. Przed podaniem kroimy w plastry. Smacznego Artykuł Pomidorowa rolada pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Placuszki bananowe 191

16 sztuk 20 min Łatwe Tanie Przepis na placuszki bananowe. Placuszki bananowe są świetnym pomysłem na szybkie i dodające energii śniadanie, ale także pyszny obiad czy

PysiaGotuje.pl
Waniliowe ciasteczka maślane 201

Składniki ( 20 ciasteczek): 120 g masła ( nie margaryny do pieczenia), schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 150 g mąki pszennej kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki zagnieć i wyrób ciasto. Uformuj z niego kulę, spłaszcz ją lekko, owiń folią spożywczą, schłódź w lodówce przez około 30 minut. Z ciasta formuj kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, układaj na blaszce wyłożonej papierem

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami i serem 509

gotujemy do miękkości. Wodę odlewamy a ziemniaki pozostawiamy na ok 20 minut do przestudzenia po czym przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajko, obie mąki oraz odrobinę pieprzu. Wyrabiamy na gładkie ciasto, byle nie za długo. W międzyczasie jak ziemniaki stygną, przygotowujemy farsz. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy(...)odparowania całego płynu. Przygotowane ciasto dzielimy na 8 równych części. Dłonie delikatnie oprószamy mąką i rozpłaszczamy każdy kawałek na grubość ok 1cm. Na środek nakładamy kawałek sera (u mnie plaster ok 2x6cm i grubości 4mm) oraz część podsmażonych pieczarek, zlepiamy boki oraz końce i rolujemy nadając kształt krokieta. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Kuchnia w czekoladzie
Rolada szpinakowa z łososiem 249

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i dodać do masy szpinakowej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie za pomocą pędzelka posmarować olejem. Ciasto szpinakowe rozprowadzić na blaszce 31×41 cm. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu odwracamy spodem do góry i zdejmujemy papier (odchodzi bez problemu). Normal(...)chrzanu 2 ząbki czosnku 150 g łososia wędzonego w plastrach Do miski przekładamy oba serki, dodajemy chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto szpinakowe (od strony z której zdjęliśmy papier). Układamy łososia i powoli zawijamy w roladę. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Pieczona brukselka 286

Dzisiaj koszmar z mojego dzieciństwa… Brukselka! Ale nie taka, jaką wciskali mi w przedszkolu, czyli rozgotowaną, mazistą i mdłą… Ta jest pyszna, chrupiąca i

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania