ciasto - 164325 przepisów (strona:4533/10955)

Kostka biszkoptowa tiramisu. 220

Witajcie :) nie znam osoby która by nie lubiła tiramisu, dzisiaj przygotowała w formie ciasta żeby dobrze się kroiło i można było ładnie podać . U mnie takie ciacho znika w mig. Do dekoracji użyłam miechunki suszonej Helio. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 duże podwójne paczki podłużnych biszkoptów w cukrze 500 g serka mascarpone 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru(...)żelatyną wkładamy do ciepłej wody aby się rozpuściła, następnie dodajemy 2 łyżki masy śmietanowo serkowej i mieszamy, dodajemy do masy i jeszcze raz wszystko dobrze mieszamy.Jeśli lubicie słodkie ciasta czy desery dodajcie więcej cukru. Blaszkę lub naczynie żaroodporne wykładamy folią. Każdy biszkopt namaczamy chwilę w kawie i wykładamy dno formy, na biszkopty wykładamy trochę masy, następnie namoczone biszkopty, masa

Sama słodycz i szczypta chili
CIASTO KOKOSOWE Z PTASIM MLECZKIEM I PIANKĄ CAPPUCCINO 384

Żelatynę rozpuszczamy w odrobienie zimnej wody, podgrzewamy ( uważamy, by nie zagotować! ). Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy cappuccino i żelatynę – bardzo dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Za pomocą widelca robimy dekoracyjne wzorki. Wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
Eklerki ze śmietaną i białą czekoladą 212

Idealny deser na niedzielne popołudnie lub na specjalne okazje tj. Walentynki Z tej porcji wyszło 9 sztuk Przygotowanie ciasta – do garnka wlać wodę, dodać masło i sól. Postawić garnek na ogniu i zagotować. Zdjąć z ognia. Mąkę przesiać przez sitko i dodać do gorącej masy z masła. wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Postawić ponownie na ogniu, gotować i mieszać(...)ognia i odstawić do ostudzenia. Do letniej masy dodać lekko ubite jajka. Za pomocą miksera zmiksować na gładką masę. Formowanie eklerków – do rękawa cukierniczego nałożyć masę i wyciskać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec eklerki 30-35 minut. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. jeśli eklerki jeszcze nie będą dopieczone

Kuchnia Pokoleń
Ciasto Lusette 246

Pomysł na ciasto Lusette powstał w związku z akcją Lusette Inspiruje. Ciasto to kryje w sobie delikatny biszkopt przełożony masą z dodatkiem mlecznych wafelków Lusette. Idealne na każdą okazję. CIASTO LUSETTE Składniki: (forma 24cm) biszkopt:  3 jajka 3/4 szkl cukru 1,5 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej masa

Bon appetit mon amie
Potrawka z kurczaka i warzyw zapiekana z ciasteczkami 219

posiekanego szczypiorku Instructions Zacząć od ciasteczek - w misce zmieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Dodać masło i wyrobić na kruszonkę, dodać jogurt i posiekany szczypiorek - szybko zanieść ciasto i przełożyć do lodówki. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Pora umyć i pokroić w plasterki. Ząbki czosnku drobno posiekać. Seler pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę(...)warzyw, dodać groszek i całość podgotować jeszcze ok 5 minut. Dodać śmietanę, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do formy do zapiekania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować na grubość ok ½ cm, za pomocą formy na ciasteczka wyciąć dowolne kształty. Można też odrywać kawałki ciasta i spłaszczając w ręce tworzyć okrągłe ciasteczka. Ciasteczka ułożyć na wierzchu

Cooking for Emily
,,Pączki z masłem orzechowym’’ 214

ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus i skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny(...)czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50 g kawałki i formujemy kulki. Następnie pączusie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętości. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Jeszcze ciepłe nadziewamy masą orzechową. Gotowe pączusie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego Szukasz pomocy prawnej? Radca prawny gwarantujący pomoc prawną na najwyższym poziomie. Z usług radcy prawnego mogą korzystać klienci

Podróż w kulinaria
Oponki serowe 182

Były amerykańskie pączki , teraz czas na oponki serowe. Nie zajmują dużo czasu, ciasto jest bez drożdży, więc nie czekamy aż coś wyrośnie. Wałek idzie w ręce, smażymy raz, dwa, trzy i jemy. Z mojej produkcji zostały raptem 2 sztuki. Nie przeliczam nawet na kalorie, jakie dziś pochłonęłam. Korzystałam z przepisu od Kwestii Smaku , gdzie oponki aż mnie wołały – zrób(...)posypania 1 litr oleju do smażenia Sposób przygotowania Mąkę przesiać razem s sodą do miski, dodać jajka, cukier i rozdrobniony ser. Składniki wymieszać łyżką, następnie wyrobić ręką na gładkie ciasto. Dodać mąki gdyby się kleiło za bardzo. Wyłożyć na podsypany mąką blat, ciasto rozwałkować na wysokość 1 cm i wycinać szklanką kółka, środek kieliszkiem. W garnku rozgrzać olej

Pink Envelope
Brownie z migdałami i borówkami 177

Brownie to niezwykle prosty do zrobienia deser, który przygotujemy w zaledwie 5 min, a smak jest naprawdę genialny.  Szczęśliwych walentynek! Składniki na 1 porcje: ciasto: czekolada mleczna 100 g, masło 50 g, cukier 4 łyżki, jajko 1 szt, m ą ka pszenna 2 łyżki, polewa: czekolada mleczna 50 g, mleko 2 łyżki, dodatkowo: płatki(...)migdałowe 2 łyżki, borówki 10 szt, Sposób przygotowania: Ciasto: Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy czekoladę, przesian ą  m ą k ę  i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszki. Pieczemy w 170 stopniach aż boki Brownie będą upieczone. Nale

kulinarne odsłony pati
Delikatny sernik toffi 281

czasu do czasu warto pozwolić sobie na odrobinę przyjemności i zjeść kawałek dobrego ciasta. Delikatny sernik toffi to słodka propozycja Madzi na weekendowy deser. Serniczek nie jest trudny w przygotowaniu, a ma delikatny, puszysty smak :) Myślę, że zachwyci każdego, kto będzie miał okazję go spróbować :) Delikatny sernik toffi – składniki (blaszka 24×34 cm) 1 kg sera na sernik(...)warstwę biszkoptów. Na biszkopty wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na ok. 10 minut. Jak sernik odrobinę przestygnie, wierzch smarujemy masą kajmakową i posypujemy posiekanymi, uprażonymi na maśle orzechami. Sernik odstawiamy na parę godzin aby całkowicie ostygł. Smacznego! Post

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mała Babka marmurkowa (babka łaciata) 203

czekoladową i udekorowana płatkami kokosowymi. Babka świetna na „małe co nieco”. Najlepsza w dniu pieczenia. Babka idealna dla domowników lub małej liczby gości. Jak w przypadku innych ciast, aby otrzymać wilgotną babkę należy upiec ją w punkt. Pieczona za długo będzie sucha. Jeśli taką otrzymacie, to znaczy że piekliście Babkę za długo. Babkę marmurkową pieczemy(...)suchego patyczka”, który po wbiciu w najgrubszą część ciasta powinien wyjść bez mokrego ciasta. http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/01/marble-cake-babka-marmurkowa-1170x874.jpg The post Mała Babka marmurkowa (babka łaciata) appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Jesienna Pani Walewska 196

fareast-language:EN-US;} Składniki: 4 szklanki mąki tortowej 350 g margaryny 3/4 szklanki cukru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść, z ciasta uformować kulę, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny. Dodatkowo: 6 białek 200 g cukru 410 g dżemu z czarnej porzeczki 200 g orzechów włoskich Orzechy posiekać(...)Formę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego ciasta, rozwałkować na dnie formy. Posmarować połową słoiczka z dżemem. 3 białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie łyżka po łyżce dodać 100 g cukru pudru, miksując na małych obrotach miksera. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na dżemie, posypujemy 100 g orzechów. Pieczemy w temperaturze 170 stopni

kulinarnyswiatdomi
Piernik czeski z masą grysikową 242

dłużej ,tym lepiej. Przepis pisany takim śmiesznym językiem. Ręcznie. Placek jest super, mówię Wam. Potrzebowałam na imprezę do przedszkola. Idealnie się kroi i każdemu smakuje! Składniki na ciasto 500 g mąki pszennej 2 jaja 150 g cukru trochę przyprawy do piernika , ok łyżeczki  przyprawy korzennej do piernika 150 g margaryny lub masła łyżeczka proszku do pieczenia, płaska szczypta sody(...)masła 1 szklanka cukru pudru 1 jajko Dodatkowo powidło śliwkowe. U mnie konfitura jabłkowa z konfiturą z wiśni, z kawałkami owoców ,domowej roboty. Połączyć wszystkie składniki na ciasto , wyrobić i włożyć na godzinę do lodówki. Podzielić ciasto na 3 porcje, każdą wałkować na prostokątny placek i piec na złoty kolor. W zeszycie nie ma podanego czasu ani temperatury, ale działamy

Z Kuchni Do Kuchni
ciasto styropian 194

Ciasto styropian ..skąd nazwa nie mam pojęcia może od tego że podobnie wygląda jak styropian..Jest to ciasto lekkie .orzeżwiające i tanie..Ma wiele możliwości można wykonać z jogurtu naturalnego lub z owocami albo ze śmietaną..Jest szybkie i niekomplikowane w przygotowaniu .. Składniki: Ciasto kruche: 250 g masła lub margaryny 100 g cukru 5 żółtek 3 szklanki

Ugotujmy Coś
na szybko francuskie z kisielowym dżemem... 189

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, dżem 400 ml, kisiel wiśniowy 1 opakowanie/duże, cukier - ile potrzeba, cynamon - ile potrzeba dżem z ciemnych winogron (mój domowy "zobacz TUTAJ" ) lub jaki się lubi przełożyć do miski, wsypać kisiel duża porcja lub 2 zwykłe opakowania kisielu, wszystko wymieszać ciasto francuskie rozwinąć na blaszce na papierze, przez cały środek wyłożyć dżem zostawiając brzegi(...)dłonią maczaną w zimnej wodzie, posypać cukrem, cynamonem piekarnik elektryczny na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie na termoobiegu w 160 C 5 minut, ciasto dobrze wystudzić w chłodnym miejscu aby dżem stężał pyszny deser do kawki, herbatki............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
PYSZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI WG PAWŁA MAŁECKIEGO 228

Ciężko pracuję każdego dnia, dlatego podwójnie doceniam czas wolny.  To ciasto doceniam także podwójnie. Przede wszystkim za smak, jednak za czas spędzony w kuchni także. Szybkie, pyszne, delikatne. I oprócz wspaniałego ciasta, mam też... czas.  Mój cenny czas… Składniki 125 g masła 200 ml śmietanki słodkiej 30 % 200 g czekolady gorzkiej 4 jaja 100 g cukru(...)obsypcie bułką tartą i przełóżcie do niej masę. Banany obierzcie i pokrójcie w plastry, poukładajcie na wierzchu. Pieczcie 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni ( z termoobiegiem). Gotowe ciasto studźcie przy otwartych drzwiczkach w piekarniku. Na koniec możecie posypać kakao. Smacznego

OliveandThyme

Proponowane wyszukiwania