Meduza Siostry Anastazji 244Ciasto proste, wilgotne, nie wymaga wielkiego nakładu pracy a i tak ładnie się prezentuje :) A jak siostry Anastazji to już wiadomo,że smaczne. Więcej chyba nie muszę dodawać :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 6 jabłek 1 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 szklanka posiekanych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa: 3 żółtka 3 łyżki cukru(...)szklanką cukru. Białka ubijam z resztą cukru na sztywną pianę. Dodaję jabłka z sokiem, który się wytworzył, posiekane orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° na 35-45 minut. Upieczone odstawiam do wystygnięcia . Sok z ananasów odlewam i zagotowuję. Żółtka
Ciasteczkowy Potwór
Babka z majonezem 204Zawsze zastanawiałam się nad tym, jak może smakować ciasto z dodatkiem majonezu i zawsze dochodziłam do wniosku, że majonez raczej nie pasuje do ciasta. Błąd, ogromny błąd!!! Pasuje i to jeszcze jak. Ciasto jest puszyste, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Kto piekł, ten wie, a kto nie miał jeszcze okazji wypróbować, niech się nie waha dłużej. Składniki: 5 jajek(...)łyżce majonezu. Obie mąki przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie łącze z masą . Formę z kominkiem smaruje tłuszczem, piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na 35-40 min. Upieczoną zostawiam w formie, aż wystygnie. Następnie wyjmuję i posypuję cukrem pudrem
Ciasteczkowy Potwór
Eklery z bitą śmietaną i truskawkami 217domu zawsze dochodzę do wniosku, że to strata pieniędzy. Domowe są o wiele smaczniejsze, a na pewno zdrowsze, po mimo ilości kalorii :D Dlatego polecam zrobić je w domu. Ciasto parzone robi się prawie, że ekspresowo, jedynie wypiekanie takich małych ciasteczek zajmuje trochę więcej czasu, ale dzięki temu nabierzemy większego apetytu i docenimy smak :) Ciasto parzone: 1 kostka(...)średni palnik. Dodaję masło i czekam, aż wszystko się zagotuje. Do gotującej się wody z masłem wsypuję mąkę i energicznie mieszam, by się nie przypaliło, aż utworzy się kula ciasta. Zestawiam z ognia i odstawiam do przestygnięcia. Gdy ciasto jest ciepłe, ale nie gorące, wbijam po jednym jajku, cały czas ucierając. Gotowe przekładam do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki
Ciasteczkowy Potwór
Murzynek z jabłkami i białą polewą 229Kochani mam dla Was "stare ciasto" w "nowej szacie " :D To klasyczny Murzynek, który wzbogaciłam dodatkiem jabłek pokrojonych w dość dużą kostkę, polany pyszną białą polewą i posypany grubo siekanymi orzeszkami ziemnymi :) Pyszności!!! Składniki: 1 kostka masła lub margaryny 2 szklanki cukru 4 płaski łyżki kakao lub 2 pełne 1/2 szklanki mleka 4 jajka 2 szklanki mąki(...)pieczenia i miksując na wolnych obrotach dosypuje niewielkimi porcjami do masy czekoladowej. Jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w dość dużą kostkę. Wsypuje do ciasta i mieszam łyżką. Na końcu dodaję ubitą pianę z białek i delikatnie mieszam do połączenia się składników. Formę o wymiarach 22 x 26 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam
Ciasteczkowy Potwór
Keks 232ubiegły weekend razem z kilkoma innymi osobami wzięłam udział we wspólnym, wirtualnym, Facebook'owym pieczeniu, tym razem był to keks. Proste, smaczne i mocno nadziane bakaliami ciasto :) Pyszności !!! Składniki: 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 5 łyżek mleka 1 szklanka bakalii(...)jednym żółtku.Wlewam mleko, obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy maślanej. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką, aż połączą się z ciastem. Potem dodaję bakalie, przemieszam wszystko razem i przekładam ciasto do formy do keksu wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto
Ciasteczkowy Potwór
Cebularze z czarnuszką 210SKWORCU , 10 dag sera żółtego, oliwa, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: 1. W ciepłej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozpuszczone drożdże, olej oraz szczyptę soli. Zagniatam ciasto. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Oprószam solą oraz pieprzem. Ser ścieram na tartce o dużych oczkach(...)wyrośniętego ciasta formuję owalne placuszki. Układam je na blaszce. Na ciasto nakładam porcję cebuli. Wierzch posypuję żółtym serem oraz czarnuszką. 4. Cebularze piekę 20 minut w temperaturze 220 stopni. Do przygotowania cebularzy użyłam czarnuszki, którą otrzymałam od sklepu SKWORCU . Ziarna czarnuszki mają wiele właściwości leczniczych. Są stosowane w kuchni jako przyprawa. Ziarenka można używać w całości, utłuczone w moździerzu
Tradycyjna kuchnia Kasi
Brzoskwinki 225szklanka cukru kryształu; Wykonanie: Całe jaja, cukier kryształ i ekstrakt waniliowy wymieszać w naczyniu, dodać olej, potem mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki razem zmiksować. Następnie ciasto odstawić na 1 godzinę, by odpoczęło. Po upływie godziny do ciasta wmieszać ręcznie pół kilograma mąki. Dwie duże blaszki wyłożyć papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzać(...)ciasta formować kulki mniejsze od orzecha włoskiego. By łatwiej było formować ciastka, dłonie należy natłuścić olejem. Kulki z ciasta należy układać na blaszce, robiąc przy tym odstępy między nimi około 2,5 cm. Do piekarnika wkładamy obie blaszki, jedna nad drugą. Ciasteczka pieczemy 15-20 minut, w połowie czasu pieczenia należy blaszki zamienić miejscami w piekarniku. Upieczone ciastka powinny pozostać
In my kitchen
Sernik z truskawkami 179Ciasto jest pracochłonne, ale gra warta świeczki:) Kto go upiecze, nie powinien żałować, bo sernik jest przepyszny i amatorom sera i truskawek będzie bardzo smakował:) Polecam. - Upiec biszkopt z 3 jaj. Masa truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe; 2 szklanki zmiksowanych truskawek; 2 łyżki cukru kryształu; 20-30 dkg truskawek; Wykonanie: Zmiksowane truskawki mocno podgrzać, dodać cukier i mieszać, aż się(...)gorących truskawek wsypać galaretki i dobrze mieszać do czasu, aż się rozpuszczą. Nie gotować!! Przestudzoną, tężejącą masę wyłożyć na biszkopt, na masę ułożyć umyte truskawki, lekko je wciskając. Ciasto dobrze ostudzić. Masa serowa: Przepis na masę serową znajdziesz tutaj . Wykonanie masy serowej i składniki są takie jak w przepisie na sernik na zimno. Nie wykorzystujemy z tego przepisu jedynie galaretki
In my kitchen
Sernik śródziemnomorski 212połączenia składników. Dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, migdałowy lub amaretto, mielone migdały i wymieszać. Delikatnie przelać masę na przygotowany spód. Piec przez 45-50 minut w 160 st.C. Ciasto jest gotowe, gdy wciąż drży w środku. Wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto do ostygnięcia wewnątrz w zamkniętym piekarniku na godzinę, a następnie schłodzić. Polewa miodowa: w małym rondelku doprowadzić(...)wrzenia śmietanę. Dodać masło i mieszać, aż się całkowicie roztopi. Wystudzić. Dodać miód, wymieszać i odstawić na kilka godzin do schłodzenia. Wylać na ciasto i pozostawić w lodówce. Udekorować posiekanymi pistacjami i gniazdkami z ciasta kataifi. Sernik piec najlepiej metodą gazetową
In my kitchen
Muffiny waniliowe z dżemem 181Wykonanie: Wszystkie płynne składniki oraz jajka razem zmiksować. W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól. Połączyć oba rodzaje składników. Formę do muffinków wyłożyć papierowymi foremkami, napełnić ciastem do połowy. Do każdej muffinki kłaść po 1 łyżeczce dżemu i przykryć to ciastem (tak, żeby foremki były prawie pełne). Piec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni. Do ciasta(...)można dodać po łyżeczce cynamonu i gałki muszkatołowej. Muffinki nabiorą wtedy korzennego aromatu. Ekstrakt waniliowy można zastąpić waniliowym aromatem do ciasta
In my kitchen
Tort 211moja i mojej kuzynki Teresy, której serdecznie dziękuję za to, że tak dzielnie pomagała mi przy pieczeniu tych słodkości. Pokazuję tylko część naszej pracy, bo było jeszcze "trochę" (hehe) ciast. Ciast nie przedstawiam Wam na blogu, gdyż moją zasadą jest pokazanie zdjęcia ciasta w przekroju, a tutaj niestety ciasta przekroić nie pasowało
In my kitchen
Chińskie bułeczki z pekińską 219smakowały nie tylko mnie:) Mogą leżeć kilka dni w chłodnym miejscu. Polecam:) Przepis znaleziony w "Przyślij przepis" nr 28 z 03/2010. Autorką przepisu jest Pani D.Szymańska. Składniki na ciasto: 125 g margaryny; 500 g mąki pszennej; 200 ml mleka; szczypta soli; 1 łyżeczka cukru; 1 jajko; 30 g świeżych drożdży; Składniki na farsz: 1,5 główki niedużej kapusty pekińskiej(...)cukrem na płynną masę. Mąkę przesiać, dodać sól i margarynę, dobrze posiekać nożem, rozetrzeć palcami. Do przygotowanej mąki z tłuszczem dodać jajko, ciepłe mleko i drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na bok. Kapustę pokroić w ćwiartki, sparzyć gorącą wodą i dokładnie odcisnąć. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać
In my kitchen
Szampan i maliny - ciasto 514Szampan i maliny zamiast truskawek... właściwie dlaczego nie?? Duet ten okazał się rewelacją w tym cieście. Cisto pyszne, interesujące w smaku. Nam smakowało:) Przepis od Ruletki . Składniki na biszkopt: 150 g mąki pszennej; 200 g cukru; 50 g masła (o temperaturze pokojowej); 4 duże jaja lub 5 mniejszych; skórka otarta z 1 limonki; 8 g cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku(...)rozpuściła. Krem odstawić w chłodne miejsce i wystudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do przestudzonego kremu, delikatnie wymieszać. Masę wylać na maliny. Odstawić do stężenia. Ciasto udekorować według własnych upodobań. Zaznaczam, że czekolada do dekoracji jest tutaj mile widziana, gdyż z kremem smakowo komponuje się znakomicie:) Moje uwagi: 1. Maliny można przetrzeć przez sito, wówczas
In my kitchen
Super puszysty sernik wiedeński 227trafiłam tutaj :) Nie tak sam sernik jak jego pieczenie bardzo mnie zaintrygowało:) Bałam się, że to będzie jakiś niewypał, ale pieczenie przebiegło pomyślnie, a sernik wszystkim smakował:) Składniki na ciasto: 4,5 łyżki cukru; 1 cukier waniliowy 15 dag masła 2 żółtka 1,5 szkl. mąki Wykonanie: Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wyłożyć(...)cukru Wykonanie: Trzykrotnie zmielony twaróg ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem, dodajemy masło, obie mąki i mleko. Białka ubijamy z cukrem, następnie mieszamy z masą i wykładamy na ciasto. Pieczemy 5 minut w 220 stopniach, otwieramy piekarnik i oddzielamy nożem brzegi od blachy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, następnie otwieramy piekarnik na 15 minut (lub odstawiamy ciasto
In my kitchen
Hot dogi na domowy sposób:) 201puszyste i bardzo smaczne:) Na śniadanie, obiad czy kolację, bo i sycące i pożywne:) Z powodzeniem można je podać jako danie na gorąco na imprezce, etc. Polecam. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej; 1 szklanka ciepłego mleka; 2 łyżki oleju; 1 jajko; 1 żółtko; 5 dkg drożdży; 1 łyżeczka soli; 2 łyżeczki cukru; Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem(...)roztartych drożdży dodać jajko, żółtko, olej i mleko. Składniki te wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i przygotowane drożdże. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wówczas należy podzielić je na dwie części. Z każdej części trzeba rozwałkować okrągły placek, który musimy podzielić na osiem trójkątów (jak na rogaliki). Każdy trójkąt należy posmarować ketchupem
In my kitchen