ciasto - 164325 przepisów (strona:4915/10955)

Ciasteczka z ciasta francuskiego z jabłkiem 627

Ekspresowy pomysł na szybki deser lub niezapowiedzianych gości :) Ciasteczka wychodzą pyszne... smakują tym dużym i małym łasuchom :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Średniej wielkości jabłko Cukier płaska łyżka jajko cynamon Lukier: Cukier puder pół szklanki Woda gorąca łyżka Ciasto francuskie wyciągam z lodówki pól godziny przed przygotowywaniem ciasteczek. W tym czasie jabłko obieram ze skórki, wydrążam gniazda nasienne i kroję(...)kostkę. Do jabłek dodaje cynamon i cukier. Ciasto dzielę na 12 kawałków. Na każdym kawałku na jednej połowie robię nożykiem trzy otwory a na drugą połowę kawałka nakładam jabłka. Przykrywam częścią z otworami. Boki smaruje białkiem a następnie zlepiam całość przy pomocy widelca. ( Patrz film poniżej :)) Gotowe ciasteczka przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smaruje rozmąconym żółtkiem. Piekę

Kulinarne przygody
Budyniowe ciasto bez pieczenia z ciasteczkami od Cukry Nyskie 233

się z cytrynowymi ciastkami fit & free oraz petit beuree. Ciastka fit & free to nowość z serii bez dodatku cukru! Składniki: masa budyniowa: 1 opakowanie czekoladowego budyniu do ciast i kremów  100 gram masła 60 gram cukru 500 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej różowa polewa: 200 ml mleka ok 150 gram pianek typu Marshmallow 1 opakowanie żelatyny(...)użyjemy w listkach, najpierw musimy przez 7 minut moczyć listki w zimnej wodzie, następie dodajemy do gorącego płynu i mieszamy tylko chwilę, ponieważ ta żelatyna szybko się rozpuszcza. Składamy ciasto: dwie dolne warstwy układamy z herbatników Petit Beurre, naprzemiennie smarując masą budyniową. Na wierzch układamy ciasteczka cytrynowe fit &free i całość polewamy tężejącą polewą różową. Wkładamy do lodówki

Życie zaczyna się w kuchni
Muffinki z jabłkami, kokosem i orzechami 228

dodajemy śmietanę i wlewamy olej. Całość mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy resztę sypkich składników. Mokre składniki łączymy z tymi sypkimi i za pomocą łyżki mieszamy całość dokładnie na gładkie ciasto. Na końcu dodajemy do ciasta obrane jabłka i wszystko ze sobą łączymy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto. Wierzch posypujemy orzechami włoskimi. Muffinki pieczemy w temperaturze

My simple kitchen
Cynamonowe Płatki Śniadaniowe 171

tbsp Oleju kokosowego (rozpuszczonego) Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Suche składniki mieszamy w naczyniu malaksera. Dodajemy jajko, syrop klonowy i olej kokosowy i mieszamy aż wytworzy nam się ciasto. Na blaszce do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia, wyciągamy na niego ciasto, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Kółkiem do krojenia pizzy lub ostrym nożem dzielimy(...)ciasto na płatki. Pieczemy przez 20-25 minut aż będą złote i chrupiące. Podajemy z ulubionym mlekiem i dodatkami. Możemy przygotować ich więcej i przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu. Zamiast cynamonu możemy dać kakao by otrzymać czekoladową wersję. The post Cynamonowe Płatki Śniadaniowe appeared first on Oslov

Oslov.
Zupa zaklepka kociewska 261

Burzliwe losy Kociewia znajdują swoje odzwierciedlenie w kuchni. Najbardziej zauważalne są wpływy pruskie, a w późniejszym okresie niemieckie. Widać to doskonale w nazwach regionalnych potraw np. kuch (niem. kuchen - ciasto) z krostami i glancem to drożdżówka z kruszonką. Rejon położony między Borami Tucholskimi a Wisłą nie należał do bogatych, podstawę kociewskiej kuchni stanowiły ziemniaki nazywane na Kociewiu bulwami, brukiew, cebula

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
TARTA Z BOROWIKAMI 210

runa leśnego , jeszcze dobrze w drzewa nie wejdzie i już cały koszyk prawdziwków i innych cudów nazbiera. Ja użyłam mąki pełnoziarnistej ale wybór należy do was.  Składniki na ciasto:  2 szklanki mąki pełnoziarnistej  1/2 kostki masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 1 żółtko szczypta soli Składniki na farsz :  250 g borowików  4 wsiowe jajka(...)pieprz  garść zielonej pietruszki  pół szklanki orzechów włoskich  2 łyżki masła  Sposób przyrządzenia:  Mąkę , jajko i posiekane masło zagnieść  razem do uzyskania jednolitego ciasta. Zawinąć w ściereczkę i wstawić do lodówki na pół  godziny. Kiedy minie pół godziny, ciasto rozwałkować i wyłożyć  nim wcześniej wysmarowaną tłuszczem foremkę nakłuwając  przy

pieprzny smaczek
Naleśniki z prażonymi jabłkami i miodem 167

masła, cynamon Mąkę przesiewamy do większej miski, wbijamy jajka, wlewamy mleko i olej, dodajemy szczyptę soli oraz słodzidło (najlepiej ksylitol). Miksujemy składniki do uzyskania gęstego, ale nie lejącego się ciasta. Ciasto na naleśniki odstawiamy na ok 15-20 minut.  W tym czasie przygotowujemy prażone jabłka: myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na mniejsze kawałeczki. Na patelni rozpuszczamy(...)palnika, dodajemy miód i cynamon. Trzymamy na małym ogniu przez kilkanaście minut do czasu, aż jabłka zmiękną.  Na mocno rozgrzanej, teflonowej patelni wlewamy po 1-2 chochlach ciasta i smażymy po kilka minut z każdej strony.  Gotowe naleśniki nadziewamy prażonymi jabłkami, zwijamy w rulonik i polewamy miodem.    Smacznego! 🥞 ✩✩✩    Instagram  |  Facebook

Kuchnia Ellie
Ryba w chrupiącej panierce. Przepis krok po kroku. 171

Rybę dopraw solą i pieprzem W misce wymieszaj piwo, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wsyp 1/2 łyżeczki soli, wymieszaj do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.   W rondlu rozgrzej olej. Rybę obtocz w mące, zanurz w cieście. Smaż na rozgrzanym oleju, około 4-5 minut, panierka zrobi(...)Danie szybkie i niedrogie   Ten przepis wzorowany jest na brytyjskim Fish & Chips , co prawda bez chips ale zawsze. Panierka a raczej ciasto bazuje na zimnym piwie, mące i proszku do pieczenia. Pięknie pokrywa białe filety z ryby i otacza mięso w chrupiącej „skorupce”. Jeżeli chodzi

kuron.com.pl
Burgery curry 313

dodajemy do nich jajko, łyżkę cukru, mąkę i pół łyżeczki soli. Włączamy mikser i dodajemy miękkie masło. Miksujemy na niedużych obrotach. Mikser zagniecie bułeczki w ok. 5 minut – wtedy ciasto powinno zacząć odchodzić od miski. Zostawiamy ciasto w misce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Potem z ciasta formujemy 6 bułek (wydają się małe, ale bardzo urosną) i układamy

Poezja smaku
Mini tarty z kurkami 205

Świetnie smakują na ciepło, jak również na zimno. Mi bardzo posmakowały podane z keczupem. Z podanych proporcji otrzymałam 6 małych tart o śr. 8cm i jedną o śr. 16cm. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 150 g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany jajko szczypta soli Farsz kurkowy: 200 g kurek cebula 2 łyżki oleju łyżka masła 4 łyżki kwaśnej śmietany(...)olej, przesmażyć cebulkę. Dodać kurki, przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i rozmarynem. Smażyć aż woda odparuje. W misce rozbełtać jajka i śmietanę. Dodać starty ser i ostudzone kurki, wymieszać. Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i wylepić nim natłuszczone foremki. Nakłuć widelcem. Spody podpiec ok 15 minut

Smakołyki Asi
Sernik na zimno z mango 521

Pyszny sernik na zimno z musem mango na spodzie z herbatników z dodatkiem kardamonu. Orzeźwiający, aromatyczny i aksamitny. Cudowny! I ma ładny kolor. Jestem pewna, że

Oryginalny smak
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami 245

Krokiety ziemniaczane z pieczarkami to pyszna i sycąca propozycja na tani, rodzinny obiad. Krokiety są proste w przygotowaniu, choć może nieco pracochłonne. Składają się z ciasta z gotowanym ziemniaków i farszu pieczarkowego (ale może to by również farsz z mięsa czy szpinaku albo kapusty kiszonej). Są świetnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia. Obiad nie musi składać się(...)oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, posiekaną natkę pietruszki, pieprz i sól do smaku. Wszystko razem mieszamy, aby powstało ciasto. Rękami namoczonymi w wodzie, odrywamy porcje ciasta wielkości mandarynki. Formujemy kulę, którą rozpłaszczamy, dajemy do środka łyżkę farszu z pieczarek i cebuli i składamy, zalepiając boki, tak by powstał krokiet

e-PrzepisyKulinarne
GRYCZANE PLACUSZKI MARCHEWKOWE 199

Lubicie ciasto marchewkowe? Ja bardzo! Stąd pomysł na szybkie placuszki marchewkowe, które wykonamy w kilka chwil. Nie potrzebujemy nawet do nich miksera 😉 Puszyste placuszki w wersji bezglutenowej, bez dodatku cukru, przygotowane na maślance. Słodzone są miodem, a mąkę pszenną zastępuje tu mąka gryczana. Poza tym, podobnie jak ciasto marchewkowe, mają korzenny aromat oraz smak. Świetnie smakują z powidłami czekoladowo-śliwkowymi(...)mieszamy rózgą z maślanką oraz miodem. Dodajemy sól oraz mąkę gryczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i  przyprawą korzenną. Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki/rózgi, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą marchewkę i całość mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie

Kuchnia MagdaLeny
Sernik na zimno z malinami - i cóż, że jesienią 231

wyglądać jak mokry. Dużą 28 lub 30cm tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, tylko spód, można zbędne części papieru zacisnąć poza tortownicą. Łatwiej będzie na koniec wytargać go spod ciasta. Przygotowany spód można odłożyć do lodówki i zająć się galaretkami. 2 rozpuścić w 500g gorącej wody w jednym naczyniu, a trzecią w 400g w innym. Obie wystudzić, ale pilnować(...)delikatne rozlanie lekko już ścinającej się ostatniej galaretki na wierzch sernika, w tym przypadku na maliny. Całość wymaga teraz kilku godzin w lodówce. Plus jesiennego szykowania tego letniego ciasta jest taki, że teraz temperatury są sprzymierzeńcem w utrwalaniu pożądanej konsystencji sernika. Po kilku godzinach, ewentualnie po nocy w lodówce, delikatnie nożem oddzielam rant tortownicy o ciasta i zsuwam całość

I tu będę miała takie te
Knedle ziemniaczane z kaczym mięsem i boczkiem 212

czasochłonne do przygotowania, dla tego smaku czasem warto je zrobić.  Knedle to doskonały pomysł na pozbycie się ziemniaków z poprzedniego dnia z obiadu i mięsa z rosołu ;) Polecam! Ciasto: 1 kg gotowanych ziemniaków 30 dag mąki pszennej 8 dag mąki ziemniaczanej 2 jajka Duża szczypta soli Nadzienie: 30 dag ugotowanego mięsa z kaczki np. z rosołu 10 dag wędzonego(...)zmielonego mięsa, wlewamy bulion lub rosół , aby farsz nie był zbytnio suchy bo mieso kacze jest dość suche.  Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy ciasto: Gotowane i wystudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli   i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na kawałki, każdy kawałek

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania