ciasto - 164325 przepisów (strona:4526/10955)

Mazurek z domowym kajmakiem 218

moim domu  nie ma tradycji pieczenia jakichś specjalnych ciast wielkanocnych, jak ma to miejsce w przypadku Bożego Narodzenia. Dlatego w tym roku pierwszy raz w życiu miałam okazję upiec świątecznego mazurka. Dwie warstwy kruchego ciasta z podwójnej porcji wg  TEGO  przepisu przełożyłam domową  GALARETKĄ PORZECZKOWĄ . Na wierzch wylałam domową masę z cukru i śmietanki. Kubek cukru(...)roztopiłam na patelni na średnim ogniu, gdy lekko się skarmelizował dodałam 200g słodkiej śmietanki i gotowałam do powstania gładkiej masy. Po lekkim przestudzeniu wylałam ją na ciasto. Wyszło pysznie! Sądząc po tempie znikania mazurka ze świątecznego stołu, chyba zapoczątkowałam nową tradycję w rodzinie. Wesołych Świąt

Wrzosowa Polana
Torcik Brownie z truskawkami 180

oddzielnej misce zmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę. Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na równe trzy części i wyłożyć jedną część na tortownicę obłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec każdy z blatów około

Rusty Fork
JOGURTOWE CIASTO POMARAŃCZOWE 347

Czym byłyby Święta Wielkanocne bez babki ... W tym roku postanowiłam nagiąć tradycyjny przepis i upiekłam włoskie ciasto jogurtowe z dodatkiem pomarańczy :) Wyrosło piękne i puszyste!  Do dekoracji użyłam roztopionej białej czekolady, maku i świeżej otartej skórki z pomarańczy. Ciasto w prawdzie wygląda bardzo Wielkanocnie, ale można upiec je na każdą okazję !  Zapraszam po przepis: SKŁADNIKI(...)delikatnie mieszamy z pianą(mieszamy krótko aby masa nie straciła "puszystości") Przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy ok.35 min w temperaturze 180 st.C bez termoobiegu. Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło. Wyjmujemy z piekarniki i pozostawiamy do wystudzenia. Gotową babkę można polać roztopioną czekoladą lub lukrem i udekorować według upodobania :)  Udanych wypieków

Marcepanowa kuchnia
Ciasteczka dyniowe AIP 259

dynię, ale przez cały rok można używać zamrożonego wcześniej. Bardzo wygodnie jest zrobić zapasy na cały rok, kiedy jest sezon na dynie i kiedy są dość tanie. W robieniu ciasta nie ma żadnej filozofii – po prostu wymieszaj dobrze wszystkie składniki ze sobą . Purée może mieć mniej lub więcej wilgoci, więc może się okazać, że potrzebujesz nieco więcej lub mniej(...)mąki. Koniecznie chciałem użyć foremek, jednak to ciasto nie jest zbyt lepkie i wszystko się rozpadało. W końcu przykładaliśmy foremki do papieru do pieczenia, ubijaliśmy ciasto w środku, a następnie delikatnie je podnosiliśmy. Nie wyszły może najpiękniejsze ciasteczka na świecie, ale na pewno lepsze niż nieregularne gnieciuchy Dzieci były także zadowolone. Piecz przez 20-30 minut w temperaturze

PaleoSMAK
Mazurek kajmakowy - jajko 293

Mazurek kajmakowy na delikatnym cienkim cieście w formie jajka - pisanki. Ciasto z dodatkiem ugotowanych żółtek jest bardzo kruche i łamliwe i takie właśnie na być. Połączone z lepkim kajmakiem jest dość stabilne i raczej nie grozi mu pęknięcie podczas przenoszenia. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Babka serowa 181

iluzję, że nie jest bezrobotna" . Edward Stachura Hm... czyż nie piękna definicja korzystania z każdej chwili w życiu? :) Na babkę serową natrafiłam w jednej z moich książek z ciastami, jednak sporo go zmodyfikowałam. Niby zwykła babka, ale dzięki dodatkowi tłustego twarogu długo jest świeża i lekko wilgotna. Jeśli lubicie babki, to polecam ją wypróbować :) Składniki: 400 g tłustego twarogu(...)jajku. Następnie dodawać partiami ser i dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę otartą z cytryny. Całość dokładnie wymieszać aby powstało dosyć gęste ciasto. Jeśli jednak byłby problem z jego wymieszaniem można dolać trochę mleka. Gotowe ciasto przełożyć do formy z kominkiem, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni

My simple kitchen
Ciasto czekoladowe (fit) 214

Lubicie ciasto czekoladowe? Ja uwielbiam, mogłabym jeść kilogramami. Powstrzymuje mnie tylko jedna rzecz… jego kaloryczność. Z pomocą rozwiązania tego problemu przyszła mi gazeta GoodFood. Nieco podpatrzyłam, nieco zmieniłam i nieskromnie powiem, że się udało :) Smak został zachowany, a kaloryczność obniżona :) Ilość porcji: Torcik o rozmiarze 18 cm Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia Składniki: Na ciasto: 175g jogurtu naturalnego 140g(...)pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego Na polewę: 200g serka kremowego śmietankowego 40g cukru pudru 25g ciemnej czekolady 25g masła (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka kakao Masło na ciasto rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąke, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i mielone migdały. Całość mieszamy. W drugiej misce mieszamy jogurt

Kolizje Smaków
Pyszny sernik wiedeński z mandarynkami. 190

Składniki :                      na tortownicę 26 cm średnicy Ciasto : 20 dkg mąki pszennej 13 dkg masła 8 dkg cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 50 dkg mielonego twarogu 4 jajka 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18 % 1 budyń śmietankowy(...)iasto : M ąkę wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Dodaj pokrojone w cienkie plastry masło  ( masło powinno mieć temperaturę pokojową ) oraz cukier. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Rozwałkuj na kształt przygotowanej tortownicy. Wyłóż na tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia.    M asa serowa : T waróg zmiksuj z cukrem i żółtkami. Jeśli masz twaróg nie mielony

Przepisy i porady kulinarne
Dwukolorowa babka majonezowa 205

łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Przygotowanie: 1. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy majonez. Ubijamy razem przez chwilę. 2. Do ciasta dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy całość delikatnie. 3. Ciasto dzielimy na dwie porcje i do jednej dodajemy kakao. 4. Formę z kominem smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą(...)Wlewamy na zmianę oba ciasta do blaszki. 6. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 st. C. 7. Po wyjęciu i ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia-Pychotki

Cukiernia Pychotki
Keks z bakaliami 182

Ciasto na puszysty keks z bakaliami zawsze pięknie wyrasta. Pamiętajcie aby bakalie przed dodaniem do ciasta przesypać lekko mąką – dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia i równomiernie rozłożą się w całym keksie. Ja nie wyobrażam sobie Wielkanocny bez tego wypieku, a keksu nie wyobrażam sobie bez miękkiej skórki pomarańczowej.  Składniki: 5 jajek 2 szklanki mąki 250 gram(...)waniliowym. Do ucieranej masy dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Dodajemy trawę cytrynową, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy oprószone mąką bakalie i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Uzywamy formy wedle uznania w mniejszej będzie bardzo wysokie lub większej tak jak u mnie 28 cm długości będzie równe

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto czekoladowe w 30 minut 210

Dzień Czekolady nastał nam dziś dlatego mamy pyszny deser. Ciasto czekoladowe w 30 minut to wersja świąteczna brownie dla spóźnialskich czyli szybko, tanio i smacznie organizujemy święta. Ciasto miesza się w formie w której będzie pieczone a dzięki temu nawet zmywać nie trzeba. Smak jest mega czekoladowy więc iście świąteczny, polecam do wypróbowania. Ciasto czekoladowe w 30 minut. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Wegańskie mini mazurki z orzechowo-śliwkowym nadzieniem 179

roztopionego oleju kokosowego 50 g cukru pudru odrobina wody Przesiać obie mąki do miski, dodać zmiksowanego banana, olej kokosowy, cukier puder i odrobinę wody. Zagnieść całość na gładkie, elastyczne ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut. dodatkowo  50 g kaszy jaglanej czubata łyżka masła orzechowego kilka łyżeczek powideł śliwkowych łyżka kakao(...)gładki krem. Powidła przełożyć do miseczki i podgrzać w mikrofalówce z łyżką kakao i odrobiną wody, dokładnie wymieszać. Orzechy drobno posiekać Piekarnik nagrzać do 220 stopni C . Wyjąć ciasto z lodówki. Stolnicę posypać delikatnie mąką i rozwałkować ciasto na dość cienki placek. Wyciąć większe kółka, zrobić palcami wgłębienia w środku i uformować dookoła boki. Widelcem podziurkować spody mazurków. Przełożyć

Kuchnia Ellie
Babka marchewkowa 294

Babka marchewkowa, to wyjątkowa babka. Łatwa do przygotowania, wilgotna, delikatnie cynamonowa... No, po prostu pyszna. I tyle. Marchewka nie jest jakoś specjalnie wyczuwalna, ale nadaje fajnej wilgotności. Dzięki temu ciasto nie jest suche nawet przez kilka kolejnych dni. Do tego jest zdrowsza od innych, bo z mąką pełnoziarnistą, chociaż oczywiście możecie użyć tylko białej. Jeżeli nie macie problemu z ciastami(...)obrotach. Mieszając szpatułką tylko do połączenia, dodać w 2-3 turach mąkę. Sodę i proszek rozmieszać ze śmietaną, dodać do masy. Na koniec szybko wmieszać marchewkę, rodzynki i migdały. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec przez 50-60 minut. Przez 10 minut zostawić w uchylonym piekarniku, następnie przełożyć na kratkę. Gdy babka przestygnie, wyjąć z formy i odstawić do całkowitego

Pełny talerz
Babka drożdżowa z rodzynkami 217

dużej miski, dodać pozostały cukier, sól i wymieszać. Następnie dodać żółtka, miękki olej kokosowy i zaczyn i wymieszać. Wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego używając haka do ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie sprężyste. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki i wyrabiać jeszcze przez chwilę. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Orzechowiec z kremem dyniowym 237

Okres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajną opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, że jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, że w kremie jest właściwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29

Różne smaki w kuchni

Proponowane wyszukiwania