ciasto z truskawkami - 12428 przepisów (strona:449/829)

Pierogi z jagodami 70

czasu do czasu namawiam do ich zrobienia, szczególnie w sezonie. Pierogi te możecie przygotować nie tylko z jagodami, ale również z malinami, truskawkami czy wiśniami są równe smaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pierogi z jagodami Składniki Na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka oleju 0,5 łyżeczki soli około 1,5 szklanki ciepłej wody Na farsz

To co lubię - gotuję i polecam
Buchty z truskawkami. 147

jajka 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli 1 żółtko do posmarowania dżem truskawkowy, najlepiej swojski 16 najlepiej zamrożonych truskawek (zamrożone nie wysuszają się podczas pieczenia, przez co nadzienie jest bardziej soczyste) KRUSZONKA: 50 g masła 1/4 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki cukier puder do posypania      Mąkę(...)ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek (grubszy w środku, cieńszy na brzegach), nakładamy trochę dżemu (około 0,5-1 łyżeczki), truskawkę i sklejamy, tworząc okrąglutką bułeczkę. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu, pozostawiamy na 20 minut. Nagrzewamy

Rozpustne gotowanie
Jogurtowiec z musem malinowym i winogronami. 221

2x125g), 1 galaretka cytrynowa, 1 czubata łyżka cukru. mus malinowy: 250g malin, 2-3 czubate łyżki cukru, galaretka malinowa ( poziomkowa lub truskawkowa). galaretka agrestowa (lub o innym smaku, ale by miała kolor zielony), winogrona. Przygotowanie: Uwaga!!! Moje ciasto jest miękkie. Także jeżeli wolisz bardziej sztywne do masy jogurtowej i musu malinowego użyj po półtora paczki galaretki. Masa jogurtowa: Galaretkę

W kuchni u Moniki
Sernik na zimno z truskawkowym musem 1166

Jako że zostało mi sporo składników z pieczenia mini serniczków z Nutellą , postanowiłam dziś przygotować sernik z mocno truskawkowym musem/galaretką na kakaowym spodzie. Połączenie intensywnego

My Culinary Art
Zuccotto- toskański deser 123

łyżka mąki ziemniaczanej 3 żółtka 150 g truskawek 100 g malin 12 g żelatyny namoczonej w 3 łyżkach wody Białka ubić. Kiedy będą sztywne wsypywać cukier nie przerywając ubijania. Na koniec dodać żółtka, wymieszać. Mąkę przesiać i powoli dodawać do masy mieszając łyżką. Płaską blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem. Wylać ciasto wyrównując wierzch. Piec 12 minut w 180 stopni. Wyjąć(...)ogniu. Zestawić dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Truskawki pokroić na kawałki, maliny w całości dodać do kremu delikatnie wymieszać. Miskę okrągłą wyłożyć folią spożywczą tak aby brzegi wystawały po za miskę. Roladę pociąć na talarki i wyłożyć dno i boki miski. Krem wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki na kilka godzin. Zastygnięty deser wyłożyć

gotuj ze mną
UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 287

Tradycyjny przepis na lekkie, letnie i pyszne ciasto z dużą ilością śliwek. Z kilku zaledwie podstawowych  składników, które zawsze mamy pod ręką. Idealne na zakończenie wakacji. Wyśmienite także z truskawkami, porzeczkami, jagodami czy agrestem.  Pamiętajmy, że warunkiem udanego wypieku, jest w tym przypadku użycie składników o temperaturze pokojowej oraz dokładne ubicie masła z cukrem pudrem. Ciasto wychodzi puszyste

cool and minty
Ciasto Dziwak 519

Blaszkę wyłożyć ciastem nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C Po podpieczeniu nałożyć jabłka , na wierzch ułożyć rozwałkowane ciasto i ponownie piec około 30-40 minut. Masa 250 g masła 1 galaretka (dałam truskawkową) cukier puder do smaku Masło utrzeć z cukrem na gładką puszystą masę. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wlać tężejącą

O kuchni z uczuciem
Słodkie drożdżówki- świnki 186

drugiej wersji cukrowych serduszek.  Pomysł zaczerpnięty ze strony D omowe wypieki . Składniki: Na ok 12 bułeczek: Ciasto: 500g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 60g cukru 250ml mleka 60g masła 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: 2 żółtka 1 łyżeczka mleka dżem truskawkowy czarna lub ciemna posypka cukrowa w kształcie kuleczek lub czekolada (do zrobienia źrenic)- ja najpierw użyłam roztopionej kostki(...)łyżka mąki pozostawiamy do wyrośnięcia. Masło topimy i studzimy. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę cukru, ciepłego mleka, jajko, rozczyn drożdżowy oraz roztopione masło. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat lub stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 4mm. Kubkiem o średnicy 9cm wykrawamy krążki (ja najpierw wykroiłam

Kuchnia w czekoladzie
Pampuchy z sosem truskawkowym 188

ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, ciasto przełożyć na stolnicę lekko posypaną mąką. Rozciąnąć ciasto na stolnicy i szklanką wycinać kółka, a następnie formować kulki zlepiając jak bułki. Gotowe kluski gotować na parze około 8 minut. Truskawki połączyć z cukrem i ze śmietaną i zmiksować blenderem. Pampuchy przed podaniem polać sosem. Smacznego

kuchnia doski
Bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. 180

jajka 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka  cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli 1 żółtko do posmarowania 2 łodygi rabarbaru 32-48 szt. truskawek (najlepiej zamrożonych) KRUSZONKA: 50 g masła 1/4 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki cukier puder do posypania      Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołeczek. Drożdże rozcieramy(...)ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek o grubości co najmniej 5 mm, brzegi każdej bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem. Rabarbar oraz truskawki myjemy i obieramy. Rabarbar dzielimy na 5 mm kawałki i równomiernie układamy na bułeczkach, dokładamy truskawki (najlepiej użyć truskawek mrożonych, gdyż

Rozpustne gotowanie
Eklery z bitą śmietaną i truskawkami 166

trochę więcej czasu, ale dzięki temu nabierzemy większego apetytu i docenimy smak  :) Ciasto parzone: 1 kostka masła 2 szklanki wody 2 szklanki mąki 8 jajek Masa śmietankowa: 1 l śmietany kremówki 2 opakowania cukru waniliowego 4 zagęstniki do śmietany- śmietan-fix Dodatkowo: 200 - 300 gram truskawek cukier puder Wykonanie: Do garnuszka wlewam wodę i wstawiam na średni palnik. Dodaję(...)zagotuje. Do gotującej się wody z masłem wsypuję mąkę i energicznie mieszam, by się nie przypaliło, aż utworzy się kula ciasta. Zestawiam z ognia i odstawiam do przestygnięcia. Gdy ciasto jest ciepłe, ale nie gorące, wbijam po jednym jajku, cały czas ucierając. Gotowe przekładam do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam podłużne ciastka na lekko natłuszczoną  blaszkę

Ciasteczkowy Potwór
Krokiety na słodko 209

jajko 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 % 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli oraz ulubiony dżem, u mnie truskawkowy 2 jajka do panierowania wiórki kokosowe do panierowania do smażenia - olej lub masło klarowane Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować i usmażyć naleśniczki. Gotowe naleśniki posmarować dżemem i zwinąć jak krokiety - najpierw boki do środka a potem zrolować. Zwinęte

Monia miesza i gotuje
Maślankowe pancakes z sosem truskawkowym 142

Placuszki amerykańskie - pancakes. Błyskawiczne do przygotowania. Zimą zajadaliśmy się placuszkami z bananmi , teraz pora na letnie wydanie panceków. Tym razem ciasto przygotowałam na maślance, a stopione masło zastąpiłam olejem. Bardzo puszyste, mięciutkie, pyszne. Ponieważ sezon truskawkowy w pełni zamiast jogurtu, czy tradycyjnego syropu klonowego - polecam  sos truskawkowy do polania. Bajeczne! Składniki: 2 jajka 1,5-2 łyżki cukru szczypta(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia truskawki Wykonanie: jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel około 3 minuty. Dodać sól i cynamon, olej i maślankę, następnie wmieszać w 3 ratach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Odstawić na 15 minut, by ciasto odpoczęło rozgrzać olej na patelni. Licząc po jednej pełnej łyżce na placuszek nakładać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki z ciasta francuskiego z owocami 100

szerokie X 10 cm długie. Zwijamy w papilotkach, pomiędzy zwinięcia wkładamy jabłko a na wierzch borówki i truskawki. Na koniec posypać cynamonem. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok 15-20 minut. Życzę udanego wypieku i smacznego. Artykuł Muffinki z ciasta francuskiego z owocami pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Truskawki zapiekane z kokosem 130

takie szybkie desery z owocami. Jeśli nie macie kokilek, można wykorzystać do tego celu zwykłą formę do ciasta, którą najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia.  Składniki: (na 6 kokilek o średnicy 9 cm i wysokości 4,5 cm) 300 - 400 g truskawek 6 łyżek śmietany 30% lub masła 12 łyżeczek cukru trzcinowego 6 łyżeczek mąki kokosowej 6 łyżek wiórków kokosowych

Kuchcik gotuje
Ciasto gruszkowo-imbirowe 172

zależności od użytych owoców mogą być słodkie a jednocześnie delikatnie kwaskowate i orzeźwiające. Czekam z niecierpliwością na świeże truskawki, maliny, borówki. Będzie się działo Tym razem musiałam zadowolić się gruszkami. Ale to nic, bo je też bardzo lubię i do tego ciasta były jak znalazł. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce

mecooks
PLACUSZKI TRUSKAWKOWE NA ZSIADŁYM MLEKU 192

osuszyć,oderwać szypułki i pokroić w plastry ( jedna truskawka na 2 - 3 plasterki w zależności od wielkości). Truskawki można delikatnie wymieszać z masą albo wkładać je dopiero na patelni w trakcie smażenia placuszków ( ja tak robiłam).  Dużą łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z olejem.Zachować odstępy gdyż placuszki rosną.Zmniejszyć ogień i smażyć .....gdy placuszki lekko podrosną

Niespełnione zdolności kulinarne