pierogi z mięsem (ciasto bez jajek) 200łyżeczki soli na farsz ( nie podaje konkretnych ilości ponieważ ciężko ocenić ile akurat zostanie mięsa mięso z rosołu zmielone podsmażona cebulka sól i pieprz do smaku przepis na ciasto Mąkę przesiać, dodać sól, zrobić wgłębienie i wlać nieco wody. Wodę dodawać powoli podczas wyrabiania ciasta. Ma ono być gładkie, elastyczne, nie lepkie. Ciasto rozwałkować dość cienko na grubość około(...)podsypując stolnicę mała ilością mąki i formować pierogi. Za pomocą specjalnej maszynki lub bez niej formować pierogi.Metodą bez maszynki wycinając szklanką okrągłe kawałki ciasta i wkładając do każdego po 1 łyżeczce farszu, następnie pierogi należy zamknąć mocno zaciskając brzegi a następnie formując falbany ściskając sklejony brzeg ciasta i dwoma palcami ukośnie go skręcając. Dzięki temu pierogi nie rozkleją się
cukrem pudrem posypane
JABŁKA W CIEŚCIE 219JABŁKA W CIEŚCIE Obiecany Wam post z przepisem na jabłka w cieście. To śniadanie, które pojawia się u Nas często jesienią kiedy, to jest sezon na te owoce, kiedy to malinówki czy antonówki smakują wybornie. Placuszki są bardzo proste do zrobienia, tanie i chyba nie znam osoby, której by nie smakowały. Ja uwielbiam takie śniadania na szybko i jeszcze(...)szklanki mleka - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 szczypty cynamonu + do posypania - olej kokosowy do smażenia ( zamiennie rzepakowy) Jajka, mąkę, mleko i proszek do pieczenia, wymieszaj rózgą, ciasto musi być gęste, aby dobrze przywierało do jabłek. Jabłka możesz obrać ze skórki lub nie, jak wolisz, usuń gniazda nasienne drylownicą. Pokrój na grube plastry. Jabłka maczaj dokładnie w cieście
SMYKWKUCHNI
MURZYNEK KAWOWY Z MIGDAŁAMI NA BĄBELKACH 228Ciasto to powstało przez przypadek i zrobiło furorę. Nie planowałam go. Zostały mi żółtka z wcześniejszych wypieków i szkoda mi było ich wyrzucać, więc postanowiłam zrobić mały eksperyment. Do ciasta dodałam gazowaną wodę mineralną stąd nazwa "na bąbelkach", dzięki temu ciasto stało się mega puszyste. A oprócz tego część mąki wymieniłam na zmielone migdały i zmniejszyłam ilość kakao na rzecz(...)kawy. Ciasto wyszło genialne! Zachęcam Was gorąco do takiego eksperymentu 😊 Składniki: 4-5 żółtek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1 szklanka zmielonych migdałów (część migdałów może być grubo zmielona) 1/2- 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki kakao 4-5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżka
Kuchnia MagdaLeny
Pierogi z grzybami i kaszą bulgur 360duża cebula woreczek kaszy bulgur świeży tymianek - gałązka ząbek czosnku świeża pietruszka pieprz, sól dla smaku masło do podsmażenia grzybów Składniki na ciasto - pierogi: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli Jak przygotować farsz: Grzyby oczyścić, pokroić w bardzo drobną kostkę(...)oraz oskubaną ;) galązkę tymianku. Następnie dodajemy ugotowany bulgur i kieliszek wody. Gotujemy mieszając ok 10 minut. Doprawiamy dla smaku solą, pieprzem, maggie (tak, wiem niezdorwe :) Jak przygotować ciasto na pierogi (ok. 50 szt) : Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, sól i miękkie masło - następnie stopniowo dodajemy wodę - aby składniki się połączyły. Zagniatamy ciasto, tak by było
dlaSmaQ
Parówki w cieście drożdżowym, czyli domowe hot dogi 359Zdecydowanie bardziej lubię hot dogi w takiej formie niż klasyczne, czyli parówki wsadzone zazwyczaj w kupną bułkę:). Ciasto nie wymaga wyrastania, zagniatamy, oblepiamy nim parówki i wkładamy do piekarnika. Najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym. Pycha! 6 parówek dowolne dodatki do środka: u mnie papryka, cebula, ogórek konserwowy 250g mąki 1/2 szklanki mleka 25g drożdży świeżych 1,5 łyżki cukru(...)wlewamy letnie mleko (ja podgrzewam je w mikrofali), rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem 1/2 mąki. Kiedy zaczyn się podniesie dodajemy pozostałą mąkę, sól i jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto. 2. Na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy ciasto dość cienko, kroimy w prostokąty. Każdą parówkę przekrawamy na pół, dodatki (u mnie papryka, cebula, ogórek konserwowy) kroimy dość drobno. Układamy
Szefowa kuchni
Migdałowe mini tarty ze śliwkami i bezą 186pieczonymi śliwkami. Górę zwieńcza delikatna pianka i chrupiące migdały. Polecam do jesiennej herbatki :) Z tego przepisu otrzymałam 6 mini tart i jedną większą o śr. 17 cm. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej szczypta soli 4 łyżki cukru pudru 125 g zimnego masła jajko Beza: 3 białka 120 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilkanaście dojrzałych i miękkich śliwek(...)łyżki zmielonych herbatników ok 50 g płatków migdałów cukier migdałowy Ciasto kruche: Składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody. Schłodzić przez godzinę. Foremki do mini tart posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka o średnicy większej od foremek o około centymetr. Wylepić ciastem foremki, nakłuć widelcem, ułożyć kawałek pergaminu i obciążyć
Smakołyki Asi
Bułki pszenno -orkiszowe 234wody łyżeczka miękkiego masła łyżeczka miodu 15 g drożdży 1 płaska łyżeczka soli -------------------------- sezam do posypania bułek Wykonanie : Składniki bułek umieszczamy w misce i wyrabiamy około 6 - 8 minut. Ciasto ma być miękkie i plastyczne. Wyrobione ciasto odstawiamy, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Trwa to około 1,5 godziny. Z ciasta formujemy wałek, który kroimy(...)części. Z ciasta formujemy bułki , które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Mają podwoić swoją objętość. Bułki smarujemy wodą, posypujemy sezamem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 20 minut, w temperaturze 200 stopni, na grzałkach: góra + dół. Bułki studzimy na kratce. Smacznego
Smak mojego domu
DOMOWA PIZZA NA ZIOŁOWYM SPODZIE 173SKŁADNIKI NA DUŻĄ BLACHĘ Z PIEKARNIKA: Ciasto 2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 saszetka suchych drożdży Szczypta cukru trzcinowego 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki chilli 2 łyżki papryka czerwona słodka 1 łyżka oregano i ziół prowansalskich Sól i pieprz do smaku Dodatkowo Ser żółty Sos pomidorowy Wędlina Ogórek Cebulkę Szpinak świeży PRZYGOTOWANIE(...)miski wlewam ciepłą wodę, olej, przyprawy a następnie mąkę i drożdże. Dokładnie mieszam. Wyrabiam ciasto. Pozostawiam w lodówce pod przykryciem ok 1 godzinę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam ciasto. Dokładnie wyrabiam i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczeni. Można pozostawić grubsze brzegi ciasta i włożyć w nie np. Ser żółty. Ciasto smaruję domowym sosem pomidorowym. Układam składniki
Gotowanie Patki
Sernik na bazie jogurtu greckiego- poezja! 211mleczne wplatam we wszystko w co możliwe, tak by nie wyczuł ich smaku. I w tym przypadku udaje się to w 100%! Sernik nie jest zbyt słodki – takie ciasta lubię najbardziej. Najlepiej smakuje schłodzony. Czego potrzebujesz? Do wykonania ciasta (kruchego): 3 szklanek mąki pszennej szczypty soli 2 łyżeczek proszku do pieczenia 2 łyżeczek cukru waniliowego pół szklanki cukru(...)jogurtowej: 6 białek szczypty soli szklanki cukru 3 dużych kubków jogurtu greckiego 2 budynie waniliowe (80 g) dowolnych owoców pokrojonych w kostkę (np. brzoskwiń, mogą być z puszki) Jeśli ciasto kruche robisz pierwszy raz może wydawać Ci się że „mokrych” składników jest zbyt mało w stosunku do sypkich. Taki jednak jego urok. Musisz je po prostu dobrze wyrobić
Arbuziaki
Sakiewki na słodko z ciasta francuskiego 468sobie to pytanie kiedy szykujesz swoją pociechę do szkoły i masz przed sobą wizję kolejnej rozgniecionej kanapki przyniesionej z powrotem do domu. Mam pewien pomysł- sakiewki na słodko z ciasta francuskiego. Nie patrz tak- na słodko zapytasz? Że drugie śniadanie? To i tak nieporównywalnie zdrowsze z tym co dzieciaki kupują w sklepach. Poza tym słodki jest jedynie dżem, więc jeśli(...)sakiewki to zdrowsza alternatywa dla drożdżówek czy innych kupnych słodkich bułek , w których nie do końca wiadomo co tak na prawdę się znajduje, poza cukrem oczywiście . Zrobione są z ciasta francuskiego , które możesz zrobić sama lub kupić już gotowe. Uczciwie mówię, że dla dwóch takich ancymonków jak moi chłopcy jedno opakowanie to za mało, mimo że z jednej paczki wychodzi
Arbuziaki
Clafoutis wytrawna zapiekanka 278ciemnych czereśni. Stąd także jej nazwa - która może dla Was brzmieć enigmatycznie i sprawiać problemy. Samą nazwę dania wymawia się następująco: [klafuti] . W oryginale jest to nic innego jak ciasto naleśnikowe, którym zalewa się różne owoce (w oryginale czereśnie), a następnie zapieka je w piekarniku. Do dziś dnia chętnie przyrządzane przez francuskie babcie i mamy, kultywowane we francuskich domach przez(...)poszaleć z przyprawami. Możliwości jest mnóstwo! Jeśli stronicie od mąki pszennej też nie będzie z tym problemu. Zamieńcie po prostu w przepisie mąki. Sekretem udanego dania jest konsystencja ciasta (przed dodaniem składników). Ciasto musi mieć konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego. Składniki: 120 gramów mąki pszennej (lub zamiennika) 3 jajka 1 szklanka mleka 50 ml oliwy tarty parmezan (70 gramów
Garniec Magalie
Grzebyki krucho-drożdżowe z marmoladą różaną 234herbatki .Do tego kocyk,fajny film czy książka i jest dobrze. Polecam ciasteczka,są krucho-drożdżowe,nadziane marmoladą różaną. SKŁADNIKI *z tych proporcji wychodzi bardzo dużo ciasteczek :) CIASTO -4 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -250 g masła lub margaryny -1 łyżka cukru waniliowego -2 łyżki cukru -1 całe jajko -1 żółtko (białko odkładamy do smarowania ciasteczek(...)marmolady różanej -gruby cukier do posypania ciasteczek Drożdże ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym,śmietaną,jajkiem,żółtkiem. Następnie dodajemy przesianą mąkę i masło lub margarynę i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto-podczas wyrabiania podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części,by łatwiej było je wałkować. Wałkujemy na duży placek zbliżony kształtem do prostokąta .Kroimy wzdłuż na paski szerokie na około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto bananowe z borówkami i kruszonką 336Ciasto bananowe robię zwykle kiedy okazuje się, że zalega mi kilka zbrązowiałych pięknie bananów. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i na pewno się uda. W mojej wersji jest beglutenowe - może być na mące kukurydzianej, ryżowej lub jaglanej. Można je też zrobić na mące pszennej. Doskonale sprawdza się z jabłkami, borówkami czy z bakaliami. Składniki(...)minutę - powinna powstać puszysta, kremowa piana. Przełożyć masę do miski, dodać mąkę z proszkiem i wymieszać dokładnie do połączenia składników. Można to zrobić łyżką drewnianą lub łopatką silikonową. Do ciasta dodać borówki i przemieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub zmielonymi płatkami kukurydzianymi. Zagnieść kruszonkę ze wszystkich składników i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić
Ze smakiem bez glutenu
Knedelki z mięsem mieszanym 201okazał się pyszny i zbawienny a mięso, które zostało w rosole postanowiłam wykorzystać do pierogów . Pomyślałam żeby zrobić coś nowego, ciekawego i smacznego. Tak oto powstały moje knedelki z ciasta „kopytkowego” z nadzieniem z mięsa z rosołu. Rewelacja... Składniki na ciasto „kopytkowe”: 10 szt. ziemniaków (sypkie, mączyste). Po ugotowaniu około 900 g 250 g mąki pszennej 1 płaska łyżka mąki(...)Dolewałam partiami rosół. Masa ma być zwarta, ale nie rzadka. Odstawiłam do wystudzenia. Ziemniaki wyłożyłam na deskę. Wsypałam obie mąki, wbiłam jajko i dodałam żółtko, oprószyłam szczyptą soli. Zagniotłam ciasto. Oderwałam kawałeczek ciasta, lekko spłaszczyłam na dłoni i do środka włożyłam małą łyżeczkę farszu. Zlepiłam dookoła, utworzyłam kulkę wielkości małej moreli i obtoczyłam w mące. I w ten sposób postąpiłam
Kuchnia u Krysi
Buraczkowa focaccia z jeżynami 193Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa podawanego najczęściej przed głównym posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu. Rodzaj ciasta jak na pizzę, jednak długo wyrastającego. Focaccia jest mięciutka i puszysta. Każdy region Włoch ma inne dodatki. Gdy znalazłam przepis na dzisiejszy placek, od razu wiedziałam, że muszę go upiec. Cudowny kolor, dodatek kwaśnych jeżyn - wygląda imponująco i świetnie smakuje! Jeśli lubisz eksperymenty(...)perłowej/szalotki 3 łyżki oliwy 100 g jeżyn 1 kulka mozzareli (125 g) 2 gałązki rozmarynu Wykonanie: sok delikatnie podgrzać, połączyć z resztą składników i wymieszać hakiem na gładkie ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstwić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno długo wyrastać (60-70 minut) cebulki obrać, przekroić na pół, większe na ćwiartki i podsmażyć na 1 łyżce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!