Chatka Baby Jagi 573pyszna chatka jest znana także pod nazwą Chatka Puchatka choć spotkałam także nazwę Budka. Przyznam szczerze, że nie miałam jeszcze okazji spróbować tego ciasta dlatego też postanowiłam je zrobić. Ciasto jest proste i nie wymaga pieczenia. Składa się z masy serowej oraz herbatników. składniki: 36 herbatników 600 g tłustego twarogu zmielonego 125 g masła ok 1/2 szklanki cukru pudru(...)Następnie dodać 100 g zimnego pokrojonego masła, rozpuścić ale nie gotować. Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Lekko przestudzić i polać ciasto
Monia miesza i gotuje
Ciasto "Śnieżny puch" i "Okno z widokiem" 491Śniegu w tym roku jak na lekarstwo, więc - chyba z tęsknoty za nim - przypomniało mi się ciasto o nazwie śnieżny puch. Jest bardzo puszyste (trochę przypomina ptasie mleczko), niezbyt słodkie, z posmakiem cytryny i wiórków kokosowych. Ja je robię na ciemnym spodzie, bo wtedy bardziej ten sernik na zimno kojarzy mi się z zimą i ze śniegiem leżącym na ziemi(...)wpływem zimnych galaretek i śmietany poczujecie, jak masa szybko zastyga. Masło roztopić na patelni, dodać wiórki kokosowe i cukier. Wymieszać i lekko uprażyć. Kokosową posypkę równo rozprowadzić na serniku. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Podawać niezbyt zimne. Najlepiej wyjąć ciasto z lodówki na ok. pół godziny przed podaniem. "Okno z widokiem" Magdaleny Kordel
Weekendy w domu i ogrodzie
Biszkopcik z Morelami i Orzechami Włoskimi 151roślinny 25g jajka 3 sztuki mąka pszenna 250g proszek do pieczenia 1 i 1/3 łyżeczki sól 1 szczypta morele suszone ok. 150g orzechy włoskie 25g + parę orzechów na wierzch ciasta Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Roztopione masło mieszamy z ksylitolem oraz olejem i odstawiamy na ok. 10 minut do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka i roztrzepujemy całość. Do masy przesiewamy(...)mąkę, po czym dodajemy proszek, sól, pokrojone morele i orzechy. Ciasto mieszamy i przenosimy do blaszki (dobieramy taką blaszkę aby wyłożone ciasto miało ok. 2 cm grubości) i dekorujemy kawałkami orzechów. Pieczemy ok. 35 minut. Zapisz
rabarbarowo
Słodkie środy - Korzenny sernik gotowany 245domową polewą. Nutka korzennych przypraw dodaje mu świątecznego charakteru, ale my polecamy go zarówno na co dzień jak i od Święta. Korzenny sernik gotowany Składniki : Ciasto : 1 kg twarogu mielonego (u mnie z wiaderka) 600 g ciastek korzennych 200 g masła 3/4 szklanki cukru 100 ml mleka 3 budynie śmietankowe(...)Układamy na spodzie warstwę ciastek korzennych, Wylewamy połowę masy serowej, a na niej układamy kolejną warstwę ciastek. Następnie wylewamy resztę masy serowej i przykrywamy całość kolejną warstwą ciastek. Ciasto odkładamy do schłodzenia i przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, mleko i kakao, mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Sernik najlepiej zrobić dzień wcześniej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
keks 192Keks w moim domu jest jednym z tradycyjnych ciast pieczonych na Boże Narodzenie. Wykwintny (być może dlatego że pieczony raz do roku), a jednak łatwy do przygotowania. Delikatny, miękki i aromatyczny z dużą ilością pysznych bakalii, długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej mojej babci. składniki: 150 g masła 5 jajek 200 g cukru pudru cukier waniliowy(...)temperaturze pokojowej. Masło ucieram dodając stopniowo całe jajka, cukier z wanilią i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość ucieram na puch, na końcu dodaję bakalie i delikatnie mieszam. Ciasto wykładam do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 1 godziny w temperaturze 180 stopni (do "suchego patyczka"). Wierzch ciasta po ostudzeniu można posypać cukrem
babka w formie
Sernik 252ciasto: 300g. mąki 200g. margaryny 100g. cukru pudru masa serowa: 1 kg. twarogu sernikowego 150- 170g. cukru pudru 6 żółtek 4 białka 100g. rodzynek kilka kropel aromatu waniliowego Zagnieść ciasto z podanych składników, szczelnie zafoliować i odłożyć do lodówki na ok 30 min. Tortownicę lub blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, nagrzać piekarnik do ok. 180*C. Wyłożyć ciasto równomiernie
Lubię to gotuję
Piernik lany z masą kawową 396jest wilgotny i miękki. Nie wymaga leżakowania, więc można go przygotować na ostatnią chwilę. Doskonale łączą się w nim smak masy kawowej i kwaskowatych powideł. Idealny do świątecznej kawy. Ciasto na piernik: 1,5 kostki margaryny 1 szkl cukru 200g miodu 1 op. przyprawy do piernika 3 łyżki kakao 3 łyżeczki sody 6 jajek 3 szkl mąki pszennej(...)szkl śmietany 18% Masa kawowa: 2 jajka 1/2 szkl cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 kostka miękkiego masła słoik powideł polewa czekoladowa wiórki kokosowe i płatki śniegu z opłatka Ciasto: W garnku rozpuścić margarynę, cukier i miód- ostudzić. Dodać przyprawę do piernika, kakao, sodę, wymieszać. Dodać żółtka, dokładnie utrzeć. Następnie wymieszać z mąką i śmietaną. Białka ubić na sztywna piane
Smakołyki Asi
CIASTO PIERZYNKA 317wymiarach 23 cm x 38 cm. Uwaga: biszkopt upiec dwa dni wcześniej przed przełożeniem. Sposób przygotowania masy śmietankowej: Ściąć wierzch biszkoptu, wydrążyć środek tak, by zostawić spód i boki ciasta. Masło utrzeć na pulchną masę. Śmietanę ubić z cukrem. Ubiłam za pomocą blendera Braun MQ9. Lekko wymieszać drewnianą łyżką utarte masło, ubitą śmietanę i pokruszoną część biszkoptu uzyskaną z wydrążenia(...)ciasta. Przygotowaną masą wypełnić ciasto. Sposób przygotowania pierzynki: Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodając tężejącą galaretkę. Do ubijania tych składników użyłam blendera Braun MQ9 Pierzynkę delikatnie rozprowadzić na masę śmietankową, udekorować startą czekoladą lub inną posypką
Przepisy kulinarne babci Antoniny
Tort chałwowo - wiśniowy 229dziękuję mojej Mamie. To ona przekazała mi wszystkie tradycje. To dzięki niej umiem sprawić, że na wigilijnym stole stoi 12 potraw. To dzięki niej znam zapach makowców, serników i ciasta chałwowego. Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem chałwowy: 500 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany(...)piekarnika aby biszkopt ostygł. Po wystudzeniu kroimy na trzy blaty. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fixu oraz cukru pudru. Na końcu dodajemy bardzo mocno pokruszoną chałwę. Złożenie ciasta: Na pierwszym blacie rozkładamy mniejszą połowę kremu, przykrywamy drugim plackiem. Na środkowej części rozkładamy konfiturę wiśniową (zostawiamy jedną łyżkę do dekoracji. Przykrywamy ją ostatnim biszkoptem. Na górze i po bokach
VioletoweKucharzenie
Świąteczne pierniki z pieprzem 399kakao – ilość zależy od tego, jak bardzo czekoladowy chcemy mieć smak. Na koniec dodajemy ubite białka z żółtkami, sodę i dużą szczyptę pieprzu. Całość wyrabiamy dodając śmietanę (tyle, by ciasto nabrało właściwej konsystencji, podobnie jak ciasto na pierogi). Tak przygotowane ciasto musi poleżeć w lodówce ok. tygodnia. Po tym czasie możemy robić pierniczki, które wypiekamy przez 10-15 minut
MarcinChef
Ciasteczka marcepanowe 206okresie zimowym. Maślane i chrupiące, doskonałe do kubka mleka, herbaty lub kakao... Zima i święta to również smaki. Jednym z tych smaków jest m arcepan . Postanowiłam dodać go do ciasta na kruche ciasteczka. Ciasteczka zyskały ciekawy migdałowy smak i aromat. Marcepanowe gwiazdki , obficie oprószone cukrem pudrem, imitować będą śniegowe gwiazdeczki. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 90 g marcepanu 100 g masła(...)malakserze ( ja użyłam malaksera ). Do masła z marcepanem dodać jajka oraz mąkę - szybko wymieszać/zagnieść składniki. Ciasto będzie dość luźne, należy przenieść je na folię spożywczą, oprószyć mąką, zawinąć i schować do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać dowolne kształty, choć
kolorowotorcikowo
KEKS Z AJERKONIAKIEM 222Keks to pyszne ciasto typowo Bożonarodzeniowe, przypominające babkę. Zawiera dużo suszonych owoców, jest pyszne i pachnące a można je upiec kilka dni wcześniej. SKŁADNIKI(...)make wymieszaną z sodą i proszkiem, miksujemy. Na koniec wsypujemy bakalie i mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Keksówkę o wymiarach 12/35 wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie ciasto. Keks pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu, ciasto zawijamy w papier i wkładamy w woreczek. Odkładamy na 3-4 dni. Po tym czasie keks dekorujemy lukrem
Kulinarne Fantazje Marioli
tarta z masłem orzechowym 192robię słodkości. Ale są wyjątki. I ta tarta właśnie jest przykładem takiego wyjątku. *jeżeli chcecie na bieżąco wiedzieć co słychać na blogu- polub nas na Facebooku :) Składniki Ciasto - 200 g mąki - 100 g masła - 60 g cukru pudru - 1 jajko Krem - 250 g serka mascarpone - 4 duże łyżki masła orzechowego - cukier puder wg uznania (każdy lubi inny poziom słodkości(...)suchej patelni orzeszki ziemne Mąkę, masło, cukier puder i jajko wrzucamy do miski, zagniatamy jak najszybciej, formujemy kulę i chowamy do zamrażarki na 15 minut. Rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim formę do tarty (wcześniej wysmarowaną masłem), nakłuwamy na całej powierzchni widelcem, wstawiamy od razu do piekarnika nagrzanego do 180 º C, pieczemy ok. 25 minut aż ciasto będzie zarumienione
Cook&Love
Zbiór przepisów na Boże Narodzenie 213gdzie sernik? Sernika nie ma, gdyż u mnie w domu sernik zawsze szykuje się na Wielkanoc. Oczywiście jeśli chcecie to polecę Wam sernik krakowski - tradycyjny, kremowy na delikatnym kruchym cieście. Moje makowe propozycje: Babka piaskowo-makowa Gwiazda drożdżowa z makiem Choinka makowa z ciasta francuskiego Babka makowo-kokosowa Z bakaliami: Keks Muffinki keksowe Irlandzkie ciasto z bakaliami i rumem
Mania Wypiekania