ŻELATYNA VS. AGAR - POKSRAMIAMY! 250ciałem stałym. Ma specyficzny zapach , który nie każdemu odpowiada. Można go nieco zamaskować, rozpuszczając żelatynę w gorącym mleku. Stosowana jest w cukiernictwie np. do masy cukrowej, deserów bez pieczenia, ciast na zimno, mas tortowych i do placków, natomiast w kuchni do różnego rodzaju galaret. Jeśli któraś z tych propozycji nam nie wyjdzie, wynika to zazwyczaj ze złego przygotowania żelatyny(...)powstaje z krasnorostów rosnących u wybrzeży Japonii. Ma działanie podobne do żelatyny, jednak tężeje nieco szybciej. Nie ma zapachu, jest przeźroczysty. Stosuje się go przede wszystkim w deserach i ciastach bez pieczenia w diecie roślinnej, galaretach i innych daniach, w których normalnie występuje żelatyna. Do kupienia w sklepach ekologicznych, ze zdrową żywnością i lepiej zaopatrzonych sklepach spożywczych. Najłatwiej kupić można
W kuchni Karmel-itki
Tarta ze szparagami. 304sezon szparagowy .Pyszna tarta z pomidorkami koktajlowymi ,szparagami i masą serowo jajeczną smakowała mojej rodzinie .Niewiele przy niej pracy ,a efekt oceńcie sami. Składniki: dla dwóch osób Jeden płat ciasta francuskiego około 15 szparagów około 10 pomidorków koktajlowych jedno duże jajko 50 ml śmietanki 18 % starty żółty ser ,ile lubicie zioła prowansalskie sól ,pieprz Szparagi wkładamy na 3 minuty(...)wrzątku ,wyjmujemy i przekładamy do zimnej wody .Pomidorki przecinamy na połówki .Ciasto wykładamy na blasze ,która znajduje się w piekarniku i zginamy do środka brzegi ciasta dociskając mocniej aby się nie rozeszły w trakcie pieczenia .Ciasto nakłuwamy widelcem i wylewamy na nie rozbełtane jajko ze śmietaną i serem i przyprawami. Na masę wykładamy szparagi i pomidorki i zapiekamy całość
Ladylaura.
kawa czekoladowa 255składniki: 1 filiżanka naparu kawy 1-2 łyżeczki czekolady w proszku / w zależności od wielkości filiżanki bita śmietana skórka starta z pomarańczy opcjonalnie: cukier wykonanie: 3/4
Domowy Smak Jedzenia
Focaccia mocno cebulowa 171letniej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, odstawiamy na kwadrans aby zaczęły pracować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i 2 łyżki oliwy, dodajemy drożdże z wodą, zagniatamy ciasto, miskę przykrywamy szczelnie folią do żywności i zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia. 3. Dwie cebule kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojone oliwki(...)łyżkę oliwy i zioła, mieszamy i odstawiamy. 4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy z mieszanką cebulowo - ziołową. Formy do pieczenia smarujemy oliwą, na spód dajemy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po ok. 20-30 minutach w wyrośniętych chlebkach robimy palcem zagłębienia i polewamy wierzch oliwą, posypujemy cebulą pokrojoną w pióra oraz oliwkami, posypujemy mała ilością soli. 5. Piekarnik rozgrzewamy
Apetyczna babeczka
Kulebiak chlebowy 208Nasz kulebiak to połączenie chlebowego ciasta z farszem z kapusty, mięsa i grzybów. Składniki farszu: -1 kg kapusty kiszonej -0,8 kg łopatki -0,5 kg pieczarek świeżych lub mrożonych -2 cebule -olej -pieprz -przyprawa warzywna Składniki na ciasto chlebowe: -10 dkg drożdży -3 łyżeczki cukru -3 szklanki ( 750 ml ) ciepłej wody(...)kroimy (nie za drobno ). Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę wody i szklankę mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy pozostałą wodę, sól i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Na koniec dosypujemy cebulę, wyrabiamy , posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie drobno kroimy cebulę i pieczarki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, przyprawiamy
Maminek kulinarny
Tarta z owocami lasu 192jeżyn i malin) ½ galaretki malinowej lub poziomkowej Przygotowanie: Herbatniki i ciasteczka owsiane zmielić (ja robię to w malakserze). Dodać masło i zagnieść, aby powstała konsystencja mokrego piasku. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć formę do tarty o średnicy 25 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem, bo ciasto jest niezwykle kruche). Ciasto włożyć do lodówki na 20 minut, po czym piec w temperaturze(...)masło – dobrze wymieszać. Tak przygotowana masę wylać jeszcze ciepłą na spód do tarty. Na kremie ułożyć owoce. Kiedy tarta całkowicie ostygnie przygotować pół porcji galaretki i tężejącą zalać wierzch ciasta. Zostawić w lodówce na noc, bo na drugi dzień smakuje najlepiej
Kulinarne Inspiracje
Tarta z porami 190kilka plasterków boczku, śmietana i jajka - oto cała zawartość lodówki. Dobrze, że w zamrażalniku miałam zamrożone kruche ciasto. Dzięki temu z niepozornych składników powstało naprawdę fajne danie. Uwaga! Sycące, ale też bardzo kaloryczne... Składniki: Kruche ciasto (przepis na najlepsze moim zdaniem ciasto do tarty znajduje się tu , oczywiście nie dodajemy cukru, bo to tarta wytrawna) Por Kilka plasterków wędzonego(...)boczku 4 jajka 3 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa parmezan do posypania Ciasto wałkujemy, wylepiamy nim formę do tarty i podpiekamy 10 minut. Kroimy w grube półplasterki pora, boczek w paseczki i na patelnię. Kiedy wędlina zacznie puszczać tłuszcz można dodać por - dusimy razem kilka minut. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy szczyptę soli, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy
Kulinarne Inspiracje
Chrupiące pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem 239łyżka oliwy sól pieprz Przygotowanie: Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki wymieszanej z solą. W środku tworzymy zagłębienie do którego wlewamy roztrzepane jajko, masło oraz porcjami gorącą wodę. Zagniatamy ciasto zagarniając kopczyk do środka i dolewając systematycznie wodę, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy, aby odpoczęło. Kaszę zalewamy wodą, odrobinę solimy(...)wszystko razem smażymy, aż cebulka będzie miękka. Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy. Doprawiamy pieprzem - farsz powinien być wyrazisty. Teraz lepienie pierogów. Ja zrobiłam okrągłe pierożki z falbanką. Wałkujemy ciasto i wycinamy z niego kółeczka (ok. 8 cm średnicy) - po dwa kółka na każdego pieroga. Na środek kółka kładziemy farsz, przykrywamy drugim kółkiem, zlepiamy brzegi i robimy falbankę (albo dekorujemy
Kulinarne Inspiracje
Pierniczki 204fajny sposób na spędzenie czasu z Karoliną. I był! Wczoraj całe popołudnie spędziłyśmy w kuchni, a moja niespełna trzyletnia córeczka była zaangażowana w każdy etap produkcji - od zagniatania ciasta, przez wałkowanie i wycinanie, aż po dekorowanie oczywiście. Żebyście widzieli z jakim zaangażowaniem to robiła... I oczywiście tradycyjnie podjadała ciasto na surowo! Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 2/3 kostki masła(...)wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie powoli, cały czas miksując, dodajemy rozpuszczony miód z masłem i przyprawami. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po chwili ciasto będzie tak gęste, że mikser będzie miał trudności z dalszym ucieraniem, wtedy trzeba się przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy
Kulinarne Inspiracje
Muffiny z owocami i kruszonką 209masła 10 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków Chłodne masło posiekać z mąką i cukrem aż do powstania sypkiej, grudkowanej mieszanki. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta na muffiny. Ciasto na muffiny: 100 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 100 g masła 80 g drobnego cukru do wypieków 2 jajka ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)temperatura masła i jajek nie będzie zbliżona masa może się zwarzyć, ale po dodaniu składników suchych wszystko wróci do normy). Do składników mokrych dodać składniki suche i wymieszać szpatułką. Ciasto nakładać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Łyżką nabierać porcję ciasta i za pomocą małej łyżeczki zgarniać ją do papilotki. Jabłko obrać, oczyścić z pestek i pokroić w ósemki
Trzeci talerz
Ciasto MocnoMarchewkowe 232papierem keksówki Pieczemy w temperaturze 180*C na złoty kolor około 40 minut Po upieczeniu studzimy, rozcinamy na pół serek, skórkę z cytryny i sok mieszamy, masą przekładamy ciasto połowę soku wlewamy do rondelka, gotujemy, w drugiej połowie mieszamy budyń, dolewamy do gotującego się soku, dosypujemy galaretkę i mieszamy, ciepłą polewą smarujemy ciasto:) Smacznego
Luźna Kuchnia
koreczki a’la sałatka grecka 246składniki: 10 czarnych oliwek 5 pomidorków koktajlowych ok. 60 g sera feta 1 zielony ogórek oliwa z oliwek oregano sól dodatkowo: 10 wykałaczek wykonanie: Pomidorki
Domowy Smak Jedzenia
Jaglane brownie na niepogodę 268sytuację uratować. A skoro ma być naprawdę obłędnie czekoladowo, zostaje tylko brownie... W lodówce miałam pudełeczko obłędnie pachnących truskawek (smak, niestety, aromatowi nie dorównał), pomyślałam więc, że z czekoladowym ciastem skomponują się dobrze. Przypadkiem trafiłam na przepis na jaglane brownie u Kasi , i postanowiłam go wypróbować. Od dawna miałam ochotę na jakieś ciasto na bazie tej kaszy (bo zdrowa(...)Zdjąć z palnika, dodać krem balsamiczny, wymieszać. Do zmiksowanej i ostudzonej kaszy dodać olej, cukier, śmietanę, kakao, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i sodę. Na końcu wbić jajka, zmiksować. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć mus, zrobić widelcem esy-floresy. Piec w 180 st. C. przez 45-55 minut, aż masa się zetnie, ale będzie
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłecznik 257wiadomo święta są czasem ciast i słodkich wypieków. My na te święta oprócz pierników i ciasteczek kosztowaliśmy snickersa na zimno , różne rodzaje makowca i oczewiście jabłecznik który uwielbiam. Tym razem przedstawiam przepis na jabłecznik i powiem tylko że zeszły nam jego trzy blaszki... później niech broni się sam. Składniki: 3 szklanki mąki kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)utrzeć z cukrem i wymieszać ze śmietaną. Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia i zagnieść w rękach z kostką pokrojonej margaryny. Następnie połączyć z żłótkami cukrem i śmietaną. Wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce. 3/4 ciasta rozłożyć na dół blachy a resztę zostawić. Na to położyć prażone jabłka które opcjonalnie możemy posypać cynamonem. Na jabłka wyłożyc mocno ubite białko
Lubczyk i Wanilia
Ciastka maślane 198cynamonu. Podstawą w przepisie jest to aby przed ugniataniem masło posiekać nożem. W przypadku nieposiekania będziemy pewnie za długo całość ugniatać co się kończy napowietrzeniem ciasta i miejscami strukturą ciasta francuskiego (chociaż w smaku nadal są dobre). Skład: kostka masła (200g) pól szklanki cukru łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1 jajko 2 szklanki mąki(...)Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Masło tniemy na drobne kawałki i dorzucamy do mąki. Ucieramy rękami jak na kruszonkę i dodajemy jajo. Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny owinięte w folię. Wałkujemy ciasto i wycinamy formy. Nagrzewany piec do 180 stopni i pieczemy 12 do 15 minut (w zależności
Lubczyk i Wanilia