Ciasto czekoladowe z gruszkami 175Gruszki nie są zbyt popularne w wypiekach a szkoda, bo jesień zawsze przynosi ich urodzaj:). Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. Ten smak przełamuje wierzchnia warstwa bitej śmietany. 100g masła 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 4 jajka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 gruszki Bita śmietana: 250ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru posypka(...)powstania gładkiego puchu. Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 jajku. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy. Miksujemy tylko do połączenia składników. 2. Ciasto wylewamy na tortownicę 22cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy obrane i pokrojone w ćwiartki gruszki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut. Wyciągamy z piekarnika
Szefowa kuchni
Jabłecznik w keksówce 195Proste jesienne ciasto z jabłkami pokrojonymi w plastry i posypanymi cynamonem. Do jego przygotowania nie trzeba używać miksera. Składniki na ciasto wystarczy krótko wymieszać łyżką
Przepisy Kulinarne
Gruszkowa delicja bez pieczenia 200Lekkie i orzeźwiające jesienne ciasto. Idealne na spotkanie przy kawie ze znajomymi. Ja miałam miękkie gruszki ale jeśli macie twarde owoce to proponuję je wcześniej pogotować w wodzie z cukrem a przed dodaniem do ciasta ostudzić. ok 40 szt herbatników 4 duże i miękkie gruszki 4 galaretki gruszkowe lub agrestowe 2 budynie śmietankowe 1 l mleka 330 ml śmietanki
Smakołyki Asi
Genialne , jesienne bułki ze słonecznikiem 244szklanki mleka trochę mniej niż 1/2 kostki masła trochę łuskanego słonecznika do posypania dodatkowo : papier do pieczenia Mąkę , drożdże , cukier , sól wsypujemy do maszyny do wyrabiania chleba lub ciasta . Wlewamy roztopione masło , ma być ciepłe , nie gorące . Włączamy maszynę i jak zacznie mieszać , wlewamy bardzo ciepłe , prawie gorące mleko . Czekamy aż maszyna wyrobi gładkie sprężyste ciasto . Formujemy kulki , zanurzamy jedną(...)układamy na blaszce do pieczenia . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Delikatnie rozpłaszczamy ręką . Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce . Jeśli przed formowaniem natrzecie ręce oliwą z oliwek, ciasto nie będzie się do nich lepić . Po tym czasie bułki powinny podwoić swoją objętość . Nagrzewamy piekarnik do 200 C i do gorącego wstawiamy bułki . Pieczemy do momentu aż będą miały złoty
Ogrodnik w podróży
Chleb żytni sitkowy z siemieniem lnianym 226Zakwas (cały); 38 g – mąka żytnia typ 1400; 90 g – woda. W tym samym czasie, co zaczyn: 45 g – siemię lniane, namoczyć w 150 g wody. Ciasto (fermentacja 90 minut w temperaturze 28-30С): nawodnienie 76% 255 g – Faza 2 Zaczyn (cały); 425 g – mąka żytnia typ 1400; 10 g – sól; 45 g – siemię lniane, namoczone wcześniej(...)wody; 50 g – woda (dla formowanego w bochenek), dla foremkowego można zwiększyć o 20-40 g. Po 90 minutach fermentacji ciasto przełożyć na zwilżoną wodą matę teflonową lub silikonową i uformować mokrymi dłońmi w bochenek. Zostawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. W czasie wyrastania wierzch chleba spryskiwać co jakiś czas wodą, tak aby nie wysychał i nie pękał. Piec
Przepisy na domowy ser i chleb
Tort czekoladowy z powidłami śliwkowymi 1131tarce czekoladę, mieszamy szpatułką. Jeden z blatów układamy na paterze. Nasączamy go kawą lub likierem kawowym. Rozprowadzamy połowę powideł. Następnie wykładamy mniej więcej połowę kremu śmietankowego. Przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy i smarujemy powidłami. Wykładamy drugą część kremu (kilka łyżek można zostawić do obłożenia boków tortu). Przykrywamy ostatnim blatem ciasta, delikatnie go nasączamy. Boki tortu smarujemy cienką warstwą
Smaki Na Talerzu
Muffinki owsiane z brzoskwiniami i śliwkami 210oraz cynamon. W drugiej misce mieszamy ze sobą jajka, olej, jogurt naturalny oraz miód. Składniki mokre przelewamy do miski ze składnikami suchymi i za pomocą łyżki mieszamy na gładkie ciasto. Śliwki i brzoskwinie obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na grubszą kostkę. Dorzucamy do ciasta i ponownie mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy do nich ciasto
My simple kitchen
Naleśniki przepis na ciasto 197Naleśniki przepis na ciasto Mogłabym jeść je codziennie. Nie ważne czy na śniadanie, obiad czy kolację. Uwielbiam na słodko jak i wersję na słono. Z tego łatwego przepisu wychodzą mi najlepsze naleśniki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 3 szklanki mąki 2 jajka 2 szklanki mleka 1 szklanka wody szczypta soli 3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszać wszystkie składniki(...)łyżką a później mikserem na wolnych obrotach aż do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto po przygotowaniu powinno odpocząć co najmniej pół godziny, a nawet godzinę w lodówce choć nie jest to konieczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli jest zbyt gęste dodać trochę wody. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na rumiano z obydwu stron Do wersji słodkiej można dodać łyżkę cukru waniliowego SMACZNEGO
zielonacukinka
Potrójnie kawowe ciasteczka przekładane kremem i orzechami 332kawy rozpuszczalnej szczypta soli Przygotowanie ciastek: Na gładką masę zblenduj olej, banana i mleko. Do dużej mośki przesiej mąkę, kawę, sól i cukier puder. Dodaj masę bananową. Zagnieć gładkie ciasto, owiń w folię spożywcza i schłódź w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm, powykrawaj ciasteczka. Przełóż je na blachę (będą potrzebne dwie) wyłożoną papierem(...)krem: 150 g orzechów nerkowca 50 g oleju roślinnego 100 g cukru pudru szczypta soli czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej (zwykłej) lub 2 kawy zbożowej Przygotowanie kremu: Podczas chłodzenia ciasta namocz orzechy w gorącej wodzie (około 30 minut). Odsącz je z wody. Zblenud na gładką masę wszystkie składniki na krem. Lukier kawowy: 100 g cukru pudru łyżeczka gorącej! wody łyżeczka
greenscarf
TOFFIFEE – pyszne ciasto bez pieczenia 1446theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Pyszne ciasto bez pieczenia - wbrew pozorom szybkie w przygotowaniu. Ma tylko jedną wadę - zdecydowanie za szybko znika ;) SKŁADNIKI: (blacha 25x35 cm) Masa budyniowa : 3 szkl mleka 4 łyżki cukru 2 op. budyniu(...)ułożyć maczane w mleku krakersy. 5. Rozsmarować nutellę, przykryć herbatnikami. 6. Śmietankę ubić na sztywno ze śmietan-fixem. Dodać pozostałą masę krówkową, zmiksować. Wyłożyć masę na wierzch ciasta. Ozdobić według uznania – ja posypałam słodkim kakao. Czyli w skrócie: herbatniki - masa budyniowa - krakersy – połowa masy kajmakowej - herbatniki - masło orzechowe - krakersy - nutella - herbatniki – masa śmietankowo-krówkowa
Kto ugości moich gości?
Babka pomarańczowo - kawowa. 200żółtku. Wsypać szklankę mąki z proszkiem do pieczenia, następnie wlać mleko i wsypać kolejną szklankę mąki. Zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i zmiksować chwilę na wolnych obrotach. Następnie podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać skórkę pomarańczową, do drugiej kawę i kakao. Kakao dodałam tylko dla koloru. Formę na babkę(...)wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Łyżką wyłożyć ciasto, na przemian jasne i ciemne. Ja wykładałam po kilka łyżek, najpierw jasne potem ciemne i tak na zmianę. Na koniec delikatnie od góry przemieszałam łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni 65-70 minut. Do suchego patyczka. Do miseczki wlać 3 łyżki soku z pomarańczy, łyżkę oleju i dodać połamaną czekoladę. Miskę
Agusiowe smakołyki
Szybki chrupiący domowy chleb 173garnuszku podgrzewamy wodę, a następnie w letniej wodzie mieszamy drożdże - dodajemy je po wymieszaniu do pozostałych składników w misce, - całość mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy na wyrośnięcie ciasta ok. 45minut, - wyrośnięte ciasto przelewamy do wąskiej rynienki wysmarowanej uprzednio masłem, - możemy posypać ciasto słonecznikiem, - pieczemy min. 1 godzinę do 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, aż chleb się
MintTaste
Knedle ze śliwkami 170myjemy i usuwamy z nich pestki. Następnie, odcedzamy ugotowane ziemniaki. Póki są jeszcze gorące solimy do smaku i tłuczemy je w garnku drewnianą pałką (taką do ucierania masy do ciasta – wprawdzie nie robię ucieranych mas, ale pałka ostała się chyba z czasów studenckich ). Jeśli macie praskę do ziemniaków, to też można użyć Przekładamy ciepłe ziemniaki do dużej miski(...)jeszcze dalej tłuczemy pomagając sobie widelcem. Konsystencja powinna być gładka i jednolita, bez grudek. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy rękami wyrabiając na jednolite ciasto. Odrywamy kawałek ciasta, formujemy niewielki placuszek, nakładamy śliwkę i zlepiamy formując kulkę. Do gotującego się wrzątku wrzucamy 5-6 knedli i gotujemy przez około 3-5 minut (w zależności od ich wielkości) po wypłynięciu
Lamarida.pl
Naleśniki o smaku pizzy 374smaku pizzy Bardzo smaczne naleśniki faszerowane kurczakiem i pieczarkami w sosie pomidorowym oraz zapiekane z żółtym serem to ciekawy pomysł na obiad lub kolację. Polecam! Składniki na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli 2 łyżki świeżych lub suszonych ziół: oregano, bazylia + olej do smażenia(...)100g pieczarek 20 dkg startego żółtego sera 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki pikantnego ketchupu przyprawa do kurczaka, sól, pieprz Domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ *** Składniki na ciasto dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa *** *** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni
Blog z Apetytem