Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady i wiśniową nutą na święta, weekend i osłodę każdej imprezy 174Jako, że świąteczna refleksja wypadła bardziej gorzko niż słodko trzeba to nadrobić słodkim przepisem. Przedstawiam przepis na czekoladowe ciasto, które do tej pory było domeną tylko mojej Mamy. Podczas wołomińskiej ekspedycji opiekuńczej udało mi się skutecznie przyswoić tę recepturę. Wydawało mi się, że tak pyszne ciasto musi być trudne do zrobienia. Myliłam się - jest proste i nie wymaga wielkich zakupów(...)dodajemy kakao i czekoladę i znów delikatnie mieszamy. Wlewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy (o wym. 10x25 cm). Wykładamy konfiturę. Pieczemy do 60 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej kontrolować ciasto patyczkiem. Można wykończyć polewą z białej bądź ciemnej czekolady. Pychota. Zapewniam. Ciasto szykuje się szybko. Nie ma konieczności dodawania konfitury - to moja wariacja. Jest puszyste, wilgotne i długo zachowuje świeżość
Kuchnia po mojemu
Serowo - warzywne przekąski zawijane po francusku. Gotowe w pół godziny 227zrobiłam coś poza obiadem na zapas czy kanapkami na kolację. Mimo upału... ;) I powiem nieskromnie, że całkiem z tego smaczne kąski wyszły. Polecam Składniki (na 6 sztuk): 1 opakowanie ciasta francuskiego 5-6 suszonych pomidorów z oliwy 1/4 średniej żółtej papryki 1/2 kulki mozzarelli 10 dag sera żółtego tartego szczypta ziół prowansalskich szczypta papryki wędzonej łyżka keczupu Przygotowanie: Ciasto rozwijamy(...)smarujemy cienko keczupem. Paprykę i pomidory kroimy drobno. Ser ścieramy, a mozzarellę kruszymy na kawałki. Mieszamy z ziołami prowansalskimi i papryką. Rozkładamy równomiernie na cieście (niezbyt grubo) i zawijamy w roladkę. Następnie kroimy w plastry. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180-190 stopni. Ta którą ja wybrałam okazała się dość niefortunna ze względu
Kuchnia po mojemu
Karkówka po cygańsku kluskami śląskimi 2561ugotowanych ziemniaków 250 gram mąki ziemniaczanej sól Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy wystudzone przepuszczamy przez prasę lub maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki łączymy z mąką ziemniaczaną, wyrabiamy delikatne ciasto( w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki) Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego następnie robimy dziurkę. Kluski śląskie gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia około 1 minutę. Wyławiamy
kgwjanczewo
Caprese idealna sałatka na przyjęcie komunijne 347składniki: 2 kulki sera mozzarella 2 pomidory świeże listki bazylii oliwa z oliwek sól, pieprz świeżo mielony wykonanie: Pomidory dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Mozzarellę
Domowy Smak Jedzenia
Sałatka w rurkach 353łyżeczki cukru 2 łyżki oleju 6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych) żółtko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do chleba].Potem ciasto rozwałkować na prostokąt , pociąć na paski o szerokości(...)cm.Paski nawijać na przygotowane rurki zaczynając od węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].Posmarować roztrzepanym żółtkiem .Piec przez około 15 minut w 220 stopniach. filety śledziowe papryka czerwona, żółta ogórek konserwowy cebula szczypiorek majonez Śledzie obrać ze skóry, pokroić w paseczki.Cebulę, paprykę i ogórka pokroić w kostkę.Wymieszać
Moje domowe kucharzenie
Bułeczki zawijane z warzywami i serem 217Dzisiaj propozycja bułeczek nadziewanych, doskonałych na jakieś spotkanie z przyjaciółmi. Robi się je naprawdę łatwo i są bardzo smaczne. Podstawą jest świetne ciasto krucho-drożdżowe, z którym bardzo lubię pracować. To właśnie z tego rodzaju ciasta lepię prosiaczki , ale jest uniwersalne więc farsz i kształt wypieku można dowolnie modyfikować. To ciasto est bardzo plastyczne a rośnie dopiero w piecu mimo(...)dodaniu drożdży - wcześniej nie trzeba żadnych etapów wyrastania. Robiłam już wiele razy wypieki słodkie bazując właśnie na tym albo bardzo podobnym cieście. Możecie zrobić z niego rogaliki z jabłkami albo marmoladą. Zawsze się uda i będzie pysznie. Spróbujcie zrobić takie bułeczki i sami zobaczycie, że to doskonały pomysł. Ja przygotowałam je i zabrałam kilka dni temu na składkowe spotkanie
Smaczna Pyza
Chleb na Sodzie 183szklanki mąki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki sody 400 ml maślanki Przygotowanie: Wymieszać ze sobą mąkę, cukier, sól i sodę. Dodać maślankę, wymieszać a następnie zagnieść ciasto na stolnicy posypanej mąką tak żeby składniki się połączyły. Jeśli ciasto będzie za suche dodać maślankę. Ciasto będzie kleiste więc warto przed ugniataniem posypać ręce mąką. Z ciasta uformować
Mama Gotuje
Kopytka 247obiadu, a przy tym zrobienie ich jest szybkie i proste. Są idealne nie tylko do gulaszu lub innych sosów, ale i polane cebulką zeszkloną na smalcu i posypane koperkiem. Ciastu na kopytka nie służy długie oczekiwanie na gotowanie, więc najlepiej przygotować go tuż przed gotowaniem. Składniki: ½ kg ziemniaków ½ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól pieprz Dodatkowo(...)ugotować w mundurkach, ostudzić obrać i przecisnąć przez praskę. Do zimnych ziemniaków dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem a następnie zagnieść szybko na stolnicy posypanej mąką na gładkie ciasto. Ciasto wyrabiać tylko do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto podzielić na mniejsze porcje, uformować wałeczki a następnie podzielić je na mniejsze kawałki. Gotować w osolonej wodzie przez
Mama Gotuje
Muffiny z Czarnymi Porzeczkami 213moje ulubione ciastka. Można je robić na słodko praktycznie z wszystkimi owocami, lub na słono czy ostro np. z mięsem . Tym razem przygotowałam muffiny z czarną porzeczką. Słodycz ciasta rewelacyjnie przełamują kwaśne porzeczki. muffiny te najlepiej smakują gdy całkowicie ostygną. Składniki: 300 g mąki 80 g cukru 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko(...)oleju 300 g czarnej porzeczki Wykonanie: Porzeczki umyć i oczyścić. Mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać roztrzepane jajko, olej i maślankę, połączyć wszystkie składniki. Jeśli Ciasto jest zbyt gęste dodać jeszcze trochę maślanki. Do ciasta dodać porzeczki, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 180 o C przez około 25 minut
Mama Gotuje
Muffiny z Jagodami 178Były już muffiny z czarną porzeczką w których słodycz ciasta kontrastowała z kwaśnymi porzeczkami. Tym razem słodkie ciastka ze słodkimi jagodami. Pyszne i wspaniale pachnące ciastka, które smakują rewelacyjnie na ciepło jak i na zimno. Składniki: 300 g mąki 80 g cukru 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 250 ml maślanki 130 ml oleju(...)jagód Wykonanie: Jagody umyć i oczyścić. Mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać roztrzepane jajko, olej i maślankę, połączyć wszystkie składniki. Jeśli Ciasto jest zbyt gęste dodać jeszcze trochę maślanki. Do ciasta dodać jagody, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 180 o C przez około 25 minut
Mama Gotuje
Rolada Szpinakowa 206Islandzkich smaków wrócę za jakiś czas. Dziś podam przepis na roladę z ciasta zrobionego ze szpinaku, faszerowanego serkiem chrzanowym i szynką. Rolada jest prosta w wykonaniu i wygląda rewelacyjnie. Przepis ten dostałam od mojej teściowe która robi ją również zastępując chrzanowy serek serkiem czosnkowym, a szynkę wędzonym łososiem. Składniki: 450g mrożonego szpinaku masło sól pieprz 4 ząbki czosnku gałka muszkatołowa(...)Szpinak ostudzić, posiekać dodać 4 żółtka i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie rozłożyć na niej ciasto. Piec przez 15 minut w temperaturze 190 o C. Ciasto ostudzić, posmarować serkami a następnie położyć na wierzch plastry szynki. Ciasto zwinąć w roladę, obwinąć w folę aluminiową lub papier
Mama Gotuje
Murzynek 230Lubię piec murzynka nie tylko dlatego, że jest smaczny, ale również dlatego, że robi się go szybko i łatwo. Polecam dodanie do ciasta wydrylowanych wiśni, świeżych lub mrożonych bo według mnie rewelacyjnie do niego pasują. Składniki: 1 margaryna ½ szklanki mleka 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy(...)polewę, resztę ostudzić. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, dodać ostudzoną masę i żółtka, całość dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 o C przez 45 minut. Ciasto ostudzić i polać odlaną wcześniej polewą
Mama Gotuje
Szybki torcik z masą jogurtową 195delikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki. Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone. Ciasto przełożyć do tortownicy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 o C przez 50 - 55 minut, do suchego patyczka. Od razu po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika(...)upuścić na podłogę z wysokości 50 cm i wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie biszkoptu sprawia, że nadmiar pary wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a biszkopt nie opadnie. Ciasto studzić w piekarniku. przygotować masę: Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu (u mnie 500 ml). Rozpuszczoną galaretkę studzić do momentu
Mama Gotuje
Rolada szpinakowa z łososiem i kaparami 239szpinakowa faszerowana serkiem almette, wędzonym łososiem i kaparami. Obie rolady są pyszne i ładnie się prezentują ale osobiście wolę tą wersję. Według mnie łosoś i kapary idealnie pasują do ciasta szpinakowego. Składniki: 450g mrożonego szpinaku masło sól pieprz 4 ząbki czosnku gałka muszkatołowa 4 żółtka 4 białka 2 serki almette śmietankowe kilka plastrów wędzonego łososia kapary Wykonanie: Szpinak rozgrzać(...)Szpinak ostudzić, posiekać dodać 4 żółtka i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie rozłożyć na niej ciasto. Piec przez 15 minut w temperaturze 190 o C. Ciasto ostudzić, posmarować serkami a następnie położyć na wierzch plastry łososia i posypać równomiernie kaparami. Ciasto zwinąć w roladę, obwinąć
Mama Gotuje
Kruche ciasteczka na smalcu 181Wykonanie: Smalec rozetrzeć w misce aż nabierze kremowej konsystencji . Dodać cukier, sól, cukier waniliowy i utrzeć na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać smalec i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 porcje. Do jednej części dodać kakao i dokładnie wyrobić ciasto. Z obu porcji ciasta uformować wałki i pokroić je w plastry. Ciastka ułożyć na blasze
Mama Gotuje