Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limone e limoncello) 258pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, możemy również zmiksować. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. **** PREPARAZIONE Torta al limone In una ciotola montate le uova(...)sarà addensata. Mescolate bene il tutto e lasciate raffreddare. Coprite la crema con la pellicola e lasciate riposare in frigo per un'ora. Tort z kremem limoncello Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty . Każdy blat smarujemy kremem i kładziemy jeden na drugi. Wierzch tortu dekorujemy kremem i plasterkami cytryny. **** Torta al limone e limoncello Tagliate la torta
La grande e la piccola cuoca
Najlepsze Domowe Drożdzówki z Truskawkami i Kruszonką 217dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, ok. 3-4 łyżki mąki - dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto. Odkładamy do podwojenia objętości (na ok. 1,5 h). Truskawki kroimy na połówki. Po tym czasie z ciasta formujemy krążki z grubszymi obwódkami i na środek każdej drożdżówki wykładamy(...)truskawki. Kruszonka: Mąkę, cukier, cukier waniliowy i posiekane masło wyrabiamy do momentu powstania grudek. Gdyby ciasto okazało się za suche dodajemy odrobinę masła, gdy za mokre - cukru. Każdą drożdżówkę z truskawkami smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w ok. 190 stopniach przez ok. 15 minut do zrumienienia. Moje posty
Słodka Strona
BABECZKI ZE SNICKERSAMI I TRUSKAWKAMI, MISS BABECZKI 230mlekiem, olejem i ekstraktem waniliowym. Połączyć zawartość obydwu naczyń, całość wymieszać widelcem, mieszamy tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ok.łyżki ciasta tak, by przykryło dno. Na cieście układamy po kawałku (lub dowolnie) snickersa i przykrywamy pozostałym ciastem. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego 190*C i pieczemy na termoobiegu ok.12-15 minut (do suchego
Smaczne Zdrowe
Owocowa chmurka 216Owocowa chmurka, to czterowarstwowe ciasto na kruchym cieście z delikatnym kremem i lekką pianką bezową
Przepisy Kulinarne
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ 215oderwać ... 😊 No i ten zapach! Jako nadzienia możemy użyć nie tylko prażonych jabłek, jagód, malin czy innych owoców, ale i np. powideł czy nutelli (wersja dla fanów bardziej słodkich ciast). Składniki: 2 szkl. mąki pszennej tortowej 4 czubate łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl. mleka 75 g masła 1 jajko szczypta soli dodatkowo : prażone jabłka(...)zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15min). Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, dodajemy jajko, ciepłe roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Wyrośnięte
Walijskie Pichcenie
Grysikowiec z musem truskawkowym i lekką pianką – bez pieczenia 233Bardzo fajne ciasto bez pieczenia. Dla mnie łączące niejako dwie pory roku – lato i jesień. Lato to oczywiście mus owocowy, oraz lekka pianka, zaś jesień to nutellowa masa grysikowa. Całościowo bardzo fajna kompozycja. Masa grysikowa: 650 ml mleka 120 g masła 3 pełne łyżki Nutelli 90 g kaszy manny 1 łyżka cukru Masa truskawkowa: 700-750 g truskawek(...)miksujemy (wcześniej do żelatyny można dodać łyżkę masy i wymieszać dokładnie). Masę jogurtową wylewamy na przestudzoną masę truskawkową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem możemy udekorować ciasto kawałkami świeżych owoców. Źródło
Smaki Na Talerzu
Ucierany rabarbarowiec 326Ciast z rabarbarem nigdy za wiele. Zapraszam po nieskomplikowany przepis. A przepis mam jeszcze z czasów, gdy byłam nastolatką, zbierałam wówczas wycinki z gazet mamy typu Pani Domu czy Tina :) Do tej pory je mam schowane w dużej kopercie i od czasu do czasu je przeglądam. Składniki (blaszka 34x26cm): kilka łodyg rabarbaru 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju(...)Jajka utrzeć do białości z cukrem. Partiami dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz olej. Wszystko zmiksować na gładką masę. 2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Wierzch posypać pokrojonym w kostkę rabarbarem. Piec w 180 st. C przez 50 minut (a najlepiej kontrolować je za pomocą patyczka). 3. Gotowe ostudzone ciasto lekko oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia domowa Ani
Dietetyczny sernik na zimno na spodzie z orzechów i daktyli 230spód sprawdza się idealnie i do wykonania go trzeba kilka chwil. Jak widzicie, do sesji foto nie dotrwała nawet połowa sernika, co myślę jest najlepszą rekomendacją Zatem sernikożercy, ciastożercy ciast z owocami, sięgajcie po ser i czyńcie swoją powinność I powiem Wam, że mimo spodu, ja jadłam go bez wyrzutów sumienia A co! Z braku sera możecie użyć serków homogenizowanych(...)wody (zwykle 1-2 łyżki). Sama woda ma super smak i można ją wykorzystać do koktajli. Jeśli macie więcej truskawek, to im więcej dodacie ich do ciasta/wmieszacie w ciasto, tym sernik zyska na smaku. Drukuj Dietetyczny sernik na zimno na spodzie z orzechów i daktyli Składniki Spód 1 szkl. daktyli 1/2 szkl. wiórków kokosowych 1/2 szkl. orzechów włoskich Masa
Mieszam w Garnku
Komizm sytuacyjny i tarta z botwinką 219fraiche (18%) 1 pęczek koperku sól pieprz Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Po łyżce dodawać wodę, zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepić formę, formując brzeg. Nakłuć ciasto gęsto widelcem. Podpiec
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem 185zapas Po co po co po co po co Kayah, Po co Kto nie słyszał tej piosenki niech koniecznie posłucha :) Naszła mnie ochota na szybkie co nieco. Miałam ciasto francuskie i kilka łodyg rabarbaru. No to chop siup zrobiłam ciasteczka, które później zabrałam ze sobą na grilla :) Nie mają w środku cukru dlatego polecam je obficie posypać cukrem pudrem(...)podanej porcji wyszło 7 sztuk :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru 1 jajko cukier puder Rabarbar obieramy i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy go łyżką cukru i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy je na kwadraty. U mnie wyszło 6 kwadratów i jeden prostokąt. Na każdy kwadracik nałożyć porcję rabarbaru
My simple kitchen
Groszek ptysiowy 236pszennej 4 jajka W garnku roztapiamy margarynę z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą wodę wsypujemy mąkę i porządnie mieszamy, uważając by nie przypalić. Gotujemy do momentu gdy ciasto będzie gładkie, bez grudek i będzie odchodzić od ścianek, wtedy odstawiamy masę na bok do ostygnięcia. Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka i mieszamy (możemy użyć do tego miksera lub łyżki(...)połączenia wszystkich składników, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia niewielkie kuleczki. Pieczemy w 200° przez około 20 minut, aż wszystkie ptysie się zarumienią. Artykuł Groszek ptysiowy pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotuje
Moczone ciasteczka drożdżowe 208której by nie smakowały. Moczone ciasteczka drożdżowe Składniki: 500 g margaryny/masła 500 g mąki 2 jajka 1 żółtko 1 łyżka cukru 40 g drożdży Dodatkowo: mąka do podsypania ciasta cukier puder do obsypania ciasteczek Drożdże rozpuszczamy w łyżce cukru. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej rozpuszczone drożdże, margarynę/masło, jajka i żółtko. Zagniatamy ciasto. Wkładamy je do płóciennej(...)godziny. Po tym czasie wyciągamy je z wody i ze ściereczki i podsypujemy odrobiną mąki (tak aby się nie kleiło). Dzielimy na dwie części, aby ułatwić sobie pracę. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko (około 0,5 cm), w razie potrzeby podsypujemy mąką, żeby nie przyklejało się do blatu. Wycinamy ciasteczka, najlepiej użyć do tego malutkich foremek. Układamy je na blachach wyłożonych
PatiGotuje
Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą – test produktów firmy Jamar 200przesiewamy do miski. Dodajemy masło, jajka, sól i zaczyn. Mieszamy i stopniowo dolewamy mleko (tyle ile zabierze mąka). Dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość, potrwa to około godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, ćwikłę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany(...)mąką blat. Ciasto rozwałkowujemy grubiej niż na klasyczne pierogi (około 0,5 cm). Paszteciki wyrajamy szklaną (tak jak pierogi), do każdego kółka nakładamy po około łyżeczce farszu i sklejamy. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, można posmarować je rozkłóconym jajkiem, ale nie jest to konieczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) na około 30 minut
PatiGotuje
Pianka 171Dzisiejsze ciasto oprócz dziwnego składnika, masła roślinnego, którego jeszcze nigdy nie używałam do pieczenia, posiada jeszcze bardziej tajemniczą nazwę, która generalnie nic nie mówi tylko tyle, że powinno być pianką XD Jego wielką zaletą jest fakt, że każdy może je przygotować! Jest banalne do wykonania, składniki są ogólnodostępne i niedrogie, nie trzeba posiadać piekarnika i generalnie przygotowania trwają dosłownie kilka(...)minut. Później tylko trzeba poczekać aż stężeje. Moja mama jest zakochana w tym cieście. Pianka Składniki: 500 g masła roślinnego 150 g masła śmietankowego 8 jajek 1,5 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego (30 g) 30 g żelatyny 2 szklanki mleka 2 łyżki kakao Dodatkowo: 2 czerwone galaretki Jajka należy najpierw sparzyć gorącą wodą. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy
PatiGotuje
Sernik „Danonek” 228bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy czekoladę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy (u mnie(...)miski. Do pierwszej z nich dodajemy wystudzoną, czerwoną galaretkę, dokładnie mieszamy i wkładamy na chwilę do lodówki/zamrażarki, aż zacznie tężeć. Wtedy wylewamy ją na biszkopt i odkładamy ciasto do lodówki do stężenia. W tym czasie do drugiej części masy serowej dodajemy zieloną galaretkę i dokładnie mieszamy. Na dobrze stężałą czerwoną warstwę wylewamy zastygającą zieloną. Tak samo postępujemy
PatiGotuje