ciasto - 164325 przepisów (strona:4262/10955)

sałatka cezar 339

składniki: 1 główka sałaty rzymskiej 1 podwójna pierś z kurczaka 2 jajka 125 g pomidorków koktajlowych 2 kromki chleba tłuszcz do smażenia sól, pieprz wykonanie: Piersi

Domowy Smak Jedzenia
Biszkopt czekoladowy bez proszku do pieczenia (2 blaty) 273

Torty, torciki, te duże, i te małe... wszystkie zazwyczaj potrzebują jakiejś bazy, jakiegoś ciasta, z którego powstaną. A co to za tort bez biszkoptowego, mięciutkiego ciasta, dobrze nasączonego, puszystego i delikatnego? (Oczywiście torty nie na bazie biszkoptów też są super ale jednak tradycyjny tort to tort na biszkopcie :) Wiele osób boi się robić biszkopty bo opadają, nie wyrastają, robią się(...)Zajmuje to kilka dobrych minut jednak lepiej dłużej niż krócej. Ważne żeby była bardzo puszysta. Do masy żółtkowej przesiewamy mąkę i kakao. Miksujemy aż wszystko się ze sobą połączy. Ciasto będzie bardzo zbite na tę chwilę, jednak niczym się nie przejmujemy tylko odkładamy robota i przygotowujemy najlepiej drewnianą łyżkę lub pałkę aby wmieszać ubite wcześniej białka.  Białka dodajemy partiami

Jedzeniomania
Słodko-słony mazurek wielkanocny 396

Kolejne połączenie słodko-słonego. Mazurek z kruchym spodem, słonymi fistaszkami i mleczną czekoladą Składniki  (2 sztuki) : Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 żółtko 5 łyżek cukru pudru 1 czubata łyżka śmietany 1 kostka masła Krem: 150 g mascarpone 150 g masła orzechowego 100 g białej czekolady Polewa: 150 g gorzkiej czekolady 100 g fistaszków Przygotowanie(...)produkty na ciasto zagnieść i rozwałkować - ciasto położyć na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia - nakłuć ciasto widelcem - piec 20 minut w 200 stopniach - masło orzechowe zmiksować z serkiem i roztopioną białą czekoladą - posmarować wystudzone mazurki i posypać orzeszkami a następnie polać roztopioną gorzką czekoladą inspiracja z 'Moje wypieki ' Cena:  ok 7,5 zł /sztuka

Pora na pora i pomidora
Rolada biszkoptowa z lodami i malinami 260

smak! To było boskie, jeden kawałek, a ile szczęścia, czekoladowa ‪ ‎rolada z lodami i malinami to super połączenie. Biszkopt wykorzystany w przepisie jest idealny do rolad, ciast z owocami i tortów. Z jego wykonaniem poradzi sobie każdy. Ekspresowa rolada biszkoptowa z lodami i malinami: Przepis na dużą blachę ok. 35 x 25 cm Składniki 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka(...)Chocolate Brownie Polewa to 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 50 ml śmietanki 30% i maliny do dekoracji Przygotowanie: Białka z jajek wbijamy do miski, w której będziemy przygotowywać ciasto na biszkopt, a żółtka przekładamy do osobnego naczynia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. Ubitą pianę łączymy z żółtkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
lekka i pyszna sałatka grecka – idealna na przyjęcia 615

składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 zielony ogórek 200 g sera feta 250 g pomidorków koktajlowych ok. 25 czarnych oliwek opcjonalnie: 1 cebula wykonanie: Sałatę myjemy

Domowy Smak Jedzenia
urocze pingwinki dekoracją nie tylko stołu komunijnego 213

składniki: 24 szt. czarnych oliwek bez pestek 3 kulki mini mozzarelli marchewka oliwa z oliwek wykonanie: Oliwki nacinamy. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, z których

Domowy Smak Jedzenia
Chleb z prosem 193

dodajemy po kolei składniki i ustawiamy 37st/2,5min/obr 1. Następnie do zaczynu wsypujemy: 450 g mąki  pół łyżeczki soli  i wlewamy 20 g oleju rzepakowego. Zagniatamy elastyczne ciasto, będzie się trochę kleić, można dosypać nieco mąki. W przypadku Thermomixa dodajemy kolejno składniki do misy, bez oczekiwania, aż urośnie zaczyn i ustawiamy 3min/zamknięta pokrywa/kłos Przekładamy ciasto(...)keksówki i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 20 minut (nagrzewam piekarnik do 30 stopni i tam od razu wkładam ciasto) Po  wyrośnięciu nastawiamy piekarnik na 200 stopni i wyjmujemy ciasto po 30 - 35 minutach. Skomentuj

MamaOskarka
Sernik z brzoskwiniowym musem :) 203

Relaxtime  i od razu wydawał mi się bardzo smakowitym kąskiem :) Dodatkowo promocja w biedrze na twaróg umocniła mnie w przekonaniu, że sernik zrobić trzeba :) Na zgrabny serniczek potrzebujemy: CIASTO: - 80 g mąki - 40 g zimnego masła (dałam margarynę i tez żyję) - 40 g cukru pudru - 1 małe żółtko Wszystkie składniki należy zagniatać do momentu połączenia się składników. U mnie(...)wyszło coś na rodzaj kruszonki, która łatwo było później rozprowadzić na blaszce :) ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około pół godziny. MASA SEROWA: Wszystkie składniki na masę, powinny mieć temperaturę pokojową, uwierzcie warto ;) - 500 g twarogu, jeśli z wiaderka to wiadomo nie mielimy, jeśli w kostce, warto zmielić dwukrotnie, aby nie było grudek. - 300 g brzoskwiń

MamaOskarka
Sernik z jabłkami. Obecnie zdecydowany faworyt! 166

bardzo sokiem z jabłek ale nic z tych rzeczy jest cudny, kremowy i owocowy. Taki jak powinien być - ideał serniko jabłecznik z cynamonową skórką. Na sernik potrzebujemy: CIASTO: szklanka mąki pszennej 75 g zimnego masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 500 g sera białego, może być w wiaderku lub kostka 2-krotnie zmielona(...)szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli DODATKOWO: 3 średnie jabłka pokrojone w ósemki. Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy

MamaOskarka
Rogale śniadaniowe :) 172

jaja 60 g masła w temperaturze pokojowej bądź roztopionego łyżkę soku z cytryny łyżkę oleju rzepakowego pół łyżeczki soli, u mnie mielona sól himalajska z Piątnicy Zagniatamy elastyczne ciasto, będzie się nieco kleiło, nie dosypujemy mąki, wtedy stracą na puszystości.  Z ciasta tworzymy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie(...)ciasto jak zwykle wylądowało w piekarniku rozgrzanym do 30 stopni na 50 minut. Po tym czasie ciasto należy wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i podzielić na 12 równych części. Z każdej z 12 części uformować kulkę i rozwałkować na okrągły placek. Potrzebujemy jeszcze: 40 g masła małe jajko  ziarna sezamu amarantus ekspandowany, u mnie z Piątnicy (do kupienia TUTAJ

MamaOskarka
Puszysty sernik z musem truskawkowym 206

postacią musu nie obrażą się jeśli użyjecie tych mrożonych, to nie ma większego znaczenia, a smak.. oj warto powracać do letnich, czerwonych wspomnień okraszonych malutkimi zielonymi piegami :))) Ciasto dodatkowo posmarowałam konfiturą truskawkową od MarokoSklep , dzięki czemu mój sernik jest podwójnie truskawkowy! Szczerze polecam, na każdą okazję. Potrzebujemy: CIASTO: 100 g margaryny lub masła, zimnego pokrojonego w kawałki(...)proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli MUS TRUSKAWKOWY: 200 g truskawek, mogą być mrożone 4 łyżki cukru  1 łyżka mąki ziemniaczanej Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy

MamaOskarka
Pierogi z mięsem - wersja dla dzieci. 228

Nawet nie wiecie jaki mięsożerca nam się trafił! :) Miał do wyboru pieroga z kaszą gryczaną i twarogiem oraz pieroga z mięsem z piersi kaczki - wybrał mięsko :) Potrzebujemy: CIASTO: 1/2 kg mąki pszenej 250 ml gorącej wody Mąkę wysypujemy na blat, robimy w środku dołek i wlewamy gorącą wodę, zagarniając mąkę do środka, aby woda nie uciekła na boki. Wyrabiamy ciasto(...)rosołu, por również. Mielimy mięso wraz z porem. Do farszu dodajemy około pół chochelki wody i mieszamy. Farsz nie może być za suchy, wtedy będzie trudno zamknąć go w cieścieCiasto rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm i wycinamy malutkie krążki. Nakładamy trochę farszu na placuszek i zaklejamy.  Gotujemy w nieosolonej wrzącej wodzie. Skomentuj

MamaOskarka
Tarta z karmelizowanym rabarbarem i kremem pâtissière 176

jego udziałem. Maślany kruchy spód, klasyczny waniliowy krem budyniowy i przepyszny karmelizowany rabarbar: słodko-kwaśny, pachnący cynamonem . Chyba więcej mówić nie trzeba... Różowo mi! A Wam? :D Kruche ciasto : 210 g mąki pszennej 130 g zimnego masła 2-3 łyżki cukru pudru 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 żółtko 30 ml mleka Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą oraz(...)cukrem pudrem. Posiekaj masło, dodaj żółtko oraz wlej mleko. Zagnieć kruche ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkuj i przełóż do prostokątnej formy na tartę lub szerokiej keksówki, wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej mąką. Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 ºC . Ciasto ponakłuwaj dokładnie widelcem

Food Square
Naleśniki ze szpinaku z kolorowym farszem! Zwycięski przepis! 383

laureatem konkursu oraz posiadaczem nowej książki Konrada Bacy " Kuchnia fit" . Dlatego teraz chciałbym podzielić się z Wami zwycięskim przepisem!  Kurczak w szpinaku, czyli zielone naleśniki !  Składniki:   Ciasto:   > 200g mrożonego szpinaku -> 1 szklanka mleka -> 1 szklanka gazowej wody mineralnej -> 3 jajka -> 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej -> 1 łyżka oliwy -> Niewielka ilość(...)piersi z kurczaka -> 1 ser feta -> 1 czerwona papryka -> Sól, kurkuma, chilli, zioła prowansalskie Panierka -> 1 jajko -> 100 g mielonych migdałów/orzechów Wykonanie: Ciasto: Szpinak rozmrażamy na patelni i grzejemy do tego czasu, aż większość wody z niego odparuje. Doprawiamy solą i czosnkiem. Odstawiamy na kilka minut aby się schłodził. W tym czasie

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Tarta z rabarbarem i truskawkami pod bezą 239

tarce) 200 g cukru pudru 2 jajka 350g truskawek 350g rabarbaru 1/2 szklanki bułki tartej szczypta soli PRZYGOTOWANIE Z przesianej mąki, masła, 100g cukru pudru i dwóch żółtek zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem. Wałkujemy z ciasta koło i wyklejamy foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem. Na tarcie rozkładamy folię aluminiową

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania