ciasto - 164325 przepisów (strona:3886/10955)

Miękkie pierniki bez leżakowania 203

Powstałą masę przełożyć od razu do miski, wsypać połowę mąki czyli 250 g i zmiksować. Odstawić do przestudzenia.  Dodać pozostałe składniki jajka, mąkę śmietanę oraz rozpuszczoną sodę. Zagniatamy ciasto, aż składniki nam się połączą a ciasto będzie błyszczące. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Dzięki temu łatwiej będzie rozwałkować ciasto. Ciasto rozwałkować partiami

Kulinarne przygody
E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta” 163

Witajcie Kochani! Zapraszam na premierę mojego pierwszego e-booka „Wyjątkowe Torty i Ciasta” !. Znajdziecie w nim sprawdzone przepisy na pyszne, piękne, wspaniałe torty. Jest 27 przepisów, z czego 25 na torty, przepis na mini bezy i lizaki bezowe, przepis na lemon curd, opis jak zrobić drip cake, jak ozdobić wierzch i boki tortu oraz rozdział „Moje wskazówki”, w którym(...)kilku punktach podałam rady dotyczące przygotowywania ciast. W e-booka włożyłam dużo pracy i serca, mam nadzieję, że go polubicie tak jak ja, że Wam się spodoba. E-book ma 150 stron. Każdy przepis ma piękne zdjęcia i jest dokładnie opisany. Są przepisy na torty z malinami, truskawkami, o smaku cytrynowym, czekoladowym. Jest tort makowy, orzechowy, szarlotka, sernik i beza

Mała Cukierenka
Ślimaczki z boczkiem 120

Uważam, że ciasto francuskie daje nam wiele możliwości. Smakuje zarówno na słodko jak też z różnymi dodatkami na ostro. Można dzięki niemu nadawać potrawom ciekawy kształt i smak. Przykładem na to mogą być zrobione przeze mnie pikantne ślimaczki, które można podawać na ciepło jak i na zimno. Smakują jeszcze lepiej maczane w sosie czosnkowym ( przepis ) lub jakimkolwiek innym (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Składniki: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 20 dag wędzonego boczku 1 czerwona papryka 1/2 zielonej papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie 1/2 szklanki startego żółtego sera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ciasto rozwinąć, pozostawić w pokojowej temperaturze aby rozmarzło.  2. Boczek pokroić w kostkę, paprykę oczyścić i też pokroić w niedużą kostkę. Cebulę

Danka Pichci
Naleśniki budyniowe 169

Zawsze robiłam ciasto naleśnikowe tradycyjnie (według  tego przepisu ), ale tym razem skusiły mnie naleśniki budyniowe. W tym wydaniu są one delikatne, pyszne i pachnące wanilią.Ciasto to zrobiłam w dwóch wersjach: jedne z samym budyniem, a do pozostałego dodałam cienko pokrojone kawałki jabłka. Jedne i drugie są smakowite. Zachęcam do wypróbowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 jajka 400ml mleka(...)mąki pszennej dodatki wedle uznania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jajka zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Dodać mleko, 2 łyżki oleju i miksując dodawać przesiane budynie z mąką. Ciasto powinno być rzadkie. 2. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Wlać porcję ciasta, rozprowadzić po całej patelni i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Nadmiar oleju można usunąć

Danka Pichci
Kluski ziemniaczane 16363

misce, dodać sól, jajko. Odlać wodę wyciśniętą z ziemniaków, a pozostałą na dnie naczynia skrobię przełożyć do miski z ziemniakami. Dodać mąkę, całość razem wymieszać do uzyskania gęstego ciasta.  3. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Połowę masy ziemniaczanej przełożyć na talerz i dużą łyżką wrzucać kawałki ciasta do gotującej się wody (za każdym razem przed nabraniem ciasta zanurzyć(...)przemieszać kluski w garnku. Gdy wypłyną na powierzchnie wody zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 5 minut.  4. Kluski wybrać łyżką cedzakową i podobnie postąpić z drugą częścią ciasta.  5. Słoninę pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię, wytopić tłuszcz. Do niego dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć do zrumienienia. 6. Ugotowane wcześniej kluski polać

Danka Pichci
Naleśniki z porem i pieczarkami 18935

można zaliczyć do tej drugiej grupy. Farsz do nich przygotowałam z pora i pieczarek. Sprawdzą się one jako danie obiadowe na piątek i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 250 ml mleka 200 ml wody 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju olej do smażenia Farsz: 300 g pora (biała i jasnozielona część(...)minuty. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Smażyć do odparowania płynu, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Odstawić do przestudzenia. 2. Składniki na ciasto naleśnikowe przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować na niskich obrotach do połączenia. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, można dodać trochę mąki. Odstawić na 10-15 minut. 3. Na patelni rozgrzać niewielką

Danka Pichci
MIĘKKIE PIERNICZKI jak alpejskie 181

Więcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie! Miękkie pierniczki to idealny pomysł dla tych, którzy nie lubią czekać aż pierniki zmiękną! Są pyszne, aromatyczne i

Słodki Pomysł
Sernik kawowy na zimno z Amaretto i suszonymi śliwkami 259

składników. Ostudzić i polać sernik. Schłodzić. Gotowy sernik kawowy udekorować suszonymi śliwkami i posypać kakao. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sernik czekoladowy z musem malinowym → Ciasto czekoladowe z musem kawowym → Tort bezowy z kawą → Piernik z suszonymi śliwkami → Kostka piernikowa z marcepanem i powidłami

Oryginalny smak
Ciasteczka Renifery 211

łyżka tłustej śmietany 3 jajka + cytryna, cukier puder, Lentilki lub M&Msy , czekolada lub polewa czekoladowa Jak zrobić ciasteczka renifery?     Z opakowania wybieramy czerwone cukierki. Ciasto przygotowujemy według przepisu . Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej(...)masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni W malutkiej miseczce mieszamy sok z cytryny i cukier puder. Czekoladę rozpuszczamy i przekładamy do woreczka strunowego

Ciastkozercy
Piernikowy torcik śliwka w czekoladzie 168

Łatwy do przygotowania torcik który będzie smacznym dodatkiem do świątecznej kawki.   Czekoladowe ciasto klasyczny murzynek z dodatkiem aromatycznej przyprawy do piernika, mocno czekoladowy krem i suszone śliwki.   Czego chcieć więcej !!! Idealna propozycja dla łasuchów :)  Tortownica o średnicy 18 cm 130 gramów mąki pszennej 80 gramów cukru 1 jajko 120 ml kefiru 60 ml mleka 60 ml. oleju(...)czekolady deserowej  płaska  łyżka cukru pudru Dodatkowo 200 gramów suszonych śliwek 2 łyżki powideł śliwkowych do posmarowania blatów tortowych rurki do deserów, pierniki i bezy do dekoracji Ciasto czekoladowe Wszystkie składniki przełożyć  do miski i zmiksować na jednolitą masę. Tortownicę wyłożyć  papierem do pieczenia, przelać ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy

Andzia Pichci
Hot dogi - bułeczki z parówką i serem 136

smaku około 7 parówek np: Berlinek 13 plasterków żółtego sera    Wykonanie:   Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy pokruszone drożdże, jajka, ciepłą wodę i olej, Zagniatamy ciasto tak około 7 minut, ma być elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczkę i odstawiamy do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Z parówek ściągamy folię i przekrawamy na pół. Następnie ciasno(...)zawijamy w ser. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i jeszcze raz przerabiamy,  rozwałkowujemy na około 5cm. Z ciasta wykrawamy prostokąty wielkości parówki tak żeby ją dobrze zawinąć. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 12 minut aby podrosły. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor tak około

Sama słodycz i szczypta chili
Makowiec 202

blaszki : 34X24 cm.   Przepis na makowiec otrzymałam kilkanaście lat temu i do dziś w okresie świątecznym do niego wracam. Ponieważ wykorzystuje do niego masę makową w puszce, przygotowanie ciasta zajmuje niewiele czasu. Pewnie wiele osób powie, że lepiej zrobić masę samemu, ale ja uważam, że ta z puszki jest odpowiednia pod warunkiem, że w jej składzie wiodącym składnikiem jest(...)Składniki na ciasto 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 jaja Krok po Kroku 1 Wszystkie składniki połączyć w całość (będzie dość rzadkie) i wstawić do lodówki na 30 minut. Składniki na masę 1 kg gotowej masy makowej 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła 6 jajek 2 duże jabłka

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy

Proponowane wyszukiwania