Bułeczki z cynamonową posypką 247mieszamy. Powstały zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z pozostałą łyżką cukru, cukrem waniliowym, solą. Do mąki wlewamy wyrośnięty zaczyn, dodajemy maślankę, jajko i żółtko oraz masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 12 równych części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę i układamy na wyłożonej papierem blaszce
Smak mojej kuchni
Pieczony omlet ze śliwkami wg Aleex 180zrobiłam pyszny omlet, który znalazłam na kwestii smaku. Przygotowuje się go w zaledwie kilka chwil, jest puszysty, mięciutki, cudnie przesycony owocami. Ja wykorzystałam śliwki, które idealnie komponują się z ciastem. Polecam Wam ten omlet – smakuje rewelacyjnie, zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy po prostu pyszny deser. Składniki: • 4 jajka • 160 ml mleka (trochę więcej niż 1/2 szklanki(...)średnim ogniu, a gdy będzie już gorąca, rozprowadzić po niej 2 łyżki klarowanego masła. 6. Do kielichowego blendera wbić jajka, dodać mleko, mąkę, cukier wanilinowy i sól, ja przygotowałam ciasto w Thermomixie. 7. Mieszankę składników na ciasto krótko zmiksować (4 sekundy) na jednolitą masę i wlać powoli na patelnię. 8. Na wierzchu rozłożyć połówki śliwek i wstawić do nagrzanego piekarnika
W mojej kuchni
Babka kokosowa. 228Niedzielę zawsze spędzamy rodzinnie, dlatego nie może zabraknąć ciasta do kawy :) Tym razem do niedzielnej kawki zrobiłam babkę kokosową. Jest to babka na jogurcie z dodatkiem wiórek kokosowych. Największą jej zaletą jest to, że zawsze się udaje. Nie miałam jeszcze sytuacji, żeby mi nie wyszła. Zawsze pięknie i równo wyrasta. Jest delikatna i wilgotna. Jest też prosta i szybka(...)dodawać po jednym jajku i cały czas miksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać i dodać jogurt. Na koniec wsypać wiórki kokosowe, zmiksować żeby wiórki połączyły się z ciastem. Ciasto przełożyć do formy na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godzinę. Maja babka piekła się dokładnie 55 minut
Agusiowe smakołyki
Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni 174puree, przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 10-20 minut w zależności od wielkości słoików lub zamrażamy. Do czego wykorzystać puree z dyni Puree z dyni możemy wykorzystać do ciast i ciasteczek, pieczywa (chleby, bułki) oraz do przygotowania placuszków, zup i sosów. Można je też podawać samodzielnie zamiast ziemniaków. Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pumpkin pie - tarta dyniowa 160muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonych goździków * PRZYGOTOWANIE Kruchy spód Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj żółtko i pokrojone w kostkę masło. Zacznij zagniatać ciasto, dolewając powoli mleko. Kruchy spód rozwałkuj na wielkość formy na tartę, a następnie wyłóż nim formę posmarowaną uprzednio masłem i posypaną mąką. Formę wraz z ciastem włóż na godzinę
Food Square
Zielone muffiny kukurydziane z rodzynkami i mini kiwi (bez barwników, gluten free) 182prastary proces zwany nixtamilizacją sprawia, iż zawarta w ziarnie witamina B3, białko i inne składniki mineralne zostają łatwiej przyswajalne przez organizm. Dodatkową zaletą nixtaminilizacji jest łatwość formowania ciast z dodatkiem wody. Jeszcze powrócę do moich bezglutenowych muffinków... Smakują naprawdę rewelacyjnie i przyznam, że troszkę specyficznie. Są mięciutkie, bardzo wilgotne oraz wspaniale komponują się z rodzynkami i kawałkami mini kiwi(...)pieczenia, a w drugiej - jajka, mleko i olej. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do ciasta wmieszać rodzynki oraz uprzednio pokrojone na 4 części mini kiwi. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około
Di gotuje
Czekoladowe muffiny z konfiturą malinową 174suche składniki. W drugiej misce mieszam rózgą jajka, dodaję mleko i olej, mieszam do połączenia. Dodaję mokre składniki do suchych, mieszam łyżką do połączenia. Do foremek wkładam po łyżce ciasta, na to łyżeczka konfitury malinowej i reszta ciasta. Ciasta ma być do ok. 2/3 wysokości foremek. Tak postępuję z 12 muffinkami. Piekę przez 20-25 minut na środkowej półce piekarnika
Zasmakuj Kuchni
WYTRAWNE PLACKI O SMAKU PIZZY 157Wykonanie: Pieczarki i cebulę drobno pokroić, podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Do miski wsypać mąkę, sól, pieprz, proszek do pieczenia, wlać wodę i wbić całe jajka. Wymieszać ciasto łyżką. Następnie dodać starty żółty ser, przesmażone pieczarki i cebulę, drobno pokrojoną paprykę i kabanosy. Wszystko wymieszać. Ciasto będzie dość zwarte. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką wykładać porcje(...)ciasta, lekko spłaszczać. Smażyć na średnio rozgrzanym palniku (u mnie elektryczny ustawiony na 3) ma złoty kolor z obu stron
Zrób to smacznie
Bananowa krówka bez pieczenia 230Ciasto z masą budyniową, krówką, bananami, masą "ptasie mleczko" i kakao. Bez pieczenia na herbatnikach - szybkie i łatwe w przygotowaniu. Składniki: ok 250 ghebratników, 1/2 szklanki cukru 750ml mleka, 2 żółtka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki skrobi ziemniaczanej, 250 g masła, 4 banany, 510 g masy krówkowej, 500 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 3 galaretki cytrynowe krystaliczne(...)masy budyniowej. Wkładamy do lodówki. W tym czasie rozrabiamy galateki w 450ml gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubiamy wraz z cukrem pudrem, wolnym strumieniem dodajemy zimną galaretkę. Wykładamy na ciasto, polewamy pozostałąkrówką.Wstawiamy do lodówki nakilka godzin. Przed podaniem posypujemy kakao
Lena Gotuje
Pełnoziarniste bułki z mąki z płaskurki 175łyżką, aż do połączenia się składników. Odstaw na ok. 15 minut aby zaczyn wyrósł. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól oraz zioła prowansalskie. Następnie dodaj zaczyn i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Wyrobione ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godziny w ciepłe miejsce. Z wyrośniętego ciasta odrywaj kawałki i formuj z nich bułeczki
365 dni dookoła kuchni
Pieczone pierogi z nadzieniem curry z czarnuszką 188solo, Małżon stwierdził, że z jakimś sosikiem były by lepsze a tak naprawdę sprawdzą się wspaniale jako paszteciki do barszczu na święta. Pieczone pierogi z nadzieniem curry z czarnuszką ciasto: po 250 g twarogu i mąki pszennej 125 g zimnego masła łyżeczka soli farsz: 1,5 cebuli, pokrojonej w piórka + podobna ilość podartych na paseczki boczniaków(...)łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka nasion czarnuszki jajko do posmarowania nasiona czarnuszki do posypania Ciasto przygotowujemy zagniatając rozdrobniony ser z masłem i mąką oraz solą. Chłodzimy je w lodówce min. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na klarowanym maśle lub oleju razem z boczniakami i przyprawami, na średnim ogniu aż cebula stanie się
Dzieje kuchennej Wiewióry
Muffinki marchewkowo-jabłkowe. 179może być coś lepszego od ciasta marchewkowego? Tylko marchewkowe babeczki, zwłaszcza jeżeli oprócz marchewki dodamy do nich również słodkie jabłka. Tego smaku nic nie przebije… muffinki są cudownie aromatyczne, puszyste, wilgotne, idealne do rozgrzewającej herbaty z miodem i cytryną. Jeżeli dzisiejsza marchewkowo-jabłkowa wariacja na temat babeczek przypadła Wam do gustu, zapraszam również po przepis na odwrócone ciasto marchewkowe. Składniki(...)oraz marchewkę i ponownie wymieszać. 4) Następnie dodać przygotowaną mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz solą i ponownie krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. 5) Przygotowane ciasto przełożyć do foremek (do ok. 2/3 wysokości). 6) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 – 30 min, do suchego patyczka. 7) Gotowe babeczki wystudzić. Artykuł Muffinki
Fitsweet.me
Bułeczki i paluchy z makiem 174bułek W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę,dodać sól,rozczyn,jajko i olej. Dokładnie wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45-60 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić nożem na 12 części. Formować długie cienkie wałeczki na paluchy
Kolorowa kuchnia Elki
CHLEB PSZENNO-RAZOWY NA ŚWIEŻYCH DROŻDŻACH 278woda ciepła 2 szklanki Sposób przygotowania Przesiewamy obie mąki do miski. Mieszamy drożdże w ciepłej wodzie do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do mąki sól, cukier i mieszamy. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wodę. Po wyrobieniu ciasta przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 10 - 12 godzin. Po tym czasie przekładamy nasze ciasto do foremki posmarowanej masłem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Nastawiamy piekarnik
chefintheforest
Ciasteczka budyniowe - najlepsze 232proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, proszek budyniowy i posiekane masło, robimy na środku dołeczek i dajemy żółtka oraz całe jajko. Wszystko zagniatamy. ma powstać gładkie, miękkie ciasto. 2. Ciasto dzielimy na 2 - 3 części, pierwszą część musimy rozwałkować na około 3 mm, foremką wykrawamy ciasteczka (pamiętajmy, że jak wykrawamy dół cały, a górę z dziurką, żeby(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasteczka i pieczemy w 180 stopniach około 10-12 minut. Do zrumienienia się, studzimy na kratce. Tak samo robimy z pozostałym ciastem. 4. Jak ciasteczka ostudzą się przekładamy powidłem lub marmoladą i posypujemy cukrem pudrem (u mnie zniknęły nawet nie posypane, udało mi się posypać cukrem tylko te które wzięłam
kruche babeczki