Pampuchy z sosem truskawkowym 245łyżke mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i wystudzić. Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, rozczyn i resztę ciepłego mleka. Wszystko wymieszać, dodać masło i wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, ciasto przełożyć na stolnicę lekko posypaną mąką. Rozciąnąć ciasto na stolnicy i szklanką wycinać kółka, a następnie formować kulki zlepiając jak bułki
kuchnia doski
Mięciutkie Pierogi Z Mięsem Z Rosołu Oraz Ryżem 616mięska, chować do woreczków i zamrażać, a kiedy uzbieramy pokaźną ilość, wyjmujemy, rozmrażamy, mielimy, doprawiamy i już mamy farsz na te pyszne pierogi :) Składniki na około 40 sztuk pierogów Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl gorącej wody razem z 4 łyżkami mleka szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz: 2 duże udka z kurczaka np. z rosołu wszystkie warzywa(...)także kiełbaskę, warzywa oraz cebulę. Dodajemy wystudzony ryż, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto. Dzielimy je sobie na 2-3 części i chowamy pod worek aby nam nie wyschło. 4. Bierzemy jedna część ciasta, wałkujemy dość cienko i wycinamy szklanką kółka. Jeśli kółka
Gotowanie...to proste !
Rogaliki z 3 składników 1164niedzielę do kawki ;) Rogaliki są przyjemnie kruche a zarazem bardzo delikatne. Nawet bez takiej małej pomocnicy przygotujecie je dość szybko i sprawnie. Najdłużej oczekujemy na schłodzenie się ciasta a potem upieczenie rogalików. Ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl śmietany 18% 200 g zimnego masła Dodatkowo: marmolada do nadzienia jajko do posmarowania cukier puder Ciasto: składniki posiekać i zagnieść(...)elastyczne i gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto podzielić na 4 części a następnie każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Od dużego talerza wyciąć koło, które podzielić na 8 części. W ten sposób otrzymamy równej wielkości rogaliczki. Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce marmolady i zwijamy rogalika od szerszej strony. Rogaliki układamy
Smakołyki Asi
Czarny chleb we wrześniowej Piekarni Amber 221wspólnego pieczenia chleba razem z uczestnikami comiesięcznej akcji Piekarnia Amber . Tym razem pieczemy czarny chleb z przepisu od J.Hamelmana, zamieszczonego w jego książce „Chleb”. Jako jeden ze składników ciasta wykorzystuje się tu czerstwe pieczywo. Ten interesujący przepis wybrał dla nas Gucio, autor bloga Kuchnia Gucia . Chleb robiłem z polowy składników. Wyszedł mi nieduży bochenek, który piekłem w foremce 20x11(...)było grudek. *Czerstwy chleb: Wg J.Hamelmana, jedną z wersji uzyskania czerstwego chleba jest pokrojenie chleba na kromki i dopiekanie, na blasze, do uzyskania ciemnobrązowego koloru (uwaga aby nie spalić). Ciasto 114 g mąki żytniej sitkowej 1400 182 g mąki pszennej chlebowej 9 g soli 7 g drożdży prasowanych cały zakwas cała namaczanka z czerstwego chleba Mieszamy wszystkie składniki przez
Przepisy na domowy ser i chleb
Kluski na parze ze śliwkami 231pracować i zrobił się zaczyn drożdżowy. Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, cukier, jajko, zimną wodę, rozpuszczone letnie masło, zaczyn drożdżowy i za pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej
Ala piecze i gotuje
Grzebyki krucho- drożdżowe 184dnia są również pyszne, szczególnie gdy towarzyszy im świeżo zaparzona kawka:-) Kto jeszcze ich nie próbował to szczególnie polecam i życzę Wam kochani miłego odpoczynku w niedzielny wieczorek💗 Składniki: ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, cukier kryształ 1 łyżka, margaryna 250 g, drożdże świeże 50 g, śmietana 12%-18% 6 łyżek, sól szczypta, jajko 1 szt, żółtko 1 szt, nadzienie: marmolada(...)przygotowania: Drożdże łączymy z cukrem, jakiem, żółtkiem oraz śmietaną i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę i margarynę siekamy nożem, a następnie dodajemy sól oraz mokre składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasto nie potrzebuje czasu do wyrośnięcia, więc możemy od razu brać się za wycinanie ciastek. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na prostokąty. Na połowie ciasta, wzdłuż prostokąta nakładamy marmoladę, możemy nałożyć
kulinarne odsłony pati
maślankowiec ze śliwkami i kruszonką 230Ostatnio w gościach zostałam poczęstowana pysznym wilgotnym ciastem ze śliwkami. Okazało się, że to ciasto na maślance. Robiłam już takie wielokrotnie ale z trochę innych proporcji. Tamto tak mi zasmakowało, że musiałam je upiec i przy pierwszej okazji kupiłam śliwki. Pierwszy raz zrobiłam kruszonkę nie na maśle ale na oleju i okazało się, że faktycznie jest lepsza: mniej twarda(...)mniej sucha. Chyba się na taką przerzucę. *foremka 25*34 cm Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki szklanka cukru szklanka maślanki 2 jajka 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 500 g śliwek 5 kopiatych łyżek mąki 3 łyżki cukru 5-6 łyżek oleju 2 łyżki wiórek kokosowych Jajka ubić z cukrem. Następnie dodać przesianą mąkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babeczki serowe z matchą 197charakterystyczny smak , dlatego jeśli nie jesteście jej koneserami do masy serowej jej nie dodawajcie. Przepis wykonany według lipcowego magazynu "Kuchnia". BABECZKI SEROWE z ZIELONĄ HERBATĄ MATCHA Składniki: ciasto: 100 g masła 100 g cukru 1 jajko 250 g mąki masa serowa: 200 g twarogu 50 g cukru 1 jajko 100 ml kremówki 1 łyżeczka mąki 6 g herbaty matcha(...)krem: 100 g śmietany 30 18 g cukru pudru 2 g herbaty matcha dodatkowo: borówki Przygotowanie: ciasto: Masło, cukier,mąkę oraz jajko wyrabiamy na ciasto. Ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki placek wycinamy kółka które wkładamy do foremek na babeczki wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Ciasto przykrywamy kawałkami papieru
Bon appetit mon amie
Ciasto marchewkowe 149wszyscy nasi krewni są fanami roślinnej kuchni i niektórzy mają raczej sceptyczne nastawienie do jej walorów smakowych . Z tym ciastem była raz śmieszna sytuacja. Jeden z takich właśnie naszych gości poczęstowany nim wziął kawałek, chyba z grzeczności , i po spróbowaniu zaraz spontanicznie wykrzyknął: “O! Jakie dobre!” I zjadł jeszcze kilka porcji. Zatem podsumowując, mogę powiedzieć, że to ciasto może(...)pestek dyni Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sito razem z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i mieszamy. Dolewamy olej i mleko i całość dokładnie mieszamy dużą łyżką. Ciasto będzie gęste i raczej “twarde” – takie ma być! Dodajemy startą marchewkę, żurawinę i pestki dyni i staramy się równomiernie rozprowadzić bakalie. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
Lamarida.pl
Ciasto ze śliwkami z orzechową nutą! 281Ciasto ze śliwkami z nutą orzechów włoskich to pyszne, szybkie i aromatyczne ciasto nie tylko do kawy ! Koniecznie spróbujcie bo jest smaczne ! Myślę, że na deser sprawdzi się idealnie! :) Składniki: 3/4 szklanki orzechów włoskich uprażonych lekko na patelni i drobno posiekanych 600 g śliwek 170 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru + 2 x po 2 łyżki do śliwek 1 łyżeczka(...)jednym jajku i po dodaniu każdego dokładnie zmiksować. Wlewamy ekstrakt waniliowy oraz wsypujemy mąką. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy pokrojone w kostkę i odsączone na sitku śliwki i mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę. Układamy na wierzchu pozostałe śliwki pokrojone w ćwiartki. Pieczemy przez 75 minut w 180 stopniach Celsjusza. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. I gotowe. Smacznego
Gotuj z Mąką
Proteinowy, jagodowy tort serowy (bez glutenu, cukru białego) 266stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Kakao i odżywkę przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Mieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy o 15 cm średnicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić(...)ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt będzie równy. Odstawić do wystygnięcia. Przeciąć go na 3-4 blaty. PROTEINOWA, JAGODOWA MASA SEROWA Ser, jogurt, jagody, odżywkę i ksylitol zmiksować
Candy Pandas
Ciasto Staszka 226jeszcze kilka zaległych, przygotowanych już wpisów, a potem... wszystko zależy od tego, kiedy dorobię się nowego sprzętu, albo będę miała okazję pożyczyć od kogoś. Póki co, na osłodę, prezentuję Ciasto Staszka, w którym goryczka postanawia ożenić się z mocną słodkością. Składniki -4 jajka -8 łyżek oleju -2 szklanki cukru -szklanka i 4 łyżki mąki tortowej -20 dag margaryny lub masła(...)masa będzie już dobrze utarta, dodać szklankę mąki, proszek do pieczenia, kakao. Ubić sztywną pianę z białek. Dodać do masy i jeszcze przez chwilę ucierać. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem oraz posypaną mąką lub do małych okrągłych foremek. Piec 40 minut w temp. 180 st. C. Kawę zaparzyć w małej ilości wody (1/2 filiżanki
Zielona Kuchnia
Minipizze z cukinią 161Przygotowanie Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, pół łyżeczki cukru, pól łyżeczki soli. Wlać pół szklanki letniej wody. Wymieszaj, odstaw na 15 minut. Dodać 4 łyżki oliwy, dokładnie wyrobić ciasto (aż zacznie odstawać od dłoni). Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto ponownie dokładnie wyrobić. Uformować wałek, pokroić na 6 krążków. Każdy lekko spłaszczyć(...)dłońmi oprószonymi mąką. Blachę piekarnika przykryć papierem do pieczenia, ułożyć na nim placki ciasta zostawiając odległości pomiędzy nimi. Na pozostałej oliwie szybko zeszklić posiekany czosnek (nie może zbrązowieć). Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z kilkoma łyżkami wody. Zagotować sos, przyprawić, wystudzić. Sosem posmarować placki ciasta, przykryć plastrami cukinii i sera. Piec w temp. 180st. przez ok. 20 minut. Smacznego
Zielona Kuchnia
Tarta dyniowa na słodko 158tartęna słodko. Przepis według Jamiego Oliviera jest banalnie prosty, ale zachwyci każdego :-) Do farszu można wedle uznania dodać też startą skórkę z pomarańczy albo sok z cytryny. Składniki na ciasto -250 g mąki tortowej -125 g zimnego masła -50 g cukru pudru -1 duże jajko -2 łyżki mleka nadzienie -500 g obranej dyni (ja użyłam hokkaido) -500 ml tłustego mleka(...)cukru -laska wanilii lub esencja waniliowa -2 duże jajka Przygotowanie Przygotować kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieść do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać mleko. Całość zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na pół godziny. Po 30 minutach ciasto wyjąć. Wylepić nim wysmarowaną tłuszczem blachę. Ponakłuwać
Zielona Kuchnia