Baka majonezowa z masą krówkową 195więc czas pomyśleć o przepisie na jakąś pyszna babkę :) Ja wynalazłam babkę majonezową z karmelem w książce Thermomix . Przyznam się że nigdy nie piekłam ciasta z majonezem ale to jest pyszne(...)Zapraszam :) Przepis na to ciasto jest na 2 foremki 10/ 20 , ja upiekłam z połowy porcji w foremce do babki z kominkiem. Składniki : 8 jajek 300 g cukru 170 g mąki tortowej 180 g mąki ziemniacznej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 l majonezu 2 cukry waniliowe Masa krówkowa Wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie : Jajka ubić
Sama słodycz i szczypta chili
Wielkanocne Kruche Babeczki - Koszyczki z Jajeczkami 327draży w kształcie jajeczek dowolna posypka (opcjonalnie) Wielkano cne Kruche Babeczki - Koszyczki z Jajeczkami - Sposób przygotowania: Spody Babeczek: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem metalowych foremkach. Część ciasta pozostawiamy na obręcze koszyczków. Babeczki(...)pieczemy do momentu zrumienienia brzegów przez ok. 8-10 minut w temperaturze 175 -180 stopni. Z pozostawionego ciasta formujemy dość cienkie wałeczki, a następnie parami ostrożnie "skręcamy" je i układamy w kształt półokręgu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Również pieczemy je w tej samej temperaturze do zrumienienia. Studzimy. Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki
Słodka Strona
zupa krem z papryki 217składniki: 1000 ml bulionu 100 g papryki czerwonej 150 g pomidorów 30 g cebuli 1 serek topiony kremowy 20 g kaszy jaglanej 200 ml śmietany sól
Domowy Smak Jedzenia
deser z kiwi i mascarpone 262składniki: 400 g owoców kiwi 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanych świeżych listków melisy 100 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30 % 1
Domowy Smak Jedzenia
jaja faszerowane serem i żurawiną 191składniki: 6 jajek 3 łyżki żurawiny ze słoika 100 g twarogu 3 łyżeczki chrzanu mielona słodka papryka sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i
Domowy Smak Jedzenia
kogutki w majonezie 227składniki: 6 jaj 1 marchewka pieprz ziarnisty 1 słoiczek majonezu wykonanie: Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Marchewkę gotujemy na pół twardo i kroimy na
Domowy Smak Jedzenia
domowe czekoladki orzechowe 185składniki: 80 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej 2 łyżki masła orzechowego 1 płaska łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego wykonanie: Masło orzechowe mieszamy
Domowy Smak Jedzenia
jajka faszerowane sosem chrzanowym 226składniki: 4 jaja 4 łyżeczki chrzanu 4 łyżki majonezu 50 g sera białego sól, pieprz wykonanie: Jaja gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek przekrawamy na połówki
Domowy Smak Jedzenia
sałatka jajeczna z ananasem i selerem 351składniki: 5 jaj 1 puszka ananasa 2 słoiczki selera konserwowego 1 por 1 słoiczek majonezu sól, pieprz wykonanie: Jaja gotujemy na twardo studzimy obieramy i kroimy
Domowy Smak Jedzenia
Babka kajmakowa 392Już niedługo Wielkanoc, więc mam dla Was kolejny przepis na babkę – tym razem kajmakową. Babka jest wilgotna i pyszna. Nawet mój tata, który nie przepada za suchymi ciastami, tą babkę zjadł ze smakiem. Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 jajko 12 łyżek oleju ½ szkl. cukru 1 szkl. mleka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka sody lub proszku(...)suchego patyczka). Polewa: masę kajmakową i śmietankę podgrzać do całkowitego rozpuszczenia ( nie zagotować) – przestudzić i polać wystudzoną babkę. Na koniec babkę posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego!!! Kategoria: Babki , Ciasta , WIelkanoc
kuchcikownia
Czym słodzić jeśli nie cukrem? 232Roślina, a więc środek pochodzenia naturalnego. Ma niski indeks glikemiczny oraz 0 kalorii. Nadaje się do pieczenia w temperaturze do 200 stopni C, jednak może negatywnie wpłynąć na konsystencję ciasta. Nie łudźcie się też, że wyrośnie Wam na niej ciasto drożdżowe. Na sklepowych półkach można ją znaleźć w tabletkach, płynie czy proszku. UWAGA - stewia sprzedawana w sklepach często jest(...)jako słodzik idealny, ma jednak jedną zasadniczą wadę - w większych ilościach powoduje biegunki, wzdęcia, niestrawność. Po czasie organizm może, ale nie musi, się przyzwyczaić. Ksylitol nie nadaje się do ciast drożdżowych, ale można go spokojnie traktować wysoką temperaturą. Kosztuje od 20 złotych za kilogram, jest do dostania nawet w większych marketach. Erytrytol (E 968) Należy do tej samej rodziny
Powiedz dietom nie
Ciasto ze sliwkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.81 282nosie zatkane... Sobota miała być dniem brzydkim a była ładnym, zajrzałam do zamrażarki, do owocowych zapasów, i zobaczyłam śliwki. Zaraz potem przypomniałam sobie o dodatku do KUCHNI dotyczącym ciast, w środku już czekała receptura na poniższy placek. Ciasto ze śliwkami 250 g maki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 2 czubate łyżki cukru(...)pół godziny do lodówki. Masło do kruszony topimy w rondelku. Mieszamy z cukrem zwykłym i waniliowym oraz żółtkiem. Powinniśmy otrzymać dość zwartą kruszonkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Ciasto rozwałkowujemy na placek wielkości 20 na 40 cm. Układamy go na blaszce wyłożonej papierem. Brzegi zawijamy do środka i smarujemy lekko rozbełtanym białkiem. Środek ciasta posypujemy migdałami i cukrem trzcinowym. Pieczemy
Dzieje kuchennej Wiewióry
Polędwiczka wieprzowa pieczona w cieście 243szybka przekąska, będzie dobrze wyglądała na stole świątecznym ale sprawdzi się też przy niezapowiedzianych gościach, bo można ją przygotować w 30 minut. Wystarczy polędwiczka wieprzowa, duże opakowanie ciasta francuskiego i jakieś owoce do nadziewania: suszone śliwki, figi, żurawina, brzoskwinie z puszki... w tym przepisie świeże daktyle. Czas przygotowania: 30 minut Składniki: duże opakowanie ciasta francuskiego (jeden płat(...)Zimną polędwicę rozciąć formując płaski płat mięsa. Na jednym brzegu rozsmarować konfiturą (pasek 2 cm), na konfiturę wyłożyć owoce i posypać tartą skórką cytryny, zrolować. Polędwicę położyć na ciasto posmarowane rozmąconym jajkiem, szczelnie owinąć mięso, końce zlepić i podwinąć pod spód. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu pozostałym
SzczyptaSmaQ
Libańskie pierożki drożdżowe z mieloną jagnięciną 180papryki pieprz 1 żółtko 3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią Opis wykonania: Mąkę mieszamy z ½ łyżki soli, dodajemy drożdże i cukier rozpuszczone w 200 ml letniej wody. Zagniatamy ciasto i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Na oleju z bazylią szklimy cebulę. Dodajemy mięso i mieszamy, aż się usmaży. Dodajemy orzeszki pinii i przyprawy, smażymy jeszcze 4 minuty. Ciasto wałkujemy(...)wycinamy kółka o średnicy 8 cm. Na środek każdego nakładamy farsz i skrapiamy wodą. Żółtko mieszamy z łyżką wody i smarujemy nim brzegi ciasta. Ciasto chwytamy na brzegach w trzech miejscach i nad nadzieniem zagniatamy je, aby powstał trójkąt, a w środku mały otwór. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy pozostałym żółtkiem i odstawiamy na 15 minut
Smakowity Blog Kulinarny
Spód na pizzę 159Spód na pizzę Perfekcyjny spód na pizzę. Pizza przygotowana z poniższego ciasta będzie miękka, lekko chrupiąca i aromatyczna. Przepis zaczerpnęłam ze strony http://kotlet.tv/male-pizze-serowe . Składniki: 2,5 szklanki (250 ml) mąki pszennej 1 szklanka przestudzonej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki oleju 1 opakowanie suszonych drożdży (7g)* zioła prowansalskie(...)sobą wymieszać. 2. Następnie do suchych składników dodać wodę i olej. Za pomocą łyżki lekko wymieszać. 3. Przygotowaną masę przesypać na czysty blat i za pomocą dłoni należy wyrobić ciasto (co najmniej 10 minut) tj. tak długo je wyrabiamy, aż masa będzie gładka i puszysta. 4. Przygotowaną masę z powrotem wrzucić do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia
Ugotować