cukry, spirytus, rozpuszczone i przestudzone masło, resztę mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać aż pojawią się pęcherzyki powietrza. (w mikserze z hakową końcówką zajęło mi to 10 minut.)Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1.5h. Blat posypać mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto. Ciasto podzielić na 16 równych części i uformować pączki. Pączki odstawić(...)czasie rozgrzać tłuszcz do 175st. C. Pączki smażymy w głębokiej patelni lub płaskim szerokim garnku. Jeżeli nie macie termometru cukierniczego sprawdźcie temp. tłuszczu wrzucając na niego kawałek ciasta. Ciasto powinno od razu wypłynąć i nie rumienić się zbyt szybko. Pączki wrzucać na gorący olej. Pączki powinny unosić się na tłuszczu i swobodnie po nim pływać, nie mogą rownież dotykać
Krylowa Kuchniadaniem obiadowym z dodatkiem barszczu z buraków. Farsz zrobiłam głównie z lejkowca dętego. Dorzuciłam kurki, podgrzybki i prawdziwki. Nadzienie możemy zrobić dowolne np. z mięsa z rosołu i warzyw Ciasto wałkowałam na dość cienkie placki, jak na makaron. Wykrawałam koła obręczą o średnicy 10cm. Wydawać by się mogło, że farszu jest dość dużo, ale na tę ilość ciasta(...)Kapusty kiszonej nie gotuję do żadnego farszu, odciskam tylko nadmiar soku. Nie powinna być zbyt kwaśna. Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z dynią i farszem z grzybów leśnych Ciasto 1kg mąki orkiszowej jasnej, 45g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 50g masła, 350g ciepłej wody, 200g dyni startej na tarce do ziemniaków, sól do smaku, 2 jajka rozbełtane do smarowania, sezam
Leśny Zakątekmomentu zbielenia. Dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać mleko i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi - delikatnie wymieszać za pomocą różdżki lub łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni(...)czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać kakao i olejek spirytusowy arakowy. Dokładnie wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych z kakao i wyłożyć 2/3 masy kakaowej. Następnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostałym kremem ciasto
Ciastka - domowe słodkościŁatwy przepis na pyszne niedzielne ciasto z owocami. Bardzo smaczne do kawy i można je zrobić z owocami jakie akurat macie pod ręką, również mrożonymi. Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 60 min Składniki: (na tortownicę 20-22 cm) 200 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 4 jajka 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia owoce * Proporcje(...)utrzyj z cukrem pudrem na białą masę (ok. 7 min). Dodaj pojedynczo jajka, po każdym miksując przez chwilę. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaj szpatułką. Przełóż ciasto do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj owoce wciskając je w ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 60 min, do suchego
Słodki Blogsezamu 2 łyżki czarnuszki do posypania wierzchu wykonanie: Do miski wkładamy drożdże, zalewamy je letnią woda i mieszamy, aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Wyrobione przekładamy do natłuszczonej foremki/ keksówki. Posypujemy wierzch np. czarnuszką. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto wyrośnie po brzegi foremki. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniacarne, jednak spora ilość kolendry, kminku, ostrej oraz słodkiej papryki pozwoliły nam uzyskać oczekiwany smak pierogów meksykańskich . A przy okazji muszę wspomnieć, że Mój Mężczyzna jest niezastąpiony do rozwałkowywania ciasta na pierogi. Udostępnij Składniki na pierogi meksykańskie Ciasto: 2 szklanki (300 g) mąki pszennej 1 jajko 1 / 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli Nadzienie(...)Zamiast mięsa z rosołu można użyć wcześniej usmażonego mięsa mielonego. Do miski wsypać mięso, pietruszkę, marchew, fasole, kukurydzę i przyprawy. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, wbić jajko, dodać oliwę i sól, zacząć zagniatać, wlewając stopniowo wodę. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się miękkie, gładkie, sprężyste i będzie odchodziło
niecodziennikparytalerzu było więcej kawałków pysznej tarty pomidorowej z kozim serem i rukolą . No dobrze, wiadomo, że więcej zjadł Bartek. Składniki na tartę pomidorową z kozim serem i rukolą Ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 / 3 łyżeczki soli Sos: 2 pomidory 1 / 2 cebuli 2 ząbki czosnku(...)oliwy sól, pieprz do smaku Nadzienie: 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 100 g sera koziego 1 garść rukoli 2 łyżki słonecznika Dodatkowo: ocet balsamiczny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać masło, wodę, żółtko, suszony tymianek i sól. Szybko zagnieść ciasto, włożyć je na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać
niecodziennikparyPrzygotowanie ciasta na pierogi jest szybkie, natomiast kapusta i grzyby wymagają dłuższego oczekiwania, ale w przedświątecznych przygotowaniach czas ten można wykorzystać na gotowanie lub pieczenie innych potraw. Użytych w tym przepisie składników na nadzienie można ugotować znacznie więcej, gdyż potrzebne są do zrobienia kilku wigilijnych dań, co znacznie ułatwia i przyspiesza wykonanie 12 tradycyjnych potraw. W mojej Rodzinie wigilijne pierogi(...)suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżeczka bułki tartej 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 5-7 ziarenek pieprzu sól, pieprz do smaku olej do smażenia Ciasto: 2 szklanki (300 g) mąki pszennej 1 jajko 1 / 2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Nadzienie: Grzyby namoczyć przez
niecodziennikparydalej nie musieliśmy szukać – był idealny. Nasze serowe nadzienie wzbogaciliśmy suszonymi pomidorami, a całość posypaliśmy szczypiorkiem i polaliśmy odrobiną sosu czosnkowego. Składniki na chaczapuri z suszonymi pomidorami” Ciasto: 1 / 2 kg mąki pszennej chlebowej TYP 750 1 opakowanie drożdży instant (8 g) 1 / 2 łyżeczki soli 1 szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy 1 jajko Nadzienie(...)mozzarelli 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 jajko 6-8 suszonych pomidorów w oliwie sól Dodatkowo: 1 łyżka miękkiego masła 1 / 2 pęczka szczypiorku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Mąkę przesiać, dodać do niej wszystkie pozostałe składniki, zagnieść jednolite i sprężyste ciasto. Włożyć do miseczki, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ciasto powinno
niecodziennikparyKruche ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami przygotowaliśmy na noworoczne spotkanie u Kuzynki. Nie chcieliśmy iść z pustymi rękami dlatego upiekliśmy tę prostą przekąskę. Jak to w sąsiednim domu bywa, testerami były dzieci i musimy powiedzieć, że próba wypadła pomyślnie. Składniki 500 g pieczarek 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 cebule 1 pęczek pietruszki 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz(...)patelnię z cebulą. Podsmażać, aż odparuje woda, odstawić z ognia i dosypać bazylię oraz posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku pieprzem i solą. Wymieszać, zostawić do wystygnięcia. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na 15 minut przed wyłożeniem na nie farszu. Rozwinąć je, nałożyć pieczarki, zwinąć wzdłuż krótszego brzegu. Delikatnie pociąć na dwucentymetrowe plastry, układać je na blasze wyłożonej papierem
niecodziennikparyprzyprawami. Wszystkie wersje były bardzo dobre, również ta z solą i pieprzem, która nie załapała się na zdjęcie. Udostępnij Składniki na paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami Drożdżowe ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 / 2 łyżeczki cukru 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 2 szklanki mleka 1 jajko w temperaturze pokojowej 2 łyżki oleju Nadzienie(...)suszone grzyby 1 duża cebula 40 g masła do smażenia sól, pieprz do smaku Dodatkowo do posypania pasztecików: 1 jajko czarnuszka kminek ziarna sezamu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Drożdżowe ciasto: Do miseczki wlać podgrzane mleko (ok. 30 o C) i rozpuścić w nim drożdże. Wsypać cukier oraz łyżkę mąki, zamieszać. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
niecodziennikparyskładników powstał smaczny obiad i z pewnością tarta z kurkami i serem pleśniowym na stałe dołączy do naszych jesiennych potraw. Składniki na tartę z kurkami i serem pleśniowym Kruche ciasto na tartę: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 / 2 łyżeczki soli 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 150 g sera pleśniowego Lazur 300 ml mleka(...)kurek 1 garść rukoli masło do smażenia świeżo mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto na tartę: Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło, sól, żółtko i wodę. Wyrobić jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Nadzienie: Do garnka wlać mleko, wkruszyć ser pleśniowy, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia
niecodziennikparywędzonego górskiego sera 100 g sera żółtego w kostce 1 duży kiszony ogórek 2-3 łyżki żurawiny do mięs i serów 50 g wędzonego surowego boczku (cienkie plasterki) Ciasto na pizzę: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki wody 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki oliwy Sos pomidorowy do pizzy(...)przecieru pomidorowego 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto na pizzę: Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Wlać podgrzaną do ok. 30 o C wodę, wsypać łyżkę mąki pszennej, rozmieszać. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu
niecodziennikparykawę i tort Sachera . Smaku oczywiście nie pamiętam, ale ponieważ jest to klasyka cukiernictwa, przepisu na ten austriacki tort nie mogło zabraknąć na naszym blogu. Składniki na tort Sachera Ciasto czekoladowe: 150 g masła w temperaturze pokojowej 200 g cukru pudru 6 żółtek 6 białek 150 g gorzkiej czekolady 150 g mąki pszennej 1 / 2 laski wanilii 1 szczypta soli(...)Czekoladowa glazura: 200 g cukru 125 ml wody 150 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 1 słoik dżemu morelowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto czekoladowe: Wanilię rozciąć wzdłuż, czubkiem noża wyskrobać ziarenka. Dodać je do masła oraz 100 g cukru pudru. Składniki ucierać, aż masło będzie białe i puszyste. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając na niskich obrotach. Czekoladę połamać
niecodziennikparyRafaello bez pieczenia zrobiliśmy, przygotowując własny budyń, który był bazą do kokosowej masy. Nasze ciasto miało zwarty krem, który nie rozpływał się przy krojeniu, a to dzięki temu, że odpowiednio utarliśmy masło oraz dodaliśmy przestudzony do temperatury pokojowej budyń. Słodycz ciasto Rafaello na herbatnikach przełamaliśmy słonymi krakersami, przez co było ono ciekawsze w smaku. Składniki na rafaello bez pieczenia(...)niej równomiernie rozprowadzić 1 / 3 kremu kokosowego, ponownie ułożyć herbatniki i na nich rozsmarować krem. Na wierzchu ułożyć krakersy, przykryć je masą kokosową i posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi. Ciasto Rafaello bez pieczenia ozdobić migdałami, wstawić do lodówki na noc, aby herbatniki zmiękły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Rafaello bez pieczenia pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary