Tarta z kiełbasą, warzywami i mozzarellą 210smakiem ją zjadłam :-) Dodatki to kiełbasa wiejska tradycyjna Handerek , kilka pieczarek podsmażonych z cebulką, papryka czerwona, cukinia i pomidorki. Była pyszna, polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na ciasto: 100 g masła 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 1/2 czerwonej papryki laska kiełbasy u mnie wiejska tradycyjna Handerek mała cukinia kilka pieczarek(...)mała cebula kilka czerwonych pomidorków 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki startej mozzarelli 1. Składniki na ciasto zagniatamy. Formę do tarty smarujemy masłem, wykładamy na nią ciasto, spód nakłuwamy widelcem, na ciasto kładziemy folię aluminiową, na folię dajemy (groszek, ryż, cieciorkę) żeby obciążyć ciasto podczas podpiekania. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy około 15 minut. Wyjmujemy
kruche babeczki
Vermont Sourdough i bułki, czyli bajeczne pieczywo na zakwasie 241Zazwyczaj wypiekam chleby zakwasowe ale z dodatkiem drożdży, bułeczki głównie drożdżowe. W ubiegłym tygodniu zmotywowana posiadaniem (w końcu!!!) koszyczka do wyrastania chleba postanowiłam upiec chleb na samym zakwasie. Ciasta po wyrośnięciu było na tyle dużo, że upiekłam z niego i chleb, i bułki. Ten pierwszy po wyjęciu z pieca okazał się chlebowym stworem potworem z wypustkami, te drugie(...)Sourdough i bułki zaczyn: 150 g maki pszennej chlebowej 188 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego. Wszystkie skladniki wymieszac, zakryc szczelnie folia zostawic na 12-16 godzin. ciasto właściwe: 750 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki żytniej razowej 462 g wody 1 czubata łyżka soli morskiej cały zaczyn Wszystkie składniki (oprócz soli) mieszamy, przykrywamy i zostawiamy
Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi na słodko z jabłkiem i cynamonem 194zbiorów tegorocznych jabłek? Tak to teraz musicie mi wierzyć ale ja jabłka ze swojego ogrodu mam cały rok. Dlatego nawet srogą zimą będą Wam wstawiała coś jabłkowego :) Składniki: ciasto 560 g mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 1,25 szklanki gorącej wody 4 jabłka cukier cynamon Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, zasypujemy cukrem(...)takiej ilości jakiej lubimy no i słodycz zależy od jabłka. Składniki ciasta zagniatamy i przykrywamy torebką foliową aby nie wyschło. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką, w środek wkładamy łyżeczkę jabłek i odrobinę cynamonu, następnie formujemy pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pierogi możemy podawać ze śmietaną na słodko. Smacznego
Niezły Młynek
Zapiekanka chlebowa z porem 200chętnie coś wymyślam, ale czy to nie jest już przypadkiem symptom kury domowej :). Tak czy inaczej trudno przy mnie być głodnym!. Przepis podaję na dużą płaską blachę 32x37 cm. Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 4 dag świeżych drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - 1 jako - 2 łyżki roztopionego masła - 1/2 szklanka wody Masa: - 2 duże pory, tylko biała część(...)rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól . Gdy drożdże wyrosną łączymy wszystko razem, dodajemy roztopiony tłuszcz, jajko i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Ilość mąki może być zmienna, ciasto powinno odstawać od dłoni. Wyrobione ciasto odstawiamy na 20-30 minut aby podwoiło swoją objętość, z góry miskę szczelnie owijamy folią
Apetyczna babeczka
Pudding Yorkshire 224mleka 200 ml wody gazowanej 2 jajka sól olej rzepakowy Wielkopolski Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy mleko, 2 łyżki oleju, jajka, wodę i sól. Ubijamy wszystko mikserem na gładkie ciasto, do momentu aż na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. Ciasto przykrywamy i zostawiamy na blacie na godzinkę. Po tym czasie przygotowujemy formę na muffinki wlewając do każdej formy(...)łyżce oleju. Wkładamy ją do nagrzanego do 200°C piekarnika na 10 minut. Do nagrzanych foremek wlewamy ciasto wypełniając je w 2/3 wysokości (ciasto najlepiej przelać do jakiegoś dzbanka, żeby łatwiej się je wylewało). Wstawiamy je do piekarnika i pieczemy w 200°C przez 30 minut. Nie otwieramy drzwiczek podczas pieczenia, bo ciasto opadnie! Gotowe puddingi podajemy obficie polane mięsnym
PatiGotuje
Jabłecznik z winem, czyli Apfel- Weintorte 570Jabłecznik z winem, czyli Apfel- Weintorte Jabłecznik z winem, czyli Apfel- Weintorte kojarzy mi się zawsze z jesienią. Może dlatego, że to piekę go z reguły
dolcevitainmykitchen
Mega czekoladowy tort bezglutenowy 209powiem, że to jest przepis na szybkie ciasto, bo jego przygotowanie zajmuje dłuższą chwilę . Nie powiem, że jest to niskokaloryczny tort, bo węglowodanów i oleju w nim nie brakuje Ale powiem, że jest to chyba najzdrowsza wersja wegańskiego czekoladowego ciasta, dodatkowo bardzo przyjazna dla alergików. Nie ma w nim glutenu, mąki, orzechów i oczywiście żadnych zwierzęcych produktów, a bazą(...)Smarujemy spód o boku olejem kokosowym, a na spód kładziemy papier do pieczenia w rozmiarze spodu tortownicy. Ugotowana komosa ryżowa powinna być już przestudzona, zatem można przystąpić do przygotowywania ciasta Do miksera wlewamy mleko, mus jabłkowy, syrop z agawy, wanilę i miksujemy przez około pół minuty. Następnie dodajemy ugotowaną komosę i olej kokosowy i miksujemy przez około minutę. W większym
Lamarida.pl
Buraczane brownie 199razem to odsłona nieco warzywna. Pyszne lekkie, jakże inne od klasycznego brownie. Buraczki nadają wilgotności. Mimo iż użyłam czekolady mocno gorzkiej bo 73% dzieciom bardzo ciasto smakowało. Szybkie do zrobienia i nie może się nie udać. Polecamy gorąco całą naszą rodziną. Ciasto upiekłam w kwadratowej blaszce o długości boków 23 cm. Będziecie potrzebowali 250 g masła(...)jajecznej dodać sos czekoladowy i wymieszać krótko, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia. Na koniec dodać buraki i orzechy. Krótko zamieszać i przelać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni około 25 minut. Ciasto po upieczeniu powinno być wilgotne, a na wbitym patyczku nie powinno
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
piernik z bogatym nadzieniem 185piernik musi mieć domową polewę, nie czekoladę. Temu dodałam bogate wnętrze- powidła, kakao, orzechy i bakalie moczone w rumie. Ależ to było dobre! *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 150 g masła 3 łyżki kakao 3 łyżki przyprawy korzennej 3 łyżki miodu 375 ml mleka 5 jajek 300 g mąki 300 g cukru łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku(...)pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku połówki orzechów do dekoracji Śliwki pokroić na drobno, wymieszać z rodzynkami. Zalać rumem i odstawić (można przygotować kilka dni wcześniej). Przygotować ciasto: masło, mleko, kakao i cukier umieścić w rondelku i rozpuścić. Wystudzić. Do chłodnej masy kakaowej wbić jajka, wlać miód i zmiksować. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, sodą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Przepis #87 Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej 201Witajcie, kasza gryczana kojarzy nam się raczej z dodatkiem do głównego dania obiadowego. Jednak świetnie sprawdza się także w roli głównego składnika ciasta czekoladowego. W połączniu z czekoladą oraz orzechami smakuje na prawdę wyśmienicie. Dzięki kaszy jest bardzo treściwe w smaku a jednocześnie delikatne (kaszę należy zblednować bardzo dokładnie). Spróbujcie koniecznie! Jedna porcja ( ciasto podzieliłam(...)oraz proszek do pieczenia. Dodajemy także pokrojone orzechy. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez koło 45-50 minut. Kiedy ciasto wystygnie dekorujemy ciasto polewą przygotowaną z rozpuszczonego oleju kokosowego i czekolady. Na koniec wierzch posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca. Ciasto przechowujemy w lodówce a im dłużej się w niej znajduje
Health-Fit-Life
Podlaskie kartacze 215oczkach. Starte ziemniaki dobrze odcisnąć z wody. Ugotowane ziemniaki lekko ostudzić, obrać ze skóry i przecisnąć przez praskę. Jeszcze ciepłe ziemniaki połączyć z surowymi, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. Do ciasta wlać trochę gorącej wody i dalej zagniatać. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i ponownie zagnieść. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę, podsmażyć na maśle i zostawić(...)czym zagnieść do połączenia składników. Cebule obrać i pokroić w kostkę lub piórka, po czym usmażyć na maśle (jeżeli masła jest za mało, to można jeszcze dodać). Z ciasta na kartacze formować placki, na każdy nałożyć porcję mięsa mielonego i dobrze zlepić formując kształt kartaczy. Kartacze gotować przez około 30 minut w lekko osolonej wodzie. Ugotowane kartacze podawać z usmażoną
Passions hobbies life
Kruche rogaliki z budyniem. 1698niezwykle kruche i słodkie. Są tak pyszne, że bardzo szybko znikają z talerza. Upieczcie, a przekonacie się jak są dobre. Dodam, że bardzo dużo ich wychodzi. Budyń i kruche ciasto to doskonałe połączenie. Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Budyń: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 4 łyżki cukru Ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 25 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru(...)posypania stolnicy Wykonanie: 1. Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, następnie wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń studzimy. 2. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. 3. Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na części, następnie wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na okrągłe placki, dzielimy je na trójkąty, na każdy nakładamy
Izabelawkuchni
Ryba (dorsz) w cieście kokosowym 212Pomysł na piątkowy obiad - dorsz w cieście kokosowym podany z pieczonymi fioletowymi ziemniakami i gotowanymi warzywami. Panierka idealnie przylega do ryby, więc usmażony dorsz będzie soczysty w środku. Jeżeli szukacie innych pomysłów na rybne dania to zajrzyjcie TUTAJ . Składniki na 4 porcje: 2 filety dorsza bez skóry (wagowo około 0,5 kg) sól, pieprz przyprawa do ryb olej(...)smażenia ciasto do panierki 2 jajka 2/3 szklanki mąki pszennej (100 g) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (100 g) 1/2 szklanki wody 3 łyżki wiórek kokosowych sól do smaku Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Składniki na ciasto wymieszać ze sobą, np. za pomocą trzepaczki i odstawić na co najmniej 30 minut
Ugotować
Naleśniki z duszonym mięsem 207obracając mięso do jego miękkości. U mnie trwało to około 1,5 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć i pokroić w plastry, a następnie porozrywać widelcem na mniejsze części. Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju sól Ciasto Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek(...)Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć naleśniki z dwóch stron. Dodatkowo 1 mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka 4 ogórki konserwowe sos barbecue lub inny swój ulubiony Na usmażone naleśniki układać poszarpaną karkówkę, ogórki pokrojone w kostkę, paprykę i poszatkowaną kapustę pekińską. Polać
O kuchni z uczuciem
Pierogi ze szpinakiem 530obiad? My uwielbiamy pierogi! Z każdym nadzieniem. Pierogi mogłabym jeść codziennie na obiad, raz na słodko, drugi na konkretnie. A Wy z czym lubicie najbardziej pierogi?? Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej typ 500, np. TOTA ok szkl ciepłej wody 1 żółtko szczypta soli ok 1/2 kostki miękkiego masła Składniki na nadzienie: 500 g świeżego szpinaku 1/2 posiekanej(...)cebuli 3 ząbki czosnku oliwa masło sól pieprz Dodatkowo: masło 1/2 posiekanej cebuli Wykonanie: Ciasto. Mąkę przesiać, dodać żółtko i sól. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając ciepłą wodę. Kiedy składniki się połączą, dodać miękkie masło. Urabiać ok 3-5 minut. Ciasto idealnie odchodzi od rąk i z łatwością się urabia. Nadzienie: Szpinak opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy
Trufelkowo