Pampuchy 259czasu, aż zaczyn podwoi swoją objętość ( około 10-15 minut ). Do większej miski przesiać pozostałą część mąki, dodać resztę cukru, podrośnięty zaczyn i wbić jajka. Wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski. Dodać masło i krótko wyrobić do połączenia się wszystkich składników. Ciasto drożdżowe uformować w kulę, włożyć do miski, a wierzch posypać odrobiną mąki. Przykryć ściereczką(...)kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swą objętość ponownie krótko wyrobić i podzielić na niewielkie kulki. Ułożyć je na blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku parowym z opcją gotowania na parze, albo w naczyniu do gotowania na parze około 10-12 minut. Maliny i jeżyny podlać niewielką ilością wody, dodać cukier do smaku
Pieguskowa Kuchnia
SZARLOTKA KRÓLEWSKA 217sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem. Wszystko połączyć ze sobą najlepiej drewnianą łyżką. Dodać olej, przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 25-30 minut. Biszkopt wystudzić i lekko ściąć wierzch. Składniki na masę jabłkową: * 1 kg kwaśnych(...)pudru Wykonanie: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder. Wszystko ze sobą połączyć. Masę śmietanową przełożyć na stężałą masę jabłkową. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Każdy kawałek ciasta udekorowałam wzorem z szablonów do dekoracji , które nabyłam w sklepie internetowym Goodest
Zrób to smacznie
Ciasto drożdżowe ze śliwkami (bez wyrabiania) 293Ciasto drożdżowe, bez wyrabiania jest świetnym pomysłem dla zapracowanych lub leniwych czy w ogóle niepiekących. Przepis znalazłam z przepisu Ewy Wachowicz z lekkimi moimi modyfikacjami. Ciasto jest banalnie proste wystarczy ułożyć warstwami składniki i po trzech godzinach je wymieszać. Jest lekkie i puszyste. Do ciasta dodałam śliwki i słodką kruszonkę. Polecam na śniadanie jak i na deser :) Polecam! Czytaj więcej
Ana Mari's world
Ciasto drożdżowe ze śliwkami (bez wyrabiania) 293Ciasto drożdżowe, bez wyrabiania jest świetnym pomysłem dla zapracowanych lub leniwych czy w ogóle niepiekących. Przepis znalazłam z przepisu Ewy Wachowicz z lekkimi moimi modyfikacjami. Ciasto jest banalnie proste wystarczy ułożyć warstwami składniki i po trzech godzinach je wymieszać. Jest lekkie i puszyste. Do ciasta dodałam śliwki i słodką kruszonkę. Polecam na śniadanie jak i na deser :) Polecam! Czytaj więcej
Ana Mari's world
UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 339Tradycyjny przepis na lekkie, letnie i pyszne ciasto z dużą ilością śliwek. Z kilku zaledwie podstawowych składników, które zawsze mamy pod ręką. Idealne na zakończenie wakacji. Wyśmienite także z truskawkami, porzeczkami, jagodami czy agrestem. Pamiętajmy, że warunkiem udanego wypieku, jest w tym przypadku użycie składników o temperaturze pokojowej oraz dokładne ubicie masła z cukrem pudrem. Ciasto wychodzi puszyste(...)kroimy na połówki lub ćwiartki, usuwamy pestki. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ (góra/dół bez termoobiegu). Spód formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. CIASTO : Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę (przez 10 minut). Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku, kolejne
cool and minty
SERNIK Z MALINAMI I KRUSZONKĄ KOKOSOWĄ 200Przepyszny,wilgotny sernik z kruszonką kokosową i malinami to niebo w buzi. Ciężko się od niego oderwać 😀 Ciasto kruche: 25 dag mąki 15 dag masła 15 dag cukru 3-4 żółtka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników szybko wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce. Masa serowa: 1 1/4 kg sera tłustego zmielonego 10 jajek(...)sztywną pianę. Kruszonka kokosową: 20 dag wiórków kokosowych 12 dag cukru 12 dag masła Wszystkie składniki wymieszać i szybko zarobić. Schłodzić. Dodatkowo: 1/2 kg malin Spód blaszki wyłożyć kruchym ciastem, rozprowadzić masę serową,rozłożyć maliny i posypać kruszonką kokosową. Piec ok 1 godziny w temperaturze ok. 180 strona.C. Przepis pochodzi od niezawodnej siostry Anastazji. Polecam, z pewnością będziecie zachwyceni
Niespełnione zdolności kulinarne
Nocna drożdżówka 230Uwielbiam drożdżówki, ale nie zawsze mam ochotę i siłę żeby wyrabiać ciasto. Na ratunek przychodzi przepis na nocną drożdżówkę, której nie trzeba wyrabiać, a wychodzi pyszna, miękka i sprężysta. Można ją przygotować również z owocami i kruszonką :) Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 220 g cukru 3 jajka szczypta soli(...)cukru Wieczorem do miski wrzucić po kolei: olej, mleko, cukier, jajka, sól oraz pokruszone drożdże i wstawić do lodówki (bez mieszania). Rano dosypać mąkę, wymieszać i przelać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce przykryte czystą ściereczką. Z mąki, margaryny i cukru przygotować kruszonkę, posypać nią ciasto i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić
Simply Food
Jogurtowo-twarogowe ciasto owsiane 243roku dość sporo eksperymentuję ze zdrowymi słodyczami, szczególnie wypiekami z różnymi sezonowymi owocami. To właśnie w tym okresie nie ma nic lepszego niż kawałek takiego ciasta na drugie śniadanie! :) Jest sezon na śliwki, to pora na placek z ich udziałem. Inspiracja: ann.laya Składniki na formę 20x20cm lub mniejszą, wtedy ciasto będzie wyższe 3 jajka 75g mąki owsianej(...)pieczenia Dowolne owoce (u mnie kilka śliwek) Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem/ksylitolem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, twaróg i jogurt naturalny. Połączyć do uzyskania jednolitego ciasta Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do silikonowej formy lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć owoce (połówka śliwki ułożyć
Fabryka pomysłów
Pyszne ciasto biszkoptowe z owocami 474lekkie i bardzo smaczne ciasto może upiec każdy! Jest puszyste, wilgotne i nie wymaga wiele pracy, a efekt jest zawsze świetny. Na wierzchu możecie ułożyć dowolne owoce - świeże lub z syropu czy mrożone. Takie jakie akurat macie pod ręką. To proste ciasto sprawdzi się o każdej porze roku i jestem pewna, że wszystkim będzie smakowało bo biszkopt z owocami lubią
Smaczna Pyza
ciasto styropian z borówkami amerykańskimi 242Ciasto styropian lub inaczej zwane sernikiem bez sera. Dziwna nazwa jak na ciasto. Skąd ta nazwa się wzięła, nie wiadomo. Prawdopodobnie od masa niby serowej, a tak naprawdę nie zawierająca sera . Klasyczna wersja jest biała i przypomina styropian. W każdym bądź razie ciasto smakuje jak sernik. Jest smaczne, lekkie, orzeźwiające i przede wszystkim tanie
Ugotujmy Coś
Owoce pod zdrową kruszonką, czyli błyskawiczny i przepyszny deser 221miło zjeść małe co nieco. A żeby nie było wyrzutów sumienia, to warto, żeby było w miarę zdrowe. Tak narodził się pomysł na ten deser. Nie jest to typowe ciasto, nie ukroicie tutaj ładnego, zgrabnego kawałka. Możecie je piec w większej foremce i potem łyżką nakładać porcje ciasta do miseczek lub też piec bezpośrednio w małych kokilkach/miseczkach. Serwowanie deseru, zależy(...)bitą śmietaną, lodami lub osobno. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/owoce-zdrowa-kruszonka-czyli-blyskawiczny-przepyszny-deser/ MieszamWGarnku Artykuł Owoce pod zdrową kruszonką, czyli błyskawiczny i przepyszny deser pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Najlepsze drożdżówki z jabłkami HIT 395bardzo często i zawsze znikają w kilka chwil. Są po prostu rewelacyjne. To idealne śniadanie do szkoły dla naszych pociech lub pyszna kolacja dla dzieci i dorosłych. Pychotka Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej 250ml mleka 70g cukru 80g masła 30g świeżych drożdży szczypta soli Nadzienie: 4 duże jabłka 2 łyżki cukru Dodatkowo: 1 jajko Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy, wlewamy mleko(...)ostygną, rozpuszczamy w nich drożdże. Mieszankę przelewamy do mąki z cukrem i szczyptą soli i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia mniej więcej na 2 godziny. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i dusimy do miękkości na niewielkim ogniu. Przekładamy do sitka aby odciekł nadmiar soku i tak odstawiamy do wystudzenia
Cukiernia Pychotki
PROTEINOWY FIT KOPIEC KRETA 309dużej zabawy z wyskubywaniem środka😄 Jeśli macie blaszki średnicy 16 wtedy wyjdzie Was typowy kopiec. Mleko i jaja muszą być w temperaturze pokojowej nie prosto z lodówki. Składniki: ciasto -szklanka mąki gryczanej - 2 jaja+2 łyżki słodzika -pół szklanki mleka -10 g oleju kokosowego -2 łyżki kakao -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa -250 g jogurtu naturalnego(...)stopni. Po upieczeniu biszkopta ostudzamy go. 2. Jeśli daliście mniejszą formę wydrążcie środek lub tak jak ja dałam większą, wystarczy nie wielką ilość wyszarpać z górnej części ciasta, aby było czym posypać górę. 3. Banany kroimy w plastry i układamy na biszkopt jedno koło drugiego. (kopiec to do środka, placek po całości) 4. Twaróg, jogurt, słodzik wstępnie zmiksować. Żelatynę
Zdrowie i pysznie na talerzu
Drożdżowe ślimaki z konfiturą morelową 205Ciasto drożdżowe: Drożdżowe ślimaki na słodko 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 20 g świeżych drożdży 5 żółtek 70 g masła, roztopionego i przestudzonego 100 g cukru pudru Dodatkowo jeden słoik dżemu morelowego Cukier puder do dekoracji Szczypta soli Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru oraz drożdże. Wszystko wymieszać i poczekać aż zaczyn urośnie. Mąkę przesiać
Korniszonki
Tort porzeczkowy 375cukru pudru - 1/3 szklanki wrzątku - 3 łyżeczki żelatyny Polewa: - 2 szklanki mrożonej porzeczki - 5 łyżek cukru pudru - 1/3 szklanki wrzątku - 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: - 2 galaretki Po dodatki do ciasta warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl . 1. Ubijamy białka na biszkopt kokosowy dodając porcjami cukier, na końcu dodajemy kokos i mieszamy. Pieczemy ok 20 minut(...)zupełnego wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem, a następnie porcjami dodajemy wystudzony budyń, pod koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy do czasu połączenia się składników. Masę wykładamy na ciasto kokosowe. 3. Rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wrzątku i gdy zaczną tężeć przekładamy je na masę budyniową. Ciasto wstawiamy do lodówki aby galaretka zastygła. 4. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku
Apetyczna babeczka