GRUSZKOWIEC Z KRUSZONKĄ 197Składniki: Ciasto: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 190 g jogurtu naturalnego 400 g mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g) 1 łyżka proszku do pieczenia Kruszonka: 0,5 szklanki mąki pszennej 50 g margaryny 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu Dodatkowo: 5 sztuk gruszek Przygotowanie: Gruszki - obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. 3 gruszki pokroić(...)miski wsypać mąkę, cukier i cynamon - wymieszać. Następnie dodać margarynę i rozetrzeć palcami tworząc kruszonkę - nie zagniatać. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut do lekkiego schłodzenia. Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i budyniem śmietankowym przesiewamy. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę, lekko
Ciastka - domowe słodkości
Muffinki buraczano-kokosowe z czekoladą i pestkami słonecznika 150małego niejadka oraz osoby dorosłej, która niekoniecznie zdrowo się odżywia. Po prostu posmakują każdemu! A jeżeli wolicie bardziej puszyste wypieki z buraka to koniecznie zerknijcie na moje czekoladowe ciasto z pieczonych buraków - klik . (około 20 sztuk) 200g upieczonych buraków (3 średnie; przepis tu - klik ) 1 szklanka mąki kokosowej (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki mąki gryczanej (można użyć innej(...)dolać mleko. Całość dokładnie połączyć oraz odstawić na kilka minut, aby mąka kokosowa wchłonęła płyn. W między czasie białko ubić na sztywną pianę, które należy dodać do burczano-kokosowego ciasta. Na końcu wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę oraz pestki słonecznika. Foremki do muffinek (*) wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 35-40 minut
Di gotuje
Drożdżowe bułeczki z dynią 153drożdże i mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą przez sito i mieszamy łyżką, po czym krótko wyrabiamy. Większą miskę metalową lub szklaną smarujemy niewielką ilością oleju i przekładamy do niej ciasto. Obtaczamy ciasto w misce, żeby pokryć je warstwą oleju. Odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (1-2 godziny w zależności od temperatury pomieszczenia). Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę przyprószoną mąką(...)lekko wyrabiamy (dosłownie przez minutę). Ciasto dzielimy na 40-45 gramowe kawałki (około 13 sztuk po 40 g). Dłonie oprószamy mąką i każdy kawałek formujemy w kuleczkę, którą lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie moczymy końcówki nożyczek w oleju i nacinamy kuleczki w sposób pokazany na zdjęciu. Powstają takie kwiatuszki Odstawiamy bułeczki do wyrośnięcia
Lamarida.pl
Cynamonowe gofry z zakwaszaną śmietanką i pieczonym winogronem / Cinnamon waffles with acidified cream and roasted grape 189Scroll down for recipe in English. Składniki: (około 10 szt.) Ciasto na gofry: 1,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mleka 1/2 szkl. wody gazowanej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru szczypta soli 2 jajka 2 łyżki oleju Zakwaszana śmietanka: 2 szkl. śmietanki 30% UHT 2-3 łyżki białego octu winnego Oraz(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 200°C 10 minut. Odwróć owoce na drugą stronę i posyp brązowym cukrem. Piecz jeszcze przez 10 minut. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek, a te ubij na sztywna pianę. Do mąki dodaj mleko, wodę gazowaną
Delicious Place
Rogaliki z 3 składników 669Szybki przepis na kruche rogaliki, do których potrzebujemy tylko 3 składniki! Ostatnio w internecie natknęłam się na ten przepis i na pewno powrócę do niego jeszcze nie raz. Z ciastem bardzo fajnie się współpracuje, a rogaliki w smaku są naprawdę pyszne. Do nadzienia możecie użyć marmolady lub budyniu, w obu wersjach są smaczne. Zapraszam. Składniki (przepis na 24 rogaliki(...)ciasto: mąka pszenna 500 g, śmietana 18% ok. 300 g, masło 200 g, nadzienie: marmolada 1 mały słoik, dodatkowo: cukier puder do posypania, Sposób przygotowania: Mąkę pszenną siekamy nożem z masłem. Następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce przez ok. 1 h. Następnie dzielimy na 3 części. Każdą z części rozwałkowujemy na okrągły placek, który kroimy
kulinarne odsłony pati
Murzynek bez jajek. 178Ciasto z przepisu mojej kochanej babci Zosi :) Zrobione na maślance, bez jajek. Jest pyszne. Delikatne i wilgotne. Powiem nawet, że trochę przypomina brownie. Co jeszcze ważne, jest szybkie i proste w przygotowaniu. Można posypać cukrem pudrem, lub polać polewą czekoladową. Ja zrobiłam polewę. Najlepiej kroić, po całkowitym wystudzeniu, ponieważ jest bardzo delikatne i może się rozpadać. Bardzo polecam to ciasto(...)Polewa: 1 czekolada gorzka 4-5 łyżek śmietanki 30% Wykonanie: Margarynę roztopić i wystudzić. Składniki sypkie wsypać do miski. Wymieszać. Dodać składniki mokre. Zmiksować, żeby wszystko się połączyło. Gotowe ciasto, przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Boki tortownicy, wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni, 1 godzinę i 10 minut. Do suchego patyczka
Agusiowe smakołyki
Kto kradnie Twoje zdjęcia? 202Dzisiaj będzie całkiem z innej beczki. Opowiem Ci ciekawą historię. I chociaż tytuł już zdradza na jaki temat, posłuchaj uważnie. Na moim podwórku stoi piękny, sportowy
dolcevitainmykitchen
BUDYNIOWY JABŁECZNIK Z CYNAMONEM (BEZGLUTENOWY) 458Ciasto z jabłkami z dodatkiem śmietankowego proszku budyniowego oraz cynamonu, w wersji bezglutenowej - z mąką jaglaną zamiast pszennej. Bez cukru - słodzone miodem lub syropem z agawy. Jest ono mega puszyste, a to dlatego, że zostało przygotowane na pianie z białek. Wykonanie tego ciasta jest bardzo proste i zajmuje dosłownie 10 minut, a reszta to czekanie... Smakuje znakomicie i naprawdę trzeba(...)połączenia składników. W oddzielnej misce mieszamy składniki suche: budyń śmietankowy z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz mąką jaglaną. Składniki suche dodajemy porcjami do mokrych i miksujemy do połączenia składników. Ciasto przenosimy do blaszki (wymiary około 13 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ciasta
Kuchnia MagdaLeny
Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym 191mojego dzieciństwa. Jak ja ich nie lubiłam! :) Teraz kocham :) Tak smak może zmienić się z biegiem lat. Podaję je ze śmietaną bądź stopioną słoninką z podrumienioną cebulą. Składniki: Na ciasto: * 500 g mąki * 1/4 kostki masła * szczypta soli * woda ok. 60-70 st.C Na farsz: * 20 dkg kaszy gryczanej *40 dkg białego sera * 1 cebula * kawałek słoninki(...)Można również użyć kaszy w woreczkach i ugotować. Ser zmieliłam na maszynce razem ze stopioną słoninką i podrumienioną cebulą. Połączyłam z kaszą i przyprawiłam do smaku. Zrobiłam ciasto. Do przesianej mąki dodałam rozpuszczone masło, szczyptę soli i pół szklanki wody. Dolewałam wodę w trakcie wyrabiania ciasta jeśli była taka potrzeba. Ciasto miało mieć plastyczną konsystencję. W miarę
Pieprzyć z Fantazją
Urodziny w stylu Minecraft i przepis na ciasteczka 199duże blaszki ciasteczek) 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka mała szczypta soli 1 łyżeczka cukru wanilinowego opcjonalnie do części ciasta można dodać cynamon lub niewielką ilość naturalnego kakao Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy małą szczyptę soli, cukier waniliowy i cukier puder. Następnie dodajemy masło, siekamy je i dodajemy dwa żółtka. Całość(...)szybko zagniatamy do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, aby dobrze się schłodziło. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałek ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Wałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy/stole na grubość 3-5 mm. A następnie wycinamy foremkami ciasteczka. Foremki można zanurzyć przed wycinaniem
Słodkie okruszki
Prosta zupa krem z dyni 162Prosta zupa krem z dyni Rozgrzewający krem dyniowy Prosta zupa krem z dyni - najlepszy przepis, dzięki któremu w dosłownie 30 minut przygotowuję pyszną, wegańską i bezglutenową
Cztery Fajery
Uzależnienie od cukru – sprawdź jak je pokonać w 10 dni! 169adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukier jest bardzo silnie uzależniający. Uzależnia tak samo mocno jak alkohol, papierosy bądź narkotyki. Pewnie pomyślisz sobie, że to nieszkodliwe, co komu szkodzi kolejna porcja ciasta, słodki napój. Jednak nie można tego bagatelizować! Nadmiar cukru w diecie może powodować choroby takie jak otyłość, nadciśnienie, cukrzyca typu II, insulinooporność. Jak w 10 dni zwalczyć uzależnienie od cukru(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nie rezygnuj całkowicie z cukru Uzależnienie od cukru jest podobne do uzależnienia od alkoholu czy narkotyków. Jednak w tym przypadku nie musisz całkowicie go odstawiać. Kawałek ciasta w święta czy w gościach, słodki napój na grillu ze znajomymi nie spowodują, że uzależnienie wróci od razu. Znając umiar możemy zdrowo żyć, cieszyć się dietą i słodyczami. Stosując
To Musisz Wiedzieć
MAKARON PIÓRA Z SOSEM DYNIOWYM 202mózgu. Beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, które powoduje pogorszenie lub utratę wzroku u osób starszych. Ponadto jest to warzywo uniwersalne, można je spożywać na słodko, np. w ciastach, deserach, naleśnikach i dżemach bądź na wytrawnie, np. w gulaszach, zupach krem, daniach jednogarnkowych, sałatkach czy jako placki. Oprócz poniższego przepisu polecam także następujące pyszności: sernik dyniowy z owsianą(...)kruszonką leniwe z sosem dyniowe z szałwią pierogi z dynią kopytka dyniowe z bazylią kopytka dyniowe z twarożkiem i cynamonem sernik dyniowy korzenne ciasto dyniowe z Nutellą . MAKARON PIÓRA Z SOSEM DYNIOWYM (3-4 porcje) Składniki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju roślinnego 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
W kuchni Karmel-itki
Czeskie knedliki 168Przygotowując gulasz najczęściej jadamy go z dodatkiem ugotowanej kaszy, ale tym razem zachciało mi się czegoś innego, knedlików właśnie. Przygotowanie ich nie jest trudne, w zasadzie trzeba jedynie wyrobić ciasto drożdżowe, uformować knedle, a potem ugotować je we wrzątku i gotowe. Proste? Pewno, że tak:) 500 g mąki krupczatki 2 jajka 300 ml mleka 20 g drożdży sól 1 łyżeczka(...)Odstawiamy na około 10 minut, do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sporą szczyptę soli, rozbełtane jajka, resztę mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy. Wyrabiamy, dosyć długo, gładkie ciasto (do momentu aż przestanie lepić się do rąk). Odstawiamy pod przykryciem aż do wyrośnięcia (na około 45 minut). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części. Każdej nadajemy kształt knedlika (czyli formujemy
Smaki Na Talerzu
Niedzielny obiad kurpiowski 193drugim pół litra wody na zupę i przyprawy (po szczypcie mielonych goździków, kardamonu, soli i cynamonu). W miseczce wymieszać 2 jajka z mąką i solą, żeby uzyskać rzadkie ciasto na kluseczki. Kiedy woda się zagotuje do garnka z pół litrem wody i przyprawami wsypać jagody i cukier. Wyłączyć gaz i zmiksować zupę na gładko i przelać po połowie(...)talerzy. Do drugiego garnka z gotującą się wodą wlać łyżką ciasto na lane kluseczki i zamieszać. Kiedy kluseczki wypłyną, odcedzić je na durszlaku i przełożyć na talerze z zupą. Udekorować borówkami i listkami bazylii. Rejbak kurpiowski z marchewką Babka to klasyczny dodatek do wszystkiego. Do chłodnika, do mięsa i sosu, zamiast obiadu i na przekąskę. Na Kurpiach babkę nazywa się
Ugotowane pozamiatane