ciasto - 164325 przepisów (strona:4523/10955)

Sernik jogurtowy Staciatella bez pieczenia, z truskawkową wkładką i ciasteczkowym spodem. 1215

dokładnie łączymy. Wykładamy ciasno na spód tortownicy, za pomocą łyżki.  Wkładka truskawkowa: 400 g świeżych truskawek (w zimie mogą być mrożone) + 100 g świeżych na wierzch ciasta łyżka cukru z prawdziwą wanilią 4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek wody Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i blendujemy na miazgę. Dodajemy stopniowo żelatynę przygotowaną według przepisu na opakowaniu w proporcji 4 łyżeczki(...)serka mascarpone pół szklanki drobnego cukru 150 g czekolady mlecznej bardzo dobrej jakości, startej na grubych oczkach (wkładamy ją do zamrażarki przed starciem) + 50 g na wierzch ciasta 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżek wody Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu, w proporcji 6 łyżeczek żelatyny na 8 łyżek wody.  Jogurty miksujemy z cukrem. Następnie łyżka po łyżce wkręcamy

Poezja Smaków - blog kulinarny
DROŻDŻÓWKA Z RABARBAREM 173

masło,wbijamy jajka- bełtamy,  odstawiamy na min pól godziny, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy sól i mąkę, mieszamy łyżką, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Gotowe ciasto przekładamy do prodiża. Rabarbar obieramy ze skórki, posypujemy obficie cukrem, taki rabarbar układamy wciskając w wierzch ciasta. Z mąki , cukru i masła robimy kruszonkę, posypujemy ciasto. Pieczemy ok 35 minut

Z Majeczką w kuchni
Sernik z fistaszkami 164

temat rzeka, w którym chyba nigdy nie zostanie powiedziane ostatnie słowo. Można eksperymentować i testować nieograniczone ilości kombinacji, a dodatki niczym za dotknięciem czarodziejskiej różdżki całkowicie zmieniają charakter ciasta. U nas sernik stał się już prawie 4 członkiem rodziny, bez którego nie odbędzie się żadne ważne wydarzenie. Świętuje z nami, biesiaduje, a czasami pojawia się w zupełnie zwyczajne dni. Dlatego(...)białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. 7) Do przygotowanej wcześniej formy przełożyć masę serową. 8) Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 9) Ciasto studzić w wyłączonym piekarniku. 10) Przygotować polewę: w rondelku roztopić masło i cukier oraz miód. 11) Dodać orzeszki i podgrzewać na małym ogniu ok. 7-10 min. 12) Przygotowaną masę

Fitsweet.me
Wuzetka 212

CIASTO: jajka - 2 szt cukier - 1 szkl margaryna - 13 dag mąka pszenna - 2 szkl mleko 3,2% - 1 szkl soda oczyszczona - 2 łyżeczki kakao - 2 łyżki powidła śliwkowe - 3 łyżki KREM: masło - 25 dag cukier puder - 8 łyżeczek serek waniliowy - 30 dag POLEWA: masło - 2 łyżki kakao - 3-4 łyżki mleko - 4 łyżki cukier puder - 10 łyżek Żółtka oddzielić(...)małym ogniu,trochę przestudzić,  następnie cukier, mleko i mąkę pszenna wymieszaną z sodą, kakao, powidła i żółtka, wszystko razem wymieszać dobrze mikserem. Następnie dodać piane i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180stC przez ok 45 minut. KREM: Masło utrzeć z cukrem pudrem i pod koniec ucierania dodać

Camilla w kuchni
PIZZOWE ŚLIMACZKI Z SZYNKĄ, SEREM I WARZYWAMI 270

Uwielbiam ciasto francuskie zarówno w wersji na słodko, jak i na ostro. Z farszem mięsnym, serem czy też słodkimi kremami i owocami – każde smakuje idealnie, kiedy jest idealnie wypieczone. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, chrupiące przekąski, które są idealnym pomysłem na Dzień Dziecka. Każdy dzieciak ( i ten mały i ten starszy! ) z przyjemnością pochrupie take Pizzowe ślimaczki(...)Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie – 300 g * ser żółty Salami Serenada – 15 plastrów * ser żółty Gouda Serenada – 150 g * wędlina drobiowa ( np. filet z piersi indyka ) – 200 g * kukurydza – 100 g * pomidory pelati ( w puszce ) – 200 g * świeży czosnek – 2 ząbki * sól, pieprz, oregano, bazylia – do smaku * świeży szczypiorek * jajko

Ostra na Słodko
Makowiec japoński. 321

Witajcie Kochani! Dziś zapraszam na soczysty makowiec japoński. Jest to ciasto makowe, pieczone bez spodu, przypominające masę makową, wzbogacone dodatkiem jabłek, które nadają mu wyjątkowej soczystości. Polewa czekoladowa dopełnia smaku, tworząc harmonijną całość.  Składniki na makowiec japoński: forma 28x40 cm 400 g suchego, mielonego maku szklanka gorącego mleka 9 jajek 450 g cukru pudru 220 g masła w temperaturze(...)dodajemy zimny mak, jabłka i kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy do połączenia. Tak przygotowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku około 55-60 minut. POLEWA CZEKOLADOWA: 150 g gorzkiej czekolady 50-60 ml śmietanki

Rozpustne gotowanie
Dorsz pieczony w cieście 375

przypadków nie przygotowuję panierek do ryby. Tym bardziej, że przeważnie je piekę lub grilluję, a bardzo rzadko smażę. Dziś mam dla Was propozycję na dorsza, pieczonego w lekkim cieście w stylu naleśnikowym, ale bez mleka. Z pieczonymi na ostro ziemniaczkami i mizerią smakuje świetnie :) 3 polędwice z dorsza (ok. 400 g) łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim jajko 2 łyżki(...)dorszem. Rybę podałam z mizerią i pieczonymi ziemniaczkami z tego przepisu —>KLIK Jajko roztrzepujemy z sokiem z cytryny i mąką. Rybę nacieramy przyprawą i obtaczamy w cieście. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut (tyle piekłam rybę na wpół zamrożoną, długość pieczenia musicie dostosować do stanu i wiekości ryby i do swojego piekarnika). Soczystą

Mienta blog
JAGLANE BOUNTY (BEZ PIECZENIA) 574

JAGLANE BOUNTY (BEZ PIECZENIA) Nieco odchudzona wersja, zdrowsza wersja znanych nam batoników, ale tutaj w postaci ciasta, pysznego deseru, którym śmiało możemy delektować się przy kawce. Ciasto jest jak nazwa "mówi" z kaszy jaglanej. Jak już wszyscy wiemy kasza jest bardzo zdrowa i świetnie nadaje się nie tylko jako składnik do obiadu ale także deseru. Smak kokosa idealnie komponuje się(...)przestygła i dodać do masy kokosowej. Dokładnie, energicznym ruchem wymieszać.  Małą formę keksową wyłożyć herbatnikami ok. 10-11 szt. Wylać masę.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto i obsypać wiórkami. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny

Kuchnia Paulettes
Quiche Lorraine - francuska miłość podniebienia 251

użyłam długo dojrzewającej Goudy) 2 jajka 1 żółtko 280ml śmietany (18%) szczypta soli 3 szczypty czarnego mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3mm i wyłóż nim tortownicę (spód i boki) - nadmiar odetnij nożem. 3. Ponakłówaj obficie widelcem i włóż do lodówki na min. 30min. 4. Wyjmij(...)formę z ciastem z lodówki i podpiecz w 180*C przez 15min. Nadzienie: 1. Boczek pokrój w paseczki i podsmaż na chrupko. 2. Jajka i żółtko zmieszaj ze śmietaną solą i pieprzem. 3. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Całość: 1. Na podpieczony spód wykładaj podsmażony boczek i starty ser (zostaw ok. łyżki aby posypać wierzch) warstwami. 2. Zalej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto makowo-truskawkowo-kokosowe 268

Dzisiaj jest dzień mamy. Z tej okazji chciałabym życzyć wszystkim mamom samych radosnych chwil. Częstuję też pysznym ciastem kokosowo-truskawkowo-makowym. Dosłownie niebo w gębie, a że pojawiły się truskawki na straganach nic tylko korzystać. Ciasto z bloga ala-piecze.blogspot.com Składniki:     Biszkopt makowy:     4 jajka     4 łyżki cukru(...)truskawki mrożone to nie podlewać wodą). W pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Warstwy ciasta: biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa (poczekać aż stanie w lodówce i dalej wykładać)-reszta kremu-blat kokosowy. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam

Cukiernia Pychotki
Przekładaniec czekoladowy 213

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Do ubitych białek dodajemy partiami żółtka oraz kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C około 35 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia i zabieramy się za drugi(...)placek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Do ubitych białek dodajemy porcjami zmielone orzechy, mąki oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C około 35 minut. Gdy blaty stygną możemy zabrać się za zrobienie masy: 1/3 szklankę mleka zagotowujemy

Zainspirowana w kuchni
Bananowa chmurka 352

schłodzone. Powyższe składniki zagnieść ręcznie. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut lub dłużej. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zimnym ciastem wyłożyć dno blachy, ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok 20 minut. Wystudzić. Galaretka z bananami i ananasem: 4 duże banany puszka ananasów 3 cytrynowe galaretki(...)Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Wystudzić. Odłożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół. Ananasy pokroić na cząstki. Banany wyłożyć na kruche ciasto, a na nie ananasy.  Gęstniejącą galaretkę wyłożyć na owoce, wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone

kulinarnyswiatdomi
Ciasto Pina Colada 206

cytryny i zmiksować. Stopniowo najlepiej w 3 turach dodawać mąkę, na zmianę z sokiem cytrynowym i syropem z ananasów (z puszki) ,wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Ciasto może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać ciasto, na wierzchu ułożyć kawałeczki ananasa(...)Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Zimne ciasto polukrować i oprószyć wiórkami kokosowymi. Lukier kokosowy: 2/3   szklanki cukru pudru 2 - 3 łyżki likieru kokosowego dodatkowo: wiórki kokosowe do oprószenia Składniki na lukier wymieszać do połączenia. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty - likieru

kulinarnyswiatdomi
Charlotte malinowa 1159

harlotte to banalny i szybki w przygotowaniu deser, który sprawdzi się idealnie na wszelkie okazje. Jako że to ciasto  nie wymaga pieczenia, wprost nie może się nie udać. Przygotowanie Charlotte zajmuje około 15 minut. Wystarczy umiejętnie ułożyć biszkopty, ubić kremówkę i wymieszać z owocowym musem. Reszta to oczekiwanie, aż krem stężeje. Ale na pocieszenie powiem Wam, że nawet(...)zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie wlej 2 łyżki wrzątku i rozpuść w nim żelatynę. Połącz ją z malinowym purée. Gotową galaretkę wylej na stężały krem. Ciasto wstaw z powrotem do lodówki na kolejne pół godziny do godziny (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest już gotowe). Gdy galaretka stężeje, wierzch deseru ozdób malinami i bitą śmietaną za pomocą

Food Square
Czekoladowo-kawowy torcik z Inką, na Dzień Matki 262

Staram się coś przygotować, czy to drobny prezent, czy wypiek od serca, czy też po prostu spędzić razem czas przy dobrej kawie. A najlepiej wszystko razem :) Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie przepis mojej prababci, na kakaowe ciasto na metrowiec. Z czasem lekko je zmodyfikowałam, dodając mniej cukru, a także dodajac kawę zbożową. Z masą z mleczka kokosowego z gorzką(...)czekoladą całość komponuje się przepysznie. Do tego polewa z kawową nutą i kwiaty. Deser zajadamy obowiązkowo w towarzystwie kawy, tym razem ulubionej mojej mamy, czyli Inki z magnezem. Polecam :) ciasto: 300 g mąki tortowej 190 g cukru pudru 10 łyżek oleju 10 łyżek zimnej wody łyżka kawy zbożowej Inka z magnezem 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania