Podpłomyk z boczkiem, cebulą i żółtym serem 187placka, na którym układamy swoje ulubione dodatki, ale zanim je położymy, smarujemy go kwaśną śmietaną. Jest podobny do pizzy, jednak do jego pieczenia nie potrzebujemy drożdży Co potrzeba na ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej typ 450, 200 ml letniej wody, 1 niepełna łyżeczka soli, 1 łyżka oleju Co potrzeba na nadzienie: 200 g boczku wędzonego, 2 większe cebule(...)śmietany 18 % gęstej, pieprz Wykonanie: Do osobnych miseczek kroimy cebulę w półplasterki, boczek kroimy dość drobno, ser ścieramy na dużych oczkach. Do miski dajemy wszystkie składniki na ciasto, zagniatamy do momentu, aż będzie sprężyste i bardzo delikatne. Na dużą blachę z piekarnika dajemy papier do pieczenia, przekładamy ciasto, rozprowadzamy ugniatając delikatnie rękami, aż wypełni całą blachę. Ciasto powinno być dość
Bułka z Chlebem
Leniwe pierogi z miodem 160twarogu, tłustego, pokrojonego na kawałki 200 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia 1 jajko Z podanych składników zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Jeśli ciasto zbyt mocno klei się do rąk – dosyp niewielką ilość mąki. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Na oprószonym mąką blacie partie ciasta rolujemy w wałeczki o grubości ok. 2 cm. Ostrym nożem kroimy
Kucharzyca
Domowe pieczywo – paluchy z sezamem 160większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, nasze drożdże z mlekiem, resztę cukru, olej i wbijamy jajko. Składniki wstępnie mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy dłuższą chwilę ręką (aż z ciasta da się utworzyć kulę). Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny (ciasto musi podwoić swoją objętość, czas wyrastania może być krótszy w zależności od tego(...)będzie ciepło). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec pieczenia można go na chwilę włączyć). Z ciasta formujemy w dłoniach lub na lekko (!) oprószonym mąką blacie paluchy (krótsze lub dłuższe, wyjdzie od 12 do 16 paluchów w zależności od wielkości). Paluchy układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (używam dużej z piekarnika). Smarujemy
Słodkie okruszki
Chleb szwarcwaldzki z garnka 185dałam 1400) 25 g oleju 10 g soli 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka cukru Wykonanie W szklance ciepłej wody rozpuścić drożdże z dodatkiem cukru. Odstawić do wyrośnięcia. WSzystkie składniki ciasta, wraz z drożdżami dodać do miski i wyrobić ciasto. Misę przykryć ręczniczkiem i dostawić na 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto delikatnie wyłożyć na oprószoną stolnicę i kilka(...)dopiekamy do ulubionego stopnia zrumienienia – u mnie ok 10 min. Chleb wyjmujemy i studzimy na kratce. Artykuł Chleb szwarcwaldzki z garnka pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Chleb pszenny na suchych drożdżach – prosty i szybki przepis 161Chleb pszenny na suchych drożdżach jest nieskomplikowany i bardzo łatwy do zrobienia. Wymaga jedynie trochę cierpliwości, gdyż trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie. Niemniej warto poświęcić trochę czasu, gdyż zapach i smak świeżego domowego chleba jest niezastąpiony. Zazwyczaj pałaszujemy go prawie cały od razu po upieczeniu, kiedy tylko lekko przestygnie. Wystarczy posmarować go samym masłem i jest pysznie. Zawsze w domu(...)drożdże. Oba składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy cukier, sól, olej, ciepłą wodę i ewentualnie dodatki (dałam garść ziaren słonecznika). Całość mieszamy łyżką albo za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne i lepkie. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką
e-PrzepisyKulinarne
Carpaccio buraczane z kozim serem 238Składniki 2 buraki garść rukoli liście botwinki pestki słonecznika i dyni orzeszki pinii 100 g sera koziego sos 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 ząbki czosnku 1/4
KUCHNIA POLSKA
Łatwe muffiny z mrożonymi jagodami 179Szybkie babeczki, w sam raz na zachciankę, owoców nie trzeba rozmrażać, dajemy je na wierzch zmrożone. Ciasto bez użycia miksera, to duży plus. Muffiny smakują obłędnie, Dzieciaki mruczą podczas konsumpcji a to niepodważalny dowód że są pyszne 🥰😋☕ Zapraszam!!! 2 jajka 200 ml mleka roślinnego, u mnie napój jaglany bez cukru ( może być krowie) 70 ml oleju słonecznikowego(...)pieczenia i wanilię, mieszam w misce, osobno mieszam jajka z mlekiem i olejem. Przelewam je do suchych składników i lekko mieszam, tak aby składniki się połączyły, nie miksować! Gotowe ciasto wykładam do papilotek, ciasta wystarczy na 12 sztuk. Na wierzch ciasta daję po troszku jagód. Wkładam do nagrzanego piekarnika, 200 st, piekę 25 minut. Po upieczeniu trzeba je zostawić
Takie tam pichcenie
domowe, chrupiące gofry... 179mleko 3/4-1 szklanka , olej rzepakowy 1/2 szklanki, dżem wieloowocowy Białka ubić na sztywną bardzo pianę. Mąkę, proszek do pieczenia, mleko, żółtka, olej, cukier wanilinowy mikserem dobrze wyrobić na gładkie ciasto. Do ciasta dodać ubitą na sztywno pianę i łyżką delikatnie wmieszać w ciasto. Do gorącej gofrownicy wlać porcję ciasta i po zamknięciu piec na ciemno złoty kolor, kłaść gofry
W Mojej Kuchni Lubię
Kruche rogaliczki 143lepiej sprawdzi się marmolada. Możecie z nich też zrobić rogaliki z nutellą, a co! Jak szaleć to szaleć. Jak zrobić rogaliki? Wszystkiego dowiesz się niżej :) Składniki na rogaliki z ciasta kruchego : 250 g mąki 75 g masła 50 g jogurtu naturalnego 3 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru 1 jajko 1 słoik marmolady/dżemu 1 jajko do smarowania Przygotowanie : Z mąki, masła, jogurtu, jajka(...)słodzidła zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na 1h. Po upływie czasu ciasto wałkujemy, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto dzielimy na 2/3 części, wałkujemy na okrągło. Wykrawamy kawałki jak na pizzę. Nakładamy po łyżeczce dżemu na każdy kawałek. Zawijamy. Smarujemy jajkiem. Pieczemy
Czarnawisienka
FANTAZJA 159Składniki: Ciasto cynamonowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 110 g margaryny 400 g jogurtu naturalnego 520 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu Masa serowa: 1 kg białego sera 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 3 duże jabłka 150 g suszonych śliwek(...)Śliwki suszone - pokroić w średnią kostkę. Jeśli są twarde można wcześniej namoczyć w wodzie ok. 60 minut. Jabłka - obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnia kostkę. Ciasto cynamonowe - margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiać. Jajka z cukrem ubić na kogel mogel. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać jogurt
Ciastka - domowe słodkości
Prosty przepis na domową pizze 173zwiększać. Na moich pizzach zazwyczaj królują też pieczarki. Tym razem ich jednak zabrakło i… smak na tym nie ucierpiał. Spróbujcie. Miłego weekendu. Składniki: (pizza na dużą blachę) Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej duża szczypta soli 2 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatki: sos pomidorowy do wysmarowania pizzy(...)wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy około łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, nasze drożdże i olej. Całość zagniatamy dokładnie ręką. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę (lub krócej, jeśli w pomieszczeniu jest bardzo ciepło). W razie potrzeby można
Słodkie okruszki
Chinkali „chmieli suneli”, gruzińskie pierożki 132lubimy tylko dla tego, że mam coraz mniej czasu, a ta potrawa jednak trochę go wymaga. Najfajniejszy jest w tej potrawie, wypływający z pierożków chinkali rosołek… Pycha ! składniki: ciasto: 0,5 kg mąki pszennej bardzo ciepła woda, taka około 60 C ( wody tak około niepełnej szklanki, ale lepiej dolewać stopniowo podczas wyrabiania) 1 żółtko 1 łyżeczka soli farsz(...)posiekaną natkę pietruszki, startą cebulę, wyciśnięty praską czosnek, chmieli suneli, bulion, sól i pieprz do smaku. Wyrób na gładka masę, mieszając cierpliwie przez około 4 minuty. Odstaw. Składniki na ciasto umieść w maszynie do wyrabiania lub w misce i wyrób na gładkie nieco twarde ciasto. Jeśli zbyt się lepi dodaj mąki, jeśli jest mega twarde dolej więcej wody. Po wyrobieniu
Ogrodnik w podróży
Chleb orkiszowo żytni na drożdżach 236wstawiamy do zimnego piekarnika. Następnym razem upiekę chlebek wrzucając go do gorącego garnka i sprawdzę różnicę A co! Ja do mojego chleba orkiszowo żytniego dodałam nasionka i do ciasta i na wierzch. W oryginale ich nie było. Użyłam również ciemniejszych-cięższych mąk, niż zalecane przez Elę. Chleb jest pyszny, a jedyna różnicą chyba polega na wyglądzie i fakturze chleba. Mój(...)Odstawić do wyrośnięcia. Do misy wrzucić wszystkie składniki chleba oraz drożdże i wyrabiać mikserem ok 7 min. Misę miksera przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5h. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i kilkukrotnie złożyć (boki ciasta składamy do środka – coś ala koperta). Uformować bochenek, złączeniem do dołu. Garnek wysmarować tłuszczem, ja dodatkowo wysypałam otrębami. Przełożyć
Mieszam w Garnku
zupa piwna 150[Głosów: 5 Average: 5/5] składniki: 500 ml piwa, jasnego 4 żółtka 5 łyżek śmietany 3-4 goździki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta
Domowy Smak Jedzenia