Parowańce z duszoną soczewicą 178proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli Wodę podgrzewamy do temperatury ok. 35 st. C. Dodajemy olej i drożdże, mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy z nich dość luźne ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do dłoni, ale też od niej odchodzić bez większego problemu. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu, pod przykryciem, aż podwoi(...)swoją objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na ok. 12 części. Z każdej formujemy kulkę. Gotujemy na parze. Soczewica: 200 g soczewicy czerwonej 400 g przecieru pomidorowego lub pomidorów w puszce 2 łyżki oleju rzepakowego ok. 20 g sosu sojowego 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki majeranku ok. 0,75-1 szklanka wody Soczewicę płuczemy na sicie. W rondelku zagrzewamy olej
Kucharzyca
BARDZO ŁATWY CHLEB 167łyżka soli 5 dag drożdży 2 łyżeczki octu WYKONANIE: Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą. W 0,5 l wody rozpuszczamy drożdże, wlewamy do miski ze składnikami, dodajemy ocet. Ciasto zaczynamy mieszać łyżką lub tak jak ja wymieszałam za pomocą miksera z hakiem. Stopniowo dolewamy resztę wody. Ja całej nie wykorzystałam. Ciasto ma z łatwością się wyrabiać. Miskę z ciastem(...)przykrywamy do wyrośnięcia. Następnie jeszcze raz mieszamy i dzielimy na pół. Dwie keksówki smarujemy smalcem, obsypujemy otrębami i po równo nakładamy nasze ciasto. Mokrą ręką wyrównujemy. Odstawiamy pod przykryciem aż chlebek zrówna się z blachą. Wierzch smarujemy wodą i możemy posypać ziarnami lub otrębami. Pieczemy ok. 1 godziny w 220 st.C (niektórzy zalecają zacząć pieczenie
Pani na deser
pieczeń rzymska – klops 132[Głosów: 6 Average: 5/5] składniki: 1000 g mięsa mielonego (wieprzowej szynki) 1 duża cebula 2 jajka 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz
Domowy Smak Jedzenia
PRL-owy sos musztardowy do mięs i wędlin 148[Głosów: 1 Average: 5/5] składniki: 250 ml śmietany 18% 3 łyżki ostrej musztardy 1 cebula sól, pieprz, cukier wykonanie: Cebulę obieramy. Kroimy
Domowy Smak Jedzenia
Krokiety z kurczakiem i pomidorowym mascarpone 187Farsz: 1 podwójna pierś z kurczaka - gotowana 250 g serka mascarpone 90 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki jasnego piwa 3 jajka 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżki oleju sól Panierka: około 2 szklanek bułki tartej 2 jajka(...)Sposób wykonania: Farsz: Kurczaka szatkujemy na małe kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski, dodajemy serek mascarpone, koncentrat i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Ciasto naleśnikowe: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego wkładamy do wysokiej miski. Całość miksujemy do uzyskanie jednolitego ciasta. Na dużej patelni smażymy naleśniki. Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy krokiety. Krokiety maczamy w roztrzepanych jajkach
Qchnia po prostu
Placuszki kokosowe z ananasem 140pyszne. Uwielbiam połączenie kokosa z ananasem, to jedno z moich ulubionych. Jeśli macie czas i ochotę, zachęcam również do wypróbowania crumble kokosowo – ananasowe z daktylami oraz kruche ciasto ananasowo – kokosowe z kruszonką . Mówię Wam, PYCHA! Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki mleka kokosowego 2 jajka 2 – 3 łyżki cukru 1 i 1/2 szklanki(...)soli. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Dodać pokrojonego ananasa i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po jednej łyżce ciasta i smażyć na średnim ogniu, aż będą zrumienione. Następnie ustawić mały ogień i odwrócić placki na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smak
Podpłomyki 196Składniki: 150 g mąki pszennej typ 750 125 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Cienkim strumieniem wlewamy gorącą wodę jednocześnie mieszając. Ciasto możemy wyrabiać mikserem lub ręcznie. Ciasto powinno stworzyć zwartą kulę, być sprężyste i nie kleić się do rąk. Wyrobione ciasto odkładamy na kilkadziesiąt minut aby odpoczęło. Po tym czasie na podsypanym(...)mąką blacie dzielimy ciasto na 8 części, z każdej formujemy kulkę, następnie wałkujemy na cienki placek. Placki pieczemy na mocno rozgrzanej suchej patelni z obydwu stron
Smakowity Blog Kulinarny
Placek cebulowy 145postaci, a dodaną do placka jako farsz mogę polecić z czystym sumieniem. Placek jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Przepis na blachę 20 x 30 Co potrzeba na ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej typ 450, 200 g miękkiego masła, 1 jajko, Szczypta soli, Co potrzeba na farsz: 600 g cebuli, 50 g masła, 3 jajka, 200 g słodkiej(...)śmietany 30 %, Sól, Pieprz, Oregano, majeranek Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, wyrabiamy ciasto, przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie robimy farsz. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, smażymy na maśle. Pod koniec smażenia dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu, 1 płaską łyżeczkę oregano. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, robimy z niego
Bułka z Chlebem
Pierogi z czerwoną kapustą i sezamem / Dumplings with red cabbage and sesame 183suszonych daktyli 1 łyżka masła orzechowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sezamu 2 łyżeczki soku z cytryny 1/4 łyżeczki mielonego imbiru świeżo mielony czarny pieprz 1 szkl. wody Ciasto: 1,5 szkl. maki pszennej 1/2 szkl. mocno ciepłej wody 2 łyżki oleju Do podania: 1 łyżka sezamu szczypiorek oliwa i mielone chilli Kapustę poszatkuj jak najdrobniej. Na dużej patelni(...)ponownie duś (na małym ogniu) przez 30 minut. Do farszu dodaj sok z cytryny, spróbuj czy jest dobrze doprawiona. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Najlepiej po krótkim ugniataniu wałkować ciasto, składać wpół i znowu wałkować. Wszelkie grudki szybko znikną. Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkowuj jak najcieniej, wykrawaj kółka i nakładaj po łyżeczce farszu
Delicious Place
Drożdżówki z dżemem marchewkowym 158posypania Przygotowanie Drożdże rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz ciepłym mlekiem. Odstawiamy aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy, dodajemy jedno jajko i jedno żółtko oraz zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone, letnie masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości(...)Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (30x45cm) smarujemy grubo dżemem (przepis na dżem marchewkowy znajdziecie na moim blogu, można też użyć każdego innego ulubionego). Ciasto zwijamy jak roladę w rulon, ostrym nożem dzielimy je na 3-4cm kawałki. Każdy kawałek nacinamy pośrodku do połowy i wywijamy boki na zewnątrz formując serce. drożdżówki układamy na blaszce na której będą się
Gotowanie moimi oczami
Kruche pierożki z masą kukułkową 148Kruche pierożki z masą krówkową. Rozpływają się w ustach. Są idealne. Bardzo kruche ciasto i masa krówkowa o smaku znanych cukierków kukułek. Proste i szybkie w wykonaniu. Takie ciasteczka to moja propozycja na świąteczny stół.Upieczcie :) Dobrego dnia :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny 2 żółtka 1/4 szklanki cukru pudru Dodatkowo(...)masy krówkowej kukułka od HELIO mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych kruchych pierożków: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej lekko mąką pszenną, wykrawamy krążki, nakładamy masy krówkowej, składamy na pół, widelcem zlepiamy brzegi i nakłuwamy. 2. Pierożki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 3. Następnie pieczemy około 20-25 minut
Izabelawkuchni