Sernik z ricotty 243Pyszny serniczek na bazie ricotty i mascarpone z dodatkiem polewy z malin to coś co koniecznie musicie wypróbować. Ciasto jest bardzo szybkie do wykonania i smakuje wyśmienicie Składniki: – ok. 230 g ciasteczek maślanych – 100 g roztopionego masła – 250 g serka mascarpone – 500 g ricotty – 3 duże jajka – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – cukier wanilinowy(...)ricotte, mascarpone, wsypać cukier, wbić jajka i dodać cukier wanilinowy. Wszystko zmiksować. Na końcu dodać dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Całośc wylać na przygotowany spód. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 45-60 minut na złoty kolor. Następnie wyciągnąć, wystudzić polać polewą malinową* lub dżemem malinowym a następnie schłodzić w lodówce przez
I LOVE LIFE
Brownie z malinami 545jest najlepsze ciasto brownie z malinami jakie tylko można upiec. Perfekcyjnie dobrane składniki oraz czas pieczenia. Brownie z malinami wychodzi idealnie wilgotne, ale i wyrośnięte. To jest świetny przepis! Zachowałam balans między słodyczą ciasta a wytrawnym smakiem gorzkiej czekolady i kakao. Do tego świetnie podbity smak słodko kwaśnych malin! Warto.. zdecydowanie warto upiec to brownie. Czekoladowe z owocami, jednak(...)nieco lżejsze jest też ciasto murzynek brownie z porzeczkami . Gorąco polecam i ten przepis
AniaGotuje.pl
Krówkowe szaleństwo - pyszne ciasto z kawałkami bezów 150uwielbiam każdą pogodę, nawet taką jaka jest dzisiaj. Z jednej strony człowiek by całe dnie spędzał w łóżku, natomiast z drugiej... mam ochotę eksperymentować w kuchni. Dawno nie piekłam ciast, więc dzisiaj postanowiłam to zmienić i na szybko zrobiłam ciasto z kajmakiem i małymi kawałkami bezów. I tak oto wyszło krówkowe szaleństwo, które jest tak pyszne, że u nas już(...)łyżce serka mascarpone oraz śmietan fix. Masę śmietanową wykładamy na masę bezową, dekorujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na około godzinę. Zajrzyj również tu: 1. Kawowa rozkosz- ciasto cappuccino 2. Pyszne śniadanie - muffinki jajeczne 3. Placuszki jajeczne - idealne na śniadanie
My World by Dagmara Rek
Twarogowe kluski z sosem wiśniowym 219rzeczywiście kluski stają się jakby pulchne podczas gotowania, nie są twarde jak te z dodatkiem mąki. Mnie natomiast zaskoczyło prostota wykonania – wszystko można wymieszać widelcem, a po schłodzeniu, ciasto pięknie się formuje i niewiele brudzą ręce. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami, ja postawiłam na przepiękne wiśnie – lekko cierpkie, ale soczyste i pachnące. Bardzo smaczna propozycja na letni obiad(...)przekładamy twaróg i rozdrabniamy do widelcem. Dodajemy do niego bułkę tartą, cukier puder, sól i rozkłócone jajko i wszystko razem mieszamy widelcem lub ręką, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy sos wiśniowy, który możemy podgrzać na chwilę przed podaniem dania. Do rondelka przekładamy wydrylowane wiśnie, dodajemy do nich
Smaczna Strona
ROZRYWAJĄCE PIEŁECZKI 188momentu zbielenia. Następnie dodać olej, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao - dokładnie wymieszać za pomocą robota najlepiej z końcówką do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto wychodzi bardzo gęste. Z ciasta należy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjąć piłeczki i każdą z nich
Ciastka - domowe słodkości
Piknikowe bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym 178łyżki ciepłego mleka oraz łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Resztę mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy podrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, masło oraz sól, wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 7 części(...)naczyniu umieszczamy pokruszone w dłoniach drożdże, cukier oraz mleko, mieszamy 2 minuty/37stopni/obroty pozycja 2. Odstawiamy na 10 minut, następnie dodajemy rozpuszczone masło, sól oraz mąkę przesianą przez sitko, wyrabiamy ciasto 3 minuty/interwał. Dalej postępujemy zgodnie z przepisem powyżej. Przepis na Bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym w wersji do wydruku i PDF. Artykuł Piknikowe bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym pochodzi
KulinarneImpresje.pl
Rogaliki 218więc oto są rogaliki. 0,5 kg mąki 1 szkl. mleka 50 g drożdży 5 łyżek oleju 2 łyżki cukru szczypta soli 2 jajka [ 1 jajko do ciasta +1 do posmarowania] Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia(...)Rozwałkować kawałki ciasta, podzielić na trójkąty i zwinąć rogaliki, odstawić do wyrośnięcia przez 45 minut. Ubić jajko i posmarować nim rogaliki. Piec w temperaturze 200 ° C przez około 20 minut
Moje domowe kucharzenie
KRUCHE CIASTECZKA Z POWIDŁAMI 202pokojowej 2 jajka 1/3 szklanki cukru brązowego 1 łyżka cukru z wanilią Szczypta soli Dodatkowo: 1/2 słoika ulubionych powideł ja dałam malinowych Przygotowanie: 1. Z wszystkich składników na ciasto ,szybkim ruchem zagniataniu ciasto. 2. Zawijamy w folię i odstawiamy do zamrażarki na ok 30 min. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 4 z Ciasta formujemy kulki wielkości
Gotowanie Patki
Kopytka z kaszy jaglanej 271przez praskę do ziemniaków (lub np. przez maszynkę do mielenia mięsa) i odstawiamy do przestudzenia *** *** Do ciepłej ale już nie gorącej masy dodajemy mąki oraz jajko i szybko wyrabiamy ciasto *** *** Na podsypanym mąką blacie formujemy wałeczki z ciasta i kroimy kluski *** *** W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli oraz oleju. Kopytka wkładamy partiami do wrzątku i gotujemy przez około(...)NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kopytka z kaszy jaglanej pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytem
Ryba w cieście naleśnikowym 219Coś bezmięsnego , czyli ryba ..w cieście naleśnikowym. 50 dkg filetów dowolnej ryby 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl. mleka 1 jajko sól, pieprz Mąki wymieszać z solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Jajko wymieszać z mlekiem, potem składniki mokre wlać do składników suchych i dokładnie ubić trzepaczką, aby ciasto było jednolite.Filety(...)ryby pokroić na kawałki , zanurzyć w cieście naleśnikowym .Smażyć na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min z każdej strony na średnim ogniu. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniczku
Moje domowe kucharzenie
PIEROGI LENIWE Z PRAŻONYMI CZEREŚNIAMI 257czereśni 50 g orzechów włoskich szczypta kardamonu Wykonanie: Twaróg przeciskamy przez praskę na stolnicę podsypaną mąką. Dodajemy jajka, szczyptę soli, cukier z wanilią oraz mąkę i zagniatamy ciasto, tworząc kulę. Gdy ciasto za bardzo się klei to posypujemy jeszcze odrobiną mąki pszennej. Ciasto dzielimy na 3-4 części i z każdej części formujemy wałeczek, który spłaszczamy nożem, a następnie tniemy
Kuchnia MagdaLeny
Panna cotta z arbuzową galaretką 287wielbicielem, bo jeszcze nie udało mi się spotkać na swojej drodze osoby, która by za nimi nie przepadała. Doskonale komponują się zarówno w wersji słodkiej (np. w deserach, ciastach czy dżemach), ale także wytrawnej (w formie sałatek z dodatkiem fety czy zup (chłodników)). Arbuzy (podobnie jak ja ;)) kochają wysokie temperatury. Nie bez powodu więc najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne są właśnie
Pogotujmy.pl
Pieczony naleśnik czyli dutch baby 240jajka sadzone ale naleśniki były miłą odmianą od czasu do czasu. Mając trochę wiecej czasu w weekend postanowiłam wypróbować przepis na dutch baby czyli po prostu pieczone naleśniki. Ciasto jest z takich składników jak na naleśniki tylko trochę gęstsze, wylewa się je na rozgrzaną patelnię, kórą potem od razu wstawia się do nagrzanego piekarnika ( więc patelnia musi mieć odpinaną rączkę(...)albo być przystosowana do zapiekania ). Ciasto się piecze, wyrasta i przybiera formę malowniczych górek i dolin ( a czasem jak widać na zdjęciu i wąwozów). Można je zjeść z ulubionymi dodatkami naleśnikowymi, ja postawiłam na prostotę czyli owoce sezonowe. Emilce bardzo smakowało, powiedziała, że już zawsze chce pieczone naleśniki: ) więc mam alternatywę śniadaniową i co warto dodać o wiele wygodniejszą niż
Cooking for Emily
Pszenne bułki ze słonecznikiem 178zimnej wody 100 g nasion słonecznika + 4 łyżki do posypania 1¼ łyżki soli 1 jajko + 1 łyżka mleka Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj mąkę, sól, słonecznik i zarób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem. Przykryj naczynie folią i odstaw w ciepłe miejsce na 50 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyłóż na blat oprószony mąką(...)złóż kilka razy i odczekaj 10 minut. Następnie podziel ciasto na 18 kawałków. Uformuj 18 bułek i ułóż na blasze w odstępach, najlepiej na dwóch. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Rozmąć jajko z mlekiem. Posmaruj wyrośnięte bułki i posyp nasionami. Nastaw piekarnik na 250ºC na termoobieg. Wstaw bułki do nagrzanego piekarnika. Jeśli piekarnik jest z termoobiegiem
codojedzenia
Gnocchi z masłem szałwiowym 294mąki pszennej typ 405 - 1 jajko rozm.M - 1 łyżeczka mielonego piepszu - sól - 2 łyżki masła - świeża szałwia Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz. Zagnieć ciasto, podsypując mąką, gdyby się za mocno kleiło do rąk. Następnie ciasto podziel na 4 części. Porcję ciasta rozwałkuj i pokrój jak kopytka. Następnie uformuj gnocchie jak na filmiku. Gotowe
CookYourself