Kotleciki z brokuła i kaszy jaglanej z piekarnika 210przykrywamy pokrywką i odstawiamy. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Por, czosnek oraz przestudzony brokuł szatkujemy nożem na małe kawałki. Dodajmy pozostałe składniki. Za pomocą ugniatacza do ziemniaków rozgniatamy nasze ciasto. Ja najpierw rozgniotłam a następnie użyłam jeszcze miksera, dzięki czemu ciasto zaczęło się ładnie kleić. Na tym etapie można skosztować i zadecydować czy dodajemy sól. Bierzemy ręką po kawałku ciasta
Szkrab Je Sam
Tort Raffaello 426zrobić Tort Raffaello? Biszkopt pieczemy według przepisu . Mój piekłam w 2 foremkach o średnicy 18 cm. W zależności od tego czy pieczecie biszkopt w 1 czy 2 foremkach ciasta będzie mniej lub więcej więc będzie potrzebowało mniej lub więcej czasu do całkowitego upieczenia – zawsze można sprawdzić drewanianym patyczkiem czy jest już gotowe – wkłuwając go w środek i patrząc(...)surowego ciasta. Można zrobić to dzień wcześniej, żeby biszkopty miały dużo czasu na ostygnięcie. Przekrawamy biszkopty na 4 spody i układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej przenosić podczas składania tortu. Polowę kremówki zagotowujemy i wrzucamy do niej pokrojoną na kawałki białą czekoladę (100 g) mieszamy do uzyskania jedolitej konsystencji, odstawiamy do ostygnięcia
Ciastkozercy
Babka limonkowo-jogurtowa 171olej zmiksować na puszysty krem. Makę wymieszać z proszkeim do pieczenia, dodać do masy. Formę do babki (dużą - około 2, 5 l pojemności) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć ciasto. Piec 75 minut w temperaturze 175 o C (termoobieg - 150 o C). Jeśli wierzch ciasta za bardzo zbrązowieje przykryć je folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Babkę wyjąć(...)wyjąć i ostudzić. Cukier puder wymieszać z dwoma łyżkami soku z limonki. Lukrem posmarować babkę, posypać skórką z limonki. Zostawić do zastygnięcia. Przepis odnaleziony w gazetce Pyszne ciasta na Wielkanoc. Polecam i życzę smaczengo
cucinare
Placek królewski 140Przepis wyjęty ze starego pożółkłego skoroszytu mamy:) Prosty w przygotowaniu, pyszniejszy z każdym dniem ... Ponieważ w domu były jeszcze dekoracyjne gwiazdki ze świąt posypałam nimi ciasto ... choć mam nadzieje, że to na pożegnanie a nie na przywołanie zimy. Serdecznie polecam :) Składniki : Placki : 4 szklanki mąki (1 szklanka = 0,25 l) 1 szklanka cukru 2 jajka(...)masła 2 łyżki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego Wykonanie : Placki : Margarynę roztopić z miodem, odstawić na chwilę do ostygnięcia. Zagnieść ciasto ze wszystkich składników i podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować lub rokleić palcami na blasze (o wymiarach 25 x 33 cm) wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą
cucinare
Ciasto z owocami 159Banalnie proste ciasto z owocami. Próbowałam już z brzoskwiniami, borówkami amerykańskimi a teraz z malinami. Bardzo puszyste a w lodówce zachowa świeżość przez kilka dni :) Polecam :) Oryginalny przepis pod nazwą Malinowy z cytrynową nutą pochodzi z gazety Tina. Składniki : 3 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 i 1/2 szklanki cukru(...)proszkiem do pieczenia do wysokiego naczynia. Dosyp cukier, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Wbij jajka, dolej mleko i olej. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na gładkie, jednolite ciasto. Owoce opłucz, osusz a następnie oprósz odłożonymi wcześniej dwiema łyżkami mąki. Delikatnie przemieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie równomiernie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wierzch
cucinare
Marchewkowe 193Proste i pyszne ciasto, którym ostatnio zachwyciła się moja rodzina. W przepisie, który dostałam od bratowej zastąpiłam polewę kakaową roztopioną mieszanką czekolady gorzkiej i mlecznej aWy możecie zrobić taką polewę jaką najbardziej lubicie:) Smaczego:) Składniki : Ciasto : 2 szklanki drobno startej marchewki 5 jajek 300 g mąki pszennej 330 g cukru 1 szklanka oleju 1 łyżeczka(...)mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione mąki i mieszamy aż powstanie gęsta masa budyniowa. Chwilę gotujemy a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto : Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz kolejno olej i cynamon. Na końcu dodajemy marchewkę dokładnie łącząc wszystkie składniki
cucinare
Chleb wieloziarnisty II 141soli 5 łyżek cukru 5 dag świeżych drożdży 1 litr wody Wykonanie : Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek
cucinare
Biszkopt truskawki pianką 198Sezon truskawkowy powoli dobiega końca więc na pożegnanie znalazłam takie ciacho na blogu Aga w kuchni . Ciasto jest bardzo proste, smaczne i dobrze wyglądające. Na pewno za rok do niego wrócę:) Składniki na tortownicę o średnicy 27 cm : biszkopt : 3 jajka 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Pianka: Na biszkopcie układamy
cucinare
Przepis #185 Domowe batoniki Fig Bar - bez laktozy, glutenu oraz cukru 217lodówki na około 20 minut. W tym czasie śliwki oraz żurawinę moczymy w gorącej wodzie przez około 15 minut. Następnie odsączamy i blendujemy na jednolitą masę. Z lodówki wyciągamy ciasto. Dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta (najlepiej zrobić to przez papier do pieczenia by ciasto się nie przyklejało do wałka). Na środek wykładamy połowę farszu i składamy(...)obie strony. Podobnie robimy z drugą częścią ciasta. Tak przygotowane rulony przekładamy na formę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia a następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Zamiast masła migdałowego można użyć zwykłego masła orzechowego (najlepiej 100%). Do nadzienia można dodać także suszonych fig lub rodzynek. Batoniki
Health-Fit-Life
Muffiny dyniowe 172jesień… a z jesienią – dynia! Dynia jest znana ze swojego wszechstronnego zastosowania. Idealnie nadaje się jako podstawa obiadowych dań i zup, a także jako doskonały dodatek do ciast. W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na babeczki dyniowe, które podbiły nie tylko nasze podniebienia, ale również serca. Dynia w babeczkach jest praktycznie niewyczuwalna,... Tryb czytania Artykuł Muffiny dyniowe pochodzi
PysiaGotuje.pl