Pyszna i zdrowa propozycja, na to co można zjeść zamiast ciasta w weekend i nie tylko. Porcja jest dosyć spora, więc możecie śmiało zrobić z połowy składników mniejszą. Tarta przypomina w smaku sklepowe batoniki musli, z tą różnicą, że są w niej jeszcze owoce, które dodają jej pysznego smaku. Moją tartę piekłam w ceramicznej formie o średnicy 32 cm. SKŁADNIKI(...)mieszanych owoców (u mnie śliwki, rabarbar, truskawki, jeżyny) 150 g masła + 30 g cukru trzcinowego WYKONANIE Spód owsiany: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Płatki zmielić na drobny proszek (np. w młynku do kawy), wsypać do miski, dodać cukier trzcinowy, drobno pokrojone zimne masło i zimną wodę. Zagnieść jednolite ciasto i wylepić nim dno ceramicznej formy, podwijając do góry
Passions hobbies lifeSernik na zimno z musem truskawkowym. Jest to ciasto bez pieczenia, wykonane na podłużnych i kruchych biszkoptach, z masą serową z prawdziwego twarogu oraz musu ze świeżych truskawek. Całość udekorowana jest truskawkami i oblana polewą z białej czekolady. Pyszny, piankowy deser, który smakuje jak ptasie mleczko. Wystarczy tylko kilka składników i niecałe 30 minut naszej pracy - reszta czasu to chłodzenie
Kuchnia MagdaLenyznika prawie natychmiast po podaniu. Całkiem niezły wynik jak na „dietetyczny” deser Wegańskie ciasto fasolowe 2017-08-14 12:16:28 Porcje 16 Oceń Zapisz przepis Drukuj ciasto 240 g czerwonej fasoli - gotowana lub konserwowa (1 puszka) 2 łyżki kakao bez cukru 60 g płatków owsianych (1/2 szklanki) szczypta soli 6 łyżek syropu klonowego lub miodu w wersji(...)prawdziwą wanilią duża szczypta mielonej papryczki chili Polewa 1 łyżeczka oleju kokosowego 50 g gorzkiej czekolady dodatkowo owoce do przybrania, np. maliny, truskawki, borówki Przygotowanie Płatki owsiane zmiel na mąkę. Następnie zblenduj je z pozostałymi składnikami na ciasto, do uzyskania gładkiej masy. Piecz 20 minut w 180 stopniach C Wyjmij z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia. W tym czasie
Powiedz dietom niecieście? Nie ma innej opcji trzeba robić pomyślałam i tak też uczyniłam, oczywiście co nieco modyfikując przepis po swojemu.Wyszło pysznie i efektowne a do tego całkiem zdrowe ciasto, którym z przyjemnością zajadaliśmy się cały weekend. Spód: szklanka daktyli, szklanka wiórków kokosowych, 1/2 szklanki płatków owsianych, 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego(lub masła) Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy(...)tortownicy (22 cm) Masa: 1 szklanka ryżu 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego - polecam to - klik 200 g wiórek kokosowych słodzidło (cukier, ksylitol) ja dodałam łyżeczkę miodu 1 szklanka truskawek Ryż (może być zarówno biały jak i brązowy, ja użyłam tego drugiego, bo akurat tylko taki miałam w domu) gotujemy w 2,5 szklanki wody, do momentu aż cała
Cynamonowe szczęściezasadzie teraz mam przerwę, bo mój mikro zamrażalnik pęka w szwach), bo jak wiadomo, nic lepiej nastroju latem nie poprawi (zimą królują ciasta czekoladowe, ale o tym chyba wszyscy wiedzą). Tym razem na warsztat wzięłam truskawki w połączeniu z moim ukochanym rabarbarem. Owoce zapiekłam z dodatkiem cukru i czerwonego wina, w związku z czym odpowiednio odparowały, a alkohol z cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajko (lub 2 żółtka) 3 łyżki cukru pudru PIANKA: mleczko skondensowane niesłodzone- 340 g (z lodówki) galaretka wiśniowa truskawki WYKONANIE: Mąkę i puder przesiewamy, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, siekamy i dodajemy jajko lub żółtka. Szybko zagniatamy ciasto i chowamy na 1 godzinę do lodówki, lub na ok. 30 minut do zamrażarki. Formę na tarte wykładamy papierem (wycinamy kółko(...)same brzegi. Nakłuwamy i pieczemy w 190 st. C aż do zarumienienia ciasta (ok. 20-30 minut) PIANKA: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody, gdy przestygnie ubijamy mleczko aż się zapieni. Wlewamy galaretkę i chwilkę miksujemy. Na tarte układamy pokrojone na mniejsze części truskawki, zalewamy tężejącą pianką (troszkę jej zostanie ;) Chowamy do lodówki. Dekorujemy
Pani na deserdodać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Piec około 35-40minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Krem truskawkowy: 250g masła, 500g truskawek (świeże lub mrożone), 1/2 szklanki cukru. Truskawki obrać, przepołowić i rozgnieść widelcem(...)truskawki należy rozmrozić, rozgnieść i odsączyć) Miękkie masło utrzeć z cukrem, stale ucierając dodawać po łyżce truskawek. Krem czekoladowy: 300g mascarpone, 200g kremu czekoladowego np. Nutella, słodka herbata do nasączenia. Serek mascarpone utrzeć z Nutellą. Blaty ciasta nasączyć herbatą, po czym przełożyć kremem truskawkowym. Wierzch oraz boki ciasta posmarować kremem czekoladowym. Dekoracja: wafelki
Z miłości do słodkościBiszkopt wstawiamy do wyłączonego i uchylonego piekarnika. Studzimy i kroimy na 4 blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem truskawkowy: Żelatynę zalewamy w zimnej wodzie, mieszamy. Z truskawek usuwamy szypułki oraz myjemy je pod bieżącą wodą. Blendujemy je na gładkie puree, przelewamy do garnka. Gotujemy przez kilka minut z cukrem pudrem (często mieszamy). Zdejmujemy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę(...)truskawki. Dół tortu oraz bok z truskawkami dekorujemy szprycą cukierniczą odłożoną i zabarwioną na czerwono śmietanką. Drugą stronę tortu oblewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekolada z dodatkiem śmietanki (oczywiście wylewamy przestudzoną). Uwaga: Tort jest dość wysoki i podczas składania zabraknie nam rantu. Pomóc możemy sobie złożonym papierem do pieczenia wciśniętym pomiędzy ciasto a foremkę. W ten sposób równomiernie rozsmarujemy
VioletoweKucharzenieCześć! Upały nastały to pora na coś na ochłodę. W sezonie truskawkowym dość często na stole w moim domu gości sernik na zimno z truskawkami. Bardzo
Pieprzyć z Fantazjądelikatne, dla dzieci (i nie tylko!) idealne; - zamiast jabłek w wersji letniej wykorzystujemy sezonowe owoce, w czerwcu były to truskawki, teraz wspaniałe będą maliny czy jagody, a tak naprawdę pełna dowolność, tyle że NIE WCISKAMY OWOCÓW DO CIASTA NA PATELNI, a jedynie dokładamy je do racuchów już na talerzu; - całość polewamy najlepszym sosem czekoladowym, o którym pisałam tutaj
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEłyżeczka sody 190 g jogurtu naturalnego pół szklanki oleju jajko puszka schłodzonego mleczka kokosowego łyżka cukru pudru 5-6 dużych truskawek W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. Schłodzone mleczko kokosowe chwilę
Mienta blogcytryny * 5 łyżeczek żelatyny * 1 kg truskawek (lub innych owoców) * 1 galaretka ananasowa lub cytrynowa Sposób wykonania Do miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera, aż powstanie puszysta masa. Do masy wlać kilka kropli olejku waniliowego, wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać(...)tortownicy (24 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 min, aż ciasto będzie miało złotobrązową barwę. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce i dopiero oderwać papier do pieczenia. masa Truskawki umyć, odszypułkować i wysuszyć. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Twaróg o temperaturze pokojowej utrzeć
Mix smakukiedy wszyscy już mają w głowie i ustach tylko truskawki, w mojej kuchni nadal króluje rabarbar. Coraz trudniej go kupić, ale jednak nie jest to niemożliwe. A ja go tak lubię, że niestraszne mi wycieczki do najdalszych nawet sklepów, żeby zakupić jeszcze tylko kilka łodyg, na ostatnie już ciasto... Albo i nie . Tym razem inspirację znalazłam w gazetce Pieczenie jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardzo fajnym ciastem,jednak jest to ciasto z którym miałam spory problem-nie mogłam za cholerę zrobić mu zdjęcia, tak by wyszło realnie, także zdjęć będzie mniej. Ciasto jest bardzo smaczne, i proste w przygotowaniu. Składa się z kilku warstw-ciemnego biszkopta, musu truskawkowego, białego biszkopta, kremu, biszkopta ciemnego Bardzo ładnie wygląda w przekroju, zdjęcia w ogóle nie oddają jego(...)Gotujemy budyń. DOKŁADNIE STUDZIMY Masło lub margarynę miksujemy na puch,dodajemy budyń.-krem gotowy :-) MUS TRUSKAWKOWY truskawki miksujemy na mus blenderem lub malakserem. Następnie wlewamy do garnka, dodajemy wodę oraz galaretki i doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Poncz wszystkie składniki mieszamy ze sobą. SKŁADANIE CIASTA Ciemny biszkopt kroimy na dwa blaty. Jeden z nich ponczujemy, następnie wykładamy na niego tężejący
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumasy twarogowej, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno wmieszać w masę serową, delikatnie rózgą. Porcje ciasta nakładać na lekko natłuszczoną patelnię, formować niewielkie racuszki, smażyć z każdej strony na złocisto. Podawać ciepłe polane sosem truskawkowym i z pokrojonymi świeżymi truskawkami. Twaróg półtłusty klinek bez laktozy Mlekowita zachowuje to, co w mleku najcenniejsze: wyjątkowe bogactwo białka, witamin(...)smaczne i lekkostrawne, stanowią podstawę każdej zbilansowanej diety. Doskonałe na każdą porę dnia i każdą okazję: zarówno na codzienne kanapki, do tradycyjnych pierogów, naleśników, jak również do smakowitych ciast i deserów. Polecam
Wanilia i Kardamon