ciasto - 164325 przepisów (strona:3878/10955)

FISTASZKOWIEC KREMOWY 160

momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać kakao i olejek spirytusowy rumowy. Dobrze wymieszać.  Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych i wyłożyć 2/3 masy kakaowej. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych i rozsmarować(...)pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwę kremu boki tortu. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladą i polać po kremie czekoladowym robiąc esy floresy. Na wierzch czekolady można posypać mini perełkami srebrnymi i perłowymi

Ciastka - domowe słodkości
"Sernik" z okary z nutą chilli (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 183

mamy w zapasach jeszcze trochę pieczonej dyni oraz okary po mleku sojowym. Oba te składniku w połączeniu z bardo ciekawą i smaczną pastą orzechową z chilli Nutura utworzyły ciasto jakiego nie próbował jeszcze nikt wcześniej 😎 Kremowe, orzechowe o bardzo delikatnej nucie ostrości. Na tyle delikatnej, że postanowiłyśmy tą pastą jeszcze polać górę 😃 Dlatego nie bójcie się takiego połączenia jeśli(...)wymieszać z kakao. 2. W garnuszku podgrzać wodę i syrop ryżowy. 3. Połączyć suche składniki z mokrymi i zagnieść tworząc ciato. 4. Spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylepić ciastem. SERNIK Z OKARY 5. Okarę zblendować jeszcze raz na gładko wraz z kokosową śmietanką i puree z dyni. 6. Dodać pastę orzechową, sól i ksylitol. Znów zblendować do połączenia składników

Candy Pandas
Bułki z mąką owsianą i płatkami owsianymi 171

mąką owsianą i posypką z płatków owsianych. Nawet nie wyobrażacie sobie jakie te bułki wyszły mi pyszne. Idealne na śniadanie i kolację. Polecam upieczcie. Udanych wypieków :)   Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki owsianej 1 szklanka ciepłego mleka 5 dag drożdży świeżych 2 łyżeczki cukru 2 małe płaskie łyżeczki soli 4 łyżki oleju Dodatkowo: 1 jajko(...)ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. 2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia

Izabelawkuchni
Faworki 204

łyżek gęstej śmietany szczypta soli olej do smażenia Dodatkowo cukier puder Faworki – przepis W misce mieszamy mąkę, cukier, szczyptę soli. Następnie dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu odstawiamy je na ok. 15 minut przykryte ściereczką. Ciasto cienko rozwałkowujemy, a następnie kroimy w paseczki o szerokości ok. 3 cm i długości ok. 8 cm. Każdy z pasków(...)nacinamy pośrodku, a następnie jeden koniec przeciągamy przez środek. Faworki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na „złoty” kolor. Sprawdź przepis na Pyszne ciasto marchewkowe Smacznego! Artykuł Faworki pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babeczki cytrynowo-jogurtowe z owocami 219

momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy jogurt naturalny oraz skórkę i sok z cytryny. Znowu miksujemy na wolnych obrotach miksera, aż składniki się połączą (nie miksujemy za długo!) *** *** Ciasto nakładamy do foremek na muffinki. Na wierzchu układamy owoce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około 25 minut – do suchego patyczka *** *** SMACZNEGO(...)Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Babeczki cytrynowo-jogurtowe z owocami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Drożdżówki z serkiem ricotta i borówkami... 171

amerykańskich Rozpuść drożdże w mleku. W sporej misce wymieszaj  mąkę z cukrem i sol ą. Dodaj masło, wbij jajko i wlej mleko z drożdżami. Wyrób na miękkie, elastyczne ciasto - dolej ewentualnie odrobinkę mleka, jeśli ciasto wydaje się za suche. Włóż do miski, przykryj czystą ściereczką i poczekaj aż ciasto podwoi objętość - około godziny.  Wyjmij ciasto na blat

Lejdi of the house
Warstwowy deser z leśnym mchem, mango, granatem… 154

jednym z etapów wykonania  szpinakowego wypieku   “LEŚNY MECH” musimy odciąć górną część ciasta i na koniec pokruszyć ją na ostatniej warstwie kremu. Bardzo często zostaje nam trochę więcej tej kruszonki i nie wiemy co z nią zrobić. W jednym z poprzednich wpisów zaproponowałyśmy wykorzystanie nadwyżek do alternatywnej wersji ciasta “LEŚNY MECH W SŁOIKU(...)łyżeczki. Skład  – na słoik 350 ml 6 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki nasion chia 2 łyżki amarantusa ekspandowanego 3 łyżki musu z mango 4 łyżki pokruszonego zielone ciasta “leśny mech” 3 łyżki pestek granatu 2 łyżeczki syropu klonowego listek mięty do dekoracji Wykonanie Jogurt mieszamy z nasionami chia i odstawiamy na 10 minut. Następnie warstwami układamy

Tajemnice Smaku
Cassis Scones – kruche bułeczki z mrożonymi czarnymi porzeczkami 125

środku. Do cassis – scones* dodajemy mrożone czarne porzeczki.  Świeże owoce są bardzo delikatne i puszczają sok, natomiast takie zamrożone czarne kulki łatwiej będzie nam połączyć z ciastem. Składniki na 9 sztuk bułeczek 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g masła, zimnego pokrojonego w kostkę 100 g czarna porzeczka (mrożona) 2 jaja 100 ml mleka(...)przesiewamy do miski, dodajemy masło i palcami kruszymy mokry tzw. mokry piasek. Możemy sobie ułatwić pracę i wykonać tę czynność w malakserze. Dodajemy cukier, jaja i część mleka. Wyrabiamy ciasto, w razie konieczności dodajemy pozostałe mleko. Następnie dodajemy zamrożone porzeczki i delikatnie wyrabiamy, tak aby owoce połączyły się z masą. Z ciasta mokrymi dłońmi formujemy małe bułeczki, układamy na blasze

Tajemnice Smaku
Dyniowe bagietki z kurkumą na zaczynie poolish 139

technik opracowanych przez… i tu uwaga! … polskich piekarzy. Taki polski zaczyn po francusku. Zaczyn ten to fermentowana mąka z wodą i drożdżami, dodawana do końcowego wyrabiania ciasta, w celu wzmocnienia i wzbogacenia smaku pieczywa oraz przedłużenia okresu jego świeżości wskutek kwasowości zaczynu, który fermentuje przez 6 – 12 godzin. A skąd te mądrości? Te i wiele innych informacji(...)poprzestanę … cdn. Składniki Zaczyn poolish 10 g drożdży świeżych 250 ml ciepłej wody (temp. około 27°C) 250 g łyżka mąki chlebowej typ 750 Ciasto 15 g drożdży świeżych 100 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 600 g mąki chlebowej typ 750 400 g purée z dyni 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki kurkumy mąka do podsypania Wykonanie Purée

Tajemnice Smaku
Orkiszowe bułeczki scones z rabarbarem i rabarbarowym lukrem 129

masło połączyć z mąką używając noża, robota lub rozetrzeć w dłoniach. Dodajemy skórkę cytrynową, mieszamy. Jaja lekko ubijamy  ze śmietaną i dodajemy do mąki, mieszamy i zagniatamy, aż ciasto się połączy, będzie trochę lepkie. Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki lub kostkę (zależy jak grube są łodygi). Kawałki rabarbaru wrabiamy w ciasto. Z ciasta formujemy kulę, następnie

Tajemnice Smaku
Cytrynowe gofry z makiem, z sosem z jeżyn i syropu klonowego 145

jeżynowo klonowy, a w sezonie garść świeżych jeżyn… pyszności. Do przygotowania syropu poza sezonem możemy użyć jeżyn mrożonych. Jeżeli chcemy podać gofry na śniadanie, gotowy syrop i wymieszane ciasto możemy przez noc trzymać w lodówce, by rano móc upiec świeże gofry. Składniki SOS 350 g jeżyn 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki syropu klonowego GOFRY 300 g mąki(...)Chwilę redukujemy,  zdejmujemy z ognia, dodajemy syrop klonowy, mieszamy i odstawiamy. Do polania gofrów możemy wykorzystać tylko syrop lub całość razem z owocami. GOFRY Wszystkie składniki na ciasto (oprócz oleju) dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Rozgrzewamy gofrownicę.  Górną i dolną płytę gofrownicy smarujemy niewielką ilością oleju, najlepiej do tej czynności wykorzystać pędzelek.  Ciasto nakładamy porcjami

Tajemnice Smaku
roladki ziemniaczane ze szpinakiem w waflu 163

[Głosów:0    Średnia:0/5] składniki: 1 arkusz wafla 300 g ziemniaków ugotowanych 1 małe jajko 40 g mąki ziemniaczanej 250 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego

Domowy Smak Jedzenia
Oponki serowe 170

proste i szybkie do wykonania.  Składniki: 1 szkl. mąki 250 g białego sera 1 łyżeczka sody 2 jaja 2 łyżki cukru olej do smażenia Z podanych składników zagniatamy ciasto, gdy bardzo klei się do rąk dosypujemy jeszcze trochę mąki. Ciasto będzie się trochę kleić i tak ma być. Podsypujemy je mąka i rozwałkowujemy na grubość(...)szklanką wycinamy koła, a następnie w tych kołach wycinamy otwory (ja robiłam to kieliszkiem, ale można użyć np. nakrętki). Pozostałe po cięciu ciasto ponownie rozwałkowujemy i wycinamy kolejną serię oponek. W garnku rozgrzewamy olej, by sprawdzić, czy jest dostatecznie gorący wrzucamy kawałeczek ciasta - gdy zaczyna skwierczeć znaczy, że olej jest nagrzany. Wrzucamy oponki i gdy zaczną się rumienić widelce

Cynamonowe szczęście
Sałatka w koszyczkach z ciasta francuskiego 179

Dzisiaj mam dla Was przepis na kolejną imprezową szybką w wykonaniu przekąskę. Do tego jest strasznie smaczna i znika szybciutko, więc najlepiej zrobić kilka porcji na raz. Koszyczki z ciasta francuskiego a w nich sałatka. U mnie gotowa sałatka jarzynowa a'la domowa Dega :-) Polecam i miłego poniedziałku życzę :-)  Składniki: 1 płat ciasta francuskiego sałatka jarzynowa u mnie gotowa(...)sałatka jarzynowa a'la domowa Dega 1. Ciasto francuskie kroimy na cztery równe prostokąty (pionowo), te prostokąty na trzy kwadraty. 2. Takimi kwadratami wykładamy formę do wypieku muffinek. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i wkładamy naszą formę.  3. Koszyczki pieczemy do momentu aż ładnie nam się zarumienią najlepiej na termoobiegu. 4. Wyjmujemy, delikatnie nożem oddzielamy ciasto od foremki

kruche babeczki
Domowy makaron z sosem z szynki z czarnuszką 157

pieprz, szczypta chili do smaku  2 łyżki masła  1 cebula Wykonanie: Do miski wbijamy żółtka, dodajemy olej, sól i wodę, mieszamy, następnie przesiewamy stopniowo mąkę i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie kleiło się do rąk dodajcie odrobinę mąki, jak zawsze wspominam mąka mące nie równa. Zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy miseczką i pozostawiamy na około 10 minut. Następnie ciasto jeszcze(...)przerabiamy i dzielimy na pół. Blat obficie oprószamy mąką, rozwałkowujemy każdy kawałek na około 2 mm. Rozwałkowane ciasto składamy jedno na drugie jak falbankę, kroimy makaron szerokości 1 cm. Oprószamy mąką i delikatnie go oddzielamy od siebie. W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli, wrzucamy partiami makaron gotujemy około 10 minut. Gotowy makaron przelewamy zimną wodą na durszlaku. Gotową szynkę

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania