ciasto - 164325 przepisów (strona:3200/10955)

Ciasto z kaszy jaglanej i warzyw pod kołderką mozarelli, i pesto 262

Ciasto z kaszy i warzyw przygotowałam, do którego mnóstwo ziół i przypraw dodałam.  Całość w piekarniku zapiekałam, a na końcu mozzarellę i pesto z rukoli dodałam.  Dzięki przyprawom jakie zmieszałam, ciekawy smak uzyskałam, który wyszedł ostry, niebanalny, w połączeniu z kaszą i warzywami idealny.  Mozzarella i pesto ciekawie się tu wkomponowały i swojego smaku całości nadały(...)Ilość składników może zniechęcić Was do ciasta przygotowania, ale przyprawy to podstawa smaku tego dania.  Uwierzcie mi, że naprawdę bardzo łatwo je się przygotowuje, a efektu smakowego nikt, nie pożałuje.   Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm: zioła i przyprawy: duży pęczek szczypiorku, garść świeżego lubczyku, garść mięty zwykłej i pieprzowej, duży pęczek pietruszki naci

Moniki Smakołyki
Jesienny chleb z dynią i figami 212

misy robota dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig i dyni. ( Drożdże pokruszyłam i  dodałam do zakwasu). Miksuj na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodaj sól i miksuj ciasto na poziomie 2 ciasto przez 4 minuty, dodaj figi i nasiona dyni i miksuj przez 2 minuty Zdejmij hak do ciasta, przykryj i zostaw ciasto do wyrastania w temperaturze(...)minut, po upływie 30 minut złóż ciasto. Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej. Nagrzej piekarnik do 220 st.C. Piecz chleb na dolnym poziomie przez 35-40 minut. Wystudź chleb na ruszcie. Chleb piekłam w kamionkowej foremce o wymiarach 10 x  32 cm. Wyrabiałam ręcznie drewnianą łyżką

Proste Potrawy
FALE DUNAJU 248

Fale Dunaju to ciasto wszystkim znane i lubiane. Warto go zamieścić na blogu, bo jest znakomite.  Piekłam go nie raz, ale z innego przepisu, w którym trzeba utrzeć masło z cukrem, żółtkami itd. Bardzo tego nie lubię i na dodatek nie zawsze mi wychodził.  Jakiś czas temu przeglądając internet natrafiłam na bardzo fajny przepis ze strony(...)25/40 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy 2/3 masy, a do pozostałej dodajemy kakao i  2 łyżki jogurtu. Mieszamy i wykładamy kupkami (powinno być nierówne, stąd fale) na ciasto białe i wciskamy w nie owoce . Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 185-190 stopni C do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy  w uchylonym

Pani na deser
CIASTO TYGRYSEK 293

Ciasto pod taką nazwą od dawna krąży w sieci. Zrobiłam go w uproszczonej wersji bez roladek w środku i z moją ulubioną delikatną masą z  CIASTA DELICJA . Jeśli nie przepadacie za słodkimi ciastami to będzie idealne, lekkie, delikatnie i rozpływające w ustach. Polecam, bo nie jest pracochłonne a cieszy zarówno oko jak  i podniebienie :) BISZKOPT(...)przestudzenia ROBIMY KREM : Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gdy masa jest porządnie utarta wlewamy cienkim strumieniem zimne cytrynowe galaretki i dobrze ucieramy. Masę wylewamy na ciasto i wyrównujemy, trzeba się śpieszyć, krem szybko tężeje.  Plastry rolady ciasno układamy na masę, wylewamy pomarańczowe galaretki i placuszek wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka się zetnie z pomocą drugiej

Pani na deser
TORT KAWOWA POKUSA 243

Tort dla wszystkich miłośników kawowych ciast. Jest bardzo delikatny, nie za słodki. Smakuje wyśmienicie i na jednym kawałku na pewno się nie skończy :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT 4 jajka szklanka cukru i mąki łyżeczka proszku do pieczenia i octu NA MASĘ KAWOWĄ 2 szklanki mleka po 2 kopiate łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 2/3 szklanki kawy zbożowej(...)rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody.Zimne mleko ubijamy ze śnieżkami na sztywno. Dodajemy po łyżce serek homogenizowany, miksujemy. Na końcu wlewamy żelatynę i dobrze ubijamy. Gdy masa nam stężeje smarujemy ciasto. SKŁADANIE CIASTA : Na pierwszy krążek ciasta nakładamy połowę masy kawowej na której układamy biszkopty nasączone w kawie. Następnie wykładamy większą część masy śmietanowej (ma być sztywna inaczej ciasto nie będzie

Pani na deser
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE 233

więc przyszły Święta Bożego Narodzenia i ten pyszny placuszek zagościł na moim stole. Mak nie jest suchy, a w połączeniu z biszkoptem smakuje super. Dla osób które jednak wolą ciasta z kremem proponuję ciasta upiec osobno i przełożyć ulubioną masą. Smacznego :) SKŁADNIKI NA MAK : 0,5 kg maku 3 jajka 1 szklanka cukru 15 dag masła 2 łyżki miodu(...)powoli mieszamy z masą makową. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25/40 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i wylewamy ciasto biszkoptowe.  BISZKOPT : Jajka rozdzielamy i ubijamy białka na sztywną pianę, partiami dosypujemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy z olejem. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy

Pani na deser
UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 209

Zapraszam na bardzo łatwe, ucierane ciasto ze śliwkami. Jest bardzo delikatne i puszyste dzięki dodatkowi mąki krupczatki. Polecam :) SKŁADNIKI : margaryna 250 g 6 jaj 8 łyżek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag cukru pudru 40 dag mąki krupczatki cukier waniliowy  SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ ORAZ : 30-40 dag śliwek WYKONANIE : Margarynę ucieramy na białą puszystą(...)białka na sztywno i delikatnie mieszamy z masą.  Wlewamy na blachę o wymiarach 25/40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i w odstępach układamy na cieście skórką do dołu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C  ustawienie góra - dół ok. 40-50 minut do suchego patyczka. Po upieczenie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) MAŁA RADA

Pani na deser
DROŻDŻÓWKI Z SEREM 200

mąki pszennej np. tortowej  0,5 opakowania cukru waniliowego SER: 30 dag twarogu 3-4 łyżki cukru pudru żółtko łyżka mąki ziemniaczanej troszkę otartej skórki z cytryny WYKONANIE CIASTA : Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy trochę ciepłego mleka. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukry, mleko, sól oraz drożdże. Porządnie wyrabiamy, aż ciasto odejdzie od ręki (można także mikserem(...)hakiem). Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe oraz nieprzewiewne miejsce do podwojenia. SERA: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, próbujemy i jeśli jest taka potrzeba dosładzamy. SKŁADANIE: Ciasto i ser  dzielimy na połowę, rozwałkowujemy na prostokąt, który smarujemy serem  i zwijamy w roladę. Kroimy na plastry, układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia

Pani na deser
3 BIT 2 238

Jeśli jesteście fanami bardzo słodkiego ciasta to będzie dla Was idealne. Robiłam go też z budyniem, takim jak do kremówki i moim zdaniem jest smaczniejsze oraz zdecydowanie mniej słodsze,  przepis tutaj . Zapraszam do przetestowania przepisów :) SKŁADNIKI: 3 opakowania herbatników (po 200 g) puszka masy krówkowej (400 g) kakao do posypania mleko do nasączania MASA BUDYNIOWA: 1 budyń waniliowy(...)czas mieszając gotujemy przez chwilę. Odstawiamy do wystudzenia.  Masło w temperaturze pokojowej rozcieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dobrze ucieramy. Czynność powtarzamy do wyczerpania. SKŁADAMY CIASTO: Blachę o wymiarach 25/40 wykładamy folią spożywczą. Układamy pierwszą warstwę herbatników, pędzelek moczymy w mleku i nasączamy  herbatniki . Wykładamy masę budyniową i równo smarujemy. Nakładamy drugą warstwę herbatników, którą

Pani na deser
OPONKI SEROWE 215

miałam taką kostkę sera) 2 całe jaja 1/3 szklanki cukru łyżeczka sody łyżeczka octu cukier waniliowy lub aromat (ale bez tego też może być) śmietana - tyle żeby zagnieść ciasto ORAZ: olej do smażenia cukier puder do posypania WYKONANIE: Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę składników i mieszamy. Zaczynamy zagniatać ręką, dodajemy śmietanę tyle żeby zagnieść ciasto. Ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy(...)Szklanką wykrawamy kółka, a np. zakrętką z butelki PET środki. Pozostałe ciasto i środki zagniatamy, z powrotem wałkujemy i wykrawamy.  Tłuszcz podgrzewamy. Robimy próbę wrzucając kawałek ciasta jak wypłynie na wierzch możemy smażyć  na złoty kolor z obu stron.   Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.  Jeśli jednak macie ochotę na pączki polecam

Pani na deser
KOLOROWA ZEBRA 212

tego ciasta zaczynałam swoją przygodę z pieczeniem. Jest łatwe, pyszne i bardzo ładne. Polecam :) SKŁADNIKI : 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 opakowania różowego kisielu (użyłam firmy Gellwe o smaku truskawkowym) 1,5 łyżki suchego maku 1 łyżka kakao WYKONANIE : Ubijamy białka(...)połączenia składników. Masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej miseczki dodajemy mak, drugiej kisiel a do trzeciej kakao i mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm (można użyć mniejszej ciasto będzie wtedy wyższe) wykładamy papierem do pieczenia. Na środek wylewamy po 3 łyżki każdego z 3 ciast, ja wlewałam makową, kakaową i kisielową i tak na zmianę. Ciasto pieczemy

Pani na deser
CIASTO PAWIANA 256

Bardzo smaczne i efektowne ciasto o bardzo dźwięcznej nazwie ,,pupa pawiana''. Jest też stosunkowo łatwe do zrobienia.  Wystarczy upiec biszkopt i zrobić dwie masy. Polecam odkąd go zrobiłam, stał się naszym ulubionym ciastem :) SKŁADNIKI : BISZKOPT: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i octu MASA SEROWA: 1 kg serka w wiaderku(...)małym ogniu) Odstawiamy do wystudzenia. Ser ubijamy, dodajemy cukier puder do smaku i wlewamy zimną galaretkę. Masa szybko wiąże i od razu wlewamy na biszkopt z lodami. Równo rozprowadzamy. Ciasto chowamy do lodówki. MASA ŚMIETANOWA: Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do przestudzenia. Śnieżki ubijamy razem z mlekiem na sztywno. Dolewamy zimną galaretkę i dobrze ubijamy. Masę równo

Pani na deser
Dyniowe ciastka owsiane 203

Przepis na te ciastka nie był planowany. Wyprodukowałam sporą ilość puree z dyni, połowę zamroziłam, a pozostała część musiała zostać spożytkowana inaczej i tak oto powstało ciasto , które Wam pokazywałam ostatnio, syrop do kawy oraz zupa . Reszta trafiła do dyniowych ciasteczek z płatkami owsianymi. Są dość syte, więc rewelacyjnie sprawdzą się na drugie śniadanie do pracy lub umilą jesienne wieczory(...)drugiej misce dokładnie wymieszać olej/masło, cukier oraz puree dyniowe na gładką masę. Wlać mokre składniki do suchych, dokładnie wymieszać, na koniec wsypać żurawinę oraz orzechy i wmieszać w ciasto. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki  nakładać porcje ciasta, następnie lekko spłaszczyć. Piec przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. * Jeżeli użyjecie słodzidła

Fabryka pomysłów
Babeczki z masłem orzechowym i konfiturą malinową 305

John Whaite Bakes”). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babeczki z masłem orzechowym i konfiturą malinową Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 70g masła orzechowego (najlepiej masło orzechowe o zawartości orzechów minimum 90%) 90g miękkiego masła 120g jasnego brązowego cukru 80g konfitury malinowej 2 jajka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska(...)minimum 90%) 70g miękkiego masła 100g cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Dodatkowo: 12 łyżeczek konfitury malinowej posiekane orzeszki arachidowe (mogą być słone) Ciasto: 1. Do miski przełożyć oba masła i dodać cukier, ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty. Następnie dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać mikserem do połączenia

Mała Cukierenka
Tarta z kurczakiem i brokułem 272

Pyszna tarta, którą możemy sobie zaserwować w każdej chwili, bowiem jest prosta i niezbyt skomplikowana. Ciasto kruchutkie , rozpływa się w ustach. Można po prostu jeść , jeść i jeść... Polecam. Tu link do tarty ze szpinakiem  Quiche ze szpinakiem SKŁADNIKI Ciasto 20 dag mąki 100 g. masła 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki wody Farsz(...)kwaśniej śmietany 18% 2 jajka 1 żółtko 50 g, sera żółtego np. parmezan 2 łyżki płatków migdałowych WYKONANIE Mąkę rozcieramy z masłem, dodajemy żółtko, wodę i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki nawet na ok. 1 godzinę. Można wyjąć po 20  minutach. Brokuł płuczemy, oddzielamy różyczki i obgotowujemy ok 10 min. Wylewamy na sitko

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania