ciasto - 164325 przepisów (strona:4545/10955)

Placek kukurydziany. Cornbread. 207

ciastach się nie znam. Nie to co Marzena! Dlatego, kiedy nachodzi mnie ochota na upieczenie czegoś (a dzieje się tak coraz częściej), trzymam się ściśle przepisu. Może kiedyś (niedługo?) zacznę sobie improwizować, ale na razie się trzymam. Tym razem trzymałem się przepisu babcinego. Może nie tak dosłownie, bo nie mojej babci, ale raczej jakiejś grandma - babci z domku na prerii(...)Cornbread, który samowolnie nazwałem sobie plackiem, jest bardzo tradycyjnym, bardzo prostym, bardzo rustykalnym ciastem. Czyli plackiem, prawda? ;) Żółty, kukurydziany, nieco ziarnisty i słodki. Bardzo dobry. Mojej żonie smakował, synowi też, a kiedy ja wziąłem sobie ostatni kawałek na drugi dzień do pracy, to zjedzenie go było najmilszą częścią szarego dnia. Prawie jakby zaświeciło na chwilę teksaskie słońce ;) PS Dodatek jabłek

zadanie-gotowanie
Czekoladowa babka jak ta lala 208

białka. Łyżką wymieszaj białka z masą, dodaj na koniec czekoladę.  Formę do babki wysmaruj masłem, następnie obsyp bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Do formy wlej ciasto, wyrównaj delikatnie. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).  Upieczone ciasto odstaw i dopiero gdy przestygnie wyjmij babkę z formy. Dzięki temu nie będziesz(...)mieć problemów z jej wyciągnięciem, ciasto się nie rozwali i nie połamie. Smacznego

Garniec Magalie
Ciasto ze śliwkami 327

pieczenia, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżki śliwki, 1 kg Przygotowanie W misie miksera ubijamy jajka, powoli na zmianę dodajemy wodę i olej. Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Połowę ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Na wierzchu układamy ćwiartki śliwek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy 15 minut. Do drugiej połowy dodajemy(...)kakao, dokładnie mieszamy. Wykładamy na podpieczone ciasto. Na wierzch posypujemy drobno krojonymi kawałkami śliwek. Pieczemy jeszcze około 40 minut

Gotowanie moimi oczami
Szybki ucierany placek z jabłkami a' la szarlotka z kokosową nutą 553

ćwiartki i poszatkujcie na plastry.Wymieszajcie z cynamonem, kardamonem. Zmiksujcie cukier z jajami na puch. Dodajcie mąki z proszkiem do pieczenia miksujcie. Następnie wlejcie olej i połączcie wszystko. Raz ciasto wyjdzie rzadkie, raz może wyjść kremowe. To bez znaczenia, ważne by dało się rozprowadzić na jabłkach i już. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, na dnie rozłóżcie pierniki lub herbatniki(...)stykały się ze sobą i utworzyły warstwę ciasteczkową. Na to wysypcie jabłka i wyrównajcie. Następnie wyłóżcie i wyrównajcie ciasto. Włóżcie do piekarnika i pieczcie około 50 minut. To zależy od piekarnika. Sprawdzajcie do suchego patyczka. Wyciągnijcie i chwilkę wystudzcie a następnie wyciągnijcie z blachy i zostawcie do całkowitego wychłodzenia. Posypcie cukrem pudrem. Ot i cala filozofia. Placek robię już

Z Kuchni Do Kuchni
CEBULARZE BEZGLUTENOWE 325

postanowiłam upiec :) Aaa oryginalne cebularze robi się z parzonej cebuli, nie smażonej, jeśli chcecie być trochę bliżej oryginału to cebulę sparzcie wrzątkiem i połączcie z innymi składnikami. SKŁADNIKI: Ciasto: - 250 g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie teff, ryżowa, owsiana, ziemniaczana i kukurydziana) - 230 ml mleka - 1 jajko - 30 ml oleju rzepakowego - pół łyżeczki cukru - łyżeczka soli - 5 g suchych drożdży(...)Farsz: - 2 duże cebule - 2 łyżki masła - 3 łyżki maku - pół łyżeczki soli WSZYSTKIE SKŁADNIKI na ciasto umieść w misie miksera i dokładnie wymieszaj (powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu), przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. WŁĄCZ PIEKARNIK I NASTAW na 175 stopni, w międzyczasie przygotuj farsz. Cebule pokrój w dużą kostkę i podsmaż

Kuchnia bezglutenowa Loli
Bezglutenowa tarta czekoladowo-karmelowa 228

takiej bomby kalorycznej. Ja przyrządziłam deser dla czekoladolubnych gości i to był strzał w dziesiątkę, polecam. Przepis pochodzi z książki „Moja kuchnia bez glutenu”—>KLIK. ciasto: 200 g mąki gryczanej jajko 15 g mielonych migdałów 100 masła 40 g cukru pudru (użyłam trzcinowego) 30 g gorzkiej czekolady karmel: 300 ml śmietanki 30% 45 g masła(...)łyżeczki soli 200 g drobnego cukru ganasz: 200 g gorzkiej czekolady (użyłam surowej) 180 ml śmietanki 30% 30 g masła Przygotowujemy ciasto. Masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy mąkę, jajko i mielone migdały. Zagniatamy na gładkie ciast i schładzamy je w lodówce przez 20 minut. Następnie rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę na tartę(o średnicy 30cm). Schładzamy

Mienta blog
Curd z mango 226

mnie za mało wyrazisty i tak naprawdę przepadam przede wszystkim za salsą z mango.  No ale ile można? W tym wydaniu mango zastępuje budyń, czy krem do ciast, a smak można ładnie podkręcić sokiem z cytryny, limonki, czy pomarańczy. I tu zdecydowanie wygrywa jako dodatek do ciast, czy innych słodkości. Składniki: 1 duże, bardzo dojrzałe mango, które w efekcie(...)wymieszać, aż do jego rozpuszczenia. Schłodzić i wstawić na kilka godzin do lodówki. W takiej postaci mango curd możemy trzymać w lodówce do 3 dni. Idealnie nadaje się do ciast i deserów, jako zamiennik budyniu, czy kremu

gutfut
Tarta z mango curd i granatem 278

sposobów i naprawdę jest smaczne. Przestałam więc z moją namiętnością walczyć (jeśli mam być szczera to walka, jeśli była, to krótka) i oto kolejna tarto odsłona.  Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 140 g masła 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki lodowatej wody Wykonanie: Mąkę, masło, żółtko i sól wyrobić w maszynie, tak aby ciasto wyglądało(...)sypki, lekko wilgotny piasek. Nie przerywając mieszania dodać wodę. Chwilę jeszcze wyrabiać. Wyłożyć na stolnicę, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto uformować na formie do tarty. Docisnąć dobrze brzegi. Delikatnie nakłuć spód widelcem. Wierzch przykryć papierem do pieczenia, obciążyć, np. fasolką jaś i wstawić do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika

gutfut
Rurki z konfiturą + film 215

szklanki mąki pszennej 200 g ulubionej konfitury cukier puder do posypania ciastek przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy pokrojone miękkie masło, wlewamy śmietanę i dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek i kroimy go na małe prostokąty. Na każdym placku, wzdłuż dłuższego brzegu ciasta kładziemy niewielką porcję konfitury a następnie placki zawijamy w rurki. Rurki

Smakowite Dania
Muffinki z serowym nadzieniem 282

zasmakowało większości domowników. Polecam, wypróbujcie. -TRUDNOŚĆ: średnie      -CZAS: 30-60 min      - PORCJE: 6-8   Muffinki z serowym nadzieniem CIASTO 50 dag mąki 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki oleju 2 jajka 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao FARSZ 1 opakowanie serka Almette (dowolny smak(...)pieczenia i kakao. Następnie dodajemy do tego wymieszane mleko z olejem. Miksujemy. Dodajemy następnie cukier wanilinowy i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Do papilotek na muffinki wlewamy po pół łyżki ciasta. Następnie dodajemy farsz i przykrywamy jeszcze połową łyżki ciast. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i udekorować (serkiem Almette

Gotuję Testuję
Prosty sernik na biszkoptach. 164

woli warzy, wtedy wystarczy tylko dodać łyżkę mleka lub wody.  Ja czasem lubię poratować się sokiem pomarańczowym. Nabiera wtedy ciekawego smaku. I taką polewą delikatnie dekorujemy zimne ciasto. Dla mnie sernik rewelacja, nie dość że prosty to do tego smaczny . Masło doskonale zastąpiła śmietana, która nie dość że ma o wiele mniej tłuszczu to jeszcze nada ciastu takiej wilgoci(...)delikatności. Którą niestety zazwyczaj ciasto traci gdy masło całkowicie zastygnie

Dieta moja pasja
Bez pieczenia -truskawki z czekoladą biszkoptami otoczone. 183

minut, aby lekko stężało. Czekoladę rozpuszczamy razem z gorącym mlekiem w kąpieli wodnej i dodajemy  do pozostałej masy, delikatnie miksując. W tym przypadku czekolada  zastąpi żelatynę. Wyjmujemy ciasto z lodówki, delikatnie wykręcamy szklankę, a otwór po niej napełniamy masą. Przykrywamy biszkoptem, nakrywamy szczelnie folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc. Składniki na polewę(...)podgrzewamy do momentu aż się masło rozpuści i składniki połączą. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki. Odwijamy , przykrywamy talerzem, obracamy miskę i ściągamy folię  . Pokrywamy całość tężejącą polewą i to by było na tyle. Nie ma tu za dużo cukru, ale wiadomo biszkopty są słodkie, śmietanka też powinna być słodka, a więc tyle wystarczy. Ciasto, a może powinnam napisać deser

Dieta moja pasja
Strudel z ciasta francuskiego i mięsa, czyli pomysł na resztki. 202

Zazwyczaj resztkowe przepisy  proponowałam w poniedziałek, ale dziś wyszło inaczej. Czy ważny dzień? Nie, ważne aby smakowało, dało się szybko zrobić i nic uległo zmarnowaniu. opakowanie ciasta francuskiego około 0,5 kg mięsa z rosołu 2 jajka sól  i pieprz do smaku ząbek czosnki łyżeczka majeranku łyżka manny Mięso oddzielamy od kości i albo bardzo drobno kroimy, albo(...)miksujemy, ja stosuję drugi wariant. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mannę , jajko i dokładnie wyrabiamy.  Rozwijamy ciasto ( ja używam tego z Biedronki) smarujemy jajkiem, aby nadzienie nam ładnie przywarło do opakowania. Rozprowadzamy masę mięsną na cieście zostawiając 2  cm wolnego na jednym z dłuższych brzegów. Rolujemy, nie za ciasno wiadomo ten wypiek potrzebuje miejsc aby się rozwarstwić

Dieta moja pasja
Ciasto kokosowe bez pieczenia. 181

jakiejś kulinarnej celebry. A więc obiecuję będą kolejne przepisy z regionu, tylko cierpliwości. :) To że jestem fanką kokosu i wszelakich jego smaków to raz,  a dwa że lubię ciasta bez pieczenia. Daję ten komfort, że zawsze się udają i nie ma ryzyka zakalca. I oczywiście jest przy nich dużo mniej zmywania. paczka krakersów 2 paczki herbatników w czekoladzie Krem(...)gotowy, dodajemy resztę wiórek, odkładając dwie łyżki do posypania wierzchu. Oraz namoczoną w mleku żelatynę. Zawsze dodaję, ta odrobina daje mi komfort tego,  że nie ma ryzyka iż ciasto szybko popłynie. Tortownicę (20 cm) wykładamy połamanymi krakersami. Powierzchnia jest dość mała, a więc taką mozaiką  dużo łatwiej zapełnić okrągły spód. Wykładamy  około 40 % masy, którą przykrywamy czekoladowymi

Dieta moja pasja
Ciasto "Zebra" 520

Zebra Ciasto ponadczasowe, a jakie pyszne...  Niby zwykłe, a zaskakuje swoim wnętrzem... Ostatni raz robiłam je ładnych parę lat temu z mamą i  postanowiłam nieco odświeżyć pamięć i trochę odkurzyć  dawne przepisy. Potrzebne składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oranżady lub innego gazowanego napoju 1 szklanka oleju 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki(...)mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Powstałą masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, 2 łyżki ciemnej masy, 2 łyżki jasnej masy, jedno na drugie, aż do wyczerpania ciasta. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok. 50 min. , do suchego patyczka

Pelusiowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania