ciasto - 164325 przepisów (strona:4922/10955)

Nieklasyczna carbonara z cukinią 233

Ostatnio oglądaliśmy z Madzią program „Gotuj sprytnie jak Jamie” :) Świetny program pokazujący jak w prosty sposób można zaoszczędzić na jedzeniu. Tym razem w naszej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Knedle ze śliwkami i kokosem 168

praskę. Zrób kulę i połóż na stolnicy oprószonej mąką. Oderwij ¼ ziemniaków i uzupełnij mąką. Powinno to być około 300 g mąki. Następnie połącz składniki dodając jedno jajko i zagniatając ciasto. Podziel ciasto na 14 równych kawałków. Śliwki przekrój na pół po szerokości. Na kawałek ciasta połóż połówkę śliwki i uformuj zgrabną kulę. Zagotuj wodę z solą i wrzucaj knedle

codojedzenia
Naleśniki owsiane ze szpinakiem i fetą 212

Składniki:   Naleśniki: 3 szklanki mąki owsianej 4 łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 szklanki wody gazowanej (lub więcej, w zależności od konsystencji ciasta) 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oliwy z oliwek sól Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 150 g sera feta 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki(...)mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz Sposób wykonania: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksujemy ze sobą. Jeśli ciasto wyszło zbyt gęste dodajemy większą ilość wody. W rondelku na rozgrzanym maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek.  Następnie do cebuli dodajemy zamrożony szpinak. Podgrzewamy do momentu aż całkowicie się roztopi a nadmiar wody odparuje.  Do szpinaku

Qchnia po prostu
Chicken pot pie z sosem słodko-kwaśnym + KONKURS 192

Klasyka w niebanalnym wydaniu, bo pod postacią zapiekanki, skrywającej we wnętrzu soczystego kurczaka, ryż oraz Sos słodko-kwaśny Łowicz, a wszystko to otulone warstwą ciasta francuskiego. Podstawę smaku i aromatu w potrawie stanowi idealnie wyważony sos w słodko-kwaśnej wersji, pełen kawałków pomidorów, papryki, marchewki, ananasa i pędów bambusa. I czyż nie prezentuje się pięknie na stole? Oprócz przepisu(...)trzymam za Was kciuki, a póki co wracam do przepisu. Chicken pot pie z sosem słodko-kwaśnym: * sos słodko kwaśny Łowicz- 1 słoik, 500 g * ciasto francuskie- 1 arkusz * pierś z kurczaka- 250 g * ryż basmati- 80 g * olej rzepakowy- 2 łyżki * sól, słodka papryka- po 1 płaskiej łyżeczce * pieprz- 1/3 łyżeczki Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą

Kraina Miodem Płynąca
keks marchewkowy z bakaliami 209

dużo mówić....ciasto doskonałe. Tym razem nie puszyste i lekkie ale ciężkie, wilgotne, mocno aromatyczne. Uwielbiam takie. Uwielbiam ciasto marchewkowe pod każdą postacią.   * 2 keksówki o długości 20 cm Składniki: 5 jajek  3/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru 300 g startej marchewki 100 g pokrojonych śliwek suszonych (moje były moczone w rumie ale mogą być też zwykłe(...)pieczenia Białka ubić na sztywno. Ubijając dodawać po jednym żółtku. Do drugiej miski włożyć wszystkie pozostałe składniki (mąkę z sodą i proszkiem przesiać), dodać do masy jajecznej i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek wyścielonych papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez około 45 minut.  Inspiracja- Trzeci talerz

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Lekkie ciasto z brzoskwiniami - przepyszne :) 252

Ciasto powstało całkowicie spontanicznie, jedynie co zaplanowałam to wykorzystanie wymagających już zużycia brzoskwiń. Połączyłam je z mieszanką płatków, dokładnie gotowym musli, które mam na tę chwilę pod dostatkiem 😎 Końcowy efekt przeszedł moje oczekiwania, bo ciasto wyszło bardzo smaczne. Jest wilgotne, lekko zbite, ale też nieco kruche, delikatnie słodkie z wyczuwalnym dodatkiem koksowym smaków. Myślę, że może także dobrze się sprawdzić(...)masy przełóż brzoskwinie razem z sokiem, który puściły i dokładnie wymieszaj całość. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa - 21,5 x 21,5 cm), wyłóż ciasto i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku, w termoobiegu przez 35 minut, do suchego patyczka.  Śmiało możesz kroić jeszcze ciepłe, bo takie według mnie smakuje najlepiej

Zdrowie na języku :P
Śliwkowe ciasto z czekoladą 192

Jeśli macie ochotę zaskoczyć swoich gości, to przygotujcie efektowne ciasto czekoladowe ze śliwkami. Ciemne ciasto kontrastuje z jasnym, na to śliwki i pyszna kruszonka, nie trzeba nic więcej no chyba że jeszcze kawka ☺ Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Naleśniki budyniowe 328

Chyba nie ma tygodnia aby nie było u mnie naleśników na obiad. Zwykle są to naleśniki z serem lub dżemem bo takie lubimy najbardziej.  Tym razem do ciasta postanowiłam dodać budynie waniliowe i muszę przyznać, że wyszły naprawdę pyszne. Nawet Oliwka zauważyła, że dzisiaj smakują tak "wyjątkowo" ;) 2 szkl mąki pszennej 2 budynie waniliowe 3 szkl mleka 1 szkl(...)wody gazowanej szczypta proszku do pieczenia 3 jajka ewentualnie cukier do smaku olej kokosowy do smażenia  Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Ciasto odstawiamy na pół godziny aby odpoczęło. Przed smażeniem naleśników ciasto mieszamy. W razie konieczności dolewamy odrobinę wody. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy odrobinę oleju, smażymy cienkie naleśniki z obu stron po kilka minut

Smakołyki Asi
Krokiety z serem i pieczarkami 210

Krokiety z serem i pieczarkami Takie krokiety z serem i pieczarkami, królują na wszystkich rodzinnych imprezach.  Składniki : Ciasto: mąka -1 szkl jajko -1 szt sól- szczypta mleko - 1 szkl woda - 1 szkl Farsz: pieczarki - 0,5 kg ser żółty - 100 g cebula - 1 szt sól i pieprz tłuszcz Panierka: jajko -1 szt bułka tarta Dodatkowo : tłuszcz do smażenia Przygotowanie(...)Ciasto: Do miski wysypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zmiksować. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Smażyć naleśniki na tłuszczu. Farsz: Cebulę obrać, drobno pokroić. Pieczarki opłukać, drobno pokroić w kosteczkę. Przesmażyć na tłuszczu cebulę, dodać pieczarki, sól i pieprz, razem wszystko podsmażyć przez chwilę, zdjąć z ognia, wsypać starty ser na tarce, dokładnie wymieszać. Nakładać porcję farszu na każdego naleśnika, zwijać

Kuchnia Danusi
Pierożki z dynią hokkaido i twarogiem 180

ciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju nadzienie 1 mała dynia hokkaido 300 g twarogu sól pieprz 3 ząbki czosnku masło do smażenia Z podanych składników zagniatamy ciasto podstawowe pierogowe. Do mąki dodajemy sól, olej , wlewamy wrzątek i mieszamy łyżką , odstawiamy na chwilę do przestygnięcia i zagniatamy ciasto. Dynię kroimy w kostkę, na patelni

Gotowanie jest łatwe
ROTI – TAJSKIE NALEŚNIKI 151

najczęściej z bananem, mlekiem skondensowanym i Nutellą ( serio! ). Ja zrobiłam z bananem i słodkim syropem klonowym – Wy śmiało możecie skomponować swoją wersję. Najważniejsze w nich jest to, by ciasto było bardzo, ale to bardzo cienkie! Tajowie przygotowują je na dużych rozgrzanych płytach i serwują na papierowych tackach podzelone na 9 kawałków. My zrobimy je w domowych warunkach ;)   SKŁADNIKI(...)smażenia + oliwa DODATKOWO: * miękkie banany SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z cukrem i solą, dodajemy roztopione masło, ubite jajko, mleko oraz wodę – cały czas mieszamy. Wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto, odkładamy na 30 minut przykryte ściereczką. Formujemy wałek, dzielimy na 15 kawałków, formujemy kulki i każdą rozwałkowujemy na bardzo cieniutki placek,. Smażymy na natłuszczonej, mocno rozgrzanej dużej patelni. Po chwili

Ostra na Słodko
NALEŚNIKI Z TWAROGIEM I SZPINAKIEM 187

słodko i bardziej wytrawnie. Dziś postanowiłam zrobić z twarogiem, ale żeby smakowały inaczej niż zawsze dodałam odrobinę szpinaku i czosnku. Wyszły znakomicie. Mąż kolejny raz zadowolony ;) Składniki na ciasto naleśnikowe: 3 jaja 1 łyżka oleju szczypta soli 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody Składniki na farsz: 250g chudego twarogu 3 kostki mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku(...)niewielka cebulka pieprz, sól do smaku Ciasto : Do miski wbijamy całe jaja, mleko, olej, wodę oraz sól. Całość miksujemy. Małymi porcjami dodajemy mąkę. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy trochę mąki, gdy za gęste wody. Odstawiamy na 10 minut. Smażymy naleśniki.  Farsz:  Cebulkę i czosnek należy pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Pod koniec dodać szpinak. Jeszcze ciepłe przekładamy

Słodki Zakątek
Kawowy torcik bez pieczenia z alkoholem 230

łyżki czubate cukru pudru ok. 150 - 200 g podłużnych biszkoptów francuskich  250 ml mocnej kawy 50 ml wódki / amaretto - w zależności jak bardzo chcemy mieć wyrazisty smak ciasta.  160 g maślanych herbatników ok. 40 - 50 g masła roztopionego Wykonanie:  Zaparzamy kawę i odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki blendujemy wraz z roztopionym masłem. Jeżeli okaże się ,że nasz ciasteczkowy(...)ciasteczkowy spód, następnie moczymy podłużne herbatniki w kawie połączonej z alkoholem z obu stron i układamy na kremie.  Na nasączone herbatniki wykładamy ostatnią warstwę kremu, możemy udekorować górę ciasta posypując kawą i pokruszonymi herbatnikami. Chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą

W Moim Magicznym Domu
Leniwe wytrawne, z ziołami 230

przygotowanie kluski W misce rozgnieść dobrze widelcem ser. Dodać jajka, koperek, szczypiorek, trochę pieprzu - dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać  mąkę, cały czas mieszać widelcem aż powstanie miękkie, dosyć wilgotne ciasto, ale już dające się formować..  Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać jeszcze chwilę ręką, aż ciasto będzie w miarę spoiste. Podzielić  na 4 części, z każdej

Stare Gary
Bazyliowa panna cotta z mozzarelli z pomidorowym "kawiorem" na bezglutenowym krakersie 177

silikonowych foremek, odstawiamy do przestudzenia, a następnie na parę godzin wkładamy do lodówki, aby panna cotta dobrze zgęstniała. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy szczyptę soli i zimne masło, wyrabiamy ciasto stopniowo dodając po łyżce zimnej wody (ile przyjmie ciasto), jeśli jest za suche dolewamy więcej wody, jeśli zrobi się zbyt miękkie, można podsypać więcej mąki. Ciasto rozwałkowujemy cienko między dwoma

Quinoa Raz!

Proponowane wyszukiwania