ciasto - 164325 przepisów (strona:4540/10955)

Zielona rolada z żurawiną i kremem z białej czekolady 382

Biały, czerwony i zielony - to kolory Świąt. No jest jeszcze błyszczące złoto i srebro, ale tego nie udało mi się przemycić w cieście... Zielona rolada szpinakowa, wypełniona słodkim białym kremem z mascarpone i białej czekolady, przełamana czerwienią i kwaskowatością konfitury żurawinowej. Czujecie ten smak ? Ślinianki już działają ? Przyprawcie zatem rodzinę i znajomych o ślinotok i zróbcie taką roladę na Święta(...)Świętach. Może na Nowy Rok, lub ot tak - kiedy przyjdzie Wam ochota. Do przygotowania ciasta, czyli zielonego biszkoptu, wykorzystałam mrożony szpinak od Poltino. Aha... i tu od razu przypominam o trwającym KONKURSIE . Składniki: Biszkopt: 4 jajka "L" 3/4 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju 450 g mrożonego szpinaku Poltino Krem

kolorowotorcikowo
Koszyczki z ciasta francuskiego 252

Uwielbiam przekąski z ciasta francuskiego bo są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Koperty i strudle już robiłam ale tak pięknie wyglądających koszyczków jeszcze nie. Nadziewałam już jabłkami, szpinakiem, łososiem a dziś wzięło mnie na kaszankę z sosem tzatziki. Zagorzali przeciwnicy kaszanki mogą ją zastąpić np. z łososiem. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego żółtko do posmarowania 300 gr kaszanki (trzy pętka) cebula(...)jednolitej masy. Odstawiamy. 3. W misce mieszamy serek, starty na małych oczkach ogórek i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczyptę soli. Odstawiamy. 4. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Z ciasta francuskiego wycinamy koła średniej wielkości (może być kieliszkiem do wina). Z połowy kółek wycinamy środki np. mniejszym kieliszkiem. Smarujemy kółka nie wycięte rozbełtanym żółtkiem. Na nie układamy kółka z dziurką

Mama z miasta
Ciasto marchewkowe z wiórków z sokowirówki 298

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś upiekłam pyszne ciasto marchewkowe! Nawet mój synek, który jest bardzo wybredny jeśli chodzi o wypieki stwierdził, że jest pyszne! Właściwie można powiedzieć, że upiekłam 2 pieczenie przy jednym ogniu, bo marchewka pochodziła resztek(...)szczypta soli  - łyżeczka cynamonu - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej W jednym naczyniu łączymy składniki sypkie, w drugim mokre. Mokre przelewamy do sypkich i mieszamy do całkowitego ich połączenia. Ciasto przelewamy do formy. Ja użyłam małej okrągłej formy i wyszło dość płaskie. Przy użyciu sylikonowych form nie trzeba natłuszczać ani podsypywać. Jeśli macie metalowe - pewnie będzie to wskazane. Wstawiamy

Mama z Motylem
Piernik z marcepanowym sernikiem 164

miodem rozpuszczamy na małym ogniu, odkładamy do przestudzenia. Następnie ubijamy z jajkami. Dodajemy śmietanę oraz mąkę przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawą do piernika. Gęste ciasto wykładamy do formy 23×33 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 175 stopni. Upieczone, zimne ciasto przekrawamy na dwa blaty. Do garnuszka przekładamy masę marcepanową oraz śmietankę. Podgrzewamy(...)małym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do czasu jej roztopienia. Spód piernikowy smarujemy połową ciepłych jeszcze powideł. Przykrywamy wystudzonym sernikiem. Wykładamy resztę powideł, wyrównujemy. Przykrywamy drugim piernikiem. Ciasto dekorujemy polewą. Źródło

Smaki Na Talerzu
Sernik z makiem. 244

zaradzić? Najlepszym sposobem jest połączyć te dwie propozycje :-) Puszysty i kremowy sernik położony na makowej warstwie czyni ten wypiek iście świątecznym, a dodatek dużej ilości skórki pomarańczowej sprawia, że ciastem tym pachnie w całym domu tworząc niepowtarzalny i jedyny w swym rodzaju klimat :-) Składniki na tortownicę około 24 cm. Ciasto kruche: 300 g mąki tortowej Lubella 200 g masła(...)połączona dodajemy pozostałe składniki czyli ziarenka wanilii, śmietanę, sok i skórkę - mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.  Masę serową wylewamy na mak.  Na wierzch trzemy zamrożoną wcześniej część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku. Najpierw w 180 stopniach przez 15 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i pozwalamy sernikowi

Poezja Smaków - blog kulinarny
Bożonarodzeniowy keks z lukrem i bakaliami 190

Często pieczemy go również na Nowy Rok. Ulubionych przepisów na keks mamy kilka, jednak ten ucierany na maśle z dodatkiem wanilii nie ma sobie równych: smakuje jak najlepsze belgijskie ciasto maślane i pełen jest orzechów i suszonych owoców. Och tak, ich nie żałujemy! Powinno być ich więcej niż mąki — w końcu to ciasto na bogato i ma być ono ozdobą(...)masy. Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem pudrem i bakaliami. Wymieszaj łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Keksówkę o wymiarach 12x26 cm wysmaruj masłem i posyp mąką. Wlej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz przez godzinę do suchego patyczka. Odstaw do przestudzenia. Lukier Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i odrobiną wrzątku. Lukrem o konsystencji

Food Square
Quiche z mięsem i grzybami (Torta salata con carne e funghi) 233

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g mielonego mięsa z kurczaka 300 g pieczarek 30 g suszonych  grzybów 60 g szynki wędzonej typu speck 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 jajo tymianek natka pietruszki suszone oregano s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia(...)Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy pieczarki, suszone grzyby, mielone mięso, 1 jajko, 3 łyżki koncentratu i posiekaną natkę pietruszki.  Ciasto francuskie układamy w formie do pieczenia. Na ciasto wykładamy farsz mięsno-grzybowy. Na wierzch tarty układamy cienko pokrojony speck. Quiche zapiekamy ok. 25-30 minut w piekarniku

La grande e la piccola cuoca
Ciasto naleśnikowe z dodatkiem sody 294

Pomysł na ciasto naleśnikowe z dodatkiem sody znalazłam  tutaj  ..robiłam takie pierwszy raz i jestem zadowolona, chociaż musiałam dolać troszkę więcej wody i mleka, bo ciasto było gęste, ale to pewnie zależy od mąki.Takie usmażone naleśniki można wykorzystać do naleśników na słodko, wytrawnie, do krokietów. 250 g mąki pszennej 250 ml gazowanej wody mineralnej 250 ml mleka(...)jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli  szczypta cukru szczypta sody oczyszczonej  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką

Moje domowe kucharzenie
Kruche miodowe ciasteczka 240

ostygnięcia.  Na stolnicy łączymy przesianą mąkę, sól, masło i 2/3 wystudzonego miodu. Wszystkie składniki szybko zagniatamy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 1 h.  Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wyciskamy foremką dowolne kształty. Ciasteczka układamy na papierze pergaminowym, smarujemy je resztą miodu i posypujemy migdałami. Ciasteczka pieczemy w 180 C przez

Niezły Młynek
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego 261

dawno proponowałam kapuśniaczki drożdżowe a dziś polecam jeszcze te z ciasta francuskiego. Są one niesamowicie delikatne a do tego robi je się błyskawicznie pod warunkiem,że mamy już przygotowany farsz.    1 op gotowego ciasta francuskiego 1 jajko biały i czarny sezam do posypania farsz: 500 g kiszonej kapusty listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 300 g pieczarek(...)drobną kostkę,dodać do pieczarek i razem przesmażyć. Do pieczarek dodać ugotowaną kapustę,doprawić do smaku solą i pieprzem,smażyć wszystko jeszcze przez chwilę. Gotowy farsz wystudzić.  Ciasto francuskie rozwinąć i wycinać gwiazdki używając do tego celu foremki. Na środek wyciętej gwiazdki włożyć niewielką ilość farszu,przykryć kolejną gwiazdką i brzegi zlepić używając widelca.  Każdą gwiazdkę posmarować roztrzepanym

Kolorowa kuchnia Elki
Świąteczne brownie / Christmas brownie 207

czekoladę. Wyłóż masę do przygotowanej blaszki, włóż do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, lub do momentu, aż brzegi się zetną a do drewnianego patyczka włożonego w środek ciasta będą przyczepione tylko wilgotne okruchy a nie surowe ciasto. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia w blaszce, następnie wyjmij ciasto z blaszki, pokrój na kwadraciki i podawaj. Smacznego! English

karmelowy
Propozycje ciast na Święta 4407

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przygotowałam dla Was zestawienie propozycji ciast na Święta " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wystarczy, że klikniecie na interesujące Was ciasto, a zostaniecie przekierowani do danego przepisu. Mam nadzieje, że każdy znajdzie coś dla siebie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Propozycje ciast

Marta Gotuje
Keks 169

Ostatnio słyszałam, że niektórzy pieką keksa na Wielkanoc, ale w mojej rodzinie jest to pozycja zdecydowanie bożonarodzeniowa. A jak jest u Was? Dla kogo: dla fanów bakalii dla szukających ciasta, które na długo zachowa świeżość dla keksomaniaków Składniki: 300g mąki 200g cukru pudru kostka masła (200g) 4 jajka 15g proszku do pieczenia (łyżeczka kopiata) 100g rodzynek 100g migdałów bez skórki(...)obtoczyć w mące.  Masło utrzeć dodając po trochę cukier, żółtka, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wsypać bakalie. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie w ciasto. Blaszkę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto. Piec ok. godzinę w temp. 190 stopni.  Blacha: korytko

Mania Wypiekania
Choinki z piernika 236

Choinki z piernikowego ciasta z lukrem królewskim to nie tylko przepiękna dekoracja stołu i wielki przysmak, ale także idealny pomysł na prezent dla bliskiej osoby, czy choćby dla koleżanki z pracy. Robi się je bardzo prosto, a efekt jest zachwycający. W pracę można zaangażować dzieci, ale wtedy zapewne choinki będą zdecydowanie bardziej kolorowe ;) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej(...)wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie powoli, cały czas miksując, dodajemy rozpuszczony miód z masłem i przyprawami. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po chwili ciasto będzie tak gęste, że mikser będzie miał trudności z dalszym ucieraniem, wtedy trzeba się przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy

Kulinarne Inspiracje
Ciasteczka pomarańczowe 169

ponownie wszystko blendujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Do misy robota wkładamy wszystkie składniki, mieszamy nożem miksującym lub hakiem robota aby się wszystko równomiernie połączyło. Ciasto jest dosyć gęste i klejące. Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto i umąconymi dłońmi z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, specjalnymi „pieczątkami” formujemy ciastka naciskając na środku kulki i układamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania