ciasto - 164325 przepisów (strona:3190/10955)

Pierogi z makiem 237

Tyle jeszcze jest do zrobienia w przedświątecznej gonitwie. Upiec ciasto, zrobić zupę grzybową, ubrać choinkę, zapakować prezenty. W kuchni stoi sterta brudnych naczyń, w wannie pływa karp, którego nikt nie chce jeść, bo ma takie mądre oczka, a na imię Karol. Wszystko jest takie inne, odświętne. Biały obrus, kolorowe bombki, dekoracje. I ten zapach pieczonych pierników, makowca, drożdżowego

dolcevitainmykitchen
Ciasto na pierogi 782

wyobrażam sobie świąt bez pierogów czy uszek, dlatego, przedstawiam i jednocześnie polecam Wam niezawodne ciasto pierogowe, które uwielbiam. Jest z dodatkiem oliwy z oliwek.  Przy okazji zachęcam do wypróbowania wielu przepisów na przeróżne farsze: Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta(...)Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierogi z jagodami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ruskie Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Ciasto na pierogi / 30 sztuk Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: Ze składników podanych powyżej przygotowujemy ciasto

Moja smaczna kuchnia
Kruche ciasteczka cytrusowe z lukrem. 193

pyszne i idealnie kruche, wprost rozpływające się w ustach, nie ma co ukrywać, że ciasteczka na samych żółtkach są najlepsze. Moje dodatkowo pięknie pachną cytrusami. Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki soku z pomarańczy Lukier: 1 zimne białko około1(...)szklanka cukru pudru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Ciasto:  Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia

Izabelawkuchni
Tort Makowo – Orzechowy Bez Laktozy 296

wierzch jajecznej masy. Dodać zmielony mak i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (biszkopt może delikatnie opaść, bo jest dużo wilgotnego maku). Krem(...)kostka do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy. 7. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, odciąć z wierzchu przypieczoną skórkę i biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy 3 krążki ciasta. Jeden krążek ciasta położyć na paterze. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt. Posmarować go powidłami śliwkowymi. 8. Kostkę do pieczenia Kasia 100% roślinną bez laktozy przełożyć

Mała Cukierenka
Śnieżny puch kokosowy 270

Śnieżny puch to ciasto, które jakiś czas temu było hitem internetu. I wcale się temu nie dziwię, ponieważ jest naprawdę rewelacyjne i delikatne w smaku. Wprost rozpływa się w ustach! Mój mąż stwierdził, że przypomina mu ptasie mleczko, a dla mnie to taka leciutka serowo-kokosowa pianka pokryta cudownie pachnącym wierzchem. Ach ten kokos... Z podanych proporcji wychodzi pokaźne ciasto(...)połączyć z cukrem oraz stopniowo z twarogiem. Nie przerywając mieszania - do powstałej masy cienkim strumykiem wlać zimne galaretki. Całość zmiksować do połączenia się składników i przelać do formy. Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Przygotować posypkę. Masło roztopić na patelni i wymieszać z cukrem oraz wiórkami kokosowymi. Wszystko razem uprażyć na lekko złoty kolor, ostudzić i delikatnie wklepać

Di gotuje
Biszkoptowa krówka. 198

Ponieważ tradycyjne ciasto krówka ma dość twarde blaty, wymyśliłam sobie miękkie, biszkoptowe. Zrobiłam na próbę i wyszło super. Do biszkoptu dodałam trochę miodu, zmniejszyłam ilość cukru i dodałam odrobinę kakao dla koloru. Ta krówka będzie u nas w domu częstym gościem :) Wam też polecam. Spróbujcie. Myślę, że tego ciasta nie powstydzilibyście się na świątecznym stole. Składniki na biszkopt: 5 jajek(...)Białka ubić ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodać cukier, a następnie żółtka z miodem. Na koniec wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Tak przygotowane ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 20 minut. Składniki na masę: 1 litr mleka 5 łyżek cukru 1 żółtko

Agusiowe smakołyki
FIT Święta - Przepis #101 Czekoladowo-pomarańczowe ciasto (bez glutenu) 179

Witajcie, zapach i smak pomarańczy oraz kakao to idealne połączenie na świąteczny czas. Postanowiłam te dwa smaki połączyć ze sobą. Tak powstało to aromatyczne ciasto. Bez białej mąki oraz cukru a także masła i mleka. Idealne na świąteczną ucztę:) Ah.. gdybym mogła przesłać Wam jego zapach...😍 dlatego musicie koniecznie je zrobić:)  Wartości odżywcze na 100 g: 245 kcal(...)Następnie dodajemy mus z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy. Powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną oraz delikatnie wlewamy lekko schłodzony olej z kakao. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy (ja użyłam keksówki). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto zostawiamy do wystudzenia. W rondelku roztapiamy olej oraz czekoladę

Health-Fit-Life
Łosoś pieczony z pieczarkami i fetą pod pierzynką 273

Pyszna rybka inaczej niż zwykle,delikatna ,bardzo soczysta i do tego mięciutki ser feta,i smażone pieczarki ,zawinięte w chrupiące ciasto francuskie. Błyskawiczne i banalnie proste do przygotowania-polecam gorąco na wigilię i na co dzień na obiadek-mniam....... Składniki: ok 500 g fileta z łososia(bez skóry) op. ciasta francuskiego 25 dag pieczarek ok 25-30 dag sera typu(...)cytryny  2 łyżki masła(do smażenia) Przygotowanie: Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle,delikatnie solimy.zostawiamy do wystygnięcia, Rybkę skrapiamy sokiem z cytryny ,przyprawiamy solą i pierzem.Rozwijamy ciasto francuskie i na środek kładziemy pieczarki,na to pokrojony w ok 1cm plastry ser feta. na to układamy naszą rybkę i nacinamy ciasto z boków, zawijamy boczne paski ciasta

Swojskie jedzonko
Paszteciki Z Kapustą 235

czasie w misce szykujemy mąkę z solą oraz żółtkami. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy je do miski z mąką i zaczynamy zagniatać ciasto, w trakcie zagniatania dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy dotąd aż ciasto będzie odchodzić od ręki i miski ( u mnie sprawę załatwił robot ). Następnie gotowe ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podwojenia objętości(...)około 1 h. 4. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (czyli krótko zagniatamy), wałkujemy i wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy trochę farszu i zalepiamy. Możemy z większych kółek wycinać różne kształty (kółka nie składamy na polówki tylko przyklejamy z farszem jedno do drugiego i z całego takiego kółka wycinamy np. gwiazdki.) 5. Gotowe paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy

Gotowanie...to proste !
KRUCHE CIASTKA BAŁWANKI orzechowo – kokosowe (wegańskie) 259

spodobają się dzieciom, ale również dorosłym. Robiąc bałwanki możecie wykazać się swoim talentem artystycznym, lecz jeśli nie macie ochoty lub czasu robić bałwanków możecie wykorzystać przepis na wegańskie kruche ciasto o orzechowym posmaku i zrobić zwykłe ciasteczka, zapraszam // Składniki – ciasto: 100 g mąki pszennej 50 g mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru 1 łyżeczka cukru(...)mleczka kokosowego (60%) 1 łyżka cukru 3 łyżki mąki kokosowej 1 łyżeczka cukru wanilinowego Dodatkowo: kokos gorzka czekolada lub polewa kurkuma barszcz instant   Sposób przygotowania: Składniki na ciasto wymieszaj i wyrób z nich zwarte ciasto. Włóż je do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij z lodówki i uformuj z niego kulki o trzech wielkościach. Z powstałych

Via Gusto
Bitki z makiem 201

stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce i ubijać. Do ubitej masy dodać żółtka, ubić. Następnie wsypywać powoli przesianą mąkę i delikatnie (naprawdę bardzo delikatnie) wymieszać przy pomocy szpatułki. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o szerokości 1 cm i wyciskać na blachę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia) nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Tuż przed samym pieczeniem posypać

Świat Ciasta
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem 405

pieprz. Na koniec, na bardzo małych obrotach miksera dodajmy do piany mąkę i masę szpinakową. Miksujemy tylko do połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rozprowadzamy równomiernie ciasto szpinakowe. Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut (Uwaga! Ciasta nie można przypiec za bardzo, bo będzie się łamało podczas zwijania. Powinno być(...)elastyczne i miękkie, z łatwością odchodzące od papieru). Ciasto studzimy. Serek kanapkowy przekładamy do miseczki, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku, mieszamy. Na wystudzone ciasto szpinakowe nakładamy równą warstwę serka z przyprawami, posypujemy posiekanym koperkiem, układamy obok siebie plastry wędzonego łososia, skrapiamy sokiem z cytryną i ciasno zawijamy. Roladę zawijamy w papier do pieczenia

Be Fit Be Strong
Tort korzenny, kokosowo-makowy (bez glutenu, cukru) 187

każdym chwilę miksując). Mąkę i skrobie wymieszać razem z kakao i przyprawą do piernika, dalej przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka

Candy Pandas
Pierogi z grzybami, soczewicą, białą kaszą gryczaną i fetą 164

farszu okazał się naprawdę pyszny! Pierożki z powodzeniem można przygotować na wigilijna kolację lub poza okresem świątecznym. Zachęcam! Moja pociecha uwielbia moment przygotowywania pierogów. Lubi małymi paluszkami gnieść puszyste ciasto, a potem lepić pierożki w różnym kształcie. W tych czynnościach towarzyszy także mojej mamie, która pierogi robi dużo częściej niż ja. Co nam będzie potrzebne? Składniki ciasto 250 g ciepłej(...)robota / malaksera, dodajemy grzyby z soczewicą, jajko, odciśniętą z wody bułkę i przyprawy. Miksujemy na gładki farsz. Wszystkie składniki można także przecisnąć przez maszynkę do mięsa. Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiewamy mąkę, tworząc kopczyk, w którym robimy dłonią wgłębienie, wbijamy jajko, a następnie wlewamy cienkim strumyczkiem ciepłą wodę. Na sam koniec dodajemy olej i zagniatamy gładkie

Raj dla Podniebienia

Proponowane wyszukiwania