zamknięty w przetworach na jesienne i zimowe dni. Idealna do kanapek na śniadanko, kolację ale również do przygotowania np.frużeliny do ciast (tak było właśnie w moim przypadku, potrzebowałam pilnie konfitury by przygotować frużelinę do serniczka z truskawkami- będzie o nim w w jednym z następnych postów...;-) ) A skoro sezon na truskawki w pełni, to błyskawicznie powstała pyszna konfiturka. Rewelacyjna
Smaczne Zdroweszybkie w wykonaniu ciasto ze śliwkami w dwukolorowej wersji, która dodaje wypiekowi uroku i ciekawie wygląda w przekroju. Za sprawą dodanego oleju ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Świetnie sprawdza się z różnymi owocami: jabłkami, malinami, truskawkami czy jagodami. Zarówno w wersji łaciatej z kakao jak i bez jego dodatku, w jasnej wersji. Polecam serdecznie :) Składniki: 5 jajek(...)śliwek cukier puder do posypania Przygotowanie: Śliwki umyć, przeciąć na pół i wyjąć pestki. Mąkę przesiać i 2 łyżki odłożyć do miseczki (będzie dodawana do jasnego ciasta). Do pozostałej mąki dodać proszek do pieczenia. W misie miksera umieścić jaja i cukier. Ubić aż masa zbieleje i stanie się puszysta. Do ubitych jajek dodać mąkę pszenną z proszkiem i delikatnie
Kocham..lubię..gotuję..Lato to nie tylko słońce i upały, ale też bogactwo owoców. Jedne się kończą, a zaczynają następne. Truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, porzeczki… i nie tylko, to „owocowe symbole” lata. Nie ma lepszego zastosowania dla nich niż… zatopienie w cieście. Oczywiście zjedzone na surowo są bardzo zdrowe, ale co szkodzi nam upiec, np. placek czereśniowo kokosowy na maślance. Składniki
mojewypiekiinietylkoDziś mam dla Was ciasto do przygotowania w 15 minut :) składniki 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 jaja 1 szklanka jogurtu (około 200 g) pół szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia truskawki - ja użyłam jakieś pół kilo(...)Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem.Masę wylewamy na blachę i na wierzchu układamy pokrojone truskawki. * na zdjęciu widoczna jest jeszcze nektarynka , akurat miałam jedną do wykorzystania więc dodałam. Kruszonkę zagniatamy z podanych składników i posypujemy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Gotowe! Smacznego! Kasia
Cukier&Puderrabarbaru - 150g cukru - 6 łyżeczek żelatyny - 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: - płatki migdałowe - posiekane niesolone pistacje Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na drobną kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i 2 łyżki lodowatej wody. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, przekładamy do woreczków(...)tarce, pokroić w plastry i wylepić, albo rozwałkować). Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 25 minut. Upieczone odstawiamy. Rabarbar płuczemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki – przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy, aż zmięnie. Odstawiamy, dodajemy 2 galaretki truskawkowe (bez użycia wody) – mieszamy do rozpuszczenia. Gotujemy budyń (3 budynie
mojewypiekiinietylkoherbaty na weekend. Wbrew pozorom ciasto jest proste w przygotowaniu. Polecam Składniki: 100 g margaryny PALMA 400 g serka twarogowego 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1/2 szkl cukru 1 mały cukier wanilinowy 3 jajka 2 budynie truskawkowe w proszku 2 łyżki mąki ryżowej (lub ziemniaczanej) 1/2 szkl wiórków kokosowych pianka: 500 g truskawek 1/4 szkl wody 1 galaretka truskawkowa(...)Mieszamy dokładnie a następnie dodajemy budynie, mąkę oraz wiórki. Mieszamy dokładnie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy sernik do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasteki. Przekładamy owoce do garnka, dolewamy wodę i na małym gazie zagotowujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneTrzymam kciuki - niech zadziała! :) Nie tylko ja ostatnio tak sprytnie pogodę zaklinam. Razem ze mną podobnie czarują uczestnicy akcji Desery na zimno , która w aktualny weekend na fejsbuku przez Ciasto na niedzielę jest organizowana. Duuuużo zimnych słodyczy tu do wyboru. Lato nie ma wyjścia, musi wrócić, żeby popróbować tych pyszności ;) Aby warstwie jogurtowe j deseru nadać dodatkowo lekko kokosowego posmaczku(...)Bardzo smacznie aromatyzuje kokosem i naturalnie wypada w degustacji :) Kokosowy Aromat Funky Flavors można znaleźć w ofercie dietetycznego sklepu internetowego o uroczej nazwie: Guiltfree.pl :) Składniki na 2 porcje: 150g truskawek 300g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki żelatyny spożywczej w proszku - czubate szczypta niebieskiego barwnika spożywczego - tyle co na czubek wykałaczki 2 razy po 1/4 szkl. wrzątku 10 kropel Kokosowego Aromatu Funky
Grunt to przepis!białka i delikatnie zamieszaj całą masę. Mocno rozgrzej patelnię (w razie potrzeby możesz użyć troszkę np. oleju kokosowego). Wylewaj porcję ciasta. Kiedy pojawią się pęcherzyki przeżuć na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie zmiksowane, mrożone truskawki - pycha
Zdrowie na języku :Pmożesz także użyć młotka kuchennego :) i połącz z nutellą. Możesz nutellę lekko podgrzać, łatwiej będzie połączyć składniki. Przygotuj formę do ciasta ( u mnie keksówka), wyłóż folią spożywczą, równo na dnie ułóż masę i wstaw do lodówki. 400 GRAM TRUSKAWEK ZMIKSUJ na gładką masę, żelatynę zalej wodą (20 ml) i zagrzej do rozpuszczenia w mikrofalówce, gdy lekko ostygnie połącz
Kuchnia bezglutenowa Lolisię spotkać się i porozmawiać. Rozmawialiśmy o okolicy Węgrowa na styku Mazowsza i Podlasia, o pracy Pani Ani i oczywiście o wypiekach. Okazało się, że specjalność Pani Ani to ciasto malinowa chmurka. Odwiedziliśmy pobliski Pałac i Folwark Łochów w którym… 9 lat temu miałam wesele! Wspominam je fantastycznie. Okazało się, że okolica przez ten czas zmieniła się tak bardzo(...)Domek piekarza w Łochowie wypełnił się nie tylko zapachem paleniska, ale także domowego ciasta (też kochacie zapach ciasta drożdżowego?). Ciężko było powstrzymać się, aby zostawić kilka na wieczór! Są bardzo proste do przygotowania, warto je wypróbować. Zamiast jabłek można użyć np. gruszek czy latem – truskawek albo jagód. Wyszły mięciutkie i wilgotne. Drożdżówki z serkiem jogurtowym Almette i jabłkiem Smakują
Poezja smakuProste i pyszne zarazem. Następnym razem zamienię tylko konfiturę malinową na truskawkową, jakoś bardziej mi pasują do rabarbaru truskawki, ale to już rzecz gustu... Inspiracją był ten przepis Piekłam w dużej ciemnej formie, o wym. 37,5x24,5 cm Składniki: kruche ciasto: - 200g mąki pszennej (u mnie orkiszowa typ700) - 50g mąki ziemniaczanej - 4 żółtka (białka zostawiamy do bezy) - 50g cukru
Smaczne ZdroweW tym roku lato rozpoczęło się bardzo wcześnie, i już od początku czerwca dni są upalne, podczas których ochładza nas shake truskawkowy . Ten prosty i szybki
niecodziennikparybudyniu waniliowego 1/2 szklanka oleju malinowego 450 g owoców leśnych( ja użyłam mieszanki którą miałam wcześniej zebraną czyli: jagody, maliny, jeżyny, truskawki, porzeczka) Masło kroimy w kostkę i zagniatamy z pozostałymi składnikami (ja to robię w mikserze). Ciasto dzielimy na 2 części, tylko tak aby jedna była większa. Każdą zawijamy w folię i zamrażamy. Blachę 33 x 20cm wykładamy papierem
Panda i jej światdużych jajek 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sezon truskawkowy w pełni. Więc z wielką przyjemnością siedzę sobie przed komputerkiem i wyszukuję nowych, cudownych przepisów z wykorzystaniem truskawek. Najbardziej lubię przełączyć sobie wyszukiwarkę na opcję "grafika" i przeglądać zdjęcia, z nadzieją, że wypatrzę taki przepis, że zakocham się w nim od pierwszego wejrzenia :) (swoją drogą... jestem chyba bardzo niestała(...)proszkiem kisielu lub z mąką ziemniaczaną. Na podpieczonym, kruchym spodzie rozsmarować dżem, ułożyć truskawki (fot.3) , wyłożyć pianę z białek (fot.4) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20-25 minut aż beza będzie z wierzchu lekko zarumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić. Ciasto najlepiej kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu, ponieważ ciepła tarta będzie miała zbyt płynne nadzienie, które
Świat CiastaCiasto stworzone dla wielbicieli ciasteczek Oreo. Kruchy, lekko gorzkawy spód, krem na bazie kremówki, serka mascarpone i białej czekolady. Całość wykończona orzeźwiającym musem truskawkowym. Składniki: 200g białej czekolady 2 czubate łyżeczki żelatyny 1kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 400g kremówki 30% lub 36% 250g serka mascarpone 300g ciasteczek oreo 100g masła Spód tortownicy o średnicy 26cm smarujemy masłem. Przeczytaj cały przepis
AleTorcikzasłodzić się na kilka dni i mieć spokój. Za najsmaczniejsze konfitury uważa się te z agrestu, malin, moreli, śliwek, truskawek i wiśni. Można je podać gościom do herbaty, posmarować herbatniki, domowe czekoladowe ciasteczka... Świetnie nadają się jako dodatek do ciast i deserów, do wysmarowania upieczonych blatów biszkoptu, przełożonych dowolną konfiturą, polane czekoladą, udekorowane owocami, najlepiej sezonowymi, latem(...)wiadomo jakich zdolności kulinarnych. Każdy może przygotować konfiturę, każdy może upichcić proste ciasto i smakować z konfiturą; na kanapkę, chałkę z masłem, kto się nie skusi?! Ja bynajmniej nie znam! Podane poniżej składniki na konfiturę mogą posłużyć za bazę do innych owocowych konfitur, np.: z truskawek, wiśni, rajskich jabłek, płatków róży, pigwy, mirabelek, melona, berberysu, śliwek i moreli
Zasmakuj Kuchni