ciasto z truskawkami - 12428 przepisów (strona:442/829)

Puszyste placuszki 151

roztopionego masła Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać przy pomocy trzepaczki balonowej - mamy otrzymać gładką masę. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką ciasto i smażymy do zrumienienia z każdej strony. Owoce: 250 g mrożonych truskawek, 200 g mrożonych malin, 3 garści mrożonych czarnych porzeczek, 5 łyżeczek cukru, 2-3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej + kilka łyżeczek wody Owoce umieścić w rondelku

Plate of Joy
Krucha tarta z delikatnym kremem i czerwonymi owocami 174

łyżeczek cukru z prawdziwą wanilią, lub 3 łyżeczki cukru pudru i miąższ z laski wanilii Składniki owocowe: 300 g truskawek garść czerwonej porzeczki garść malin Wykonanie: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wymieszany z miąższem wanilii oraz masło. Urobić ciasto, które powinno mieć konsystencję kruszonki, dodać jajko. Urabiać jeszcze 5 minut na gładką masę. Naczynie do tarty wysmarować masłem(...)Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Kruche ciasto piec ok 30 minut, do lekkiego zarumienienia. Tartę wystudzić, a wystudzoną najlepiej włożyć jeszcze na ok 20 minut do lodówki. W jednej misce ubić śmietankę na sztywno, w drugiej zmiksować mascarpone z cukrem. Połączyć obie masy i wymieszać, aby krem był jednolity. Owoce umyć i osuszyć. Truskawki pokroić w plasterki. Tartę ozdobić

Trufelkowo
Truskawkowa tarta bez pieczenia 260

dzisiejszy przepis jest dedykowany właśnie Wam. Moja propozycja to t ruskawkowa tarta bez pieczenia . Czekoladowy ciasteczkowy spód i puszysta truskawkowa pianka, przygotowana na bazie owoców mrożonych. Fakt, truskawki pojawiają się już w marketach, ale polecam ich użyć jedynie do dekoracji. Do pianki truskawkowej użyjcie owoców mrożonych. Mają one więcej smaku i aromatu, gdyż są to owoce zbierane w sezonie. Przygotowanie(...)przygotowywania spodów pod serniki czy tarty lub inne ciasta. Składniki: Spód do tarty bez pieczenia: 300 g herbatników, biszkoptów lub okruszków suchych ciast 100 g czekolady gorzkiej 70 g masła Truskawkowa pianka: 300 g mrożonych truskawek Poltino 1 łyżka soku z cytryny 150 g cukru 20 g żelatyny 300 g śmietanki 30% Wykonanie: Ciastka rozkruszyć w blenderze. Czekoladę połamać

kolorowotorcikowo
Drożdżowe kwiaty z kakao lub cynamonem 345

Ciasto drożdżowe lubię i ostatnio często u mnie gości. Tym razem nie z truskawkami, choć spodziewajcie się długiego tygodnia tylko z nimi, a z kakao i cynamonem. Czujecie już ten zapach? Drożdżówka jest dobra na wszystko! Składniki : * 400 g mąki pszennej * 50 g cukru * 50 g masła * 2 jajka * pół kostki drożdży * 175 ml ciepłego mleka * cukier waniliowy Przygotowanie(...)mleka i łyżki mąki przygotować zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. Mąkę wymieszać z jajkami, zaczynem. Dodać cukier waniliowy i wyrobić. Dodawać masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na cztery części. Każdą rozwałkować. Na jednym kawałku można położyć kawałki masła, posypać cukrem oraz kakao albo cynamonem. Przykryć

Magiczne Życie Marty
Puszyste ciasto z rabarbarem ( każdy może go upiec ). 115

Najlepsze jest na drugi dzień, gdy trzymamy go przykryte folią .    Z amiast rabarbaru możemy użyć innych owoców np. truskawek, malin borówek wydrylowanych czereśni itp. Możemy także użyć mrożonych owoców lecz wtedy nie rozmrażamy ich przed ułożeniem na ciasto, tylko układamy zamrożone.  Tak wygląda zaraz po upieczeniu Ciasto jest puszyste i wilgotne

Przepisy i porady kulinarne
Sernik malinowy na zimno z musem truskawkowym 220

stężenia na kilka godzin, im dłużej tym lepiej. Mus jest bardzo delikatny :)   Rada: przed ściągnięciem obręczy z tortownicy, łączenie jej z ciastem,  delikatnie okrawamy nożem. RADA: mus jest delikatny, jeśli chcecie udekorować to lepiej dodać truskawki tuż przed podaniem

Moniki Smakołyki
CRUMBLE TRUSKAWKOWO-RABARBAROWE Z PEŁNOZIARNISTĄ KRUSZONKĄ 121

obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej :)  Do przygotowania tego crumble możecie śmiało użyć zielonych części rabarbaru, które często pozostają niewykorzystane po wypieku ciast lub po prostu są zbyt kwaśne. W tym przypadku, aby zrównoważyć smak z truskawkami, podgrzałam wcześniej rabarbar w syropie z wody i brązowego cukru, który ładnie się karmelizuje na patelni i otula słodyczą rabarbar.  Crumble podałam

Słodko-Słony Świat Ilony
WIOSENNY SERNIK Z TRUSKAWKAMI 152

truskawek ● 500 g twarogu sernikowego mielonego z wiaderka lub serka homogenizowanego o smaku naturalnym ● 30 cl gęstej śmietany* ● 4 jajka ● 100 g masła ● 100 g herbatników ● 80 g herbatników korzennych speculoos ● 160 g cukru ● 1 opakowanie cukru wanilinowego ● 2 łyżki mąki (opcjonalnie)**    Przygotowanie: Herbatniki i ciasteczka speculoos rozgnieć na drobne kawałeczki za pomocą tłuczka lub wałka do ciasta(...)ciasteczkowy. Truskawki umyj, osusz i obierz z szypułek. Odłóż kilka truskawek do dekoracji, pokrój resztę na małe kawałki. Wrzuć do rondla z resztą cukru (30 g) i gotuj przez około 5 min, a następnie zmiksuj do uzyskania konsystencji sosu coulis. Wylej sos na sernik, delikatnie rozprowadź na wierzchu ciasta. Możesz odłożyć niewielką ilość sosu do polania sernika po upieczeniu tuż

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sernik na zimno z truskawkami 78

łyżki cukru pudru 1/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki żelatyny 1 galaretka truskawkowa około 15 średnich truskawek (przepis na formę o wymiarach 23 cm x 23 cm) Galaretkę robimy według opisu na opakowaniu, studzimy, wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Truskawki myjemy, osuszamy, pozbywamy się szypułek, kroimy w plasterki. Do szklanki z gorącą wodą wsypujemy żelatynę, mieszamy(...)owocami. Ja ją wylewam zawsze na dużą łyżkę. Z łyżki galaretka powoli spływa sobie na ciasto. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na 12 godzin). Artykuł Sernik na zimno z truskawkami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Katayef - arabskie placuszki 170

było grudek. Odstawić na minimum 15 minut. W tym czasie serek, jogurt, cukier puder i wodę różaną wymieszać na gładką masę. Truskawki umyć, odciąć szypułki, pokroić na połówki lub ćwiartki. Płatki migdałowe lekko podrpażyć na suchej patelni. Ciasto wykładać małymi porcjami na rozgrzaną patelnię, smażyć na małej mocy palnika tylko z jednej strony, aż wierzch będzie ścięty. Usmażone placuszki zdejmować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z kremem waniliowym i czerwonymi owocami 160

300g mleka - 40g masła - 6 żółtka - 2½ łyżeczki esencji waniliowej Dekoracja: - czerwone owoce – truskawki, maliny, czerwona porzeczka, agrest Pierwszy krok to spód do tarty. Do robota wrzucamy najpierw składniki suche, potem jajko, śmietanę i maliny. Na końcu dodajemy masło i jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy, następnie

Kuchenne Wariacje
Owsiane Jabłkowo – Truskawkowe Crumble 208

Wstyd się przyznać ale crumble zrobiłam i jadłam pierwszy raz. Takie proste, takie smaczne, idealne jako letni deser, z lodami lub bez… I uwierzcie mi

Made By Mom And Son
Biszkopt z galaretką, pianką i brzoskwiniami 131

Lekkie ciasto dla odmiany od tych z kremami. Tym razem wersja z brzoskwiniami. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Pianka: 400 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe puszka brzoskwiń Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek(...)białek, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Studzimy. 2. Brzoskwinie osączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w litrze wrzątku. Tężejącą galaretkę mieszamy z połową pokrojonych brzoskwiń i wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki

Na Ciasteczkowych Papierach
,, Magiczny truskawkowy deser -radość dla podniebienia’’ 98

spód miseczek. Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i ostudzamy. Tężejącą galaretką zalewamy na ułożone truskawki i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. Gotową masę przekładamy na ciasto. Torciki wkładamy do lodówki lub zamrażarki na całą noc. Smacznego

Podróż w kulinaria
Kakaowy jagielnik z truskawkami 144

Dawno nie publikowałam na blogu żadnego jagielnika, a że nadeszła pora na truskawki, czas to nadrobić 😊 Dziś wersja z kakao. Pracowałam nad nią od dawna, dodając

Weekendy w domu i ogrodzie