ciasto - 164325 przepisów (strona:4260/10955)

Burrito 243

masło (masło roślinne, margarynę lub smalec) i rozcieramy je palcami razem z mąką. Robimy wgłębienie i wlewamy w nie gorącą wodę. Mieszamy widelcem aż mąka wchłonie całą wodę. Gdy ciasto nieco przestygnie wyrabiamy je ręką (około 1 - 2 minuty). Z ciasta formułujemy kulę i dzielimy ją na 10 części, lepimy z nich kulki, przykrywamy wilgotną ściereczką kuchenną i odstawiamy(...)minimum godzinę (ciasto można trzymać dłużej, w lodówce, np. zawinięte w folię aluminiową). Kulki z ciasta rozwałkowujemy jak najcieniej na placki o średnicy około 20 cm. Dobrze rozgrzewamy patelnię, zmniejszamy ogień do średnio dużego i smażymy placki (bez dodatkowego tłuszczu) przez około 30 sekund z każdej strony ( do momentu pojawiania się bąbli-przekładamy na drugą stronę- 30s. i zdejmujemy

Pudełko rozmaitości
Babka marchewkowo-kakaowa w polewie serowej 219

stanie fiołki z ogródka trafiły na babkę marchewkowo-kakaową i trzeba przyznać było jej z nimi do twarzy :) Babka jest lekka i wilgotna (jak prawie każde ciasto marchewkowe ;)), polana kremem serowym, znacznie mniej kalorycznym od lukru. Możecie zrezygnować z kremu lub zastąpić go cukrem pudrem, wg. własnych upodobań. Czas przygotowania: Składniki: 150 g mąki pszennej, 100-130 g cukru pudru(...)dodać do suchych składników razem z marchewką i skórką z cytryny, wymieszać. Formę z kominem posmarować masłem (można oprószyć mąką, bułką tartą lub mielonymi migdałami co ułatwi wyjęcie ciasta z formy), przelać ciasto, wyrównać łyżką i stuknąć kilka razy formą o blat żeby ciasto się równo rozlało.  Piec w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka

SzczyptaSmaQ
Mini Brownies z masą krówkową 173

Składniki: (na około 12-15 sztuk) Ciasto: 200 g mąki pszennej 25 g kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 110 g cukru 2 jajka 100 ml oleju słonecznikowego 225 ml mleka Nadzienie:  po 2-3 łyżeczki  kajmaku/masy krówkowej z puszki na poszczególne Mini Brownie Dekoracja: kakao do oprószenia Dodatkowo potrzebne będą: miska o wysokich ściankach mikser miska łyżka(...)nakładania ciasta 12-15 sztuk papilotek foremki do babeczek ubijaczka Przygotowanie: 1. Do misy przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. 2. W drugiej misy o wysokich ściankach zmiksować jajka z olejem, aż powstanie pienista masa. 3. Powoli ubijaczką wymieszać masę jajeczną z mlekiem 4. Dodać wymieszane sypkie składniki z pierwszej misy i dokładnie wymieszać mikserem na małych obrotach 5.Wype

KreatywnePiny
Ciastka serowe (z twarogu sernikowego) 259

może być samo białko)   cukier kryształ do posypania ulubiona konfitura (u mnie jagodowa) ewentualnie 1 banan 1. Masło posiekać z mąką, cukrem i solą. Dodać twaróg i wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce ok 1 godziny. Ciasto rozwałkować na ok 4 mm.  2. Rurki z konfiturą jagodową : rozwałkować okrąg, podzielić na trójkąty, przy szerszym końcu wyłożyć konfiturę, zwinąć rurkę(...)Trójkąty z bananem : banana pokroić na plasterki, z ciasta wycinać kwadraty, w jednym rogu położyć plasterki banana i złożyć w trójkąty. 4. Ciasteczka posmarować jajkiem/białkiem i posypać cukrem. Można je tylko obtoczyć w cukrze lekko go wciskając w ciasto lecz ciasteczka przy tym wciskaniu się trochę deformują.  5. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kto ugości moich gości?
marynowana karkówka na grilla 232

składniki na marynatę na ok. 1 kg karkówki: 6 ząbków czosnku 2 cebule 150 ml oleju 1 łyża musztardy 2 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki suszonego majeranku

Domowy Smak Jedzenia
Zapiekanka ziemniaczana z brokułem 1775

Jednym z moich ulubionych dań są zapiekanki ziemniaczane . Do ziemniaków pasuje niemal wszystko, tak więc zapiekanki doskonale nadają się nie tylko na codzienny obiad, ale i

Kuchnia Pełna Pasji
sałatka z awokado 252

składniki: 1/2 główki sałaty rzymskiej 1 dojrzałe awokado 2 jajka pomidorki koktajlowe 1 ząbek czosnku sok z cytryny oliwa z oliwek sól, pieprz świeżo mielony wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Chlebki naan 235

Główne szkoły przygotowania chlebków naan są dwie: ta, według której przygotowałam swoje skraca czas przygotowania do minimum. Druga szkoła zakłada użycie drożdży i czekanie przez cały dzień, aż ciasto wyrośnie. Żyjemy w czasach pośpiechu, dlatego też na co dzień proponuję wersję błyskawiczną. Potrzebne nam (na 8 chlebków): - 500 g mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - pół łyżeczki(...)sól przesiać. Masło stopić, połowę dodać do mąki razem z roztrzepanym jajkiem. Dodać zioła i cały czas mieszając dodawać po trochu mleko. Wyrabiać chwilę rękami, by powstało elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodać trochę mąki. Podzielić ciasto na 8 kawałków i każdy rozwałkować tak, by powstał placek długości około 10-15 cm. Placki z ciasta ułożyć na blasze wyłożonej

W poszukiwaniu inspiracji
Naleśniki twarogowo-bakaliowe 254

łyżki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 5 dkg rodzynek, orzechów włoskich, moreli suszonej Wykonanie: Żółtka miksujemy z mlekiem, solą oraz mąką. Odstawiamy na 15 min, następnie dodajemy do ciasta ubite na sztywno białka, cukier wanilinowy, olej, delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy dno tłuszczem, wlewamy odrobinę ciasta, naleśniki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Upieczone naleśniki lekko studzimy. Twaróg, śmietanę

kgwjanczewo
Ciasto czekoladowo - cytrynowe 298

Pyszne, świeże, orzeźwiające. Jeżeli lubicie smak kremu cytrynowego to ciasto jest dla Was. Przepis znalazłam na tym blogu . Świetny, znany blog z super przepisami. Niestety miałam problem z przygotowaniem budyniu. Był ciągle rzadki, w związku z tym dodałam żelatyny. Dodatkowo użyłam 30% a nie 36% śmietanę kremówkę. Potrzebujemy Ciasto: 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 150g cukru pudru 45g kakao(...)mieszamy łyżką nie mikserem. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w 180C przez około 30 minut to tzw. suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika.  Ciasto opadnie. Studzimy w tortownicy. Zdejmujemy papier i zostawiamy w tortownicy. Teraz czas na krem cytrynowy. Do rondelka wlewamy sok z cytryn i dodajemy pół szklanki cukru. Grzejemy, aż cukier się

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
kiełbaski piwne z grilla 214

składniki: marynata na ok. 8 kiełbasek wieprzowych 1 szkl piwa 1 łyżka miodu 1 szczypta gałki muszkatołowej pieprz grubo mielony opcjonalnie: 2 łyżeczki majeranku suszonego opcjonalnie

Domowy Smak Jedzenia
Śmietanowiec z rodzynkami 248

Dalsze testowanie smacznych produktów firmy Kresto. Dziś postanowiłam przetestować rodzynki, polecam produkty tej firmy bo naprawdę są przepyszne :) Zapraszam również na ich stronę na  Świadome Odżywianie  :) To ciasto smakuję jak sernik, polecam bo jest naprawdę rewelacyjne. Śmietanowiec z rodzynkami Składniki:  CIASTO: żółtka 6 szt  margaryna 1 kost  mąka 3 szkl  cukier 3/4 szkl(...)pieczenia - 1 łyżeczka białka jaj - 6 szt  cukier - 3/4 szkl rodzynki - JUMBO  Przygotowanie:  Z podanych składników zrobić kruszonkę, podzielić na 2 części.  Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, wysypać jedną częścią kruszonki.  Masa  Z białek i cukru ubić pianę na sztywno, dodać do piany budyń  z proszkiem do pieczenia, wymieszać.  Ubitą pianę dodawać

Kuchnia Danusi
Pieczone pierogi czyli calzone 278

Calozone jest typową potrawą kuchni włoskiej, jest to pieróg pieczony z ciasta drożdżowego czyli takiego jak na pizze. Przepis na ciasto znajdziecie w przepisie na pizzę. Jeżeli chodzi o farsz do calzone to mamy pełną dowolność, ja zrobiłem go z szynki, pomidora, sera żółtego i topionego. Możecie dodać także rukolę, ricotte oraz wiele innych ulubionych składników. Ważne jest(...)składniki nie były za mokre gdyż ciasto nam rozmoknie i będzie niesmaczne. Ciasto wałkujemy bardzo cieniutko, wycinamy kółka z talerza i nakładamy farsz do środka. Pieczemy w mocno rozgrzanym piekarniku nie dłużej niż 10 minut

Full Smaku
Serowa pizza 264

miliony podobnie jak czekolada. Jednak bardzo rzadko robimy ją w domu. A to od nas zależy co na nią położymy i w jakich ilością. Połową sukcesu jest dobrze przygotowane ciasto. Najpierw podgrzewam mleko z wodą do takiej temperatury aż delikatnie zacznie mnie parzyć w palec. Wodę i mleko przelewam do miski gdzie mam 20 gram drożdży. Delikatnie rozrabiam drożdże(...)pół łyżeczki soli oraz 50-100 g. mąki pszennej. Zostawiam na 30-45 minut aby drożdże powiększyły swoją obiętosć, później dodaję resztę mąki (około 300 gram) i wyrabiam ciasto. Gniotę, zakładam, rzucam o blat i wkładam do miski przykrywając ściereczka na kolejną godzinę. Gdy ciasto już ładnie wyrosło wysmarowałem naczynie oliwą i rozciągnąłem do brzegów ciasto i smaruję sosem czosnkowym

Full Smaku
Camembert w cieście francuskim. 249

pewno przypadnie Wam do gustu. Miał być camembert grillowany, ale zabrakło czasu(albo goście za szybko przyszli, ha ha), więc dziś postanowiłam wziąć w gości zapiekany  w cieście francuskim z żurawiną, która doskonale pasuje do serów i nie tylko. Zdjęcie z telefonu, wiec nie najlepsze, za to smak niezapomniany! SKŁADNIKI: 1 camembert z zielonym pieprzem 1 camembert z grzybami(...)leśnymi  1 op. ciasta francuskiego żurawina 1 jajko WYKONANIE: Z górnej części sera ścinamy "kożuch" , bierzemy prostokąt ciasta francuskiego, kładziemy ser i na wyciętą część nakładamy żurawinę, zawijamy brzegi i formujemy sakiewkę, można położyć wycięte ozdoby("napuchną", ale zawsze!), następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem, i do piekarnika 180 st. na 35-45 min. do zrumienienia ciasta

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania