bardzo smaczne, a ich zielone wnętrze zaskoczy nie jednego gościa. Do tego są naprawdę proste i szybkie do przygotowania, a krem w niezmienionej formie przetrwa nawet 3 dni. Ciasto (na ok 12 babeczek): 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 3 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 220 g szpinaku(...)wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, wlewamy olej i mieszamy całość. Jeżeli używacie mrożonego szpinaku to należy go wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody (można go jeszcze zblendować, wtedy ciasto będzie miało ładniejszy kolor), dodajemy do ciasta i całość dokładnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami (polecam firmy Stella), a każdą papilotkę napełniamy ciastem do ok 2/3 wysokości. Pieczemy przez
Cynamonowe szczęścierybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Sałatki Sałatka z kaszą i zielonymi szparagami Szparagowa misa rozmaitości Prosta sałatka ze szparagami i jajkiem Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka(...)słodko Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami Cytrynowa babka z kolorową posypką Sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami Zielona babka piaskowa z lukrem Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami
Kulinarne przygody Gatityostatnim obiedzie zostało mi trochę koncentratu pomidorowego i postanowiłam upiec chlebek pomidorowy. Chleb wyszedł taki smaczny, że nawet mój czteroletni Synek zajadał ze smakiem. Jeśli lubicie eksperymentować z ciastem drożdżowym, to ten przepis jest dla Was. Spróbujcie Składniki: – 200g mąki pszennej – 25g koncentratu pomidorowego Pudliszki – 100ml ciepłej wody – 5g drożdży instant – 1 łyżeczka cukru(...)łyżka oliwy z oliwek Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier i zioła prowansalskie i wszystko dokładnie wymieszać. Koncentrat rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać do mąki i zagnieść ciasto. Dodać oliwę, wmieszać w ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie uformować mały bochen
Smaki Armineładnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto jeżeli lubi słodkie wypieki. Do przygotowania rolady biszkoptowej będziemy potrzebowali: Użyłam blachy o wymiarach 34x24 na ciasto: 80 g mąki pszennej typ 400, 450 lub 500) 40 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru (drobny kryształ) 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego 5 jajek rozmiar L, rozdzielone żółtka(...)serka mascarpone 80 g cukru pudru 2 śmietan fix (9 gramowe) truskawki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Rolada biszkoptowa z truskawkami Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę. Do miski przekładam żółtka, cukier, cukier waniliowy i miksuję na puszystą masę, tak aby masa zbielała. Następnie dodaję ubite białka i delikatnie mieszam szpatułką (można łyżką
Uwaga Babcia GotujePolecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosta Puszysta Babka z Likierem Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 190g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 220ml likieru typu advocaat(...)krótko wymieszać mikserem. 4. Zmniejszyć obroty miksera na średnie/niskie i wlać likier, krótko wymieszać, patrz FILM . Dodać przygotowaną mąkę i znów krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem, powstanie rzadkie ciasto. 5. Ciasto wlać do przygotowanej formy i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przygotujemy lukier: 6. Ostygniętą
Mała CukierenkaWielkanocne śniadanie nie może się obejść bez pysznego pieczywa. Zrobione samodzielnie smakuje najbardziej, więc warto poświęcić na to chwilkę i zauroczyć domowników swoimi wypiekami :) Pamiętajcie, że każde drożdżowe ciasto można przygotować dzień wcześniej i wstawić do wyrastania do lodówki. Tym sposobem rankiem wystarczy ciasto ocieplić przez ok 20 minut, a następnie zaplec tak jak w przypadku tych wianuszków(...)studzimy. Do misy miksera przesiewamy mąkę z solą, wbijamy jajko oraz żółtka. Dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy przez ok 3 minuty. W tym czasie stopniowo dodajemy masło. Wyrobione ciasto przekładamy do czystej miski wysmarowanej olejem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 6 równych części, a każdą na dwa kawałki. Podsypujemy delikatnie mąką i rolujemy na długość
Kuchnia w czekoladziecebulą Kaczka pieczona z ziemniakami i figami Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Tarta cytrynowa z pistacjami Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik(...)wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt Wielkanocnych
karmelowyrobię moje kluski kładzione? Składniki: * 3 szklanki mąki pszennej * 1,5 szklanki mleka * 2 jajka * sól Jajka rozkłócam z mlekiem. Dodaję mąkę i mieszam na jednolitą masę. Ciasto musi być gęste, ale na tyle rzadkie by się jeszcze ciągnęło z łyżki. Kiedy już je wyrobię, zagotowuję wodę, dodaję do wody soli i na wrzątek wykładam łyżką ciasto(...)Łyżkę moczę we wrzątku żeby ciasto do niej nie przywierało. Ciasta nabieram na 1/4 części łyżki. Gotuję je jeszcze ok 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągam łyżką cedzakową i jeszcze gorące serwuję na stół. Nasza ulubiona wersja to z serem i topioną słoninką :) Pyszota! Notatki: * pasują do sosu grzybowego czy pieczeniowego * kluski puchną kiedy już
Pieprzyć z FantazjąMiękkie i delikatne krążki z ciasta drożdżowego wypełnione szpinakiem z dodatkiem twarogu wędzonego. Na środku jajko sadzone, które nie dość, że świetnie komponuje się z farszem to jeszcze pięknie wygląda. Taka drożdżówka świetnie sprawdzi się na śniadanie, na którym nie może zabraknąć soku Hortex. Szczególnie pomarańczowy polecam na dobry początek dnia. CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej(...)temperaturze pokojowej. Jajko roztrzepać z żółtkami, odlać 2 łyżki, a resztę wlać do przesianej mąki pszennej. Dodać zaczyn z drożdży i rozpuszczone, przestudzone masło. Wymieszać, zagniatając jednolite i elastyczne ciasto. Nie trzeba długo wyrabiać. Ciasto podzielić na 6 części. Z każdej z nich uformować placek, zawijając brzegi do środka, tak aby wokół powstał wałeczek. Przekładać na blachę z wyłożonym papierem
https:KKuchniaMniamosolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 4. Do miski przełożyć mąkę, jajko, ziemniaki i wystudzone puree z buraka, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około
Szalona Kuchnia Ewelinyskładników dodać melasę i zakwas, a następnie wodę. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Może się wydawać, że masa jest zbyt mokra, ale po upływie pewnego czasu zgęstnieje. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić pod przykryciem na kolejne pół godziny. Przygotować keksówkę i wyłożyć ją papierem(...)pieczenia. Ciasto na chleb ponownie wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do keksówki. Odstawić pod przykryciem na kilka godzin (u mnie to 10 godzin, które spędziłam na szkoleniu) do wyrośnięcia. Keksówkę z ciastem wstawić do piekarnika. Włączyć go na 210 stopni C. pieczenie góra/dół. Piec 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 55 minut
Weekendy w domu i ogrodzieosolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 4. Do miski przełożyć mąkę, jajko, ziemniaki i wystudzone puree z buraka, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około
Szalona Kuchnia Ewelinygotujemy przez ok. 5-8 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy mieszamy i na wolnym ogniu mieszając czekamy aż całość zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. 4. Przygotowujemy ciasto na spód pizzy. Mąki przesiewamy dodajemy drożdże, stopniowo dodajemy ciepłą wodę, wyrabiając ciasto dłońmi. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i łączymy wszystko dokładnie wyrabiając, aż ciasto będzie elastyczne i ładnie(...)będzie odchodziło od ręki. Przekładamy do miski i odstawiamy na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości. 5. W tym czasie kroimy dodatki. Ciasto, wyrośnięte dzielimy na 2 lub 3 części i formujemy kulę. Rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm, formując delikatnie brzegi. nakrywamy i pozostawiamy na ok. 20 minut do ponownego wyrośnięcia. 6. Na spód wykładamy
vaniliowoczekoladowamożemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić papilotki samemu (jak? można zobaczyć np. w tym wpisie albo na filmiku na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach). Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Jeśli chcemy dodać do babeczek czekoladę musimy zadbać o to, żeby nie wystawała z ciasta. W przeciwnym razie(...)przypali się i zrobi się gorzka. Do nakładania ciasta używam nabieraczki do lodów i sprawdza się rewelacyjnie, można zrobić to jednak najzwyklejszą łyżką. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien
Ciastkozercy