stworzyć coś słodkiego i jednocześnie zdrowego, pożywnego? Np. kaszę. kasza jest zdrowa. Kaszę można jeść na słodko, np. jaglankę z wanilią i truskawkami. A gdyby tak pójść o krok dalej i zrobić z niej ciasto? Brownie z kaszy gryczanej okazało się bardzo dobrym pomysłem, czemu by więc nie spróbować z kaszą jaglaną? Tak więc powstał deser, który dosłownie "robi dobrze(...)można zastąpić opakowaniem gotowej wegańskiej galaretki w proszku): 2 szklanki mocnej herbaty owocowej, np. malinowej 2 łyżki syropu z agawy 2-3 łyżeczki agar agar Świeże owoce-u mnie truskawki, maliny, borówki i kilka czereśni W garnku zagotowujemy 5 szklanek wody + 1 szklankę mleka kokosowego. Kaszę płuczemy na sitku-najpierw w zimnej, następnie w gorącej wodzie i dodajemy do garnka
Zawsze głodna!cytryny (wyparzonej i wyszorowanej) kilka posiekanych listków mięty 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody łyżka masła sól odrobina oleju do natłuszczenia patelni i pierścieni cukierniczych dodatki: 200 g truskawek 3 łyżki nerkowców łyżka soku z cytryny listki mięty masło Jajko rozdzielamy. Żółtko miksujemy z mlekiem, mąką, proszkiem i sodą na gładką masę. Dodajemy roztopione, przestudzone masło, skórkę z cytryny(...)środek patelni dodajemy łyżeczkę wody i przykrywamy przykrywką. Na najmniejszym ogniu, powoli smażymy około 10 minut. Gdy pojawią się bąbelki na powierzchni ciasta, przewracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze 4-5 minut. Truskawki myjemy, kroimy i mieszamy z nerkowcami, sokiem z cytryny i miętą. Placuszki delikatnie wyjmujemy z pierścieni i odklejamy papier do pieczenia. Podajemy na ciepło
Mienta blog(ten przepis nie został jeszcze oceniony) Sernik na zimno z jogurtów greckich to idealny deser dla osób, które nie czują się mocne w deserach i wypiekach
Kuchnia Bazyliisię bowiem niemiłosiernie, nijak nie chcą zachować właściwego naleśnikom kształtu, i choć smakują nie tak tragicznie, jak wyglądają, to wstyd je podać komukolwiek... Mam w domu jednak naleśnikowego mistrza - ciasto przygotowuje w kilka minut, smaży naleśniki z zamkniętymi oczami, przewracając je w powietrzu bez użycia szpatułki jednym, zgrabnym ruchem. Za każdym razem patrzę na niego z podziwem i zachwytem(...)pachną obłędnie, są chrupkie przy brzegach i mięciutkie w środku; zwijają się bez najmniejszych problemów. Z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną lub lodami to po prostu niebo w buzi... Musicie spróbować! Waniliowe naleśniki Składniki: (na 8-10 dużych naleśników) ciasto: 3 jajka 400 ml mleka 200 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 laska wanilii dodatkowo: masło
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNiestety tym wpisem przychodzi nam się pożegnać z truskawkowym sezonem. Na naszym ryneczku jeszcze można kupić te owoce, ale już są malutkie i mniej smaczne. Ciasto
Przepisy Aleksandrymasłem i rodzynkami Brześć 2 jajka 100 ml mleka 1 łyżeczka cukru 3 łyżki masła klarowanego Do dekoracji: miód waniliowy truskawki W talerzu dokładnie mieszamy ze sobą jajka i mleko z cukrem. Maczamy w uzyskanym płynie nasze kromeczki z ciasta drożdżowego z obydwu stron i wkładamy na patelnię z rozgrzanym na niej masłem. Smażymy z obydwu stron na wolnym ogniu
MamaOskarkamasę. Jeśli ciasto lepi się do rąk należy posypać je mąką (nie dodawać więcej do ciasta, ponieważ wyjdzie za twarde). Ciasto podzielić na mniej więcej 22-24 równe części. Każdy kawałek rozgnieść na placek, ułożyć na środku truskawkę, zlepić i uformować kulkę. Knedle wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 10 minut. Knedle
talerz przyjemnościCiasto z owocami i budyniem Proste, smaczne ciasto, które możemy upiec z każdym rodzajem owoców, niezależnie od sezonu. Smaczne z rabarbarem, jabłkami czy też truskawkami, lub tak ja to zrobiłam pomieszałam owoce, które akurat miałam w domu: rabarbar, jabłka i nektarynki. Wyszło pysznie, budyniowo, owocowo i co najważniejsze, błyskawicznie. Składniki: kruche ciasto: 450 g mąki pszennej 150 g cukru
na moim stole...Dziś przepis co prawda mało aktualny jak na porę roku, ale bez problemu można wykorzystać do jego powstania mrożone truskawki. Zapewne wielu z Was (ja też
Gotuję Testujęmąki pszennej. Zagniatać ciasto i stopniowo podsypywać resztę mąki. Ciasto musi się lekko kleić. 3. Na lekko podsypanej mąką powierzchni z ciasta uformować wałek i pokroić go na mniejsze kawałki, które po kolei należy rozpłaszczać i nakładać truskawki. Każdy placuszek z truskawką należy zlepić i chwilę turlać w lekko omączonej dłoni. 4. W dużym rondelku zagotować posoloną wodę. Na wrzątek
UgotujmyTo.plserka (u mnie Bieluch) łyżka cukru waniliowego --//-- --//-- brzozowego jajko 2 łyżki many łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki sody Sos: kg truskawek 1 - 2 łyżki miodu Wszystkie składniki na packi miksujemy razem na gładkie ciasto i odstawiamy na 10 - 15 minut aby sobie odpoczęło. A dokładniej chodzi o to aby manna napęczniała i zebrała nadmiar wilgoci. Smażymy
Dieta moja pasjawanilinowy Delecta 1 margaryna Dodatkowo: 1 białko mak niebieski kolorowe posypki (użyłam posypek z linii Decorada od Delecty: posypka smak owocowy, maczek smak truskawkowy, maczek smak mango, płatki czekoladowe) polewa smak mlecznej czekolady Delecta Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kawałki margaryny i śmietanę, całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (gdyby nie chciało się
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka mąki, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, krem: 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 masło, dodatkowo
Aga w kuchniKilka tygodni temu z okazji festiwalu kulinarnego "Milano Food Week" zostałam zaproszona na kurs gotowania. Tym razem to nie ja a Emma miała za zadanie przygotować
La grande e la piccola cuocamłody dzisiaj pierwszy raz zasuwa do szkoły To idealny momenty na tort bez pieczenia z awokado i mango. Młody aż tak dużym entuzjastą zdrowych ciast nie jest (zdecydowanie woli np. TAKIE lody z mango i truskawki), więc tortem został obdarowany dziadek, który w piątek obchodził swoje urodziny Przygotowałem go z samego rana, potem trafił do zamrażarki, a na koniec udało(...)spodu: Składniki na spód blendujemy i układamy w tortownicy o średnicy 17 cm. Przygotowanie nadzienia: Awokado obieramy ze skórki blendujemy z resztą składników i wylewamy na wcześniej ułożony spód ciasta. Odstawiamy do zamrażarki. Galaretka mango: Żelatynę rozpuszczamy w 30 ml wody. Mango blendujemy do uzyskania jednolitej masy (puree). Wodę z żelatyną lekko podgrzewamy i dodajemy do puree z mango. Wszystko
PaleoLife