ciasto - 164325 przepisów (strona:4519/10955)

Proste ciasto na maślance 156

Ekspresowe w przygotowaniu, puszyste i wilgotne ciasto z sezonowymi owocami. Ze składników, które zawsze są pod ręką :) Polecam! 2,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru trzcinowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka maślanki 0,5 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 4 morele pół szklanki malin pół szklanki jagód kilka wiśni kruszonka: 4 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki mąki(...)łyżką lub trzepaczką i wylewamy do formy (użyłam formy o średnicy 26 cm). Na wierzchu układamy owoce, lekko wciskając je w masę. Składniki na kruszonkę mieszamy i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy około godziny ( do suchego patyczka) w 180 stopniach. Smacznego :)   Artykuł Proste ciasto na maślance pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Ciasto maślankowe z borówkami, agrestem i kruszonką 168

jednej blaszce upiekłam ciasto o dwóch smakach, na jedną połowę wyłożyłam borówki, a na drugą agrest. Składniki (blaszka 34x26cm): 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 szklanka maślanki w temp. pokojowej 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1 tabliczka białej czekolady (100g) 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia borówki i agrest Kruszonka: 50 g masła 30 g mąki(...)pieczenia, cukier, czekoladę startą na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W innym naczyniu połączyć jajka, maślankę i olej. 3. Łączymy suche i mokre składniki, mieszamy łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie. 4. Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć owoce, całość posypać kruszonką. 5. Piec w 180 st.C przez ok 50-60 minut (do suchego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto czekoladowe z malinami bezglutenowe 184

Pora przepis na ciasto czekoladowe z malinami bezglutenowe i lekko kokosowe. Ciasto jest mocno czekoladowe i łatwe w przygotowaniu, co zobaczysz na filmie.... The post Ciasto czekoladowe z malinami bezglutenowe appeared first on Eksperymentuj z życiem

Eksperymentalnie.com
Brownie z malinami, orzeszkami i korzenną nutą 178

Przepyszne ciasto Brownie z malinami, orzeszkami i korzenną nutą. Składniki: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 50-100 g mlecznej czekolady 3 jajka 250 g cukru Diamant - cukier biały 135 g mąki pszennej tortowej 150 - 200 g malin 50 g orzechów włoskich bez skorupki 1 łyżeczka przyprawy korzennej cukier puder firmy Diamant Wykonanie: Piekarnik nastawić(...)koniec dodać mąkę wymieszaną z przyprawą korzenną.  Gotową masę wylać na blaszkę. Poukładać na wierzch owoce, posypać orzeszkami i mleczną czekoladą, piec przez około 35 minut aż ciasto lekko urośnie. Ciasto idealne do kawy czy herbaty na każdą okazję. Zamiast malin można dodać wiśnie czy truskawki. www.uczymyjakslodzic.pl

W Moim Magicznym Domu
Jagodzianki-bułeczki z jagodami 641

ziemniaczanej mąki 4 łyżki cukru Kruszonka 80 g pszennej mąki 30 g masła 50 g cukru Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj kolejno jogurt, cukier, mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj miękkie masło pokrojone na kawałki. Ciasto powinno byc puszyste i lekko odchodzić od ścianek naczynia. Przykryj folia i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Jagody wymieszaj(...)cukrem i ziemniaczaną mąką. Podziel ciasto na 18 kawałków. Na każdy ułóż po czubatej łyżce jagód i zwin. Formę o wielkości 35 cm x 45 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż bułeczki na blasze tak aby prawie przylegały do siebie. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Z podanych składników przygotuj kruszonkę i posyp nią bułeczki. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz

codojedzenia
KETO JAGODZIANKI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 320

stopniowo po 1 łyżce zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa oraz łupiny wchłaniają wodę więc należy ją dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji tak aby nie było zbyt rzadkie. Ciasto odstawić na 10 minut by zgęstniało na tyle by można było lepić bułeczki. Z ciasta formować niewielkie bułeczki. U mnie 6 bułeczek po ok 50 g ciasta, które spłaszczam

Ola la LCHF
Sernik z jagodami na kruchym spodzie 165

deser jagodowy do porannej kawy. Do serników mam słabość, a dziś jeden z nich w wersji sezonowej. Przepis podaję na tortownicę o średnicy 20 cm.  Składniki na kruche ciasto: - 12 dag zimnego masła - 20 dag mąki - 4 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajo 1. Składniki szybko i energicznie zagnieść, podzielić na 2/3  i 1/3, odłożyć(...)mielimy. Jajo ubijamy z cukrem na kogel mogel. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, miksujemy na gładką masę. 2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy większą połowę ciasta, przelewamy masę serową, następnie wysypujemy jagody.  Drugą część ciasta w małych kawałkach układamy na jagodach. Czas pieczenia 60 minut w 180 C. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch można oprószyć cukrem

Apetyczna babeczka
Prosty sernik z musem truskawkowym 269

trafiliście na bardzo dobry przepis. Jest on prosty, szybki i wyjątkowy.  Sernik jest niezwykle smaczny.  Truskaweczki z działki były idealnym dodatkiem do tego sernika.  Ciasto mogą spokojnie jeść osoby na diecie bezglutenowej. Gorąco polecamy. Składniki: - 500g masy twarogowej z wiaderka - 500g serka homogenizowanego - 6 jajek - 1 szklanka cukru - 1 budyń wanilinowy - 1/2 kostki masła Mus: - 3 galaretki(...)truskawkowe - 500g truskawek Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy.  Przelewamy do mniejszej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.  Mus: Truskawki, myjemy, szypułkujemy i miksujemy na jednolity mus. Galaretki mieszamy w 700 ml gorącej wody.  Następnie dodajemy zmiksowany

Pan i Pani Smith w kuchni
Ciasto panna cotta z truskawkami i chia 2136

Ciasto panna cotta z truskawkami i chia. Środek to tradycyjna panna cotta, którą wzbogaciłam nasionami chia. Słodycz masy śmietankowej przełamałam kwaskowatymi truskawkami.   Składniki masy śmietankowej: 300 ml mleka 4 płaskie łyżki nasion chia 300 ml śmietany 30% 100 g cukru 1 płaska łyżeczka wanilii mielonej 3 czubate łyżeczki żelatyny Składniki masy truskawkowej: 500 g truskawek 100 ml gorącej wody(...)chia napęcznieją, łączymy je ze śmietaną. Wykonanie masy truskawkowej: Truskawki miksujemy. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i żelatynę. Rozpuszczanie żelatyny trwa dość długo. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z truskawkami. Wykonanie ciasta: Połowę masy truskawkowej wylewamy na tortownicę i wstawiamy do lodówki. Gdy masa truskawkowa lekko stężeje, wylewamy na nią masę śmietankową i tortownicę wstawiamy do lodówki. Na koniec wylewamy resztę masy

Smak mojego domu
Ciasto jogurtowe z agrestem i nerkowcami 196

Wilgotne, przepyszne ciasto o kwaskowatym smaku z chrupiącymi nerkowcami dziś na stole. Ciasto jest idealne bo nie za słodkie, chrupiące nerkowce nadają mu charakteru. Znakomicie sprawdzi się do porannej kawki albo jako deser po obiedzie, polecam. Ciasto jogurtowe z agrestem i nerkowcami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Warsztaty z Kukbuk i Zuryski torcik parafialny z migdałami i marcepanem 231

Zuryski Torcik Parafialny z marcepanem i migdałami. PS. Te piękne   zdjęcia  zostały wykonane przez fotografa z Kukbuk  Zuryski tort parafialny  4/5 porcji Będziesz potrzebować ciasto: mąka pszenna - 300 g masło - 200 g cukier puder - 100 g sól - szczypta jajko - 1 szt Nadzienie jajka - 2 szt cukier - 50 g sok z połowy cytryny marcepan - 50 g startego(...)dobnej tarce migdały - 100 g posiekanych skrobia kukurydziana - 1/2 łyżki kwaśna śmietana - 100 g dżem owocowy - 50 g jabłka - 3 szt Etap I - Ciasto  Wszystkie składniki na ciasto posiekać i szybko zagnieść . Wylepić małe foremki do tart (w naszym przypadku była to blaszka jak na muffinki)  Etap II - Nadzienie Jajka ubić razem z cukrem, następnie dodać marcepan

Wylizany Rondel
Hobbickie tartaletki z jeżynami. 202

się Shire nie powstydził, a tak swojskie, że nieufność Sama (znacznie już uśmierzona wybornym piwem) rozwiała się do reszty." Jeżeli w waszym egzemplarzu Władcy Pierścieni zamiast tarty jeżynowej występuje ciasto z jagodami, to znaczy po prostu, że macie jej polską wersję. W oryginalnej stoi jak byk: blackberry tart! Nie mam pewności, czy pan Barliman Butterbur (właściciel gospody "Pod Rozbrykanym Kucykiem(...)postanowiłem ograniczyć się do swojej ulubionej od zawsze lektury. Nawet jeśli nie ma tam przepisów, to czuję dobrze klimat hobbickiej kuchni i pasję do jedzenia tych Małych Ludzi. :) Składniki: ciasto: 200 g mąki 120 g masła w temperaturze pokojowej 35 g skrobi ziemniaczanej 80 g drobnego cukru 2 żółtka 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej szczypta soli nadzienie: 500 g jeżyn

zadanie-gotowanie
Serowy torcik malinowo-kawowy 204

się długo. Kupiłam potrzebę składniki i go zrobiłam. Jakie są nasze wrażenia? Zarówno mi, mężowi jak i gościom torcik bardzo posmakował w upalny wówczas dzień. Tortownica 26 cm Składniki: Ciasto: 3 jajka 80 g cukru 100 g mąki 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Poncz:  125 ml słodkiej kawy(...)koniec dodać olej. Następnie do masy jajecznej powoli wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kawą i kakao. Całość miksować na wolnych obrotach, do chwili połączenia się składników. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut. Upieczony biszkopt odstawić do lekkiego wystygnięcia i zdjąć papier

My simple kitchen
krucho-drożdżowe "przegryzki" z dżemem i jabłkiem... 197

margarynę z mąką tortową zimne mleko, gęsty kefir, cukier, aromat rumowy, jajka rózgą blendera dobrze roztrzepać roztrzepaną masę w trakcie wyrabiania wlewać do mąki, połaczyć składniki, następnie ręcznie wyrobić ciasto podsypując trochę mąką ciasto podzielić na 7 kul, schować do lodówki na 2 godziny, cztery kule użyłam do ciasta a trzy w osobnych woreczkach zamroziłam na podsypanej mąką desce każdą

W Mojej Kuchni Lubię
Słodkie środy - Babka drożdżowa z kruszonką 264

Dziś wypiek, który bardzo często gości w moim domu. Najczęściej jest to jednak wielka blacha z dodatkiem owoców, a dziś w formie babki z kruszonką. Takie suche ciasto drożdżowe smakuje nawet po kilku dniach posmarowane masłem i podane ze szklanką ciepłego mleka. Przepis jest na dwie małe babki, ale są one tak dobre i tak szybko znikają, że nie opłaca(...)się robić tylko jednej. Babka drożdżowa z kruszonką Składniki: Ciasto: 50 g świeżych drożdży 3 jajka 120 ml oleju 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki  Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżki mąki Przygotowanie: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki na ciasto, ponieważ będziemy je po kolei wsypywać do miski. Zaczynamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania