Bułeczki z herbacianymi jabłkami z gotowego ciasta półfrancuskiego 222Czułam się zle, pasudnie,niedobrze...Potrzebowałam słodyczy, coś konkretnego, do ręki. I to ...szybko. Chodziło za mną ciasto francuskie, bądz półfrancuskie, ale z nim dużo roboty.Dodatkowo gorączka..szkoda gadać. I wtedy przypomniało mi się, jak to sobie radziliśmy „z tym fantem” we Włoszech! Ciasto półfrancuskie- gotowe! Mrożone! Dostałam moc wyśmienitych jabłek...jest pomysł! Składniki -2 lub 3 porcje ciasta półfrancuskiego(...)gorącej wody 2 łyżki herbaty. Zaczekaj ,aż naciągnie, odcedz i dosmacz miodem. Wlej herbatę z miodem na jabłka. Włóż do piekarnika, odparuj herbate. Wyciąg jabłka i wystudz. Rozwiń płaty ciasta, pokrój w pasy.Jedan porcja to ok. 3 pasy. Zależy ja duże chcesz mieć „bułeczki”. Wyłóż jabłka na każdy płat i zwiń,lekko dociskając zewnętrzne brzegi. Ostrym nożem ponacinaj wierzch
Z Kuchni Do Kuchni
Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem 202słonecznika: 100 g ziaren słonecznika 100 g gorącej wody 8 g soli Żytnia mąka namaczana: 232 g mąki żytniej typ 2000 232 g gorącej wody 8 g soli Ciasto główne chlebowe: zaczyn, przygotowany dnia poprzedniego ziarna słonecznika, namoczone dnia poprzedniego żytnia mąka namaczana dnia poprzedniego 166 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży, ja nie dodałam(...)soli, zamykamy i również odstawiamy na 16 godzin. 2. W drugi dzień po wyznaczonym czasie mieszamy ze sobą składniki ze wszystkich trzech misek oraz dodajemy resztę składników z głównego ciasta chlebowego. Ciasto wyrabiamy ręcznie (w moim przypadku), przez 15 minut, szczelnie przykrywamy i pozwalamy żeby odpoczęło przez 30 minut. 3. Formę keksową smarujemy masłem, spód oraz boki obsypujemy ziarnami słonecznika
Apetyczna babeczka
Ciasto grysikowe z truskawkami (proste ciasto bez pieczenia) 249całym tygodniu opadów weekend przywitał nas ładną słoneczną pogodą. Nie ma więc większej przyjemności niż usiąść sobie w niedzielne popołudnie za domem z filiżanka kawy i dobrym ciastem. Zapraszam na prostą truskawkową rozpustę. Składniki: spód: paczka herbatników 150 g masła masa: 1 l mleka 1 szklanka cukru kostka masła 2 szklanki kaszy mannej dodatkowo: galaretka truskawkowa 400 g truskawek(...)manną i dokładnie mieszamy aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wlewamy na herbatniki i wyrównujemy. Truskawki myjemy i układamy je pionowo tak aby lekko wcisnąć je w masę. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie truskawki zalewamy lekko stężałą już galaretką i wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie
A'la Malakoff truskawkowy 247Dziś na deser proponuję austriackie ciasto Malakoff tylko, że w wersji bez pieczenia. Inspirację znalazłam na blogu Ostra-na-słodko i postanowiłam ją lekko zmodyfikować. Polecam wersję Sylwii Ładygi z ww. bloga a także zachęcam do wypróbowania mojej. Mniam! A'la Malakoff truskawkowy Składniki: 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 250 g miękkiego masła, 2 żółtka(...)dżem nakładamy 1/2 masy budyniowej. Na masie układamy ponownie poziom biszkoptów. Biszkopty nasączamy ponczem truskawkowym. Ponownie szczeliny wypełniamy dżemem. Dżem przykrywamy pozostałą masą budyniową. Uprażonymi orzechami posypujemy wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na noc. Smacznego
paapilotkaa
kanapeczki w biedroneczki 205składniki: pomidorki koktajlowe czarne oliwki serek biały solanki lub krakersy liście bazylii lub natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Pomidorki przekrawamy na pół a następnie z każdą
Domowy Smak Jedzenia
wątróbka z królika z cebulą i papryką 213składniki: 600 g wątróbki z królika 1 papryka 2 cebule 2 łyżki mąki 1 łyża masła sól, pieprz olej natka pieruszki wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy
Domowy Smak Jedzenia
szparagi z szynką i serem feta 246składniki: 12 białych szparag 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej surowej, podsuszanej 50 g sera feta 1 łyża tymianku sól, pieprz natka pietruszki miękkie masło wykonanie
Domowy Smak Jedzenia
Drożdżówka z Rabarbarem i Truskawkami 172dziś wiadomo, że połączenie kwaskowatego rabarbaru i słodkich truskawek jest połączeniem niemalże doskonałym. A całość ukryta w drożdżowym cieście to już czysty obłęd. Bynajmniej dla mnie…. gdyż tak jak mój mąż dałby się pokroić za kawałek sernika tak ja zrobiłabym wiele dla kawałka drożdżowego. Uwielbiam pod każdą postacią, z każdym jednym farszem, byleby było drożdżowe Moje dzieci też chętnie(...)ciepłe miejsce, na około 15 minut. Po tym czasie drożdże powinny zacząć się pienić. Dodajemy pozostałe ciepłe masło z maślanką, jajko, skórkę otartą z cytryny, szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce pod przykryciem, do podwojenia objętości. Zasypane cukrem truskawki i rabarbar gotujemy około 2 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody i wlewamy
Made By Mom And Son
Babka drożdżowa z jagodami goji 269około 30 min, w ciepłym miejscu. Do zaczyny dodaję rozmieszane widelcem żółtka, rozpuszczone i przestudzone masło, resztę cukru oraz mąkę. Wszystko wyrabiam, dodaję jagody goi i mieszam z ciastem. Całość nakrywam ściereczką i odstawiam, aż ciasto podwoi swoją objętość. Formę do babki smaruję tłuszczem, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego(...)około 40 min. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy jest upieczone, wyjmuję i odstawiam by wystygło. Składniki na lukier ucieram i smaruję wierzch ciasta
Ciasteczkowy Potwór
Calzone 212przygotowuje calzone, czyli drożdżowego pieroga. Nadzienie możemy komponować za każdym razem inne. Zależy od składników, które mamy w domu lub od naszych ulubionych smaków. Przepis z własnych zapisków. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki 20 g drożdży łyżeczka soli 150 ciepłej wody 4 łyżki oleju/oliwy Nadzienie: sos pomidorowy bazylia,oregano pieczarki cebula szynka kukurydza ser żółty mozzarella sól, pieprz(...)Drożdże rozpuszczamy w małej ilości wody, do miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę, wlewamy drożdże i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie podsmażamy cebulę z pieczarkami, kroimy szynkę, pomidorki koktajlowe i inne składniki, ścieramy ser żółty, czyli przygotowujemy nadzienie. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkujemy na okrągły
NA MOIM TALERZU
domowe hamburgery 333składniki na 4 kotlety / burgery: 300 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. łopatka, szynka) 50 g cebuli 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała bułka pszenna, czerstwa
Domowy Smak Jedzenia
Ravioli z grzybami 247łyżka oliwy z oliwek/oleju dowolne nadzienie [ u mnie grzyby] Mąkę wysypać na blat, wbić jajko i dodać wody, z tym, że nie dawać całej wody za jednym razem. Zagniatać ciasto tak, aby było elastyczne, nie może być zbyt suche, ale też nie może być lepkie. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 15 minut. Ciasto rozwałkować na cienkie placki wielkości(...)zbliżonej do pierogomanii.Jeden placek ułożyć na pierogomanii, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - pasztet, lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierogi, w razie potrzeby pomagając dołączoną łyżeczką. Wrzucać porcjami na osolony wrzątek [ dodatkowo dodałam kostkę rosołową
Moje domowe kucharzenie
domowe lody truskawkowe 234składniki (na ok. 1 l lodów) : 200 g truskawek mrożonych 1 całe jajko 1 żółtko 250 ml śmietanki kremówki 30% 100 g cukru pudru 1 łyżeczka
Domowy Smak Jedzenia
Tarta z jabłkami i gruszką pod posypką z orzechów i płatków owsianych z sosem czekoladowym. 253Tarta; tutaj chyba nie trzeba wiele dopowiadać. Zrobiłem ciasto troszkę inaczej, chciałem, by było bardziej zwarte, więc użyłem całego jajka, a nie tylko żółtka. Czego użyłem? -8 dużych jabłek -2 gruszki -2,5 kubka mąki TYP 550 -1 kubek cukru -150 gram masła -jajko -woda 2l -sok z cytryny -cynamon -czekolada gorzka 60% kakao -mleko -skórka z pomarańczy -płatki owsiane(...)cukier zagniatamy z zimnym, posiekanym masłem i jajkiem. Zwarte cisto formujemy w walec, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. Naczynie do tarty smarujemy masłem, z ciasta zostawiamy 1/4, a resztę wałkujemy na pół cm grubość. Przekładamy do tarty, wylepiamy boki; powierzchnię nakłuwamy widelcem, i wkładamy na 12 minut do piekarnika w temperaturze 200 stopni góra - dół
BaRepas
Tarta ze szparagami i kozim serem 221roku w maju w mojej kuchni niepodzielnie królują szparagi! Uwielbiam je w każdej postaci. Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami, kozim serem i chrupiącym boczkiem to szybka i prosta, a zarazem wykwintna przekąska. Sezon na szparagi nie trwa długo, więc gorąco zachęcam Was do kulinarnych eksperymentów z nimi w roli głównej. Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego(...)odłamujemy końce. Pomidorki myjemy i kroimy z ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zrumieni, a tłuszcz wytopi. Zdejmujemy z patelni na ręcznik papierowy. Ciasto rozwijamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zaginamy brzegi ciasta po 1 cm z każdej strony. Nakłuwamy widelcem, brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika
Smakowity Blog Kulinarny