ciasto - 164325 przepisów (strona:4524/10955)

Ciasto marmurkowe 315

Jeśli miałabym przygotować ciasto na piknik, to bez wątpienia byłoby to ciasto marmurkowe. Zawsze się udaje, ładnie wygląda, jest zrównoważone w smakach i doskonale smakuje z kawą. Bo kawoszka ze mnie chyba największa (do tego stopnia, że idąc spać myślę – z rana napiję się znowu kawki). Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Pierś z kurczaka w cieście francuskim. 246

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 250 g pieczarek 150 g sera sól, pieprz pesto bazyliowe 2 ciasta francuskie Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy, kiedy prawie będzie gotowy dorzucamy pokrojone w kostkę paprykę oraz pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy do całkowitego odparowania wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Ser ścieramy na tarce, dodajemy do wystudzonego(...)farszu. Ciasta francuskie kroimy na trzy części wzdłuż krótszych boków, rozsmarowujemy pesto i wykładamy farsz na połowie każdego paska ciasta, zamykamy nasz farsz i dokładnie zaklejamy boki, każdą paczuszkę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Smacznego

Moje-pitraszenie
Ciastka francuskie z rabarbarem 207

tygodniu kiedy nie ma zbyt wiele czasu na pieczenie proponuję Wam szybkie i bardzo smaczne ciasteczka z ciasta francuskiego. Robi się je ekspresowo, możecie posypać je cukrem pudrem i podać z bitą śmietaną lub gałką lodów ;) 4 łodygi rabarbaru op. ciasta francuskiego (275g) 4 łyżki domowego cukru z wanilią cukier puder do posypania Ciasto pokroić na kwadraty o boku

Smakołyki Asi
Babeczki owsiane z kremem i owocami | bez cukru | 227

łyżki ksylitolu/cukru trzcinowego lub kokosowego 10 łyżek jogurtu lub mleczka kokosowego + ulubione owoce Przygotowanie: Masło kroimy na drobniejsze kawałki, siekamy z mąką i cukrem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto, formujemy kule i odstawiamy do lodówki na ok. 40min. Po upływie czasu ciasto wałkujemy (podsypujemy mąką), wykrawamy większe kawałki i przekładamy do foremek, odkrawamy to co wystaje z foremek(...)użyłam silikonowych, ale gdy takich nie posiadamy możemy użyć metalowych - wysmarować je masłem i obsypać mąką. Ciasto podpiekamy 20 min. w 180 stopniach. Ubijamy opakowanie serka mascarpone z 4 łyżkami ksylitolu/cukru, olejkiem waniliowym i 10 łyżkami jogurtu lub mleczka kokosowego, przekładamy do babeczek i dekorujemy owocami

Czarnawisienka
Paluchy śniadaniowe 190

gram drożdży 1,5 szklanki wody czyli 300 ml 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju W 1/2 szklance wody o temp: pokojowej rozpuszczamy drożdże,dodajemy trochę mąki i wyrabiamy ciasto do konsystencji gęstej śmietany- odstawiamy do wyrośnięcia i aż opadnie (ok 40 min), Następnie dolewamy pozostałą wodę,dodajemy sól, mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do odpoczęcia ok 30 min. Następnie(...)dzielimy ciasto na równe części ok 100 gram i formujemy paluchy które. Kładziemy na blachę z papierem i czekamy aż podwoja objętość przed włożeniem do piekarnika nacinamy ukośnie. Pieczemy w 200 stopniach przez

Gotowanie jest łatwe
Pszenno - gryczane drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i orzechami laskowymi. Poniedziałki należy zacząć dobrze! 183

Proste, delikatne i niewielkie pszenno- gryczane drożdżówki z dodatkiem karmelizowanego rabarbaru i orzechów laskowych. Kolejna moja kombinacja. Nie ukrywam, że dodatek mąki gryczanej powoduje, iż ciasto nie rośnie tak doskonale i jest delikatnie cięższe niż tradycyjne. Ale nie zmienia to faktu, że nadal drożdżówki są przepyszne a przy tym "zdrowsze".  W sezonie "rabarbarowym" polecam Wam serdecznie. Ja mam ochotę(...)kardamon, przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez godzinę. Mąki mieszam z drożdżami. Dodaję cukier, ciepłe mleko, oliwę, jajko i sól. Wyrabiam gładkie ciasto, które odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formuję niewielkie bułeczki, których wierzch urozmaicam karmelizowanym rabarbarem i posiekanymi orzechami laskowymi. Odstawiam bułeczki na 15 minut do wyrośnięcia

Mango Papaja
Ciasto orzechowo-serowe siostry Anastazij 505

Przyznam szczerze, że do przepisów siostry Anastazji podchodziłam z dużą rezerwą, chociaż nawet nie wiem dlaczego. To ciasto mnie dosłownie skusiło, ale też zaskoczyło wyjątkowym smakiem. Połączenie lekkiego orzechowego biszkoptu i sernika jest świetnym pomysłem. Ciasto jedno z lepszych jakie ostatnio zrobiłam. Polecam. CIASTO SEROWO-ORZECHOWE SIOSTRY ANASTAZJI Składniki: biszkopt: (20x30) 3 jajka 1 szkl drobno posiekanych orzechów włoskich

Bon appetit mon amie
Ciasto jogurtowe 213

Dziś pyszny przepis na ciasto jogurtowe. To jedno z tych ciast które miesza się widelcem. Czyli jest totalnie bezproblemowe. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Szybka babka czekoladowa z kawą i nutą pomarańczy 199

pomarańczy. Dodać jajko i białko. Ubić ponownie. Mąkę przesiać wraz z kakao i proszkiem do pieczenia do masy maślanej i wymieszać. Dodać jogurt kawowy i delikatnie wmieszać go do ciasta. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Najlepiej w małej keksówce o długości ok. 20cm. Wykonanie polewy: Gdy ciasto ostygnie zrobić polewę. Połączyć cukier puder z likierem(...)kawowym i wymieszać, by nie było żadnych grudek. Jeśli polewa byłaby zbyt wodnista dodać cukru. Polać babkę.  Przepis jest lekko zmienionym przepisem z książki "Kawa w filiżance, ciastach i deserach

Mania Wypiekania
SERNIK NA ŁACIATYM SPODZIE 211

szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao masa serowa: 1,5kg sera dwukrotnie mielonego 3łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru 150 g masła Wykonanie: *Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, do jednej dodać kakao. Z każdej części odłożyć po 1/3 do zamrażarki.  *Masło utrzeć z cukrem. Dodać całe jajka, ucierać. Po trochu dodawać mąkę(...)następnie twaróg, nie przerywać ucierania. Na duża blachę wyłożyć raz jasne raz ciemne ciasto robiąc łatki.Na nie wylać masę serową.na wierzch tarkujemy zamrożone ciasta. Pieczemy ok 1 godz 15 minut

Z Majeczką w kuchni
Śnieżny puch na biszkopcie 255

Delikatny , puszysty, lekko kwaskowy  i mega pyszny sernik na zimno.  Bardzo łatwy, szybki do zrobienia i co najważniejsze, że ciasto zawsze  się udaje, szczerze  polecam. Składniki:  biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru masa serowa 1 kg sera z wiaderka 650 ml śmietany 36 % 4 cytrynowe(...)obroty i  cały czas ucierając  do sztywnej piany dodać po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę 26x38 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 °C i pieczemy przez ok 25 minut. Biszkopt wystudzić. Galaretki rozpuścić w 1 l wody, wystudzić. Ser wymieszać z cukrem pudrem, wlać galaretkę

magiczna kuchnia Kasi
Murzynek na maślance 358

Amerykańskie ciasto czekoladowe na maślance to taki nasz murzynek. Wilgotny, puszysty i bardzo prosty do przygotowania. Przepis pochodzi od niejakiej Rosy Ward i podobno wygrał niejedną nagrodę na konkursach wypiekowych. Dla mnie to po prostu pyszne czekoladowe ciacho – idealne na wieczór filmowy czy na spotkanie z przyjaciółmi. Można je dowolnie ozdobić – u mnie pojawiły się połówki orzechów włoskich(...)czas zależy od grubości formy – najlepiej sprawdzać patyczkiem już po 35 minutach). Składniki polewy zagotowujemy w rondelku, co jakiś czas mieszając. Lekko studzimy i polewamy jeszcze gorące ciasto. Ozdabiamy orzechami i kokosem – można też użyć innych bakalii, posypek czy jadalnych kwiatów. Murzynek na maślance świetnie smakuje na drugi dzień – kiedy polewa wsiąknie w wierzch ciasta. Przechowujemy

Poezja smaku
Truskawkowiec 315

Mój truskawkowiec powstał z reszty mrożonych truskawek z zeszłego roku. Znakomicie nadają się do niego truskawki świeże jak i mrożone. Dodatek mięciutkiego biszkoptu i bitej śmietany sprawia, że ciasto jest wyśmienite i nie sposób nie poprosić o dokładkę. Truskawkowiec robiłam wzorując się na mojej ulubionej szarlotce królewskiej - przepis TUTAJ-KLIK . Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej(...)cukrem pudrem pudrem, gdy śmietanka będzie ubita dodać chłodną żelatynę i dokładnie rozmieszać. Masę śmietanową wyłożyć na wystudzoną masę truskawkową. Wyrównać i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto podawać schłodzone, posypane startą czekoladą lub kakao. *ciasto najlepiej przygotowywać w tortownicy, ja używam tortownicy o boku 24 cm, podobnej do TEJ-KLIK . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Śnieżny puch 354

się kilka przepisów na różne słodkości, jedne zdrowe, inne trochę mniej. Zamierzam je systematycznie Wam pokazać, pomiędzy z przepisami wytrawnymi, abyście nie zanudzili się samymi deserami. Śnieżny Puch to ciasto, które miałam okazję kiedyś zjeść. Nie wzięłam jednak na niego wtedy przepisu, a później o nim zapomniałam, do czasu aż zobaczyłam je na blogu Po Prostu Pycha. Zrobiłam(...)Święta, aby przypomnieć sobie tamten smak ciasta, które jest niezbyt słodkie, orzeźwiające i lekkie. Coś pomiędzy sernikiem, a pianką typu ptasie mleczko. Dodatkowym atutem jest prostota jego przygotowania. Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, aby całość stężała. Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: 500 g twarogu sernikowego, zmielonego 2 śnieżki w proszku 350 ml mleka 2 galaretki cytrynowe

Fabryka pomysłów
Paluszki drożdżowe z kokosem 212

Dziś w roli głównej ciasto drożdżowe. Znakomite gdy jest cieplutkie, znakomite gdy już wystygnie. Zrobimy paluszki drożdżowe z nadzieniem kokosowym. Czy zachęcę Was gdy powiem, że ciasto wyrobi nam maszyna? Zatem śmiało! Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie

Proponowane wyszukiwania