łyżką mąki, cukru, i odrobiną mleka. Odstawić na 10 minut. Kiedy rozczyn podwoi objętość dodać go do pozostałej mąki. Wsypać cukier i sól, wlać mleko, wbić jajka. Wyrobić ciasto, po chwili wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie uformować bułeczki, wkładając do każdej dwie kostki czekolady. Układać(...)foremce dość blisko siebie, żeby się skleiły w pieczeniu. Foremkę z bułeczkami przykryć i odstawić jeszcze na kwadrans. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż bułeczki się zarumienią. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, proszek do pieczenia oraz masło pokrojone na małe kawałki. Następnie wbij jajko oraz dodaj esencję waniliową. Zagniataj ciasto, gdy zacznie się kleić, dodaj kropelki czekoladowe lub posiekaną gorzką czekoladę. Kontynuuj zagniatanie, aż do połączenia się składników. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto owiń folią i wstaw(...)lodówki na ok. 30 minut. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki, formuj z nich kuleczki. Każdą z nich lekko rozpłaszcz i układaj na blasze, zachowując odstęp pomiędzy ciasteczkami. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciasteczka przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia. Ciasteczka przed podaniem możesz udekorować rozpuszczoną czekoladą. Smacznego
365 dni dookoła kuchniskładniki: 2 żółtka 3 łyżeczki cukru opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka rumu lub wódki wykonanie: Żółtka dokładnie mieszamy z cukrem na puszystą masę. Opcjonalnie dodajemy
Domowy Smak JedzeniaRyba nie musi być nudna! Oto prosty przepis jak zwykłą rybkę zamienić w wyjątkowy obiad. Wystarczy zanurzyć ją w cieście naleśnikowym, obsypać płatkami migdałowymi i usmażyć na głębokim oleju. Palce lizać! Pyszne, chrupiące ciasto naleśnikowe z płatkami migdałowymi, a w środku soczysta i delikatna ryba. Ważne jest to, aby ryba była świeża, a nie mrożona. Ja dostałam świeże filety(...)Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Filety z mintaja maczamy w cieście, obsypujemy z obu stron płatkami migdałowymi i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z frytkami
Kuchnia MagdaLenyczyli najpopularniejsze przepisy ostatnich 2 lat: 1) CYTRYNÓWKA (tu nic się nie zmieniło od tamtego roku 😉) 2) SAŁATKA PIECZARKOWA A'LA CIASTO 3) MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM 4) KAKAOWE NALEŚNIKI Z BUDYNIOWYM KREMEM 5) STROGONOW DROBIOWY Chciałabym podziękować wszystkim tym, bez których ten blog nie miałby sensu...czyli Wam moi czytelnicy. Dziękuję zarówno stałym(...)bloga to była jedna z najlepszych decyzji, która całkowicie odmieniła moje życie... bo robię to co KOCHAM ❤ A jak urodziny to musi być i tort 🎂 Tort mojego autorstwa... kakaowe ciasto biszkoptowe z wiśniami, dwiema masami na śmietance i serku mascarpone - czekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie bezy
Kuchnia MagdaLenynadał im dodatek ksylitolu lub erytrolu oraz czekolady. Nie są to ciastka przesłodzone, więc z czystym sumieniem możemy podać je dzieciom. Są proste i dość szybkie w wykonaniu, jednak ciasto po zagnieceniu musi swoje odleżeć, co wydłuża czas ich przygotowania. Podczas pieczenia po całej kuchni unosi się wspaniały aromat czekolady i kokosu. Smakują znakomicie! Idealne do kawy ☕ Składniki(...)Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je razem z mąką. Następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz tartą czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt kruche możemy dodać odrobinę zimnej wody. Wkładamy do lodówki na około 30 min. Ciasto odrywamy po kawałku i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy
Kuchnia MagdaLenymnie rewelacyjne, nie tylko dlatego, że nie trzeba formować zgrabnych pączków. Liczy się przede wszystkim smak, a te patyczki go mają, wyraźnie miętowy. Jedyny mankament jest taki, że ciasto musi chłodzić się przez noc w lodówce. Przepis znalazłem w starej gazetce "Moje gotowanie". W orginale patyczki były smażone razem z liśćmi mięty i polane obficie miodem. Ja natomiast miętę dodałem(...)ciasta i zrezygnowałem z polania miodem. Kto nie jadł takich, niech spróbuje, a nie pożałuje ( chyba ) :)) Składniki : - 250 g mąki, - 2 małe jajka, - 2 łyżki cukru, - 50 ml mleka, - 20 g świeżych drożdży, - 60 g miękkiego masła, - mięta (dałem 2 zawartości saszetek herbaty miętowej), - łyżka alkoholu lub octu, - olej do smażenia. Wykonanie : Mleko zagotować i zaparzyć w nim wysypaną
Przepisy MikołajaKiedy rano u Pani Ani zobaczyłem te rurki to nie pozostało nic innego jak zakasać rękawy i zabrać się do pieczenia. Ciasto jest bezproblemowe, a rurki po upieczeniu pyszne i kruche. Część zrobiłem z marmoladą pigwową, a część z powidłami domowymi. Bardzo polecam, chwila pracy, a potem sama przyjemność jedzenia :) Składniki : - 250 g miękkiego masła, - 200 g śmietany(...)szklanki mąki, - dowolna, gęsta marmolada, - powidła śliwkowe. Wykonanie : Masło wymieszać ze śmietaną ( można zmiksować, ja rozgniotłem ręką ) i dodać mąkę. Ręcznie wyrobić ciasto. Przy wałkowaniu delikatnie podsypać mąką. Sposób zwijania u mnie jest trochę inny. Nie wycinałem kwadratów. Ciasto rozwałkowałem,pociąłem długie prostokąty, na brzeg położyłem marmoladę i zwinąłem ciasto tak żeby wyszła rurka. Każdy długi wałek pokroiłem
Przepisy Mikołajatortille powstały z myślą o moim młodszym bracie, który nie bardzo lubi się ze szpinakiem. Chociaż ciasto szpinakowe lubi :)) Szpinaku w tortillach nie czuć, więc można przemycić go w ten sposób do jadłospisu. Składniki : Ciasto: - około 3 szklanek mąki, - 4 łyżki oleju, - około 3/4 szklanki gorącego mleka lub wody, - około 1/2 szklanki zmiksowanego lub rozdrobnionego szpinaku, - sól. Dodatki : - usmażony(...)filet z dorsza, - pocięta w cienki paseczki marchew, - sałata, - pocięty w paseczki ogórek kiszony. Sos : - gęsty jogurt naturalny, - świeży koperek, - sól, pieprz. Wszystkie składniki ciasta wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić przykryte na pół godziny, a następnie odrywać kulkę,podsypać mąką, rozwałkować cienko i piec na patelni bez tłuszczu przez pół minuty z każdej strony. Ciepłą tortillę posmarować sosem, ułożyć
Przepisy Mikołajamisce około pół jajka, do posmarowania gotowych chałek). Następnie wlewamy zaczyn drożdżowy, pół szklanki ciepłej wody, olej lub rozpuszczone masło klarowane, 4 łyżki cukru i wszystko razem wyrabiamy. Ciasto powinno być zwarte i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą połówkę kroimy(...)Końce wałeczków sklejamy ze sobą i zaplatamy chałkę według zasady: 1 wałek przekładamy za 3. 4 wałek przekładamy za 2. Przeplatamy 2 z 3. A potem powtarzamy, aż całe ciasto nie będzie zaplecione. Końcówkę sklejamy razem i zawijamy pod spód. Uformowane chałki kładziemy na blasze do pieczenia i odstawiamy na pół godziny, by trochę podrosły. W tym czasie możemy zrobić
Dieta bez mlekaPrzykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Kasię rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy żółtka, sól, roztopione masło, zaczyn z drożdży. Wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką). Formujemy ciasto w kulkę, przykrywamy ściereczką na min. godzinę. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 4 części, formujemy kulki i ponownie zostawiamy(...)Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy ziarnami. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 15-20 minut do zarumienienia się ciasta
Lena GotujeZobacz jak smakuje najlepsze ciasto pomarańczowe . Przepis na to pyszne, egzotyczne ciasto jest bardzo prosty. Ja dodałam jeszcze galaretkę i świetną masę śmietanową. Powstał tropikalny pomarańczowy mech. - ciasto pomarańczowe z kilku składników - proste do zrobienia warstwy z galaretki i kremu - dokładny opis i kroki wykonania ciasta
AniaGotuje.plszkl oleju garść żurawiny suszonej (niekonieczna) polewa czekoladowa: 5 łyżeczek cukru 15 g masła 1 łyżka zimnego mleka 2 czubate łyżeczki kakao orzechy grubo pokrojone do posypania po wierzchu Ciasto 1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. 2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wlewamy olej. 3. Na koniec dodajemy(...)masło orzechowe i ewent. garść żurawiny, mieszamy i wykładamy do wcześniej wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki. Ciasto pieczemy 180 stopniach przez około 35-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (drewniany patyczek wbity w ciasto musi być suchy! ) Polewa 4. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy wystudzone ciasto i obsypujemy
Gotowanie...to proste !pieprz do smaku Zimne masło pokrój i umieść w malakserze. Dodaj obie mąki, sól i włącz mikser. Miksuj aż zacznie tworzyć się kruszonka. Wlej wody i miksuj aż z ciasta utworzy się kula. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru i przełóż do formy. Dociśnij ciasto do brzegów, a wystające kawałki odetnij nożem. Nastaw piekarnik na 200ºC. Podpiecz spód do tarty(...)dobrze odparowały. Wyjmij podpieczony spód i lekko przestudź. Podziel brokuły na różyczki i blanszuj przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź brokuły i opłukaj zimną wodą. Na podpieczonym cieście ułóż równomiernie kawałki kurczaka, pieczarki z cebulą i brokuły. Wierzch posyp startym serem. W misce zmiksuj jajka z mlekiem i papryką. Dopraw solą i wylej równomiernie na wierzch tarty. Wstaw
codojedzenia