babci, słodki z mega ilością kruszonki z kwaśnym rabarbarem, mam do niego ogromny sentyment, czasami zmieniam tylko nadzienie na truskawki, porzeczki czy maliny, z kubkiem zimnego mleka czy kakao smakuje obłędnie….wracają wspomnienia! Nie ma chyba bardziej prostszego ciasta…. Składniki: Blacha 42/29 cm Ciasto drożdżowe: ½ kg mąki pszennej typ 500 10 g suchych drożdży 2 jajka 300 ml ciepłego mleka
Wanilia i KardamonWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tartaletki z najlepszym kruchym ciastem. Na pewno będę do niego wracać. Ciasto wychodzi kruche, delikatne i chrupiące. Krem wykonany z serka mascarpone, śmietany kremówki i białej czekolady. Zrobione z sezonowych truskawek ale równie dobrze można zrobić z innymi owocami np: malinami lub jagodami. Z przepisu wychodzi
Marta GotujeSezon truskawkowy więc nie może zabraknąć sernika na zimno. Na blogu jest już wiele wersji ale musiałam stworzyć coś nowego. I tak powstał sernik chałwowo-truskawkowy
Monia miesza i gotujeUwielbiacie truskawki ? Ja tak! Za czasów dzieciństwa miałam cały ogródek wypełniony krzaczkami truskawek, które zbierałam razem z bratem i babcią. Dziś przygotowuję z nich zarówno ciasta , desery , naleśniki, jak i sałatki. Dziś mam dla Was przepis na idealny truskawkowy deser na zimno – jest to genialny mus truskawkowy, Puszysty, delikatny, słodki …. obłędny! Idealny zarówno na deser, jak i drugie(...)śniadanie, słodki podwieczorek czy randkę. Wspaniale smakuje mocno schłodzony, a dodatek chrupiących bakalii sprawia, że ciężko przestać na jednym słoiczku! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * truskawki – 150 g * śmietana kremówka – 36% – 200 ml * cukier puder – 2-3 łyżki * ulubione orzechy – włoskie, laskowe, ziemne, pini, pistacje – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Umyte truskawki miksujemy na gładko
Ostra na Słodkomasła 4 łyżki oleju 2 żółtka 7 łyżek zimnej wody sól szczypta Bita śmietana 250 ml kremówki 1,5 łyżki cukru pudru truskawki Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść na jednolite i gładkie ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i schładzać jedną godzinę w lodówce. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość około 4 milimetry i wykroić
Ala piecze i gotujePrzetwory z truskawek należą do jednych z moich ulubionych. Zimą lubię je wyciągać, by wykorzystać w ciastach lub naleśnikach. W tym roku zamiast dżemu truskawkowego postanowiłam zrobić powidła, w których widoczne by były całe owoce. Jak zwykle uzbroiłam się w cierpliwość potrzebną do smażenia. I było warto :) Składniki (na ok. 1,7 l powideł): 1,5 + 1,5 kg wyszypułkowanych
Weekendy w domu i ogrodziemasła 500 g truskawek PRZYGOTOWANIE : Ciastka miksujemy, dodajemy rozpuszczone masło i wykładamy masą z ciastek dno tortownicy. Galaretkę cytrynową i truskawkową rozpuszczamy łącznie każdą z jedną łyżką żelatyny. Do każdej z galaretek wlewamy po 1/2 część kubka wrzątku, mieszamy aż wszystko się rozpuści. Do następnej - truskawkowej galaretki ( potrzebna na wierzch ciasta ) dodajemy 400 ml wrzątku(...)galaretką cytrynowa. Ponownie całość odkładamy do zamrażarki na 10 mnut. Wyjmujemy i rozkładamy na wierzchu pokrojone truskawki. Sernik chłodzimy w lodówce. Kiedy galaretka truskawkowa zacznie tężeć to wylewamy ją na wierzch sernika i ponownie chłodzimy. Ciasto kroimy kiedy całkowicie stężeje. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału
Kulinarne Fantazje MarioliBłyskawiczny, pyszny majowy deser. Mało słodki, za to pachnący truskawkami. Sezon na truskawki już trwa, warto zrobić sobie taką owocową przyjemność. Polecam! Podobnego kremu użyłam w też tych ciasteczkach z ciasta francuskiego i w tym deserze z rabarbarem. składniki - 2 - 3 porcje 250 g serka mascarpone 200 g zimnej śmietanki 30% 2 łyżki ksylitolu
Stare GaryZamiast lodów- ciasto w rożkach. Edyta Guhl. Hej, to przecież nie są lody! Wafelki napełnione są ciastem i upieczone w piekarniku. Świetny pomysł na piknik oraz letnie przyjęcia dla dzieci. Zamiast czereśni można wziąć truskawki lub inne owoce, a banana pominąć. Przepis jest dość prosty, z podanych składników upieczemy 16 rożków, a jeśli nie mamy tyle wafelków i zostanie
dolcevitainmykitchenDwa miesiące beztroskich wakacji dobiegły końca. Aż trudno w to uwierzyć. Jutro o 11 zaczynamy kolejny rok szkolny. Zacznie się poranne wstawanie, bieganina do i ze
Przysmaki KarolkiMożna upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Truskawki myjemy i odkładamy na ściereczkę do wyschnięcia. Biszkopty przekrawamy na pojedyncze blaty – mi wyszły 4. Można poukładać je sobie na kawałkach papieru do pieczenia wtedy łatwiej przenosić je na stole i mniej się kruszą. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci poncz przygotowujemy z wody i wina w proporcjach(...)mascarpone i mieszamy na wolnych obrotach miksera. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Truskawki kroimy na plasterki i układamy na kremie. Powtarzamy z pozostałymi spodami. Nakładamy na tort cienką
Ciastkozercypiekarnika do 220 st.. Piec 10-15 min do suchego patyczka, u mnie trwało to 15 min. Wyjąć z piekarnika, z wysokości 60 cm zrzucić formę na podłogę. Ciasto w formie położyć na kratce do całkowitego wystudzenia. Nożykiem delikatnie odkroić boki biszkoptu od formy. Biszkopt przekroić na dwa blaty*. Składniki na mus rabarbarowo-morelowy:** 600 gr moreli(...)ciasto biszkoptowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='6 jajek (u mnie każde po 50 gr) w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki i 1 łyżka mąki ziemniaczanej 600 gr moreli 600 gr rabarbaru 1/4 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny namoczona w 4 łyżkach zimnej wody 1 kg truskawek
moj przepis nałyżka mąki 1 łyżeczka cukru Ciasto : 500 g mąki pszennej ECO u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 4 duże żółtka 150 g cukru torebka cukru waniliowego małego 150 ml mleka 100 g masła spora szczypta soli Kruszonka: 75 g mąki 50 g cukru u mnie Diamant 40 g masła Na nadzienie truskawki powidła śliwkowe domowe cukier puder do posypania(...)plastry, tak jak się kroi chleb. Przygotować dwie blachy. Pokryć je papierem do pieczenia. Na każdej blasze układać "kanapki" ciasta. Powinno wyjść 12 dużych ciach. Każdy krążek spłaszczyć w środku, tam będziemy nakładać najpierw powidła śliwkowe a następnie na wierzch- truskawki. Przygotowujemy kruszonkę. Z podanych składników , najlepiej rękami robimy kruszonkę- rozcieramy składniki między palcami. Ja użyłam robota. Posypać kruszonką truskawki
Z Kuchni Do Kuchniszkoda je jeść ;). Przygotowywane są na bazie uniwersalnego ciasta kruchego , zdobionego np. kremem budyniowym lub bitą śmietaną, na której układa się świeże owoce, makaroniki i inne ciasteczka. SKŁADNIKI Ciasto 400 g mąki 200 g masła 80 80 g cukru(...)śmietanowy Dodatki np. t truskawki maliny kiwi r rafaello makaroniki ciasteczka wiórki i płatki kokosowe Szablon Cyfr/liter SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na gładkie ciasto, i najlepiej schłodzić w lodówce godzinę
RAROSSAnaturalnego kakao 1 łyżka masła orzechowego 1 spora łyżka miodu 50 g gorzkiej czekolady 70% (u mnie z miętą) Dodatkowo: odrobina oleju kokosowego do wysmarowania foremek 3 duże dorodne truskawki do dekoracji Przygotowanie: Owsiane spody: Żurawinę zalać wrzącą wodą, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć z wody i zmiksować blenderem do gładkości. Płatki owsiane zmielić(...)namoczeniu do uzyskania lepkiej masy (nie może się kruszyć). 6 niskich foremek do tartaletek (u mnie o dolnej podstawie 9 cm i wysokości 2 cm) wysmarować olejem kokosowym. Owsiane ciasto podzielić na 6 równych części i wykleić nim dokładnie foremki. Schłodzić w lodówce przez 30-60 minut do stwardnienia. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez
Nastoletnie Wypiekanie