CIASTECZKA POMARAŃCZOWE 148łyżki kakao 1 łyżka mleka 1 średnia pomarańcza Przygotowanie: Mąkę, cukier puder przesiać, dodać startą skórkę z pomarańczy - wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajko oraz wlać letnie mleko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, zagnieść(...)koniec oba ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 5 mm. Foremką o dowolnym kształcie (w moim przypadku był to kwiatek) wycinać ciasteczka. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada
Ciastka - domowe słodkości
Sernik krakowski 210znowu sernik. Sernik krakowski, ale na Mazowszu. My też lubimy serniki. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki 0,5 szkl. cukru pudru 20 dag zimnego masła 3 żółtka zapach waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Masa serowa: 1 kg trzykrotnie mielonego tłustego twarogu(...)mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Dodajemy rodzynki i skórkę cytrynową. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy pozostały cukier. Pianę przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy i 3/4 przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wylewamy masę serową. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy z niego paseczki i układamy z nich na masie serowej
Pyszności Słodkości
CHURROS! PRZEKĄSKA NA KARNAWAŁ! OBŁĘDNIE DOBRE ;-) 209Chrześniaka, szkoda, że tak rzadko się z nim widzę. Ale się nie rozckliwiam i jedziemy z churrosami! Churros to hiszpańska przekąska, głównie jadana na śniadanie, są przygotowywane z parzonego ciasta i smażone- tak jak pączki- w głębokim oleju. W Hiszpanii kupimy je w sklepach Churreria, które bez problemu znajdziemy wszędzie tam gdzie dużo turystów i znanych miejsc. Churrosy można jeść(...)śmietanki W rondelku umieść wodę i masło, doprowadź do wrzenia dodaj mąkę, zaparz ją i energicznie mieszaj. Najlepiej użyj łyżki drewnianej. Rondelek odstaw na blat na 10 minut, aby ciasto trochę przestygło. Dodawaj po jednym jajku i mieszaj rózgą do połączenia się składników. Dodawaj jajka pojedyńczo. Ciasto powinno być dość gęste i nie kleić się do palców. Ja dodałam cztery
SMYKWKUCHNI
Sernik z rosą 377rzepakowego BEZA : 4 białka 1 szczypta soli 1 szklanka cukru Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z cukrem pudrem. Posiekać razem z żółtkami i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na wielkość foremki 23 x 33 cm i ułożyć na dnie. Ciasto schłodzić przez ok 30 min i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez(...)Wyjąć sernik i wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie przenieść do lodówki. Na bezie po pewnym czasie pojawią się kropelki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Boże Narodzienie , Ciasta warstwowe , Serniki pieczone Tagged: budyń , twaróg
https:KKuchniaMniam
Środa: Placki z jarmużu i cukinii 183znajdziesz inne przepisy z jarmużem. Na hasło „placki”, automatycznie uruchamia się skojarzenie z plackami ziemniaczanymi (no chyba, że w górach, na Podhalu, gdzie placek to po prostu ciasto), daniem smacznym, ale ciężkawym. Proponujemy zastąpić tarte ziemniaki znacznie lżejszą, pożywniejszą cukinią, usmażoną z jarmużem i ziołami. To bardzo prosty przepis, a efekt jest gwarantowany Z warzywno-ziołowej masy powstają(...)chwilę odstawiamy, żeby sól pomogła wydobyć wodę z cukinii, której zawiera bardzo dużo. Przed smażeniem musimy się jej pozbyć, inaczej nie będzie chciała się połączyć z pozostałymi składnikami, ciasto stanie się za luźne i trudno będzie usmażyć placki bez dodatkowej, a przecież niepotrzebnej, porcji mąki. Żeby wycisnąć wodę, mocno odciskamy tartą cukinię na sicie, lub, co wymaga więcej zachodu
Niedzielny kucharz
Co zamiast fast food – menu na tydzień 186piątek rano. Jedyne danie, które przygotowaliśmy w środku tygodnia – na raty – to focaccia z kaszanką. We wtorkowy wieczór ugotowaliśmy ziemniaka i zagnietliśmy go z mąką na ciasto drożdżowe (to było tylko kilka minut wyrabiania! W środę wyciągnęliśmy ciasto z lodówki, lekko wyrobiliśmy, położyliśmy na nim plasterki kaszanki, cebulkę oraz jabłka i wrzuciliśmy do pieca. W czwartek danie trafiło(...)ziemniaka. Tarta byłaby według nas zbyt tłusta, a zapiekanka ziemniaczana chyba trochę nudna. Po namyśle doszliśmy do przekonania, że najlepiej kaszance będzie w towarzystwie focacci, którą zrobiliśmy z ciasta pszenno-ziemniaczanego. Co do zasady focaccię robi się z jak najbielszej mąki. Ale – przetestowaliśmy też mąkę razową. Za każdym razem ciasto wychodziło super. Focaccia pszenna jest lżejsza i bardziej elegancka
Niedzielny kucharz
krem patissiere vel krem budyniowy 214kremu, zapobiegnie to powstanie „kożucha”. Odstawiamy do wystudzenia. Gotowym kremem wypełniać tarty, kruche babeczki, eklerki. ptysie. A miksując krem z miękkim masłem powstanie masa do przekładnia różnych ciast, tortów
Domowy Smak Jedzenia
Faworki (chrust) które zasmakują nawet teściowej 210Masz takie przypisy które zapisane w starym pożółkłym już przepiśniku (pra?)babci przekazywane są w twojej rodzinie z pokolenia na pokolenie? Dania, przysmaki, może jakieś ciasta, których zapach w lot błyskawicy przywołuje dziecięce beztroskie wspomnienia? Jeśli pomyślę sobie co by to było u mnie od razu na myśl przychodzą mi faworki , na które w naszym domu mawiało się również chrusty(...)200ml śmietany 18% -cukier puder do posypania -tłuszcz do smażenia (może być olej rzepakowy) Faworki- wykonanie: Wszystkie składniki zmieszać ze sobą i dokładnie wyrobić. Odłożyć na około godzinę by ciasto trochę odpoczęło w temp. pokojowej. Rozwałkować, po czym wybić (uderzać) wałkiem. Złożyć ciasto na pół, znów rozwałkować, znów wybić wałkiem, itd. cały ten proces powtarzać przez mniej więcej 30 minut
Arbuziaki
PĄCZKI PIECZONE 229dziurką i oblać lukrem lub polewą czekoladową. Polecam zrobić są pyszne :) SKŁADNIKI: ZACZYN: 4 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 2-3 łyżki ciepłego mleka CIASTO: 4 szklanki mąki 4 łyżki cukru 4 łyżki oleju 0,5 opakowania cukru waniliowego 4 - 5 łyżek jogurtu greckiego lub śmietany 2/3 szklanki mleka 2 jajka ORAZ: twarda marmolada(...)nadzienia kolorowa posypka, wiórki kokosowe LUKIER: cukier puder sok z cytryny gorąca woda WYKONANIE: ZACZYN: Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. CIASTO: Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy mleko, jogurt i olej. Całe jajka ucieramy razem z cukrami na puszystą masę. Dodajemy do mąki razem z wyrośniętymi drożdżami. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut
Pani na deser
Ciasto orzechowo-adwokatowe 277Ciasto orzechowe przełożone kremem ajerkoniakowym i pyszną masą krówkową nie jest zbyt słodkie i dałam mniej alkoholu, niż w oryginalnym przepisie, więc krem nie ma bardzo intensywnego smaku. Składniki: (blacha 24x24) Biszkopt orzechowy: 100 g mąki pszennej 130 g cukru pudru 5 jajek łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mielonych orzechów włoskich Krem ajerkoniakowy: 100 g masła(...)Jajka ubijać z cukrem pudrem około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Dodawać powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać zmielone orzechy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25-30 minut w temp. 180 stopni C. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Polecam choć trochę nasączyć biszkopt
talerz przyjemności
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z MUSEM JABŁKOWYM 205płynne i cukier się rozpuści. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimną, pokrojoną w kostkę margarynę (lub masło), rozcieramy palcami, dodajemy 1 jajko, śmietanę, sól i płynne drożdże, zagniatamy pulchne ciasto, następnie dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy na okrąg, wycinamy po 8 trójkątów, nakładamy po łyżeczce musu i formujemy rogaliki, układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch rogalików
KUCHNIA POLSKA
Truskawkowe marzenie 250truskawkową, masą raffaello i herbatnikami. Nie znam osoby, która nie lubiłaby truskawek. Jak wiadomo, truskawki najlepiej smakują w sezonie, jednak korzystając z domowych zapasów, nawet zimą możemy przygotować wyśmienite ciasto truskawkowe. Połączenie masy truskawkowej ze smakiem delikatnego kremu raffaello, jest po prostu nieziemskie. Tego trzeba spróbować! […] Artykuł Truskawkowe marzenie pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.pl
UCIERANE NA MLEKU Z JABŁKAMI W GALARETCE 261już wiecie dobrze uwielbiam ciasta ucierane, a to ucierane na mleku jest moim ostatnim numerem 1! Bo zawsze się udaje i nigdy nie zdarzyło mi się ( ani rodzinie! ) , żeby wyszedł zakalec. Ciasto robi się błyskawicznie i śmiało można kombinować z ulubionymi dodatkami. Czy to jabłka, czy porzeczki, truskawki, maliny – zawsze smakuje fenomenalnie i jest niezwykle puszyste! Koniecznie zróbcie! SKŁADNIKI(...)mleko – cały czas miksujemy. Powstanie bardzo gęsta masa – tak ma być! Wylewamy an tortownicę lub blachę. Jabłka trzemy na grubych oczkach, zasypujemy galaretką, mieszamy. Masę jabłkową wciskamy delikatnie w ciasto w kilkucentymetrowych odstępach ( łyżeczka koło łyżeczki ) Pieczemy z termoobiegiem w 180C do suchego patyczka ( ok.45-50 minut ) Smacznego
Ostra na Słodko
mini ptysie z malinowym nadzieniem 203Profiterole czyli mini, ptysie to nic innego jak małe słodkie kuleczki z parzonego ciasta nadziane słodkim kremem. Ostatnio robiłam czekoladowe (przepis klik) a dziś skusiłam się na wersję ciut mniej słodką i bardziej wyrazistą w smaku. A to przez to, że w moje ręce trafiło malinowe nadzienie cukiernicze Lauretta . Na co dzień nie używałam nigdy takich produktów ale skusiłam się(...)nadziać i padło na pyśki. Połączyłam w nich rześkość malin i delikatność budyniowego kremu. Wyszło jak dla mnie wspaniale. Nic dodać, nic ująć. Składniki na około 25 sztuk: na ciasto: 4 jajka 100 g masła 1 szklanka mąki 1 szklanka wody na krem budyniowy: 500 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej żółtko
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
WEGAŃSKA WUZETKA 183smaku jeszcze lepsza niż oczekiwana. Wyszła pyszna, idealnie stężała, pięknie połączyła dwie warstwy "biszkoptu". Jeśli chodzi o biszkopt właśnie, to zainspirowany on został przepisem na ciasto pomidorowe z kultowego bloga "Jadłonomia". Delikatnie zmodyfikowałam składniki, by wykonać ciasto iście czekoladowe w sam raz na bazę do wuzetki. Moja wuzetka jest bardziej syta niż ta tradycyjna za sprawą zdrowszej, cięższej mąki(...)i/lub kokosową. Śmiało, bawcie się tym przepisem. Kreujcie swoje własne wersje i dzielcie się nimi w komentarzach. Składniki na kwadratową formę o wymiarach 33 x 33 cm : Ciasto: 2 i 3/4 szklanki mąki z samopszy lub innej (patrz opis powyżej), 1, 5 łyżeczki sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutaminianu, 1 łyżka wanilii w proszku (opcjonalnie
Jeść, by żyć w zdrowiu